Komakorjaimen etäisyys kamerakennosta?

Aloittaja Timpe, 18.01.2011, 20:53:07

« edellinen - seuraava »

Timpe

Kysytäänpäs tällaista: kuinka määrittää käytännössä helpoiten komakorjaimen tarkka/oikea etäisyys kameran kennosta riittävällä tarkkuudella?
Käytössäni on nyt Baaderin RCC1 komakorjain ja sen oikea etäisyys on Baaderin mukaan 91.5mm T2 kierteestä tai 94.5mm M48 kierteestä. TS:n sivuilla asiasta kerrotaan näin:
"The RCC 1 offers, due to its triplet lens design, 91.5mm from its T2 thread or eben 94.5mm from the M48 thread."

Ensimmäinen tyhmä kysymys: mistä kohdasta kierrettä tuo mitataan? Kierteen tyvestä (kuvassa A) vai päältä (B)?
RCC1 on kiinni TSOAG9mm OAG-guiderissa tuolla M48 sovitteella (kädessäni, se kiertyy aivan tuon T2 kierteen tasalle) ja OAG:n/kamerarungon välissä on säätövarana säädettävä T2-loitto. Olen säätänyt tuota kokonaisetäisyyttä kohdalleen työntömitalla mittaamalla ja ottanut testikuvia tähtitaivaan alta aina kun olen luullut pääseeni oikeaan mitoitukseen, mutta tuo on ollut jatkuvasti hiukan pielessä (ts. kuvan kulmissa näkyy komavirhettä joko "sisään- tai ulospäin" kuvan keskustasta nähden).

Tässä alla on mallikuva viimeisestä kokeilustani: OAG:n peili aiheutti tuon nurkkatummentumisen ja putkessa (kamerakiinnityksessä) oli ilmeisesti kollimointivirhettä (taipumaa), mutta tähdistä näkee että komakorjain ei tee tehtäväänsä, koska tähdet sisältävät vielä komavirhettä tuonkin verran. Baaderin MPCC:llä tätä komaa ei enää näkynyt kuvan nurkissakaan. Mielestäni tässä on kaksi vaihtoehtoa: joko tuo RCC1 on hyvin kranttu (reilusti alle 1 mm tarkkuusvaatimus) omasta etäisyydestään kennosta TAI sitten itselläni on jokin mittausvirhe tässä systeemissä eli teen jotain väärin.

Anyway, onko tähän jotain helppoa keinoa saada tämä kohtuullisella vaivalla tarkasti kuntoon muutoin kuin kuvaamalla testikuvia tähtitaivaan alla noin kerran kuukaudessa sään niin salliessa? Keinotähteäkään ei voi ajatella Newtonin pitkän tarkennusetäisyyden takia.  :undecided:
- Timo Inkinen

Teemu

Hei Timo,

Olen painiskellut vastaavan ongelman kanssa minkä edellä kuvasit. Fokuksen sain niin tarkaksi, kuin tuolla putkellani yleensä saa siten, että etäisyys kennolle kuvasi kohdasta A on 94.5 mm ja kohdasta B 91.5 mm. Tämä mitattuna ihan perus mittavälineillä ja kameran osalta luotin ilmoitettuun speksiin kennon etäisyydelle banjonetista. Lopputulos koman korjautumisen suhteen jäi samalle tasolle kuin noissa kuvissasi ellei hieman huonommaksikin, mutta kokonaisfokuksen osalta tilannetta en saanut parantumaan enää tuosta. Omilla laitteillani en ajatellut pääseväni tuon täydellisempään lopputulokseen.

Ajatuksissa kävi, mutta en kuitenkaan vielä tullut kokeilleeksi josko asiaan vaikuttaisi komakorjaimen säätäminen keskiosan liitoskohdasta. Siinähän on sellainen nihkeästi liikkuva ikäänkuin säädettävä kierteinen liitoskohta keskellä. Ainakin itselläni se liitos ei ollut kireästi kierretty pohjaan asti vaan ikäänkuin löysälle jäänyt, siksi se taisikin vähän liikahtaa alkuperäisestä asemasta jossakin vaiheessa, mutta en nyt vielä ole kiinnittänyt asiaan sen kummempaa huomiota koska ajattelin tuon tason olevan riittävä.

Noita testauskeinoja tullut itsekin pohdittua...

Teemu
Telescopes: Newton 254mm/f4.7, SW 80ED
Mounts: SW HEQ-5
Cameras: Nikon D5000mod & D7000, AlCCD5

Nurinniska Observatory

Mahtaakohan tästä vastauksesta olla yhtään mitään hyötyä, mutta.

