Jupiter kaudella 2013

Aloittaja Ari Haavisto, 05.01.2013, 23:24:38

« edellinen - seuraava »

einari

Ransulla mainio Jupi eikä Lithoksenkaan version kanssa tarvitse hävetä - varsinkaan kun ottaa huomioon että on akromaatilla otettu.
___
Tapio

Ransu

Kiitokset, Lithoksen kuvahan on vallan mainio nopealla akromaatilla otetuksi
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

jussi_k_kojootti

Näyttää siltä kuin Lithos ei vielä olisi waveletejä tuolle tarjonnut?  Jos näin, niin saattaisi kannattaa kokeilla ...
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Lithos - 27.02.2013, 20:09:17
Palataan sitten C14:lla otetun kuvan jälkeen karuun todellisuuteen jupiterin mehupilli versiolla toissa illalta. 100mm / 650 mm akromaatti ja nyt piti puskea vielä se barlowkin perään. Fringe killer suotimena joten värit ovat hieman.. erikoiset.

Mjaa, tuo kyllä ylittää kaikki ennakko-odotukseni siitä mitä tuollaisella akromaatilla voisi saada jupiterista aikaan ainakin kymmenkertaisesti. Suunnileen samaan tasoon olen itse yltänyt C8:lla.

jmantyla

Tämän sain aikaan 27.2. klo 19:

Tal 200K + DBK21 + 3xBarlow + keltasuodatin + R6.

Jorma M.
Kangasala

Ari Haavisto

#65
Heh, olin viikon reissussa ja täällähän on taivaat aukeilleet tietysti sillä välin! Komeita kuvia kaikilla ja Ransulla oikein nappiotos: Tiedettiin että olet haka taltioimaan Auringon valoa eri aallonpituuksilla, mutta eipä se näköjään haittaa vaikka olisi kertaalleen vielä heijastettu jättiläisplaneetastakin... :rolleyes:

No, äsken kävin yrittelemässä kuvaamista itsekin. Seeing oli oikeinkin mukava, mutta tuuli ulvoi ja ravisteli putkea pilaten useimmat videot, saapa nähdä saanko kuvaa aikaiseksi. Jäi ASIn ensivalokin vielä ottamatta. Sen verran hyvä keli kumminkin, että voisi ehkä harkita Saturnuksen kuvaamista aamuyöstä vaikka lupaileekin hurjan kylmää yötä.

EDIT: 1.3.2013 klo 19.42 yhdessä ir-videossa oli pätkä tyyntä ja siitä:


Ja klo 19.50 aineet tämmöiseen värikuvaan, jossa ir luminanssina. Kamerana siis DMK21.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

DarkSide

Voi jösses mitä kuvaa taas  :shocked: Arilta.
Jep, kyllä Ransu tais jotain oppia Hauholla  :grin: Jälki on ainaki huimaa.

Ransu

Huh mitä kuvia taas Arilta, näitä on kyllä ilo katsella. Olisi hienoa saada kunnon komeettatörmäys taas Jupiteriin, nykyisellä harrastajavälineistöllä saataisiin varmaan upeaa jälkeä. Kiitoksia myös positiivisesta palautteesta Jyrki ja Ari, Hauhon keikka oli selkeästi kannattava kun tulokset parani heti :laugh:

Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Janius

Eilen laitoin putken kasaan ja kauden aloituskuvaksi otin hätäisen videon jupiterista. Kuvaa piennetty reilusti rakeisuuden takia kun valotus jäi liian pienelle. Pimeässä on vaikeaa laittaa valotusta kohdalleen kun tulee sisälle niin huomaa että video on liian himmeä.

SW 150 2 X barlowilla, MS lifecam cinema. Myös ganymedes tarttui kuvaan.


einari

Janiuksella oikein maukas Jupiter.
Lifecam näyttää hyvin toimivan.
___
Tapio

kjj

Lainaus käyttäjältä: janius - 02.03.2013, 18:25:59
Eilen laitoin putken kasaan ja kauden aloituskuvaksi otin hätäisen videon jupiterista.

