Meteorin räjähdys Uralilla (Venäjä)

Aloittaja lauto, 15.02.2013, 08:16:21

« edellinen - seuraava »

Tuomas Huovinen

Lainaus käyttäjältä: Jarmo Moilanen - 17.02.2013, 10:29:47

Taivaalle jäävän pilven punaisella värillä tuskin on mitään tekemistä koostumuksen kanssa. Eri värisävyjä näkyy noissa jättövanoissa yleisesti. Ne on kai yleensä tulkittu johtuvat valon siroamisesta pilven muodostamista partikkeleista, eli väri riippuu partikkelien koosta.

Terve vaan kaikille ja heti nipotus-maximus ekalla viestillä - se pilven punainen väri on palanutta ilmakehää, eli typpidioksidia. Kun tuo energiamäärä puretaan muutamassa sekunnissa niin lämpötila on ollut varmasti miljoonia asteita parhaimmillaan. Siinä typpi hapettuu.

LainaaNitrogen dioxide is also produced by atmospheric nuclear tests, and is responsible for the reddish colour of mushroom clouds

Olen myös hyvin vakuuttunut että tuossa on tapahtunut ilmakehän fuusiota koska loppuhuipennus päättyi välähdykseen ja lämpöaaltoon mitä ei mielestäni pelkkä kappaleen räjähdys saa aikaan. Samoin "metallin maku suussa" suoraan allaolevien kuvaamana antaa viitettä siitä että taivaalta on tullut muutakin kuin valoa niskaan. Googlaa "radiation poisoning metal taste" niin viitettä asiaan on että vaaditaan ionisoivaa säteilyä että saadaan tämä efekti aikaan. En usko siihen että paikallinen väestö fuulaisi tässä asiassa.

Minulta kesti kyllä hetken uskoa että joku 17m halkaisijaltaan oleva kappale voisi painaa kymmenen tuhatta tonnia. Laskeskelin sitten huvikseni 17m halkaisijaltaan olevan pallon tilavuuden, hitto sehän on kaksi puoli tuhatta kuutiometriä! Silloin tuolla massalla tiheys olisi ~4000kg/m3, eli ~3/5 raudan tiheydestä. Eipä tuo tietty mikään pallo ollut, muodosta tuskin saadaan koskaan selvää mutta aikamoinen järkäle.

Huvittaa pohtia että jos tulokulma olisi ollut pystysuora nolla astetta niin tuo olisi losahtanut ilmakehästä läpi viidessä sekunnissa. Siinä olisi kyllä dashcamvideot voineet päätyä vähän raisumpaan loppuhuipennukseen, olisi tuo sitten tullut joko maanpinnalle ehjänä tai mosahtanut x-kilometrin korkeudessa. Lopputulos olisi ollut maahantörmäyksessä Ivy King luokkaa ja tuho olisi ollut maanpinnalla muutaman kilometrin säteellä samaa mitä ydinpommit saavat aikaan.

Oletan että ne Tunguskan fuusiolaskijat ovat jo laittaneet koneensa mallintamaan että kuinka paljon tuossa fuusioitui ilmakehää. Saas nähdä mimmoinen boostaava vaikutus sillä on.
Liityin Ursaan 9-vuotiaana vuonna 1980. Vai oliko se 1979? Vastoin odotuksiani mysteerien määrä ei ole vähentynyt eikä avaruus pienentynyt.

