Taivaankappale horisontissa?

Aloittaja JusKata, 19.02.2010, 20:21:14

« edellinen - seuraava »

JusKata

Olimme Gran Canarialla Puerto ricossa 10.2.2010. Illalla horisontissa näkyi aavalla merellä kaksi kirkasta valoa n. koillisen ja kaakon välillä samalla korkeudella ehkä noin 2-5 asteen välimatkan päässä toisista (tarkemmin en osaa arvioida sijaintia). Meille tuli kiistaa siitä, mitä kyseiset valot olivat. Toinen oli sitä mieltä, että ne olivat laivoja ja toinen sitä mieltä, että ne saattaisivat olla taivaankappaleita. Siinä sitten yritimme mittailla parvekkeen kaiteen avulla horisontin korkeutta ja seuraavana päivänä totesimme, että ne olivat hyvin lähellä horisonttia. Emme päässeet täysin varmuuteen mitä ne olivat ja toinen väitti ettei taivaankappaleet edes voi näkyä niin alhaalla. Valot välillä himmeni ja poistui kokonaan näkyvistä ja olivat melko kirkkaita ja sen värisiä verrattuna laivoihin, että toinen ei uskonut niiden olevan laivojakaan. Olisivatko voineet olla Afrikan mantereen valoja? Jos eivät olleet taivaankappaleita, niin onko edes mahdollista, että taivaankappale näkyisi aavalla merellä hieman horisontin yläpuolella ja jos ei niin miksi ei?

einari

Katsoin tähtikartasta että mainittuna aikana Mars ja Sirius ovat olleet idän suunnalla.
Välimatkaa niillä on kuitenkin yli 40 astetta. Procyon on siinä puolivälissä.
En kuitenkaan usko taivaalliseen selitykseen.
Veikkaan laivaa, majakkaa tms.
___
Tapio

Mare Nectaris

... joku joka osaa Stellariumia vääntää paremmin eri sijainneille voi tarkistella, mutta tämmöisen näkymän sain Itään päin Agadirin leveysasteella (hieman pohjoisempana kuin Gran Canaria) 11.2.2010 klo 1:n maissa yöllä (meren pinnan tasolla)...

Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

JusKata

Mutta on siis mahdollista, että taivaankappale näkyisi hieman horisontin yläpuolella. Ja tarkennukseksi vielä, katselimme aavalle merelle n. 150-200 metrin korkeudelta merenpinnasta. Jos olisi laiva tai majakka mikä selittäisi himmentymisen ja puoleksi tunniksi kokonaan katoamisen. Jos se olisi laiva, niin mielestäni ei olisi niin kirkas ja valkoinen valo ellei olisi voimakasta valonheitintä jota tuskin kuitenkaan himmennettäisiin välillä. Voi olla ettei asia ratkea, mutta siihen kysymykseen haluaisin kuitenkin vastauksen, että voiko taivaankappale näkyä aavistuksen horisontin yläpuolella?

Iiro Sairanen

Lainaus käyttäjältä: JusKata - 19.02.2010, 21:52:47
Voi olla ettei asia ratkea, mutta siihen kysymykseen haluaisin kuitenkin vastauksen, että voiko taivaankappale näkyä aavistuksen horisontin yläpuolella?

Kyllä. Vrt. nouseva/laskeva Aurinko/Kuu, puoliksi yläpuolella ja puoliksi alapuolella. Kirkkaimmat tähdet ja planeetat näkyvät varmasti alle puolen asteen korkeudelta. 
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

pepa

Ja kyllähän horisontissa, varsinkin meren yllä ilmakehä aiheuttaa melkoisia väärentymiä kohteessa, oli se sitten ihmisen aiheuttama valo tai taivaallinen.
-PP74- Newton 200/1200, SkyLux 70/700, kiikari Zenith 7*50, kamera Olympus e-p2, Meade 110/800.

teluiden

Katselitte melko pitkän aikaa. Jos olisivat olleet taivaankappaleita ja idän suunnalla niin niiden olisi pitänyt pikku hiljaa kohota horisontin yläpuolelle.

Pekka

Mare Nectaris

#7
... jos katselusuunta olisi ollut melko suoraan etelään, tähtitaivaan "kiertyminen" noilla leveysasteilla johtaa ilmiöön, jossa kirkkaitakin kohteita käy matalalla eteläisessä horisontissa ja painuu melko nopeasti taas piiloon. Riippuen ilmakehän läpinäkyvyydestä ja havaintopaikasta ne voi havaita, ja matalaan sijaintiin voi liittyä voimakasta skintillaatiota eli välkkymistä ja jopa välillä kokonaan häviämistä näkyvistä jos esim. taivaanrannassa on ohutta pilveä lähellä horisonttia.

Oheisessa kuvassa Agadirin korkeuksilta etelään päin mm. Canopus käväisee eteläisellä taivaalla näyttävästi vain hieman horisontin yläpuolella ja laskee taas (Stellariumissa näkee miten liike menee).

Edit: lisäsin atsimutiviivaston
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

JusKata

Tarkemmin tuossa karttaa tutkittuani totesin, että puerto Ricosta ei edes ole näkyvyyttä aavalle merelle itään päin, joten saattaa hyvinkin olla, että katselimme etelään. Myös astearvioni heitti melkoisesti ja valojen etäisyys oli varmaan ehkä n. 15 astetta ellei jopa 20. Kuvaa katsottuani sopisi hyvinkin olla Canopus ja vel. Näiden näkymä vastaa aika hyvin näkemäämme ja meistä katsottuna oikean puolimmainen valo oli kirkkaampi ja suurempi.