NGC 2237-9, NGC 2244 Rosettesumu

Aloittaja Vesa Kankare, 23.12.2006, 01:50:21

« edellinen - seuraava »

naavis

#150
Pääsin viimein kuvaamaan syksyllä modaamallani järkkärillä. Vaikuttaa siltä, että korvausfiltteristä huolimatta infrapunaa pääsee kuitenkin läpi, joten jouduin heittämään kaikki värikanavat punaista lukuunottamatta pois. Suoritan lisätutkimuksia jahka kerkeän. Kuvauskoneen kanssa oli teknisiä ongelmia ja lopulta kun sain systeemit toimimaan, Rosette oli laskenut jo aika alas, joten en ehtinyt valottaa kovin kauaa. Tässä kuitenkin 17x120s, Canon EOS 450D, CLS-suodin, 200/2.8L + 1.4x-jatke.



EDIT: Kasasin värikanavien epäfokuksesta huolimatta vielä värillisen version kohteesta: http://users.tkk.fi/~savuori1/astro/2011_02_09-10-kaivopuisto/rosette_17x120s_cls_RGB.jpg Epäfokuksesta johtuen himmeimmät tähdet ovat kadonneet sinisestä ja vihreästä kanavasta, mikä johtaa siihen, että kaikki himmeämmät tähdet ovat punertavia.

J-P

#151
Komeita Ruusuja täällä monelta!

Tässä oma panokseni kahdelta yöltä 09.02 ja 13.02. On sen verran matalalla, että yksi yö ei riittänyt h-a valotuksiin.
Värikanavat (O-III ja S-II) on otettu vanhemsta kuvastani, linkki siihenkin Blogissa.

Isommat kuvat ja tekniset tiedot:
http://astroanarchy.blogspot.com/2011/02/caldwell-49-rosette-nebula.html

Mukava kuvata pitkästä aikaa kameraoptiikan lävitse! Tokina AT-X 300mm f2.8 on loistava astrolinssi, ostettu täältä "tähtibasaarista".
Laajat kohteet, kuten tämä, sopivat hienosti ko. optiikalle.
QHY9 kameran pienet, 5,4 micron, pikselit tuottavat linssin kanssa suhteellisen korkean resoluution, 3,83 kaarisekunttia/pikseli.


HST-paletti



"Luonnolliset" värit yhdistettynä kapeakaistakanavista

Mittakaavaa hahmottamaan tein kuvan, jossa on täysikuu mittatikkuna. Laaja kohde on siis kyseessä.
Kuva-alue on 193' leveä (3,2 astetta) Täysikuu on n. 30' halkaisijaltaan, eli n. 0,5 astetta.






Nurinniska Observatory

Oulun velho on puhunut...

Hieno avaruudellinen tunnelma.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

DarkSide

Lainaus käyttäjältä: Nurinniska Observatory - 16.02.2011, 00:00:39
Oulun velho on puhunut...

Hieno avaruudellinen tunnelma.

Todella. Aivan uskomaton tuo yksityiskohtien määrä ja näkyvyys. HST-versio miellyttää omaa silmää enempi.
Ja aikas kovalla pakkasella J-P:kin kuvailee. Hirvittää Meaden puolesta.. ja sormien.

Murtsi

Hienoja ruusuja useilla kuvaajilla täällä. Pistän tuohon alle pari Ha suotimella otettua testauskuvaa tai tarkemmin kuva on sama mutta siitä kaksi eri versiota. Ensimmäinessä kuvassa on värit tallella ja toisessa kuvassa on ainoastaan punaisiin pikseleihin tarttunutta valoa. Valotusta kuvassa on yhteensä 90 minuuttia kahden minuutin osissa, ja se on kuvattu eilen illalla (19.2.2011).

Taidankin ottaa tästä uuden projektin ja samalla testailla hieman eri suotimia tähän. Kuvasin viime vuonna tätä samaa kohdetta silloin modaamattomalla kameralla ja täytyy sanoa että vaikka kamera on sama niin tuota punaista höttöä tarttui reilusti enemmän kuin viimeksi, ero on kuin yöllä ja päivällä. Kohdekin on nukkujaystävällinen koska menee puiden taakse piiloon jo ennen kello yhdeksää illalla joten ei häiritse yöunia juuri ollenkaan.

Näköjään H-alpha suotimella kuvatessa suureksi ongelmaksi muodostuu kameran kennonvahvistimesta aiheutuva lämpökohina, jonka poistaminen kuvista on varsin työlästä. Täytyypä huvikseen testata tuon poistamista darkeilla jossakin vaiheessa kun sattuu olemaan pilvistä eikä voi kuvata varsinaisia kohteita (eli ei varmaan tarvi kauan odotella).