Jutte

#61
Ensimmäiseksi postiksi heitit aikamoista läppää, mutta asiaa :laugh:
Mietin itsekin, että tässä kaikkien aikojen parhaiten dokumentoidun Asteroidin iskun tapauksessa on varmasti paljon opittavaa, mutta ehdit jo aloittaa ja siksi ihmettelyyn:
1. Mihin kohteen koon arviointi perustuu?
2. Kohteen nopeus on ilmeisen luotettava.
3. Kohteen putoamiskulma on ilmeisen luotettava.
4. Mihin kohteen massan arvio perustuu?
Näistä jäi siis pari epäselvää tekijää jäljelle. Ihmeteltävää:
Noin massiivisesta kappaleesta uskoisi tulevan paljon myös maanpinnalle:
- Onko massa-arvio pahasti väärin?
- Oliko kyseessä samalainen kun Kanadaan takavuosina pudonnut "höttöinen" kappale ja onko se Asteroideille yleisempi koostumus? Massa on siis oikea, mutta tiheys pieni, joka johtaa kappaleen totaalisen hajoamiseen ilmakehässä.
- Onko tulokulman vaikutus oleellinen tekijä?
- Vai molemmat?
- Johtaako tämä Tunguskan Asteroidin koon uudelleen arviointiin?

Toki löydettyjen kappaleiden tutkimus on vasta alussa, mutta mielenkiintoista sitä on seurata.
J-P
J-P Teitto

Timo Kantola

Sivusta seuranneena:

Lainaus käyttäjältä: Tuomas Huovinen - 18.02.2013, 18:20:12
Olen myös hyvin vakuuttunut että tuossa on tapahtunut ilmakehän fuusiota koska loppuhuipennus päättyi välähdykseen ja lämpöaaltoon mitä ei mielestäni pelkkä kappaleen räjähdys saa aikaan. Samoin "metallin maku suussa" suoraan allaolevien kuvaamana antaa viitettä siitä että taivaalta on tullut muutakin kuin valoa niskaan. Googlaa "radiation poisoning metal taste" niin viitettä asiaan on että vaaditaan ionisoivaa säteilyä että saadaan tämä efekti aikaan. En usko siihen että paikallinen väestö fuulaisi tässä asiassa.

Tuosta ilmakekehän fuusiosta en tiedä mitään - luulin että se onnistuu vedyllä..
Mutta metallin makua saattoi sataa taivaalta, tuon videon jossain 2:17 kohdalla alkaa paksuimmasta pilvestä pikkuhiljaa satamaan pölyä alas..
http://www.youtube.com/watch?v=iwkKvLf3fZE&feature=endscreen&NR=1

Niin ja vapautunutta energiaa saadaan varmaan mallinnettua tulipallon pamausten aiheuttamien seismisten tärähdysten voimakkuuksista. Lienee hyvin kalibroitua dataa olemassa ilmakehässä tehdyistä ydinräjäytyksistä. Ja kun vaadittava energiamäärä tiedetään, sekä kappaleen nopeus, siitä voitaneen laskeskella tarvittava massa joka vapauttaa ko. määrän energiaa jarruttaessa 18km/sek nopeudesta muutamassa sekunnissa nollaan.

Siis luulen - onneksi joku osaa nuo laskeskella, mutta mukava näitä on pohdiskella..
Timo Kantola

kimmopaasiala

Vedyn fuusio vaatii noin 10 miljoonaa kelviniä ja vastaavan paineen kuin on auringon ytimessä. Muut raskaammat alkuaineet vaativat huimasti korkeampia lämpötiloja joten minkäänlaisesta fuusiosta ei voi olla kyse.
Helios Quantum 4 15x70 kiikarit, Canon 1100D kamera.

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: Tuomas Huovinen - 18.02.2013, 18:20:12
Olen myös hyvin vakuuttunut että tuossa on tapahtunut ilmakehän fuusiota

No mihinkäs se fuusiossa vapautunut energia sitten hävisi?  :rolleyes:

Punaisessa hehkussa voi sironnan lisäksi olla mukana ionisaatiosta seuraavaa emissiota.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Tuomas Huovinen

Lainaus käyttäjältä: kimmopaasiala - 18.02.2013, 19:40:39
Vedyn fuusio vaatii noin 10 miljoonaa kelviniä ja vastaavan paineen kuin on auringon ytimessä. Muut raskaammat alkuaineet vaativat huimasti korkeampia lämpötiloja joten minkäänlaisesta fuusiosta ei voi olla kyse.

