Sky-Watcher 127 Maksutov vs. 25*100 kiikarit

Aloittaja Skyliner68, 23.08.2008, 21:07:44

« edellinen - seuraava »

Skyliner68

hei voi olla ihan hölmö kysymys mutta minua on askaruttanut semmoinen asia että kummassa on parempi valovoima
25*100 kiikareissa vai 127 maksutovissa olen muistaakkseni joskus lukenut että 100mm kiirit vastaavat 200 millistä
peiliä?? häh onko asiassa perää eli hakusessa olisi jompi kumpi visuaalikäyttöön en ole varma onko järkee ostaa tommosia
kiikareita kun jo omistan 8-20*50 kiikarit sekä 80*400 linssiputken niin tuovatko noi 25*100 kiikarit millään tavoin taivaan kohteita enemmän esille vai ostaako 127 maksutovin niiden seuraksi onko tolla maksutovilla mahdollisuus bongata galaxeja
vai onko se omiaan planeetoissa
apuva valinnan vaikeus  :'( budjetti noin 350ekee
vastauksista kiitollinen Mika
Mika"Skyliner68"Järvinen

Meade-mad

Valovoima = polttoväli jaettuna objektiivin halkaisijalla

eli noilla tiedoilla ei pysty vastaamaan kun tuon kiikarin polttoväli ei ole tiedossa.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

hm

Laveasti ajatellen valovoimalla voidaan myös ymmärtää kykyä nähdä himmeitä kohteita.

Jos tarkoituksena on katsella tarkemmin planeettoja, putoaa kiikari pois vaihtoehdoista. Kiikareiden ominta aluetta tähtijoukot, sumut, komeetat. 25*100 kiikareiden näkökenttä on 3 astetta, mikä on monikertainen maksutovin maksimikenttään nähden.

100 millisen kiikarin ja 127 millisen yksisilmäisen putken kyky näyttää himmeitä kohteita on samaa luokkaa käytettäessä samaa suurennusta. Käytännössä asiaa ei voi ihan matematiikan avulla selvittää, sillä tulos riippuu suuresti katsojan silmien keskinäisestä tasapainosta. Hyvin kollimoidun kiikarin avulla on katselu melkoisesti miellyttävämpää kuin okulaariin tuijottamalla.

Kahden silmän yhteispeliä voi kiikarin käyttäjä selvittää helposti. Katsotaan tähtitaivasta ensin molemmilla silmillä ja sitten vain yhtä silmää käyttäen. Tähtien määrää tarkkailemalla selvitetään kumpi silmä on parempi. Sitten katsotaan vain paremmalla silmällä, jonka jälkeen verrataan näkymää molemmin silmin nähtävään. Tähtien suuruusluokat näyttävän kartan avulla päästään jonkinasteiseen tietoon kaksisilmäisyyden tarjoamasta edusta. Jos joku vaivautuu tarkemmin kokeilemaan, niin tänne sitten havaintoja!

127 millisellä putkella voi ahkerasti käyttäen nähdä muutamia satoja tähdestä poikkeavia pintakohteita, joista enimmät kuitenkin vain vaivoin tähdestä erotettavissa. Jos tarkoituksen on bongata galakseja katselemalla, niin tuolla 350 eurolla voi löytää hyvin varustetun käytetyn 20 cm:n dobsonin, jolla pystyy hyvissä oloissa näkemään jo nelinumeroisen määrän galakseja.

Hannu Määttänen