Avaruus.fi - keskustelualue

Tähtikuvaus => Digijärkkärit => Aiheen aloitti: Lauri Kangas - 02.03.2009, 14:49:32

Otsikko: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: Lauri Kangas - 02.03.2009, 14:49:32
Onkos kukaan törmännyt hyvään ohjeeseen 40D:n modaamiseksi, vai pitääkö yrittää sokkona? Alkoi toden teolla himottaa livekuvan saaminen myös modattuun kameraan.
Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: Veijo T - 02.03.2009, 16:10:41
Moi Lauri

Tuolla sivulla oli kuvat ja niissä tekstit vaihe vaiheelta.
http://strgazr27.zenfolio.com/p71444939 (http://strgazr27.zenfolio.com/p71444939)

Kannattaa käyttää juuri 40d.lle suunniteltua suodinta niin ei tule ongelmia fokuksen säädön kanssa, myös  pölynpoisto mekanismi ei salli paksumpaa suodinta.

Minulla olis 1 ylimääräinen 40d.lle peilin eteen suunniteltu 12nm kaistan levyinen H-alpha eos-glip filtter, tilasin sen jo syksyllä, mutta tuli vasta nyt kun oli huono saatavuus, (40d.n ehdin jo myydä ) tuo on vähän liian pieni minun nykyiseen kameraan, eikä sitä saa peilin eteen. ( tämä H-alpha suodin ei korvaa kennon eteen suunnitelta suodinta )

Veijo T
Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: Lauri Kangas - 02.03.2009, 19:35:41
Kiitos linkistä.

Luin Christian builin sivuilta (linkki googlen käännökseen englanniksi (http://translate.google.com/translate?prev=hp&hl=fi&u=http://www.astrosurf.com/buil/eos40d2/filter.htm&sl=auto&tl=en)) että 40D:ssä on kaksi suodinta, ensimmäinen antialias-filtteri (jota myös ravistellaan pölynpoistoa varten) ja toinen varsinainen ir-block suodin. Builin mukaan saattaa olla riittävää poistaa pelkästään tuo toinen suodin, joka on se perinteinen ir-block josta halutaan eroon koska se vaimentaa h-alphaa.

Se antialias-filtteri nimittäin saattaa olla päästökäyrältään hyvin samanlainen kuin tuo baaderin ACF-suodin, se päästää h-alphan lähes täysin läpi mutta leikkaa infrapunaa heti sen jälkeen. Autofokuksen muuttuminen ei tässä projektissa haittaa, koska kamerassa on kuitenkin käytössä livekuva.

Saa siis nähdä tarvitseeko sittenkään laittaa mitään tuon filtterin tilalle. Ei ne baaderin filtterit kyllä kalliita olisi, mutta ei huvittaisi läträtä liiman kanssa.
Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: Veijo T - 02.03.2009, 23:00:41
Joo silloin kun minä modasin oman kamerani niin otin sen ensimmäisen pietzoelectric elementin kokonaan pois, sekä IrCut filtterin pois, kennoon jää vielä yksi lasi jota ei saa pois, mutta ei sitä pidä ottaakkaan kun se toimii suojalasina itse kennolle.

Live kuvalla saa kyllä fokuksen kohdalleen, mutta etsimen kuva jää ennalleen, eikä se vastaa samaa fokustasoa kuin kennon pinnalla, siihen on ainut ratkaisu että siirtää kennoa hieman eteen päin, jolloin autofokus sensorien fokustaso ( mikä säilyy ennallaan ) sekä etsimen kuva, joten kennoa joutuu siirtämään.

Astronomikilta löytyy myös alkuperäistä filtteriä vastaava peilin eteen kiinnitettävä filtteri jota käytetään päiväkuvauksiin.
( fokustaso kannattais säätää tämän filtterin mukaan )
http://www.astronomik.com/en/astronomik_owb-ccd_filter.html (http://www.astronomik.com/en/astronomik_owb-ccd_filter.html)

H-alpha suodinhan leikkaa myös infrapunan.

Veijo T


Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: Lauri Kangas - 03.03.2009, 12:07:29
Joo, sinun modaamassa 350D:ssä tuo kennon siirto eteenpäin onkin korvaamaton apu, olen aika paljon käyttänyt jopa automaattitarkennusta kirkkaisiin tähtiin ja hyvää jälkeä on tullut.

