Seurannan virheiden korjaaminen PhotoShopissa

Aloittaja Timpe, 24.10.2009, 18:55:32

« edellinen - seuraava »

Timpe

Itse kullakin tulee tarve korjata silloin tällöin seurannasta johtuvia virheitä tähtien muodoissa, joten ajettelin lisätä tällaisen kuvankäsittely-aiheen foorumille.
Lisään ketjun aloitukseksi Cloudy Nightsin foorumilta poimitun PhotoShop-vinkin:

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3399016/page/1/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1 Making oval stars round
"If your stars are slighly oval try this in photoshop:
1) Duplicate the image (ideally fully processed) as a new layer
2) Set the duplicate layer blending mode to "darken"
3) Then apply Filters -> Other -> Offset and nudge the vertical and horizonal offset values until you get round stars. If the values are greater than +/-3 in either direction it might not be possible to be subtle enough
4) As a final tidy up - use the colour range selection tool to select dark background sky from the original layer and paste the selection on top of the second layer. This limits artefacts in the dark background areas"


Kokeilin tuota muutamaan kuvaani ja totesin menetelmän toimivaksi tavaksi hiukan soikeiden tähtien korjaamiseen.
Toinen apu ovaaleihin tähtiin voi löytyä esim. tästä maksullisesta PhotoShop-pluginista:
http://www.focusmagic.com/ FocusMagic (ks. Examples - Fixing Motion Blur)
Tekee samantapaisen korjauksen hiukan helpommalla. Molemmissa tavoissa kannattaa pysyä maltillisissa korjauksissa eli tehdä asiat pikseli-pari kerrallaan.

Paras keino olisi tietysti ottaa sellaisia kuvia, jotka eivät kaipaa jälkikäsittelyä, mutta kun emme elä täydellisessä maailmassa, jossa seurantavirheitä ei esiintyisi  :laugh:
Tiedättekö muita PhotoShop jälkikäsittelykeinoja tähtien siistimiseen?
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Kannattaa kokeilla myös dekonvoluutiota, esim. IRIS:llä: http://www.astrosurf.com/~buil/iris/tutorial12/doc30_us.htm

Löytynee myös noista hifimmistä tähtikuvaussoftista jos ei muuten niin pluginien muodossa?

Jorma Koski

Ainakin ArtroArt osaa tempun tosi tyylikkäästi.
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Timpe

#3
Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 24.10.2009, 19:54:47
Kannattaa kokeilla myös dekonvoluutiota, esim. IRIS:llä...

Löytyykö tuollaista suoranaista dekonvoluutio-pluginia jostain _PhotoShopille_?
Hiukan googlettamalla löytyi mm. tietoa siitä, että tuo FocusMagic -plugin tekee itse asiassa dekonvoluution tapaisia muokkauksia, mutten tiedä tätä omakohtaisesti varmaksi. Lisäksi täällä ja täällä viitataan siihen, että uudempien PhotoShoppien SmartSharpen -filtteri tekee myös dekonvoluution omilla Remove Motion Blur ja Remove lens blur -toiminnoillaan.

Tästä aiheesta löytyi myös video YouTubesta, joten eipä tuolla varsinaisella erillisellä dekonvoluutio-pluginilla ole käyttöä, jos PhotoShopin muut/omat työkalut saavat saman korjauksen aikaan. Viitsiikö joku postata tähän ketjuun korjauksen tuollaisella "aidolla" dekonvoluutio-työkalulla, niin näen mistä tässä on kyse. Korjattava mallikuva löytyy valmiiksi tästä alta. (PS. Ehei, en ole luovuttanut seurantavaatimuksieni suhteen, mutta olen utelias myös PhotoShopin mahdollisuuksista kuvan jälkikäsittelyssä... :grin:)

Edit: Vastaan itselleni tuosta PhotoShop dekonvoluutio-pluginista: latasin täältä yhden sellaisen koekäyttööni (Astra Image 3.0 PS).
- Timo Inkinen

-Jarz-

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 25.10.2009, 16:22:14
Viitsiikö joku postata tähän ketjuun korjauksen tuollaisella "aidolla" dekonvoluutio-työkalulla, niin näen mistä tässä on kyse. Korjattava mallikuva löytyy valmiiksi tästä alta.

Kokeilin dekonvoluutiota tuohon kuvaasi Cadet v1.70 ohjelmalla. En viitsi laittaa lopputulosta näkyville, kun oli sen verran kammottavan näköinen (tähdet paloi puhki ja S/N-suhde heikkeni), mutta voit kokeilla itse. Tuo ohjelma on "Freeware" ja siinä on muitakin kivoja ominaisuuksia kuin tuo dekonvoluutio. Dekonvoluutiota varten pitää valita referenssi tähti kuvasta ennenkuin sen suoritus onnistuu.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

jji

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 25.10.2009, 16:22:14
Viitsiikö joku postata tähän ketjuun korjauksen tuollaisella "aidolla" dekonvoluutio-työkalulla, niin näen mistä tässä on kyse.

En tiedä mitä tarkoitat aidolla, mutta kokeilin Iristä ajankuluksi ja opettelumielessä käsittelemättömälle kuvalle. Tulos liitteenä.

Käsittääkseni dekonvoluutiossa kohina muodostaa helposti ison ongelman. Lähtökohtaisesti dekonvoluutio pyrkii mallintamaan kuvaa väärentäneen prosessin ja ajaa sen kuvalle käänteisenä, mutta mitä enemmän kuvaan on tullut matkalla kohinaa, niin sitä enemmän tässä prosessissa on "säännötöntä" osaa, jota ei tunneta. Vaikka kohinasta tunnettaisiin sen tilastolliset arvot, niin kuvaan varsinaisesti toteutunut kohina on ja pysyy tuntemattomana. Näin aloittelevan näppituntumalla veikkaisin, että pinotuille kuville dekonvoluutio toimii paremmin.