Joo, tuo on kyllä totta että tuskin happi-typpi ilmakehä piittaa vielä tuollaisesta. Siltikin olen odottavalla kannalla tuon fuusion suhteen, en itse tyrmää sen mahdollisuutta. Tässä oli yksi niistä papereista joissa viitattiin Tunguskan fuusiomahdollisuuteen.  Toivottavasti tähän saataisiin nyt lisää valoa tapauksen johdosta.

LainaaPaikalliset kuvailivat paineaaltoa kuumaksi ja sanoivat metallin maun pysyneen suussa pitkään ja kännykkäyhteyksien katkenneen.

Tämä kyllä mätsää tosi hyvin siihen että jostain tulee ionisoivaa säteilyä. Pelkällä lämmöllä ja valolla ei saada makunystyröitä sekaisin, eikä mikään aine sada 30-50km korkeudesta samalla niskaan kun valo ja lämpö saavuttavat kohteen. Radioyhteyksien katkeaminen on kyllä mahdollista pelkän kitkan voimallakin, noilla lämpötiloilla tulee EMP-vaikutus vaikka atomit pysyisivätkin erillään.

Laskeuman sataminen maahan asti kestää tunteja ja tuulet veivät sen satelliittikuvien perusteella Kazakhstanin suuntaan. En siis usko että paikalliset olisivat saaneet laskeumasta sitä metallin makua suuhunsa. Näyttää vielä siltä että laskeuma meni Semipalatinskin suuntaan missä on neukut on testanneet ydinpommejaan. Sieltä otetuista näytteistä ei varmasti selviä mitään. :(

Silti, voihan tuo makuelämys olla jotain muutakin.

Sandia oli se lafka joka simuloi Tungusgaa ja yllättäen siellä on yksi animaatio jossa lähestymiskulma on lähes sama (35 astetta) kuin tässäkin. Animaatiosta näkee hyvin paineaaltojen etenemisen, eli sen miksi Ural-videoissa kuuluu ekan ison pamauksen jälkeen pienempiä pamauksia.
Liityin Ursaan 9-vuotiaana vuonna 1980. Vai oliko se 1979? Vastoin odotuksiani mysteerien määrä ei ole vähentynyt eikä avaruus pienentynyt.

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: Tuomas Huovinen - 18.02.2013, 20:52:51
Joo, tuo on kyllä totta että tuskin happi-typpi ilmakehä piittaa vielä tuollaisesta. Siltikin olen odottavalla kannalla tuon fuusion suhteen, en itse tyrmää sen mahdollisuutta.

On se kyllä vähän vaikea niellä ... jos mikään yksittäinen kohta saavuttaisikin fuusion vaatimat olosuhteet, niin ympärillä on yllinkyllin lämpökylpyä johon ne olosuhteet saman tien dissipoituu.  En kiistä yksittäisten atomiydinten fuusioitumisen mahdollisuutta, mutta mitään merkittävää energiantuotantoa on vaikea kuvitella.  Pitääpä kuitenkin lukaista tuo linkkaamasi paperi.   Minusta nuo on kuitenkin ihan tarpeeksi kiusallisia ilman fuusiotakin :laugh:

Edit: luin jutun, ei siinä minun mielestäni kovin (tai ollenkaan) vakuuttavaa keissiä oltu rakennettu, pikemminkin runsaalla jossittelulla päästy sanomaan että ilman parempaa tietoa ei täysin voida kiistäkään.  En kuitenkaan ole kelvollinen arvioimaan esim. päättelyn tärkeimmän keppihevosen, "quantum plasma nuclear physics":n merkittävyyttä (tai edes merkitystä).