Baaderin OAG on suunniteltu käytettäväksi nimenomaan RCC1:n kanssa, ja sen optinen pituus on 36,5mm. Tässä linkki kuvaan: http://www.365astronomy.com/images/baader-rcc-oag-off-axis-guider-rcc1-2956950.jpg

Tuosta kuvasta näkee, mistä mitata ja mihin jotta saa säädettyä korrektorin ja kamerasovitteen välisen etäisyyden 36,5 milliksi. (En tiedä voiko tätä oikeasti järkeillä näin.)
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Lauri Kangas

Olisikohan CCDInspector mitään. Sillä voisi saada yhden yön aikana homman hoidettua, jos on joku säädettävä loitto. Kuukauden verran taisi saada kokeilla ilmaiseksi.

Kaizu

Minä olen kuvitellut että Baaderin korjaimen kierteen juuresta kuvatasolle olisi matkaa 55mm ja käyttänyt Canonin nokalla standardia T-adapteria.
http://www.firstlightoptics.com/proddetail.php?prod=baadermpcc

Kaizu
Kai Forssen

Murtsi

Taitaa Kaitsu puhua MPCC komakorjaimesta jolloin etäisyys kennolle on juuri oikea T adapterin kanssa ja Timpe RCC1 komakorjaimesta joka on täysin erilainen.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Nurinniska Observatory - 18.01.2011, 22:24:39
Baaderin OAG on suunniteltu käytettäväksi nimenomaan RCC1:n kanssa, ja sen optinen pituus on 36,5mm. Tässä linkki kuvaan: http://www.365astronomy.com/images/baader-rcc-oag-off-axis-guider-rcc1-2956950.jpg
Tuosta kuvasta näkee, mistä mitata ja mihin jotta saa säädettyä korrektorin ja kamerasovitteen välisen etäisyyden 36,5 milliksi. (En tiedä voiko tätä oikeasti järkeillä näin.)

Hyvin järkeilty! :laugh: Kun katsoin tuota kuvaa, niin nämä on helppo laskea yhteen:
* rungon sisällä 44mm
* T2EOS sovitin 11mm (tästä tulee se Kaizun 55mm MPCC:lle)
* Baaderin OAG 36,5mm
--------------------------------------------------------------------------------
yhteensä 91,5mm
Ja nyt ollaan tuon T2-kierteen tyvessä eli tämä 91,5mm mitta lasketaan kierteen juureen saakka.

Lainaus käyttäjältä: Teemu - 18.01.2011, 22:19:59
Olen painiskellut vastaavan ongelman kanssa minkä edellä kuvasit. Fokuksen sain niin tarkaksi, kuin tuolla putkellani yleensä saa siten, että etäisyys kennolle kuvasi kohdasta A on 94.5 mm ja kohdasta B 91.5 mm.

Edellisen mukaan kohdassa A (eli kierteen juuressa) tulee olla vain 91.5mm etäisyys kennolta. Teemulla on siis kolme milliä liikaa etäisyyttä tässä kohdassa, jos oikein käsitin tuon. Kameran fokukseen tällä komakorjaimella ei ole vaikutusta, vaikka se taitaa hiukan sen paikkaa muuttaakin suhteessa etäisyyteen pääpeilistä (ts. 91,5mm etäisyys ei ole fokusointia varten ;).
Mutta toisaalta... olen ollut jo suunnilleen oikeassa mitoituksessa näissä asennuksissani, kun olen mitannut tuota 91,5mm etäisyyttä juuri kierteen juuresta kennolle. Tähän tarvitaan siis vielä nykyistä tarkempi mitoitus RCC1 korjaimen etäisyydelle kennosta, jotta nuo nurkat saadaan korjattua riittävän hyvin. Hmmm... saisikohan tuota tähtien pyöreyttä katsottua LiveView näytöltä 10x suurennuksella kun pyörittää tuota säädettävää loittoa eri etäisyyksille :huh:

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 19.01.2011, 01:36:46
Olisikohan CCDInspector mitään. Sillä voisi saada yhden yön aikana homman hoidettua, jos on joku säädettävä loitto. Kuukauden verran taisi saada kokeilla ilmaiseksi.

