Avaruus.fi - keskustelualue

Havaintokohteet ja havaitseminen => Meteorit ja meteoriitit => Aiheen aloitti: mrkat - 09.12.2016, 01:45:26

Otsikko: Mikrometeoriitteja katoilta
Kirjoitti: mrkat - 09.12.2016, 01:45:26

Talojen katoilta löytyi avaruuspölyä
- http://www.avaruus.fi/uutiset/maa-ja-lahiavaruus/talojen-katoilta-loytyi-avaruuspolya.html

Joitain vuosia sitten sain saman ajatuksen (ja esitin ainakin idean Arktos ry:n kerhoillassa) ja keräsin erään autotallin katon rännin alta sadevettä josta minigrip-pussiin keräsin murusia, jonka mukana olisi tuota avaruuspölyä. Mutta ei olllut eikä ole mitään mahdollisuutta todeta sitä. Joitain pyöristyneitä palleroita, joita kuvien perusteella epäilin. Mutta lähellä on hiekkatie. Paha juttu. Kattokin on osin ehkä ruostumassa. Hyvin paha.
Pitäisi kerätä talvella jollain vaikka 10mx10m muovikalvolla. Lunta ja siitä sulattaa? Roskat talvella enempi biologisia.

Tuossa suurkaupunkien pölyssä oli noin 1 mikrometeoriitti per 600 grammaa kohti. Puhtaassa Suomessa paljon enempi per 600 grammaa?



Otsikko: Vs: Mikrometeoriitteja katoilta
Kirjoitti: Joni - 09.12.2016, 10:38:29
Olen miettinyt tuota samaa ja aina rännejä putsatessa toivonut että sieltä lehtien joukosta löytyisi musta pieni kivi. Jos kehittelee ajatusta pidemmälle, niin mites olisi jos hyvissä olosuhteissa keräisi/kaapisi esim. järven jäältä ohuen kerroksen ja siitä sulamisvedestä tutkisi mitä siinä on? Silloin olisi teiden ja kaupungin tuottamat ylimääräiset ainekset pois. Muutoinkin voisi olla hyvä tarkkailla keväällä jäiden päällä olevaa materiaalia. Olisipa hienoa, jos saisi kaikki moottorikelkoilla meren ja järvien jäillä liikkuvat katselemaan mahdollisia "ylimääräisiä" kiviä sieltä missä niitä ei olettaisi olevan...
Otsikko: Vs: Mikrometeoriitteja katoilta
Kirjoitti: lippu8998 - 09.12.2016, 19:49:19
Joskus katsoin telkkarista dokkaria jossa näytettiin kuinka tutkijat keräsivät näitä Mikrometeoriittejä magneetin avulla sadevesi ämpäristä.
Uskon että toimii :)
Otsikko: Vs: Mikrometeoriitteja katoilta
Kirjoitti: einari - 09.12.2016, 20:03:52
Eikös noi magneettiset meteoriitit ollut niitä harvinaisempia ?
Otsikko: Vs: Mikrometeoriitteja katoilta
Kirjoitti: mrkat - 09.12.2016, 23:39:05
Lainaus käyttäjältä: joni - 09.12.2016, 10:38:29
Muutoinkin voisi olla hyvä tarkkailla keväällä jäiden päällä olevaa materiaalia. Olisipa hienoa, jos saisi kaikki moottorikelkoilla meren ja järvien jäillä liikkuvat katselemaan mahdollisia "ylimääräisiä" kiviä sieltä missä niitä ei olettaisi olevan...
Joo, tuokin on tullut mieleen kun on nähnyt juttua ja kuvia miten etelämantereen jääkentiltä etsivät ja poimivat meteoriitteja.
Otsikko: Vs: Mikrometeoriitteja katoilta
Kirjoitti: Jarmo Moilanen - 10.12.2016, 00:15:19
Suosittelen kokeilemaan jos riittää innostusta. Katolta tulevasta sadevedestä voi tosiaan löytää mikrometeoriitteja. Muistaakseni putoamistahti on jotain mikrometeoriitti per 8 m2/vuosi.