Lainaa
Tämä kyllä mätsää tosi hyvin siihen että jostain tulee ionisoivaa säteilyä. Pelkällä lämmöllä ja valolla ei saada makunystyröitä sekaisin,

Onko siellä ihan yleisemminkin puhuttu metallin mausta?  Itse olen nähnyt yhden kommentin.  Jos hän on ainoa, tai yksi tuhannesta, olisi hyvä tietää mahdollinen bias, eli että oliko tyyppi kenties lähtökohtaisesti sitä mieltä että näki ydinräjähdyksen tms., jolloin kuvailut havainnosta kenties ovat pikemminkin kuvauksia aiemmin luetusta.

Lainaa
Laskeuman sataminen maahan asti

Miksipä meteori-peräisestä  fuusiosta sataisi laskeumaa?  Fuusiopommeista sitä tulee, koska samalla räjäytetään kohtuullinen määrä raskaita ytimiä (fissiopommissa, joka toimii fuusion sytyttimenä).
Ilman erityistä syytä törmääjän raskaiden ytimien pitoisuudet ja rikastumisaste täytynee olettaa "luonnollisiksi".

Lainaa
Sandia oli se lafka joka simuloi Tungusgaa ja yllättäen siellä on yksi animaatio jossa lähestymiskulma on lähes sama (35 astetta) kuin tässäkin. Animaatiosta näkee hyvin paineaaltojen etenemisen, eli sen miksi Ural-videoissa kuuluu ekan ison pamauksen jälkeen pienempiä pamauksia.

Hieno!  35 astetta on kuitenkin aivan eri kuin 20.  Löytyykö tuohon kuvatekstiä?
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Jarmo

Otetaanpas pieni hyppäys taaksepäin ja tutkitaan todisteita. Tuomaksen analyysissä on aika monta epävarmaa asiaa ja aika hirmuisen pitkälle meneviä johtopäätöksiä.


  • Metallin maku: Missä, milloin ja kuinka moni raportti kertoo tästä havainnosta? Millaisella paikalla havaitsijat olivat? Entäpä missä vaiheessa tapahtumaa? Ennen vai jälkeen kun ikkunoita ja rakennusten pintoja ja muuta hajosi kaupungilla levittäen ihan varmasti tavaraa ympäriinsä? Vai kenties siinä vaiheessa kun hajonneen meteoripölyä alkoi satelemaan maahan? Tai voisiko olla, että havainto (jos se edes oli tosi) johtuu siitä, että ollaan isossa teollisuuskaupungissa, ja havaitsija alkoi todella epätavallisen tapahtuman jälkeen havainnoimaan kaikkea outoa tietoisesti?
  • Kännyköiden kuulumattomuus voi johtua monesta asiasta. Esimerkiksi linkkimasto voi vaurioitua paineeaallosta. Ja useiden kännyköiden yhtaikainen käyttö voi ylikuormittaa verkot helposti. Lisäksi ionisoivaa säteilyä saa ymmärtääkseni aikaan kuumassa (en tosin osaa suoralta kädeltä sanoa kuinka mistä lämpötilasta puhuttaisiin).
  • Kuinka tässä esitetyssä ydinräjähdyksessä ei sattunut syntymään elektromagneettista pulssia joka aiheuttaisi kaikenmoisen elektroniikan häiriöitä?
  • Mistä mainittu (ja ymmärtääkseni havaitsematon) radioaktiivinen laskeuma tulee?
  • Mistä syntyy riittävä lämpötila fuusioon? Mikä fuusioituu?

Olisi kiva jos noihin saisi vastauksia muutenkin kuin mututuntumalla, pliis. Osaan toki vastattiin sillävälin kun kirjoitin tätä, mutta ovat silti valideja pointteja.

Ei tarvita mystisiä asioita selittämään yksinkertaisia ilmiöitä. En väitä etteikö esitetty voisi olla totta, mutta tarvitaan aika hirmuisen paljon enemmän todisteita jotta ydinräjähdysidea on yhtä varteenotettava hypoteesi kuin muut, normaalimmat. Occamin partaveitsi.