Tässä projektissa ei tarvitse etsinkuvan tarkennuksen säilymistä koska taidan modata ylimääräisen 40D:n, toinen jää vielä päiväkäyttöön. Noissa peilikotelon eteen tulevissa suotimissa saattaa muuten tulla ongelmia erittäin laajakulmaisten optiikoiden kanssa. Esim. kalansilmät ei tykkää siitä että heti niiden takaelementin perään tulee tasainen lasi. Pelengillä ylsi juuri ja juuri äärettömään kun käänsi makroalueelle tarkennuksen, mutta sigman 4.5mm:ssä ei riitä millään.

Oliko 40D muuten moksiskaan tuosta pietsoelementin poistamisesta?
Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: Uppo - 03.03.2009, 12:42:26
Ja kaikkihan ovat jo tutustuneet tähän http://www.maxmax.com/hot_rod_visible.htm (http://www.maxmax.com/hot_rod_visible.htm) "blur" filtterin poisto.

Veijo T varmaan osaisi kertoa mitä tuo ero on tähtitaivaalle tähyillessä, jos vaan sattuisi olemaan vertailukuvia tallessa.
Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: Lauri Kangas - 03.03.2009, 14:34:49
Joo, mietin myös tuota vaihtoehtoa että ottaisi molemmat filtterit pois ja laittaisi baaderin filtterin tilalle. Senhän ei sen kummemmin pitäisi toimia blurrausfiltterinä toisin kuin tuo canonin dedikoitu AA-suodin. Pölynputsaimen poistelu arveluttaa vaan hieman, mutta ilmeisesti Veijolla on ihan hyviä kokemuksia. Itse putsausominaisuutta en kyllä sen kummemmin tarvitse, ei se kovin hyvin toimi.
Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: Veijo T - 03.03.2009, 15:13:51
Uppo ilmeisesti tarkoitti antialiasing suotimen poiston vaikutusta tähtitaivaskuviin

Nuo järkkäri kameroiden valmistajat ovat ilmeiseti laittaneet arkkitehtuuri- ja muotikuvaajien toivomuksesta tuon suotimen joka pehmentää sahalaitaisuutta suorissa linjoissa, sekä toistuvissa vaatekuvioissa moire ilmiötä.

Itse en ole näihin ilmiöihin törmännyt vielä kertaakaan, en ilman suodinta enkä suotimen kanssa, tähtitaivaskuvissa sillä lienee vielä vähemmän merkitystä, ja lieneekö varsinaisissa tähtikuvaus kameroissa tuota suodinta olenkaan. ( ja yleensäkin se taitaa olla huipputarkkojen objektiivien ongelma tässä tapauksessa, suttu putket taitaa toimia omana filtterinään )


Lauri
En ole varma saako Baderilta edes oikean paksuista suodinta 40d kameraan, oikeaa kokoa sieltä varmasti löytyy, mutta jos se on paksumpi niin tuo tuossa ylempänä oleva suodin ei välttämättä mahdu enää kun tulee suljin vastaan ( näin kävi mm. 5dMarkII kameran kanssa johon laitoin 5d kameran suotimen joka oli paksumpi )  toimii kyllä mainiosti.

5DmarkII herjasi erroria pölynpoistosta, mutta sen sai pois menuvalikon säädöistä.

40D kamerassa ei muistaakseni tuota erroria tullut
Se "pölynravistuslasin" sähkö liitäntä on lattakaapelilla omassa liittimessä josta sen saa irti vetämällä.
Itse en laittais tuota pölylasia mukaan, mutta sen Baaderin lasin kanssa saa olla tarkkana että ei pääse pölyä kennon ja suotimen väliin

Veijo T
Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: fr0z - 03.03.2009, 16:12:32
Täältä saa myös suotimia -> http://www.lifepixel.com/
Jotain modaus ohjeitakin löytyypi...
Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: Lauri Kangas - 03.03.2009, 16:27:19
Jep, olen perillä noista kyllä. Tuon blurraussuotimen toinen funktio moire-kuvion estämisen lisäksihän on myös se, että kuvadataa sumentamalla varmistetaan erivärisen valon jakautuminen myös vierekkäisille pikseleille bayer-matriisissa, jolloin mahdollisesti arvokasta väri-informaatiota ei jää esim. punaisten pikseleiden välisiin rakoihin.

No, jaksollisia kuvioita tuolla taivaalla ei paljon ole ja muutama noita veitsenteräviä kakkuloitakin löytyy kassista, joten ehkä tuon AA-suotimenkin voisi heittää menemään.