Valtaosa mikrometeoriiteista on pyöristyneitä kappaleita. Ne ovat joko magneettisia, jolloin ne voidaan magneetilla kerätä ei-magneettisesta roskasta kuten siitepölystä. Osa on sitten pyöristyneitä mutta ei magneettisia. Ne joutuu erottelemaan käytännössä mikroskoopin avulla muusta roskasta. Vettä raskaampia ne ovat kaikki joten sillä voidaan niitä jonkin verran erotella kasvi yms. kevyestä materiaalista. Pintajännitys pitää muistaa poistaa vedestä pesuaineella että uppoavat varmasti.

Kokeilussa kannattaa pysyttäytyä magneettisisten mikrometeoriittien etsinnässä. Tuo mahdollisten ei-magneettisten mikrometeoriittien "pikkaaminen" mikroskoopilla vaatii lujia istumalihaksia ja hyvän mikroskoopin.

Se että magneetilla on ongittu materiaalia ja sitten mikroskoopilla on siitä löydetty pyöreitä pallosia ei vielä takaa että löydetyt kappaleet ovat mikrometeoriitteja. Valtaosa löytyneistä kappaleista on kuitenkin ihmistoiminnan tuotteita. Lopullinen varmuus vaatii toisinaan jopa elektronimikroskoopin käyttöä.

Norjalainen Jon Larsen on näissä hommissa kokenut heppu. Hän oli yhtenä tekijänä tuon uutisen mainitsemassa tutkimuksessa.
Hän vetää Project Stardustia ja hänen kirja mikrometeoriiteista on ilmestynyt tänä vuonna:
http://project-stardust.com/

Video hänen löytämistään mikrometeoriiteista.
https://www.youtube.com/watch?v=jVug_GWSk3w

Kirjallisuudessa on mainintoja siitä että suomalaissyntyinen Nordenskiöld olisi aikoinaan kerännyt ja löytänyt mikrometeoriitteja Torniojokivarressa. Pitäisi kaivaa tuo lähde jostain esille.
Otsikko: Vs: Mikrometeoriitteja katoilta
Kirjoitti: Pappis - 10.01.2021, 08:02:46
Project StarDuskin sivu on näköjään jätetty unholaan.

Jonilta on kuitenkin tulossa uuis kirja: https://english.geotop.no/storefront.php?pid=3123
Otsikko: Vs: Mikrometeoriitteja katoilta
Kirjoitti: SamiS - 07.02.2021, 23:38:55
Hei.

Aiemman viestiketjun innoittamana päätin kokeilla onneani mikrometeoriittien parissa.Eri lähteistä luetun perusteella oli käynyt selväksi, että katolle kerääntyneen pölyn analysoinnin raskain osuus on näytteen "pikkaaminen" mikroskoopin alla. Päätin siis kokeilla omaa versiotani Jarmonkin esittämästä lumen sulattamisesta näytteeksi, harrastusmielessä, halvalla ja kotikonstein.

Hain siis näytteen oman omakotitalon katolta, noin 3 - 4 m2 alueelta. Täällä Etelä-Suomessakin on pitkästä aikaa kunnon talvi, joten lumet ovat sataneet parin viikon aikana jolloin ilmassa on varmaan ollut poikkeuksellisen vähän pölyä. Näytteen koko oli yksi n. 25 litran saavi, jonka annoin sulaa suodattimen läpi saunan lattialla. Näytteen sulatukseen ja suodatuspaperin kuivattamiseen meni aikaa yhteensä reilut 2 vrk.

Näytteen kuivuttua suodatinpaperille jäi pääasiaassa huonepölyä ja tuhkaa (näytepiste oli liian lähellä savupiippua). Tästä massasta erottelin magneetin avulla oman näytefraktion, joka jäi erittäin pieneksi, arviolta alle 100 magneettista partikkelia päätyi mikroskoopin alle.