Jarmo

Jarmo Moilanen

Lainaus käyttäjältä: Tuomas Huovinen - 18.02.2013, 18:20:12
Terve vaan kaikille ja heti nipotus-maximus ekalla viestillä - se pilven punainen väri on palanutta ilmakehää, eli typpidioksidia. Kun tuo energiamäärä puretaan muutamassa sekunnissa niin lämpötila on ollut varmasti miljoonia asteita parhaimmillaan. Siinä typpi hapettuu.

Olen myös hyvin vakuuttunut että tuossa on tapahtunut ilmakehän fuusiota koska loppuhuipennus päättyi välähdykseen ja lämpöaaltoon mitä ei mielestäni pelkkä kappaleen räjähdys saa aikaan. Samoin "metallin maku suussa" suoraan allaolevien kuvaamana antaa viitettä siitä että taivaalta on tullut muutakin kuin valoa niskaan. Googlaa "radiation poisoning metal taste" niin viitettä asiaan on että vaaditaan ionisoivaa säteilyä että saadaan tämä efekti aikaan. En usko siihen että paikallinen väestö fuulaisi tässä asiassa.
Ei nouse lämpö miljooniin asteisiin. Tulipalloissa yleensä lämpötila ylittää 6000 astetta. Korkeimmillaan, kuten tässä tapauksessa, lämpö nousee useisiin kymmeniin tuhansiin asteisiin. Eli on paljon kuumempi kuin auringon näkyvä pinta. Fuusio vaatiin miljoonien asteiden lämpötiloja eikä niitä tuossa saavuteta.

Kappaleen etupuolen shokkipaineessa ilmakehän kaasut ionisoituvat eli happi- (O2) ja typpimolekyylit (N2) hajoavat yksittäisiksi atomeiksi eli happi- ja typpi-ioneiksi. Toisin sanoen syntyy plasmaa. Lämpötila sulattaa kappaleen pinnan ja tämä sula hapettuu erittäin tehokkaasti tässä prosessissa. Mikä muodostaa mm. rautaoksidia ja sen takia meteoriitin sulamiskuori on musta. Sulamiskuori koostuu rautaoksideista ja silikaattisulasta.

Plasman muodostamat atomit yhtyvät taas happi ja typpimolekyyleiksi kappaleen takana paineen (ja lämmön) laskiessa rekompinaation kautta, mutta se ei ole sama asia kuin fuusio. Rekompinaatiossa vapautuu energiaa fotoneina eli huomattava osa tulipallon valosta syntyy tästä reaktiosta.

Tässä on puhuttu paljon räjähdyksestä. Mielestäni tässä ei tapahtunut todellista räjähdystä. Siinä kirkkaammassa vaiheessa tapahtui vain katastrofaalinen hajoaminen. Kappale mureni lukemattomiin kappaleisiin. Isoimmat kappaleet jatkavat matkaa ja pöly sekä pienimmät kappaleet tuhoutuvat. Aina kun tähdenlennossa tai tulipallossa välähtää, se tarkoittaa kappaleen ilmanvastuksen kasvamista hajoamisen kautta. Osa hajoamisessa vapautuvasta energiasta menee paineaaltoon ja osa säteilyyn (lämpö ja valo).

Kappaleen räjähtäminen olisi ihan mahdollista tällaisessa tilanteessa. Niin kävin Tunguskassa. Mutta ei siihen tarvita mitään fuusioita tai muita ihmeellisyyksiä. Kappaleeseen syntyvä shokkiaallon tulee kasvaa todella suureksi (>100 GPa) ennenkuin kivi räjähtää. Tuosta paineesta kun kivi vapautuu, se ei palaudu enää alkuperäiseen lämpötilaan vaan siihen jäävä jäännöslämpötila on niin korkea että kivi kaasuuntuu. Kun kiinteä muuttuu kaasuksi, tilavuus moninkertaistuu silmänräpäyksessä -> räjähdys. Tässä kappaleen voimakas hajoaminen esti riittävän korkean paineen syntymisen. Kappaleen olisi pitänyt pysyä vielä kauemmin koossa räjähtääkseen.