Kunnollinen insinööriratkaisu Laurilta, en olisi muuta odottanutkaan tuolta suunnalta! :grin:
Tarkistin tuon CCDI:n softavaatimukset ja MS .NET 2.0 vaaditaan tuon mukaan. Olen nyt saanut riisuttua vanhan 933 MHz / 384MB XP Pro läppäri-raakkini niin "yhden asian koneeksi" (=käynnistämään LodeStarin guidausohjelman), että se tekee sen nopeammin kuin oma Windows 7 Pro pöytäkoneeni käynnistyy työpöydälle 2.4 GHz / 4 GB Core 2 Duo koneessa. Tässä mielessä .Net 2.0:n asennus tuohon läppäriin tökkii nyt jotenkin vastaan edes kokeilumielessä tehtäväksi. Yritän siis ensiksi kokeilemalla loiton etäisyyssäätöä käytännössä ja jos se ei tuota haluttua lopputulosta, niin tsekkaan tuon Inspehtorin käyttämisenkin.
- Timo Inkinen

Teemu

Timpe, laskutoimituksesi vakuutti niin, että päätimpä itsekin säätää etäisyyden vielä uudelleen tuolla tavalla. Matematiikka tässä tapauksessa menee siis 46.5 mm rungon sisällä ja 45 mm tuohon kohtaan A (viivan yläreunaan). Ehkäpä samoihin aikoihin tekemäni kollimointi säädöt johtivat noihin virhepäätelmiin.

Voisitko muuten vielä tarkistaa korjaimestasi onko se mainitsemani keskiliitos kierretty täysin kiinni, siis kierteet ihan pohjaan asti vai onko siihen jätetty noin 0.5 millin rako? Tarkoitan tuolla keskiliitoksella sitä liitosta joka on tuossa kuvassasi sen osan, jossa on Baaderin logot ja muut tekstit alapuolella oleva seuraava liitoskohta. Kuvasi perusteella siinä ei ehkä olisi mitään rakoa. Sen kaiketi pitäisi olla pohjaan asti kierretty...

Teemu
Telescopes: Newton 254mm/f4.7, SW 80ED
Mounts: SW HEQ-5
Cameras: Nikon D5000mod & D7000, AlCCD5

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 19.01.2011, 19:15:39
Kunnollinen insinööriratkaisu Laurilta, en olisi muuta odottanutkaan tuolta suunnalta! :grin:

Tuohan on laiskan miehen ratkaisu. Insinööriratkaisusta käy oma yritykseni jolla yritin taklata vinoa kennoa. Idea oli että nappaisin kameralla kuvan, ajaisin sen iriksen tai jonkun muun softan läpi joka laskee kuvista tähtien paikat ja niiden FWHM-koot ja tulostaa tiedostoon. Koodasin melkein valmiiksi matlab-skriptin joka sovittaa mittaamani linssin V-käyrän (tähden koko fokusetäisyyden funktiona) kahden vinossa olevan tason erotukseen sen tähtilistan perusteella ja kertoo minne suuntaan kennoa pitää kääntää.

Toimikin jotenkuten. Tästä kuvasta http://www.ursa.fi/~lkangas/tpub/4min.jpg tehty sovitus meni aika hyvin kohdalleen: http://www.ursa.fi/~lkangas/tpub/fmin.png

No, tästä kikkailusta on vuosi ja mun kenno on edelleen vinksin vonksin. Jotain tuon .NETin kanssa epäröin itsekin, mutta kohta on pakko saada tuo CCDI koneelle.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Teemu - 19.01.2011, 21:11:36
Voisitko muuten vielä tarkistaa korjaimestasi onko se mainitsemani keskiliitos kierretty täysin kiinni, siis kierteet ihan pohjaan asti vai onko siihen jätetty noin 0.5 millin rako?

On kierretty pohjaan saakka, ei mitään rakoa tuossa kohdassa (en edes huomannut, että tuon saisi purettua tuosta kohtaa, sillä niin "yhtä kappaletta" tämä korjain on).
Pitänee vielä lopuksi täsmentää, että Canonin rungossa etäisyys objektiivibajonetin pinnasta kennolle on tuo 44mm ja Teemun mainitsema 46,5mm on ilmeisesti Nikonin vastaava mitta. Pentaxilla tuo etäisyys lienee vielä jotakin muuta kuin näissä kahdessa nyt mainitussa rungossa. Jokainen laskee siis tällaiset komakorjaimen etäisyysmitat oman digirunkonsa mukaan.
- Timo Inkinen

Teemu

Hei Timpe,

Kiitokset tiedosta. Eipä sitten auta muu kuin suorittaa tuon korjaimen kasaaminen loppuun kiertämällä keskikierre kiinni asti...  :smiley:  Siitä keskeltä sen saa purettua kahteen osaan jos tarpeen avata ja katsoa mitä on syönyt.

Teemu
Telescopes: Newton 254mm/f4.7, SW 80ED
Mounts: SW HEQ-5
Cameras: Nikon D5000mod & D7000, AlCCD5