Edellä kuvatun, verrattain yksinkertaisen ja aikaavievän näytteen käsittelyn jälkeen itse mikroskooppityö oli erittäin nopeaa. Työvälineenä oli Lidlin Bresser-merkkinen mikroskooppi ja tavallinen taskulamppu lisävalona. Vain parin minuutin etsinnän jälkeen partikkeleiden seasta löytyi yksi erittäin kiinnostava ja muista poikkeava kappale. Hyvin pyöristynyt, metallinkiiltoinen ja magneettinen. Kooltaan 0,1 - 0,2 mm. Kaikki nämä ominaisuudet vastaavat hyvin tunnettuja mikrometeoriitteja. Kuvat sekä video eri suurennoksilla linkin takana.

https://photos.app.goo.gl/gqZEkeHcQTEowYTd6 (https://photos.app.goo.gl/gqZEkeHcQTEowYTd6)


Mitäs mieltä Te foorumilaiset olette tästä löydöstä? Halvalla mikroskoopilla tämän enempää ei pysty tästä näytteestä varmaan saamaan irti.
Lumen sulattaminen näytteeksi toimi mielestäni yllättävän hyvin, ja jos pieneen näytteeseen olisi mikrometeoriittikin livahtanut niin olisihan se hienoa  :cool:!

Sami Saraperä
Otsikko: Vs: Mikrometeoriitteja katoilta
Kirjoitti: PETK - 11.02.2021, 18:01:31
Nyt vielä tuo pallero halki ja saman verran suurennosta lisää ;)  Hieno suoritus muuten.
Otsikko: Vs: Mikrometeoriitteja katoilta
Kirjoitti: Jarmo Moilanen - 13.02.2021, 11:05:05
Ihailtavaa yritteliäisyyttä.

Tuosta partikkelista on mahdotonta sanoa mitään pelkkien kuvien perusteella. Suurin osa magneettisista pyöreistä pallosista kun on teollisuuspäästöistä peräisin.

Varmistus vaatisi kunnollista analysointia laboratoriossa SEM välineistöllä. Koostumus paljastaisi onko mikrometeoriitti vai ei. Ja sen ehkä joutuisi "halkaisemaan" eli käytännössä siis hiotaan puoliväliin että sisus paljastuu.

Kannattaa ilman muuta säästää ja yrittää saada joku tutkimaan sen.
Otsikko: Vs: Mikrometeoriitteja katoilta
Kirjoitti: iosainio - 13.02.2021, 11:20:52
Joskus olen ajatellut laittaa muovisen räystäskourun alapintaan tehokkaan magneetin ja ennen syksyn kourun siivousta katsoa mitä jäi saaliiksi.
Otsikko: Vs: Mikrometeoriitteja katoilta
Kirjoitti: Timo Kuhmonen - 13.02.2021, 13:41:38
itsekin olen yhden hitusien seulomisprojektin parissa. Siinä oli katolta otetusta näytteessä alkuvaiheessa paljon biomassaa mukana. Useamman huuhtelun jälkeen pieni määrä magneettiin tarttuvia hitusia löytyi. Riittävästi suurentavan stereomikroskoopin kautta katselu olisi seuraavana vuorossa (40x suurennos ja lisävalot kohteeseen).
Otsikko: Vs: Mikrometeoriitteja katoilta
Kirjoitti: Ceres - 20.02.2021, 16:08:03
Lainaus käyttäjältä: SamiS - 07.02.2021, 23:38:55

https://photos.app.goo.gl/gqZEkeHcQTEowYTd6 (https://photos.app.goo.gl/gqZEkeHcQTEowYTd6)


Useita aivan saman näköisiä palluroita täälläkin kulkeutunut mikroskoopin alle   :cool:

Täytyy taas joskus kokeilla uudelleen jos vaikka saisi samalla muutamia kuvia palstalle  :smiley: Ei vaan löydy ihan tuollaista mikroskooppia  :rolleyes:

https://www.facebook.com/micrometeorites/photos/siri-simonsen-in-the-sem-lab-of-uio-yesterday-we-analysed-around-one-hundred-new/1968470053174870