Huomattava osa siitä pilvestä on pölyä ja sferuleita eli sulaneesta kiviaineksesta kiteytyneitä pallosia. Niiden sataminen maahan voi kestää päiviä ja saattaa pudota maahan hyvinkin kaukana tapahtumapaikkaa.
Jarmo

Jarmo Moilanen

Lainaus käyttäjältä: Jarmo - 18.02.2013, 21:50:40
Otetaanpas pieni hyppäys taaksepäin ja tutkitaan todisteita. Tuomaksen analyysissä on aika monta epävarmaa asiaa ja aika hirmuisen pitkälle meneviä johtopäätöksiä.


  • Metallin maku: Missä, milloin ja kuinka moni raportti kertoo tästä havainnosta? Millaisella paikalla havaitsijat olivat? Entäpä missä vaiheessa tapahtumaa? Ennen vai jälkeen kun ikkunoita ja rakennusten pintoja ja muuta hajosi kaupungilla levittäen ihan varmasti tavaraa ympäriinsä? Vai kenties siinä vaiheessa kun hajonneen meteoripölyä alkoi satelemaan maahan? Tai voisiko olla, että havainto (jos se edes oli tosi) johtuu siitä, että ollaan isossa teollisuuskaupungissa, ja havaitsija alkoi todella epätavallisen tapahtuman jälkeen havainnoimaan kaikkea outoa tietoisesti?
  • Kännyköiden kuulumattomuus voi johtua monesta asiasta. Esimerkiksi linkkimasto voi vaurioitua paineeaallosta. Ja useiden kännyköiden yhtaikainen käyttö voi ylikuormittaa verkot helposti. Lisäksi ionisoivaa säteilyä saa ymmärtääkseni aikaan kuumassa (en tosin osaa suoralta kädeltä sanoa kuinka mistä lämpötilasta puhuttaisiin).

Olisi kiva jos noihin saisi vastauksia muutenkin kuin mututuntumalla, pliis. Osaan toki vastattiin sillävälin kun kirjoitin tätä, mutta ovat silti valideja pointteja.

Ei tarvita mystisiä asioita selittämään yksinkertaisia ilmiöitä. En väitä etteikö esitetty voisi olla totta, mutta tarvitaan aika hirmuisen paljon enemmän todisteita jotta ydinräjähdysidea on yhtä varteenotettava hypoteesi kuin muut, normaalimmat. Occamin partaveitsi.

Jarmo
Metallin maku on mahdollista ihan neurologista syistä. On ihmisiä jotka aistivat asioita useammalla aistilla kerrallaan. Muistaakseni tätä kutsutaan synestesiaksi. Ihminen voi esim. musiikkia kuullessaan aistia värejä, makuja tai hajuja. Eikös tällä laulajalla, Diadralla, ollut diagnosoitu synestesia?

Kännyköiden kuulumattomuudesta oli jossain maininta että ihmiset käyttivät kännyköitä niin paljon että verkko yksinkertaisesti kaatui. Huomatkaa että alueen joka ikinen ihminen joka ei ollut suurinpiirtein kuollut, varmasti huomasi tuon tapahtuman! Ja jotku olivat todella peloissaan. Mitä ensimmäisenä teet? Otat selvää onko lähimmäisesi kunnossa.