Mitä kaikkea siitä pakkauksesta siis voi jättää pois? AA-filtteri kehyksineen ja niistä lähtevä lattakaapeli jonka voi suoraan irroittaa? Lisäksi näköjään joku pieni kumikehys joka on IR-blokin ja AA-filtterin välissä? Muuta?

Tuossa ohjeessa suositellaan liimaamaan baaderin filsu paikoilleen liimatipoilla nurkissa. Onkohan suosituksia liimaksi?
Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: Lauri Kangas - 03.03.2009, 19:16:10
http://www.ekempen.com/index.php?option=com_g2bridge&view=gallery&Itemid=65&g2_itemId=2205

Myös tällainen ohje löytyi ihan tältä foorumilta.
Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: Veijo T - 03.03.2009, 20:08:44
Mikäli päädyt Baaderin suotimeen niin se vanha suodin on saatava pois omasta kehyksestään, se on liimattu siihen kehykseen mutta lähtee terävällä veitsellä esim. mattoveitsellä ym.

Liima ei ole minusta hyvä kiinnitys tapa sille uudelle suotimelle ( saattaa levitä helposti liian laajalle alueelle ) joku liimamassa joka lähtee myös helposti pois saattais olla paremp,i tai siihen voi käyttää vaikka kaksipuoleista teippiä, mutta jos käytät jotakin liimaa niin nosta sitä hyvin vähän kerrallaan esim. neulan kärjellä.

Kannattaa jätää pois se antialiasing filtteri, koska siinä on silloin yksi pinta vähemmän johon pölyä saattaa jäädä. myös se kumikehys jää pois.

Heti kun suotimen saat irti kennon päältä (kenno on vielä pölytön silloin ) sulje se heti johonkin puhtaaseen muovirasiaan, sitten voi kaikessa rauhassa irrotella vanhan suotimen kehyksestään, sitten taas hyvin nopealla liikkeellä uusi suodin kehyksineen takaisin kennon pinnalle ( tämä vaihe olis syytä tehdä jossakin pölyttömässä tilassa )

Mutta mikäli et laita olenkaan mitään suodinta ( minä tekisin näin ) niin sen pölypintojen kanssa ei ole niin tarkkaa, koska ne saa jälikäteen pois.

Veijo T


Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: Lauri Kangas - 03.03.2009, 20:19:44
Kiitos ohjeista. Baaderin filtteri siihen varmaan tilalle tulee, koska jossain välissä infrapuna on blokattava ja peilikotelon kuoppa on varattu.

Modauksen meinaan tehdä töissä, jonka puhdastilaan asti mulla ei sentään ole kulkuoikeutta, mutta käytössä lienee labrahuone johon tulee puhdastilan poistoilma.  :azn: Josko sieltä pysyisi pölyhiukkaset loitolla. Pitää keräillä laatikoita ja kuppeja ruuveja varten valmiiksi.
Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: Veijo T - 03.03.2009, 21:22:59
Siitä se homma etenee, rauhallisesti vaan kaikki vaiheet, ei kannata kiirehtiä niin hyvin menee.

Tuolla maistiaisiksi modatun 40d.n huippukuvia.

http://www.machunter.org/hapspics.html (http://www.machunter.org/hapspics.html)

Veijo T
Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: Lauri Kangas - 07.04.2009, 00:31:33
Noniin, nyt on 40D saanut baaderin suotimen kennolleen. Kuusi tuntia meni kun otti rauhallisesti ja piti taukoja, vaan nytpäs kamera toimii kuin ennenkin. Pahoja paikkoja oli muutama ja joutui välillä pakittamaankin varsinkin kootessa. Laitan kuvia sisuskaluista joskus.
Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: Lauri Kangas - 07.04.2009, 12:23:43
No tässä olis pari hassua kuvaa. En jaksanut kovin tarkkaan dokumentoida, kun tutoriaaleja on riittämiin ja niissä on samat kuvat.

Fasiliteetit tarjosi ystävällisesti TKK:n Mikro- ja nanotekniikan laitos. Vaihdoin suotimen pölyttömimmässä tilassa johon avain sopi, elektronimikroskoopin käyttökopissa.

Ensin takakansi irti.

(http://farm4.static.flickr.com/3306/3418503250_383737232e.jpg)

Pari lattakaapelia liittimistään

(http://farm4.static.flickr.com/3553/3418517996_c77e7018da.jpg)

Liitinpaneeli pois tieltä. Vähän hämmensi kun tuossa mainboardin oikeassa reunassa oli yksi lattakaapeliliitin joka puuttui kummankin ohjeen kameroista. No, eipä siihen ollut kaapeliakaan.

