Lounaisesta Suomesta mielenkiintoinen havainto

Aloittaja miapa, 22.03.2013, 01:45:42

« edellinen - seuraava »

miapa

Hei.

Piti oikeen tätä asiaa varten rekisteröityä tänne sivuille.
Isäni ilmoitti metsämaahan syntyneen helmikuun puolivälin aikoihin reiän jota itsekin tutkin. Kolo oli syntynyt samoihin aikoihin sen venäjän ison tulipallon kanssa +- 1päivän tarkkudella, tämä vaan siksi että siitä muistan ajankohdan. Lumessa oli noin 40 sentin suppilon mallinen täysin symmetrinen kolo joka jatkui jäiseen ja kovaan metsämaahan. Sielläkin kolo oli suppilonmallinen ja syvyyttä alle puolimetriä. Olimme olleet samalla paikalla edellispäivänä ulkoilemassa kun isäni ilmoitti sen syntyneen, siitä kanssa osaamme haarukoida ajankohtaa. Itse olin aluksi aika epäileväinen kun pohdimme oliko jokin pieni meteoriitti voinut pudota siihen mutta nyt kun aihetta olen penkonut netistä, pidän sitä mahdollisena. Niin symmetrinen ja symmetrisen suppilon mallinen kolo oli etten uskoisi sitä eläimen tehneen varsinkin kun lumen reuna-alueetkin olivat täysin symmetrisen mallisia ilman mitään painautumia. Lisäksi maa oli kovassa roudassa, vaikka lämpötila taisi ainakin löytöhetkellä olla aika leuto.

Ajattelin että keväällä kun maa sulaa kaivaisin hieman jos sieltä jotain löytyisi. Onkohan siihen mahdollisuutta näiden tietojen valossa?

T. Aleksi

Jarmo

#1
En pidä meteoriittia kerrotun perusteella mahdottomana, mutta ei kuulosta ihan tyypilliseltä. Todennäköisempää on, että joku tai jokin on kaivanut kuopan. Vaikea sanoa näkemättä.

Kannattaa tietysti käydä tarkastamassa paikka sulan maan aikaan. Tosin, jos sinne tosiaan tippui kivi tms joka kaivoi tuon suppilon, niin sen pitäisi olla aika irtonaisesti siellä pohjalla tiputtuaan, joten olisi tuoreeltaankin ollut tongittavissa. Kivet kun eivät ole kuumia tippuessaan eivätkä siis sulata routaa ympäriltään. Huom! Jos pohjalta löytyy muuta kuin kivi (esim metallin pala tms) niin siihen ei kannata koskea paljain käsin. Polttoainejäämät ovat hyvin myrkyllistä ainetta, jos se vaikka sattuu olemaan kanto- tai buusteriraketin palanen.

Tarkennuskysymyksiä: Suppilo oli siis yläpäästään 40 cm läpimitaltaan. Oliko syvyys "ainakin 50 cm" siis siellä maassa vai onko tuohon laskettu mukaan lumiosuudenkin syvyys? Entä paljonko lunta oli? Oliko ympärillä roiskeita tai eläinten jälkiä? Millaisella alueella kolo oli, onko esim. tien, asutus- tai ulkoilualueen, tms lähellä? Onko kolosta kuvia? Aina kun löytää jotain tuollaista outoa niin kannattaa ensimmäiseksi ottaa kuvia ja sitten tonkia enemmän, ja ottaa sitten uusia kuvia. Sellaiset kun kertovat enemmän kuin 1000 sanaa. :smiley:

Jos paikka ei ole mitenkään periferiassa, niin voisin itse käydä katsomassa (asun käytännössä 90% ajastani Turussa).

Kannattaa myös lukea oheinen keskusteluketju, jos siitä on osviittaa: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=11422.0

Jarmo

miapa

Kuva on otettuna. Täytyy vain odottaa että saan sen sähköpostilla ja voin sitten liittää. Kuvaavaa on että olin asiasta hyvin skeptinen kun kuulin siitä, enkä edes mennyt ensimmäisenä iltana katsomaan reikää vaikka minulle sanottiin meteoriitin tippuneen samaan aikaan sen Venäjän meteoriitin kanssa. Kun sen näin itse niin uteliaisuus heräsi ja olen etsinyt tietoa hiljalleen netistä.

Suppilon pohjalle en nähnyt kun taskulampulla katsoin sillä sinne oli valunut mutaista vettä. Silloin oli vain pikkupakkanen. Kartio oli aika loiva kulmaltaan ja erikoista oli se että lumen, joka silloin ei ollut höttöä pakkaslunta, muttei kantohankeakaan aivan, reunat reiän kohdalta olivat täysin koskemattomat ja ehyet sekä symmetrisen pyöreät, ei mitään kaivuujälkiä. Lunta ei paikalla ollut kun ehkä 20 senttiä ja sen lisäksi arviolta maahan reikä jatkui 40 sentin syvyyteen. Voi olla että 30 senttiäkin reikä oli läpimitaltaan lumen kohdalla ja noin 20 senttiä maanpinnan tasolla ja siitä siis kapeni pohjalle. Renoilla ei lumessa jälkiä eikä myöskään maa-ainesta.