Ohoh, onpas yksityiskohtainen kuva. Nyt on kyllä pakko kysyä, että missä ja minkälaisissa olosuhteissa otit tuon? Itse kun olen yrittänyt lifecamilla (ja canonilla) jupiteria kuvata 8" putkella, niin ongelmana on ollut aina se, että kuvan kontrasti on täysin olematon. Eli minuutin videopätkässäkin näkyy vain murto-osassa frameista pieniä viitteitä siitä, että Jupiterilla mahdollisesti on näitä vöitäkin. Muissa frameissa Jupiter näkyy vain harmaana kiekkona ilman mitään detaljeja - samaa ongelmaa on kyllä visuaalisestikin.

Itse veikkaan ainakin osasyyksi liian valoisaa parveketta, jossa hajavaloa ei saa edes huurreputkella kunnolla aisoihin, mutta toisaalta viimeksi kokeillessa huurreputkella ei tuntunut olevan mitään vaikutusta lopputulokseen.

Lauri Kangas

Kuulostaa siltä että jokin on pielessä. Olisiko tarjota esimerkkivideota? Jupiterin ei pitäisi välittää yhtään hajavalosta tai valosaasteesta, kunhan sitä ei suoraan paista kennolle.

einari

Jos keli on normaali (Suomen mittapuun mukaan) niin videossa ei juuri yksityiskohtaa näe.
Mutta pinoaminen (ja waveletit) sitten tuo niitä esiin.
Tosin kannattaa kyllä panostaa kuvausvaiheessa tarkennukseen ja säätöihin (esim. gamma suhteellisen pieneksi - 50% tai alle jos pystyy säätämään. ja histogrammi niin että koko alue käytetty mutta ei mene yli).
Kuten Lauri totesi niin videopätkä voisi kertoa onko jotain pielessä.
___
Tapio

Janius

Tarkennusvaiheessa kannattaa säätää kuva liian himmeäksi ja konrastia ja gammaa niin että ruudulta alkaa erottua yksityiskohtia, tämän jälkeen tarkennuksen pitäisi olla helpompaa. "normaalikirkkaudella" erottuu vaan häivähdys vöistä.

Ari Haavisto

#74
Lainaus käyttäjältä: kjj - 03.03.2013, 12:30:10
...Eli minuutin videopätkässäkin näkyy vain murto-osassa frameista pieniä viitteitä siitä, että Jupiterilla mahdollisesti on näitä vöitäkin. Muissa frameissa Jupiter näkyy vain harmaana kiekkona ilman mitään detaljeja...

Onko tämä kuvausvaiheessa liveruudulla vaiko myös sisätiloissa kaapattua videota uudelleen katseltaessa? Äsken nimittäin kokeilin Jupiteria kuvata ASIlla ja uudella kuvausläppärillä ja järkytyin kun läppärin ruudulla Jupiter oli vain kirkas piirteetön möllykkä. Vaihdoin tilalle DMK:n ja sama homma. Syynä oli tämä Acerin led-taustavalaistu kosketusnäyttö, joka vaan oli ihan liian kirkas ja raju himmeimmilläänkin... Näyttöasetuksista sitten laitoin gammaa ja kirkkautta reippaasti alas kunnes livekuvassa alkoi näkyä vöitä. Ilmeisesti siis yksi salaisuuksistani on ollut vanhan Samsungin LCD-näyttö, jonka kontrasti sopii pimeään ja on tarkennettaessa erinomainen apu. Eli jos kuvausläppärissäsi on jokin "dynamic boost - led- höhhöö" - näyttö, koita säätää näyttöasetuksia.

Huomasin kyllä sitten, että muutenkin kuvauskeli oli aivan tolkuttoman surkea läpinäkyvyydeltään eikä niitä vöitä sittenkään oikein näkynyt. Katsoin vielä lopuksi visuaalisesti 6mm ortoskoopilla ja huonosti näkyi vyöt. Eli huono (paikallis)seeing ja/tai lämpövirtailut/putken lämpö voivat myös tehdä kiusaa. Itseasiassa yleisin keli on juuri tuommoinen "sohjopallurakeli". Mutta kyllä siellä hiukan vöitä pitäisi silti näkyä koko ajan.

Edit: Ai niin, laitetaanpas nyt kuvakin. Eli 3.3.2013 klo 19.40. DMK21 poikkeuksellisesti 4X powermate edessä ja siltikin rajusti pienennetty. Tämä irpro 807 - suotimen läpi (eli ir yli 807nm) 5000 ruutua, joista 30% pinottu. Muiden suotimien läpi otetut sekä ASI:n eri skaalan videot olivat kaikki niin surkeita, ettei autostakkert saanut niitä edes kunnolla pinottua :angry:
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"