(http://farm4.static.flickr.com/3331/3418636070_c7904dce7b.jpg)

Pari irroitettavaa lattakaapelia oli häiriösuojapellin alla, joka piti juottaa irti. Tässä kuvassa on jo irroitettu. Ylempi juotos oli vähän ikävä kun heti alapuolella oli suoraan kennolta tuleva lattakaapeli. En ollut aiemmin käyttänyt tinapumppuakaan.

(http://farm4.static.flickr.com/3561/3417829325_b91aa6530a.jpg)

Parin lattakaapelin ja yhden tosi ikävän pikku poweriliittimen jälkeen saa käännettyä emolevyn pois tieltä ja kenno näkyy jo.

(http://farm4.static.flickr.com/3360/3418727060_94dff3ea02.jpg)

Kenno irti, suljin enää näkyy.

(http://farm4.static.flickr.com/3336/3418731130_a517e8c052.jpg)

Ja tältä näyttää se kennopaketti

(http://farm4.static.flickr.com/3664/3417925871_252a6b4b08.jpg)

Ensin pari metallikehystä irti ja sen jälkeen antialias-filtteri ja kennonputsaus lähtee nostamalla. Tämä koko vehje joutaa mäkeen, kennonputsaus on muutenkin hyödytön.

(http://farm4.static.flickr.com/3356/3418861874_674f85bc94.jpg)

IR-blokki kehyksineen on kiinni kaksipuoleisella teipillä ja tarvitsi hieman suostuttelua (tai no, tunnin verran uhkailua) terävällä veitsellä irrotakseen kennosta.

(http://farm4.static.flickr.com/3412/3418858114_cc7cf09b30.jpg)

Tässä vaiheessa paljas kenno muovirasiaan turvaan pölyltä

(http://farm4.static.flickr.com/3322/3418865150_d8fb31302b.jpg)

Sitten hankala osuus, pitäisi saada tuo filtteri irti kehyksistään. Se on kiinni jollain ihmeen mustalla mömmöllä.

(http://farm4.static.flickr.com/3591/3418869684_2831360189.jpg)

Ja näinhän siinä tietysti kävi. Onneksi tuon filsun kanssa ei ole niin tarkkaa. Taidan leikata siitä sopivan palan IR-suotimeksi vihreälle laserille.

(http://farm4.static.flickr.com/3562/3418890098_8744cb2db6.jpg)

Sen jälkeen vain baaderin suodin paikalleen. Laitoin neljä tippaa syanoakrylaattia kulmiin että pysyy. En tiedä jäikö vähän turhan vinoon tuo filtteri, se selviää sitten kuvista.

Sen jälkeen vainoharhainen putsaus varsinkin kennoa vasten tulevalta pinnalta. Katselin suodinta mikroskoopilla ja voi jösses millainen kasa mönjää siihen pinnalle kertyy parissa minuutissa. Puhaltelin typpipistoolilla ainakin kaikki näkyvät roskat pois. Pienemmät eivät kyllä lähde millään.

Kameraa kootessa tuli sitten vähän ongelmia kun ei meinannut emolevy mennä kunnolla paikalleen ennenkuin huomasi olla yrittämättä väärin. Samoin pari lattakaapelia unohtui kiinnittää uudestaan ja piti ottaa välillä uusiksi.

Ja kokoamisen jälkeen kaikki toimii normaalisti eikä kamera ole moksiskaan kennonputsauksen puuttumisesta.

Nyt on sitten kamerakassissa modaamaton 40D, modattu 40D ja modattu+jäähdytetty 350D. Kukaan ei varoittanut että yhden järkkärin ostaminen johtaisi tällaiseen.








Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: GaryP - 07.04.2009, 17:44:21
Hieno suoritus jälleen!

Voisitko kertoa vielä, mitä näkyy muutoksen jälkeen liveviewn kautta, onko pimeällä tähtitaivaalla enemmän fokusointikohteita kuin ennen?

Kari
Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: Lauri Kangas - 07.04.2009, 18:25:19
Pahan pistit, näillä keleillä menee syksyyn ennenkuin voin vastata tuohon. En nyt kuitenkaan usko että erityisen paljon livekuva paranee, tuo baaderin suodin kuitenkin leikkaa sen infrapunan pois samalla tavalla. Ehkä täysin paljas kenno voisi vähän herkempi olla tähdille, mutta siinä tulee sitten infrapunan ongelmatkin mukaan.
Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: GaryP - 07.04.2009, 18:39:04
Ai niin, laitoit sen korvaavan kennon joka päästää vähän muuta aaltopituutta paremmin läpi. Pitäisi lukea joskus vähän enemmän ajatuksella niin ei tulisi esitettyä hölmöjä kysymyksiä.