Occamin partaveitsi on hyvä periaate.
Jarmo

Jarmo Moilanen

Lainaus käyttäjältä: Jutte - 18.02.2013, 19:16:11
Ensimmäiseksi postiksi heitit aikamoista läppää, mutta asiaa :laugh:
Mietin itsekin, että tässä kaikkien aikojen parhaiten dokumentoidun Asteroidin iskun tapauksessa on varmasti paljon opittavaa, mutta ehdit jo aloittaa ja siksi ihmettelyyn:
1. Mihin kohteen koon arviointi perustuu?
4. Mihin kohteen massan arvio perustuu?
Näistä jäi siis pari epäselvää tekijää jäljelle. Ihmeteltävää:
Noin massiivisesta kappaleesta uskoisi tulevan paljon myös maanpinnalle:
- Onko massa-arvio pahasti väärin?
- Oliko kyseessä samalainen kun Kanadaan takavuosina pudonnut "höttöinen" kappale ja onko se Asteroideille yleisempi koostumus? Massa on siis oikea, mutta tiheys pieni, joka johtaa kappaleen totaalisen hajoamiseen ilmakehässä.
- Onko tulokulman vaikutus oleellinen tekijä?
- Vai molemmat?
- Johtaako tämä Tunguskan Asteroidin koon uudelleen arviointiin?

Toki löydettyjen kappaleiden tutkimus on vasta alussa, mutta mielenkiintoista sitä on seurata.
J-P
1. Kokoarvio perustuu massa-arvioon ja oletukseen kappaleen koostumuksesta. Tästä tapauksesta esitetyt kokoarviot 15-17 metriä perustuu oletukseen kivimeteoriitista. Yli 90% meteoriiteista on kivimeteoriitteja, joten ei ihme että oletus osui oikeaan ja löydetyt kappaleet ovat olleet kivimeteoriitteja. Kivimeteoriitin tiheys on luokkaa 3300 kg/m3.

4. Massa-arvio perustuu tapauksesta vapautuneeseen energiamäärään. On useitakin keinoja energian määrittämiseen. Nasan esittämä arvio perustuu infraääniasemien havaintoihin. Ne ovat aika luotettavia sillä asemat on alunperin perustettu valvomaan ydinkoekieltoa ja ne on hyvin kalibroitu. Toisin sanoen signaalin voimakkuudesta ja kestosta voidaan määrittää kokonaisenergia. Muistaakseni myös nopeus on mahdollista selvittää signaalista. Sitten voidaan laskea millainen kappale olisi voinut havainnot aiheuttaa. Aika hyvin kun lähin asema oli 6500 km päässä tapahtumapaikasta. Tapaus aiheutti myös 2,7 magnitudin maanjäristyksen (Tunguska aiheutti 5 magnitudin järistyksen, mikä oli yli 1000 kertainen energialtaan tähän verrattuna).

Massa- ja kokoarviot varmaan tarkentuvat myöhemmin kun aineistoja tarkastellaan kokonaisuutena. Mutta eiköhän se ole jo oikeaa kokoluokkaa.

Maanpinnalle yleensä näistä kappaleista tulee vain pieni osa. Suurin osa siitä tuhoutuu ablaatioprosessissa tulipallovaiheen aikana. Riippuu hyvin paljon koostumuksesta, nopeudesta ja tulokulmasta. Kyseessä oli kivimeteoriitti, joten hyvin paljon tavaraa jäi tulematta alas. Veikkaan että alas tuli ainakin satoja kiloja ellei jopa yli tonni. Valtaosa tästä massasta on pääkappaleessa (kenties siellä avannossa). Mutta tiedetään tapauksia joissa on ollut massiivinen tulipallo, mutta mitään ei ole löydetty. Nyrkkisääntö on, että tulevan kappaleen pitää olla ainakin jalkapallon kokoinen että siitä tulee jotain alas varmuudella. Toki pienemmätkin joskus selviävät alas. Tämä tuli 17-18 km/s. Se on oikein hyvä nopeus. Sillä nopeudella yleensä jotain selviää alas. Raja on noin 30 km/s. Sitä suuremmilla nopeuksilla suuretkin kappaleet tahtovat tuhoutua kokonaan. Loiva kulma on yleensä hyvä kappaleen selviämisen kannalta.