Täytyypä seuraavaan viestiin laitta kuva. Voihan kolo olla melkein mikä vaan mutta täytyy asia tarkastaa kun niin mystiseltä näytti, ilman minkäänlaisia kaivuujälkiä jäisessä maassa.

miapa

#3
Kuva löytyy osoitteesta:

http://aijaa.com/zxEYSn

Tarkempia mittoja, leveys lumen pinnassa noin 30 senttiä, syvyys kepillä mitattuna maanpinnan tasosta 70 senttiä. Lumella olevat jäljet ovat puista tippunutta lunta ja meidän itsemme tekemiä.

T. Aleksi

EDIT
Tässä netistä löytämäni linkin kuvassa hieman vastaava reikä maassa:

http://www.sott.net/article/148077-Chunk-of-meteorite-leaves-small-hole-in-Bourges-France

Joni

Hyvällä metallinpaljastimella tuon kolon voisi kokeilla tai sitten ohuella kepillä jonka päähän laittaa mahdollisimman tehokkaan magneetin. Magneettiin voisi tarttua pienetkin palat jos siellä jotain metallipitoista on.

miapa

Hyvä vinkki.

Täytyy kuitenkin odottaa leudompia kelejä kun oli vettä kuopan pohjalle ehtinyt valua ja kostea maa muutenkin jäätynyt kovien pakkasten myötä. Löytöhetkellä oli siis vain pientä pakkasta tai nollakelejä. Pistän sitten raporttia jos jotain löytyy tai ei löydy.

T. Aleksi

Jarmo Moilanen

Lainaus käyttäjältä: miapa - 22.03.2013, 18:13:22
Kuva löytyy osoitteesta:

http://aijaa.com/zxEYSn

Tarkempia mittoja, leveys lumen pinnassa noin 30 senttiä, syvyys kepillä mitattuna maanpinnan tasosta 70 senttiä. Lumella olevat jäljet ovat puista tippunutta lunta ja meidän itsemme tekemiä.

T. Aleksi
Tuo kolo lumessa on selvästi kärsinyt jo kuvanoton aikoihin jonkin leudomman kelin kun on noin vanhan näköiset reunat.

Kun meteoriitti osuu lumihankeen, kuten nyt Venäjällä, niin se puhkaisee siihen siistin itsensä läpimittaisen reiän. Sen perusteella alkaisin hakemaan selitystä jostain muusta kuin meteoriitista tuolle kuopalle.

Kannattaa kolo kuitenkin tutkia voimakkaalla magneetilla kun se on mahdollista. Magneettiin mahdollisesti tarttuneet kivet on sitten syytä tarkistaa olisiko meteoriittiainesta. Metallinpaljastin on hiukan huono meteoriittien etsintään kun ei tiedetä minkätyyppinen meteoriitti voisi olla kyseessä. Monetkaan paljastimet kun eivät reagoi kivimeteoriitteihin, jotka ovat niitä kaikkein yleisimpiä mitä taivaalta putoilee. Suurin osa kivimeteoriiteista kuitenkin reagoi voimakkaaseen magneettiin.

Lainaa
EDIT
Tässä netistä löytämäni linkin kuvassa hieman vastaava reikä maassa:

http://www.sott.net/article/148077-Chunk-of-meteorite-leaves-small-hole-in-Bourges-France
Ja tuon jutun reiällä ei varmasti ole mitään tekemistä sen jutussa mainitun havaitun tulipallon tai meteoriittien kanssa. Eihän siitä kuopasta löydetty meteoriittia. Meteoriitin tekemästä kuopasta tai sen ympäriltä pitää löytyä meteoriitin kappaleita. Ihmisillä tuntuu olevan jokin omituinen käsitys että on tavallista että meteoriitti häviää kun se osuu maahan ja tekee kolon.

Mikään muu todiste kuin löytyvä meteoriitti ei todista minkään kuopan olevan meteoriitin synnyttämä. Jos ei ole meteoriitinkappaleita niin kuoppa ei ole meteoriitin tekemä. Niin yksinkertaista se on. Valitettavasti jotkin ihmiset eivät hyväksy tätä selitystä ja tilanteet menee joskus ihan naurettavuuksiin.
Jarmo

miapa

Kuvan otto tapahtui tosiaan joitakin päiviä löydön jälkeen.

Sen verran mystiseltä kolo kuitenkin vaikutti luonnossa nähtynä että täytyy kaivella lapiolla ja katsella jos jotain löytyy pohjalta. Vielä ei olla routaisen maan takia asiaa lainkaan tarkastettu.

Aleksi

Potnapekka

Yksi mahdollisuus tuon kolon syntymiselle on mielestäni maassa oleva lämpö joka on päässyt sulattamaan hangen läpi reiän. Syksy oli poikkeuksellisen sateinen ja maa oli lumen tullessa veden kyllästämää. Ainakin täällä Urjalassa routaa on hyvin vaihtelevasti ja sulia "lähteitä" löytyy paikoista joissa niitä ei tavallisesti ole.

Pekka