Ehkäpä sen tään ennen syksyä näkee tuokin ensivalonsa, toivottavasti. Jos ennustuksesi taas on varma, myyn kalustoni äkkiä pois.
:azn:

Sait minut huolestumaan ihan asiasta tuossa projektikertomuksessasi, pöly iskee kolmion takaa nopeammin kuin uskoisikaan, ainakin minun "laboratoriossani", joten pitää vähän alustavasti jo miettiä paineistettua askartelukuplaa. Kyllä sille muutakin käyttöä on, mutta sen verran harvoin että täytyy tehdä taitettava malli.

Kari
Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: Lauri Kangas - 07.04.2009, 18:43:35
Hehe, askartelukupla olisikin näppärä. Suurin murhe tuon pölyn kanssa nyt on lähinnä vain se ettei sitä sniikkaa tuonne CMOSin ja vaihtofilsun väliin josta sitä ei enää purkamatta saa pois. Kennon/filsun päällä olevan saa hinkattua myöhemminkin. Suosittelen Lenspenin SensorKlear kynää, sillä voisi ehkäpä hinkkailla vaihtofilsun alapinnan juuri ennen kennon eteen niittaamista (mikäli aikoo ylipäänsä vaihtofilsun laittaa).
Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: Veijo T - 07.04.2009, 21:10:58
Hyvinhän siellä vaihtui kennon suodin, hyvä että lähti kamera toimimaan, kyllä siinä oma hommansa on, se pieni poveri liitin on tosiaan hankalassa paikassa ja siinä on pienet johdot, se lähti minulla helposti neulan kärjellä vääntämällä.

Meniko autofokus kohdalleen sillä uudella suotimella ? ilmeisesti fokukseen vaikuttaa myös se onko mukana se ohut lasi millä ravistetaan pölyt pois. Live kuvahan auttaa tässä mallissa todellisen fokuksen saamiseen jo näytöltä, kun hakee sopivan kirkkaan tähden ja käyttää 10 x suurennosta.

Vielä saatat keritä keväällä testata johonkin sumu kohteeseen esim. Ngc7000 on noin 30 asteen korkeudessa 02 aikoihin idän ja koillisen välissä aamu yöstä, syksyllä sitten pään päällä.

Veijo T
Otsikko: Vs: 40D:n IR-modaus
Kirjoitti: Was - 07.04.2009, 21:20:05
Hei

Poistin viimeviikolla omasta 40D:stäni tuon filtterin myös, tarkemmin sanoen jätin koko paketin piezon sekä AA-filtterin kehyksineen pois.

Baaderin korvaavaa filtteriä ei minulla vielä ole, joten kamera ei osaa tarkentaa automaattisesti ja en myöskään kiirehdi sen asentamisessa kun kiinnostaa muunmuassa kesän aikana kokeilla luontokuvausta IR aallonpituuksilla.

Ostin ylva-astronomiasta EOS-clip filtterin joka läpäisee 742nm:stä ylöspäin ja melko herkkä tuo CMOS kenno tuntuu olevan läpi tulleelle valolle suhteellisen heikkovaloisilla objektiiveillakin. Mielenkiintoista olisi myös kokeilla miltä tähtitaivas näyttää näillä aallonpituuksilla, ei taida kyllä olla mitään voimakkaita emissioviivoja millään alkuaineilla noilla aallonpituuksilla joita voisi kuvata(?). Normaali taivaskuvaaminen kannattanee suorittaa UV/IR filtterin läpi jatkossa.

Suoritin purkuoperaation kotona, pöly ei kiusannut nyt niin paljoa, kun mitään kennon päällä ei ole oman suojalasinsa lisäksi jota ei pystyisi jälkikäteen putsaamaan. Työn puolesta onneksi tullut tutuksi hieman foliokaapelit ja pienet ruuvit.


Tuossa vielä irtonainen kehys ja clippifiltteri, kuvia varsinaisesta poistosta ei ole, kun ainoa digijärkkärini on.

(http://anssiw.kapsi.fi/EOS40D/original_frame_and_IRpass_filter.jpg)