Koitin vielä ajankuluksi ensin pehmentää kuvaa Gauss-suotimella, kääntää HSV-formaattiin ja siirtää V-arvoa n. 15% alas päin eli annoin tuon verran saturoitua mustaan. Tämän jälkeen ajoin saman komennon Iriksellä kuin alkuperäiseen, mutta eipä tuo tulos yksityiskohtien häviämistä lukuun ottamatta juuri muuttunut paitsi reunojen osalta. Ajatus oli "pakottaa" kohina verrattain pieneksi ihan testimielessä.

-Jarz-

Timpen esimerkkikuvassa on kyllä sen verran rankasti venyneitä tähtiä, että vaikka tähdet lopulta monien dekonvoluutiokierrosten jälkeen olisikin lähes ympyrän muotoisia, niin itse kuvaus kohde olisi aivan hirvittävän näköinen. Käytännössä tuollaista kuvaa ei saa millään ilveellä kunnolliseksi ilman sen pilkkomista osiksi. Toisin sanoen kohde, oletetaan vaikkapa galaksiksi, pitäisi dekonvoluoida erikseen ja tähdet erikseen ja yhdistää nämä kaksi kuvaa Photoshopissa. Tämän lisäksi tähtiä pitäisi pehmentää ja tuoda niihin takaisin alkuperäisen kuvan tähtien väri-informaatio. Syntynyt taustakohinnan korostuminen pitäisi myöskin siivota pois.
Dekonvoluutiota on ehkä kuitenkin järkevintä käyttää onnistuneen pinotun kuvan terävöittämiseen, eikä seurannanohjauksen puutteiden korjaukseen. Yritetty meinaan on täälläkin :wink:.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Timpe

Lainaus käyttäjältä: -Jarz- - 26.10.2009, 10:32:05
Timpen esimerkkikuvassa on kyllä sen verran rankasti venyneitä tähtiä, että vaikka tähdet lopulta monien dekonvoluutiokierrosten jälkeen olisikin lähes ympyrän muotoisia, niin itse kuvaus kohde olisi aivan hirvittävän näköinen...
Dekonvoluutiota on ehkä kuitenkin järkevintä käyttää onnistuneen pinotun kuvan terävöittämiseen, eikä seurannanohjauksen puutteiden korjaukseen. Yritetty meinaan on täälläkin :wink:.

Kiitoksia kaikille osallistuneille. Tuo dekonvoluutiokin näyttää paljastuvan vain yhdeksi terävöintityökaluksi muiden vastaavien joukkoon. Toisin sanoen sitä on järkevää käyttää vasta valmiille kuvalle, kun se on muutoin ok. Tuo lataamani AstraImagen 3.0 PS plugin osoittautui kuitenkin niin monipuoliseksi dekonvoluutio-työkaluksi PhotoShopiin, että rekisteröin sen (hintaa jäi noin 25€ PayPal:lla maksettavaksi nykyisen rupu-taalan 1€=1.50$ kurssilla). Käyttöä ei välttämättä tule tähtiviirujen poistamiseen, mutta muuhun terävöintiin kuitenkin.

Tein kuitenkin tuolle esimerkkikuvalle oman mankelointini, jolla pyrin eroon viirutähdistä. Aiemmin postaamani mallikuva oli suora 800x800 pikselin croppi keskivertoa kehnommin seuratusta Canon EOS 7D:n kuvasta (originaali 5184 x 3456 pikseliä). Jo kohtuullisen pienikin seurantavirhe levittää tähden kuvan usean pikselin matkalle, sillä esim. Harsosumua kuvatessani hyvin seuratun keskivertotähden kuva levisi 6x6 pikselin alueelle jo ilman seurantavirhettä! Ymmärtänette syyn, miksi haen hyvää PhotoShop-keinoa tähden kuvien terävöintiin/pyöristämiseen yms. Lisää tähän alle vielä ruutukappauksen PhotoShopista, jossa näette tätä tähtikentää 300% zoomilla ja tuon 6x6 pikselin tähtipeiton. Tätä taustaa vasten se kuvauskohteen venyminen ja skaalautuminen on huomattavasti vähäisempää kuin mitä Jarz tuossa yllä ajattelee (vrt. 3000x2000 pikselin loppukuva).

Tässä kuitenkin työkulku, jolla itse korjasin noita viirutähtiä kuvasta vähäisemmäksi (ja esimerkkikuvat alla):
* Gaussian blur 0,7 px
* FocusMagic - remove motion blur,  8 px / 110o / 50%
* Select - color range (tähdet) + select - inverse (tausta)
* Gaussian blur 2 px (taustan tasoittaminen FocusMagic:n jälkeen)
* Select - inverse (tähdet) + select modify -> expand (1 px)
* Smart Sharpen - Remove Motion blur: -70o / 40% / 15 px
* Gaussian blur 0,6 px (tämä meni jo koko kuva-alalle eli poistin alue-valinnan)
* Unsharp mask, 50% / 3 px radius / 4 lev. threshold => dekonvoluutio_testitulos.jpg (ylempi kuva)

* Image size, 700 x 700 px
* AstraImage Maximum Entropy Deconvolution, 1.5 curve / 4 iterations => dekonvoluutio_testitulos_resample.jpg (alempi)
- Timo Inkinen