Kuvausvälineet: Orion Optics SPX 200 F/4,5 kaukoputki, CANON EOS 350D modattu, Baaderin komakorjain, Astronomikin 12 nm H-alpha suodin (eos clip), JS seuranta.

VeijoT

Eilen 19.2 rupesin kuvaamaan Rosettea kameran mustavalko asetuksella, kuvasin 19 - 21asti, eli kun kuu alkoi tulla häiritsemään, jälkeen päin sitten huomasin että en muistanut laittaa kameraan raw kuva asetustaa päälle, joten kaikki tallentui jpg.nä, eikä siinä ole niin paljon säätövaraa, en viitsinyt tehdä kuin tuon yhden vajaan 3 minuutin valotuksen.

Veijo T


3p0

meitsin eka yritys ruususta. 28*2min valoa, 5DmkII(mod) keräämässä.
Otto Huhta
Herrain Raketti- & Tiedeseura

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 20.02.2011, 16:21:29
Pistän tuohon alle pari Ha suotimella otettua testauskuvaa tai tarkemmin kuva on sama mutta siitä kaksi eri versiota. Ensimmäinessä kuvassa on värit tallella ja toisessa kuvassa on ainoastaan punaisiin pikseleihin tarttunutta valoa. Valotusta kuvassa on yhteensä 90 minuuttia kahden minuutin osissa, ja se on kuvattu eilen illalla (19.2.2011).
...clip...
Kuvausvälineet: Orion Optics SPX 200 F/4,5 kaukoputki, CANON EOS 350D modattu, Baaderin komakorjain, Astronomikin 12 nm H-alpha suodin (eos clip), JS seuranta.

Noh, kyllähän nämä nyt testikuviksi menettelevät, juuri ja juuri...  :grin: Kohde mahtuu f4.5 tötterösi kuva-alalle nippa-nappa, joten kuvaan tulee sellainen intiimi "pitkällä putkella kohti kasvoja" -fiilis. Erilainen ja siksi hyvä kuva, tykkäsin! :cheesy:
- Timo Inkinen

Murtsi

Kiitos Timpe. Kuten aiemmassa viestissä uhkailin niin olen hieman kuvaillut kohdetta lisää. Nyt kokonaisvalotus on 318 minuuttia jotka koostuvaT H-alpha suotimella 240 minuuttia sekä Neodymium suotimella 78 minuuttia. Ohessa kuva Neodymium suotimella kuvattuna sekä nykyinen kokonaisvalotus jossa kaikki yhdistettynä. Olisiko tämä sitten (Ha)gb kuva vai (Ha)rgb kuva, kertokoon joku joka tietää. Kuvausvälineet ovat muuten pysyneet samoina, ainoastaan suotimet ovat vaihtuneet.

Jatkoa olisi vielä luvassa ainakin sen verran että saan kuvattua vertailuksi UHC-S suotimella sekä UV/IR suotimella jonka jälkeen arvioin että tarvitseeko vielä lisää Ha valoa. Joka tapauksessa mielenkiintoista vertailua eri suotimien välillä sekä näyttäisi että jos en saa käsittelyssä pilattua kuvaa niin saattaisi olla tulossa itseäkin tyydyttävä lopputulos. Jonkun verran joutuu leikkaamaan kuvan reunoilta koska asemointi ei ole sattunut aina ihan kohdalleen eri kuvauskertojen välillä. Tähän mennessä vehkeet on viritelty neljä kertaa ja ainakin siis kahdesti täytyy se vielä tehdä.

Baaderin Neodymium moon & skyglow suotimella 78 minuuttia:


Kokonaivalotus 318 minuuttia:

naavis

Posti toi eilen h-alfa-suotimen, ja pääsin sen kanssa vielä samana iltana leikkimään. Tässä 19x150 sekuntia valoa Rosette-sumusta. Modattu Canon EOS 450D, 200/2.8L + 1.4x telejatke.


Wezen

Hei,

Kohdetta voi havaita myös visuaalisesti, hienojahan nämä kuvatkin tietysti ovat! Ajoin eilen illalla 15 km etelään poispäin Vuokatin valoista. Rosette-sumu näkyi 15x50 kiikarilla noin 1 asteen suuruisena. Asiaa helpotti se, että olen kohdetta ennenkin havainnut isommilla instrumenteilla ja suotimilla, joten tiesin, minkälaisesta kohteesta on kyse. Mutta kiikarihavainto on mahdollinen, ainakin pimeällä havaintopaikalla ja hyvällä säällä.