Tuskin aiheutaa muutoksia Tunguskan tulkintaan. Jotain täsmennyksiä ehkä. Tunguskan tapaustahan on vasta äskettäin arvioitu uudelleen simulaatioilla. Niiden mukaan kappale ja räjähdys olisi pienempi mitä aiemmin luultiin. Vanha arvio Tunguskan räjähdyksestä oli 10-15 Mt, mutta nyt ollaan sitä mieltä että n. 5 Mt voisi olla oikeampi. Se mitä ei ennen pystytty huomioida oli kappaleen suuren nopeuden vaikutus paineaaltoon ja tulipalloon.
Jarmo

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Jarmo Moilanen - 18.02.2013, 22:21:42
Kännyköiden kuulumattomuudesta oli jossain maininta että ihmiset käyttivät kännyköitä niin paljon että verkko yksinkertaisesti kaatui. Huomatkaa että alueen joka ikinen ihminen joka ei ollut suurinpiirtein kuollut, varmasti huomasi tuon tapahtuman! Ja jotku olivat todella peloissaan. Mitä ensimmäisenä teet? Otat selvää onko lähimmäisesi kunnossa.

Tuo kännykkäverkkojen kaatuminen on tosiaan niin päivän selvä juttu tällaisissa tapauksissa, että sen arvaa tapahtuvan jo etukäteen kun mikä tahansa mullistus sattuu. Helsingissäkin käy niin joka kerta kun suomi voittaa jotkut lätkäkisat (ei kovin usein) tai jotkut julkimot lauleskelevat kaivopuistossa (useammin). Ei tarvita mitään EMP:tä.

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: Jarmo Moilanen - 18.02.2013, 23:12:03
Vanha arvio Tunguskan räjähdyksestä oli 10-15 Mt, mutta nyt ollaan sitä mieltä että n. 5 Mt voisi olla oikeampi.

Vielä fuusioon liittyen: yllä linkatussa artikkelissa kirjoittaja lähtee siitä että Tunguska oli 30Mt.  Eli siltäkin osin vähän hakemalla haetaan mahdollisuuksia fuusio-ajatukselle ... no, ehkä sen on parempi jo antaa maata rauhassa :->
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Joni

Jokohan se avannon kappale on löydetty? Jotenkin outoa jos siellä ei ole käytössä isolla kelalla olevaa etsintä sukeltajille. Jos mutaa on n.1,5 metriä niin luulisi aika helposti löytyvän. Olisikohan jonkinlaisesta kaikuluotaimesta hyötyä? Olettaisin että jos jään läpi olisi mennyt jonkin vieraan valtion "esine" niin melko nopeaa se olisi sieltä avannon pohjalta löydetty. Voihan tuossa olla mahdollista että kappale on pieninä murusina mudassa eikä näin kovin helposti havaittavissa? Ehkäpä jollain imurilla olisi helppo haravoida mutaa.

Astronautiskelija

Olenko ainoa, jonka mielestä meteoriitin tekemäksi väitetty avanto on liian siisti, täydellisen pyöreä ja teräväreunainen? Roisketta on suhteessa  avannon kokoon epäsuskottavan vähän. Minusta on ilmiselvää, että avanto on sahattu.

Voihan olla, että järven jäältä on löydetty jotakin, joka on yhdistetty meteoriin ja laskettu yhteen yksi omena ja yksi oranki ja saatu vastaukseksi toivottu tulos.  Sitten siihen on tehty riittävän iso reikä, jotta saadaan kotimaisissa valurautavarusteissa oleva sukeltaja mahtumaan...
The sky appears so steady fixed and stable as we look at it - but only if we do not look too hard. James B Kaler, Stars and Their Spectra
Clayhole Observatory
Twitter | Vimeo