Terveisin Antti
An tti Veit ola

Lauri Kangas

Jos onnistuu taikomaan kameraoptiikan perään kaukoputken okulaarin ja katselee OIII-suotimella niin näyttää kyllä parhaimmillaan varsin hienolta. Skannailin joskus taivasta 85mm obiskalla ja 17mm okulaarilla (vaikka lähtöpupilli onkin aivan tarpeettoman iso) happisuotimen kera ja sumu todella hyppäsi silmille samoin kuin NGC 2175 (huom. ilman pimeänäköä keskeltä kaupunkia, käsivaralta makuuhuoneen ikkunasta).

H-beta suotimesta sanotaan myös usein että sitä tarvitaan ainoastaan hevosenpään havaitsemiseen, mutta kameraoptiikan käyttö visuaalihavaintoihin toisi sillekin käyttökohteita ja näkymiä joista varsinkin H-alphakuvaajat lienisivät mielissään.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 25.02.2011, 19:26:33
...Neodymium suotimella 78 minuuttia. Ohessa kuva Neodymium suotimella kuvattuna...

Jostain syystä tämä "tavallisemman" näköinen (mutta niin salaperäinen) Rosette on kovasti mieleeni, kun kirkas sumu ei pomppaa silmille peittäen kaikki muut yksityiskohdat taakseen. Nätisti käsitelty ja hyvin kolmiulotteisen näköinen kuva, missä on lisäbonuksena vielä hienot värit tähdissä. Hyvä! :cool:
- Timo Inkinen

Wezen

#163
Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 01.03.2011, 13:29:43
Jos onnistuu taikomaan kameraoptiikan perään kaukoputken okulaarin ja katselee OIII-suotimella niin näyttää kyllä parhaimmillaan varsin hienolta. Skannailin joskus taivasta 85mm obiskalla ja 17mm okulaarilla (vaikka lähtöpupilli onkin aivan tarpeettoman iso) happisuotimen kera ja sumu todella hyppäsi silmille samoin kuin NGC 2175 (huom. ilman pimeänäköä keskeltä kaupunkia, käsivaralta makuuhuoneen ikkunasta).

H-beta suotimesta sanotaan myös usein että sitä tarvitaan ainoastaan hevosenpään havaitsemiseen, mutta kameraoptiikan käyttö visuaalihavaintoihin toisi sillekin käyttökohteita ja näkymiä joista varsinkin H-alphakuvaajat lienisivät mielissään.

Suotimien kanssa havaitessa saa lähtöpupilli ollakin iso, H-betan kanssa maksimi ja OIII- ja UHC-suotimillekin tuollainen 4-5 mm on ihanteellinen. Ne kuitenkin leikkaavat valon kokonaismäärää reilusti ja kovin pienillä lähtöpupilleilla näkymä on usein lähes musta. Tuollainen kameraobjektiivi+okulaari+suodin on varsin hyvä väline suurien vetysumujen havaitsemiseen. Barnard's loop oli itselleni kohde, joka ei muilla instrumenteilla erottunut, mutta 50 mm objektiivilla, 13 mm Naglerilla / 9 mm Vixenillä ja H-betalla sitten viimein. Sen jälkeen tavanomaisimmillakin instrumenteilla.

Useiden kohteiden kanssa on niin, että eka havainto on vaikein, vaikka olisi sopiva instrumenttikin, mutta kun kohteen luonto kerran selviää, näkyy se helpommin pienemmilläkin vehkeillä. Ja alkuun vain suotimien kanssa erottuneet kohteet alkavat usein näkyä myös ilman suodinta. Kyllähän monet heikot sumut on löydettykin 1. kerran vasta valokuvista, mutta aika monet myös visuaalisesti. Hattua täytyy nostaa entisajan visuaalihavaitsijoille. Apuna heillä olivat vielä pimeät taivaat, joita on entistä vaikeampi löytää  :cry:.

Terveisin Antti
An tti Veit ola

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Wezen - 01.03.2011, 19:44:50
Suotimien kanssa havaitessa saa lähtöpupilli ollakin iso, H-betan kanssa maksimi ja OIII- ja UHC-suotimillekin tuollainen 4-5 mm on ihanteellinen. Ne kuitenkin leikkaavat valon kokonaismäärää reilusti ja kovin pienillä lähtöpupilleilla näkymä on usein lähes musta. 

Jep, no tuossa mun 85mm:ssä on aukkosuhde 1.8 joten lähtöpupilli oli vajaa kymmenen milliä. Eli valoa menee vähän harakoille mutta menkööt, sama kai se on törmääkö valo kameran vai silmän himmentimeen.