Imaging Sourcen kamerat

Aloittaja Poro, 21.08.2007, 11:55:14

« edellinen - seuraava »

JuLa

Hei

Kerron lyhyesti varsin vähäisistä kokemuksistani parin kesäkuukauden ajalta ImagingSourcen kameroista. Minulla oli kokeiltavana kuukauden päivät ImaginSourcen DFK 31AU04.AS, jonka resoluutio on 640 x 480, listahinta 290 euroa. Muiden taivaskohteiden puuttuessa kuvasin Kuuta aamuneljän ja viiden välillä, jolloin sinisironta ei vielä ollut voimakasta. Tulokset olivat varsin hyviä ja Registax4 käsiteltyinä mielestäni ihan erinomaisia. Kuitenkin päädyin ostamaan DFK 31AU03.AS, jonka resoluutio on 1024 x 768 eli jonka antama kuva täyttää täsmälleen läppärin näytön. Tosin jouduin maksamaan parisataa euroa enemmän kuin pienemmästä eli lopulliseksi hinnaksi tuli Teknofokuksesta noudettuna 557 euroa (listahinta oli 440 euroa). Kokemukseni pohjalta suosittelisin kyllä ilman muuta tämän isompi resoluutioisen hankkimista. Tarjolla on toki vielä isompi DFK 31AU02.AS, resoluutio 1280 x 960, eli tämän saa, jos haluaa vielä nokittaa 300 eurolla (listahinta 740 euroa). Itse arvioisin tästä saatavan rajahyödyn jo aika vähäiseksi. Paljon riippuu tietenkin laitteesta, jonka läpi aikoo valokuvata. Itse kuvaan TAL 200K:n läpi, jonka erotuskyvyksi on valmistaja ilmoittanut 0.6" eli Plato -kraatterin pohjalla olevat pikkukraatterit, joiden halkaisijat ovat 1,7 - 2,2 km ovat siinä ja siinä erotuskyvyn rajoilla. Tämä lyö aika lailla yksiin kameran DFK 31AU03.AS 1280 x 960 resoluution kanssa. DFK 31AU03.AS:lla ottamissani kuvissa Platon pohjan pikukraatterit eivät näy, sen paremmin kuin Alppilaakson pohjan kapea halkeama, eivät ole kyllä näkyneet paljaalle silmällekään. Tulisivatko nuo yksityiskohdat esiin , jos kuvaisin kaukoputkeni låpi tarkempi resoluutioisella NDFK 31AU03.AS:llakaan, epäilen.Toisaalta esim. 0,5 - 10 km levyinen ja 160 km pituinenVallis Schröteri erottui kuvissa nätisti koko pituudeltaan.  Näihin näkymisiin vaikuttaa luonnollisesti myös se, miltä kantilta aurinko kuun pinnalle lankeaa ja seeing. Omat kuvaukseni tein ottamalla 10 sekunnin videoclipsejä sisältäen noin 300 ruutua, joista sitten käsittelin Registax4 ohjelmalla. Jäähdytyksen puuttumiseen ja kohinan poistosta syntyy kokemuksia vasta syystaivaan pimetessä, ainakaan Kuun kuvaamisessa asialla ei liene merkitystä.

Jään mielenkiinnolla odottamaan muiden kokemuksia ja näkemyksiä ImagingSource kameroiden käyttämisestä.

Juhani Laurila
Juhani Laurila
TAL-200K & HEQ5 Pro
Questar 3.3" Maksutov-Cassegrain
CCD ImagingSource DFK31AU3.AS
Nikon D70

Lunophilus

Kuinka suuri tuon IR-suotimen vaikutus on planeettakuvauksessa?
Vaihtoehtona kun on suotimella tai ilman ja joku haluaisi ottaa myös sumukuvia.

Kaizu

Peiliputkella suoraan kuvatasolle kuvattaessa väritasapaino vähän muuttuu. Linssiputkella kuva menee sotkuksi koska värikorjaus ei ulotu IR alueelle. Toucamilla, josta on fillteri pois sekä linssiputkella, tähdistä tulee nättejä joulupalloja.

Kaizu
Kai Forssen

Lunophilus

Siis... IR-suotimella varustetulla kameralla tulisi siistimpi kuva sekä peili- että linssiputkella?

Kaizu

Juu, jos ei erityisesti halua ottaa IR-kuvaa. Silloin taas on syytä suodattaa näkyvä valo pois sotkemasta.

Kaizu
Kai Forssen

hm

Lainaus käyttäjältä: Lunophilus - 12.12.2008, 23:00:17
Siis... IR-suotimella varustetulla kameralla tulisi siistimpi kuva sekä peili- että linssiputkella?

Ei välttämättä, asia ei ole mitenkään yksiselitteinen. Joissakin tapauksissa planeettakuvista saa irti enemmän yksityiskohtia kuvaamalla infrapuna-alueelle, sillä siellä ilmakehän rauhattomuus häiritsee kuvausta toisinaan vähäisemmin. Infrapunaherkän kameran ja sopivan suodattimen yhdistelmä tarjoaa enemmän mahdollisuuksia kuin suodattimella varustettu kamera. Allekirjoittaneen myymistä ImaginSourcen kameroista lähes kaikki ovat olleet ilman IR-suodatinta. ImaginSourcella on sivuillaan erittäin runsaasti käyttäjien ottamia kuvia ja tietoa kulloinkin käytetyistä varusteista. Alkuun pääsee vaikka sivulta: http://www.astronomycamerasblog.com/category/sample-images/

Hannu Määttänen

Julius


Timo Kuhmonen

Jaahas, nyt on yksi sinisen kuution omistaja lisää. Tuli hankittua kamera CCD mustavalkoversiona (UV/IR blokkifiltterin kanssa) korvaamaan SPC900NC. Ensituntumat otettu sisällä koekuvaamalla. IS.Capturen Käyttöliittymä vaikuttaa asialliselta.

Tutustumista tuo softa vielä vaatii reilusti, että saa parhaat asetukset "kentälle" käyttöön. Histogrammit, ROI, de-bayerit ja muut, niitten merkitystä täytyy tarkemmin pähkäillä :-)

Jotain höpinää täällä:
http://tiku-astro.blogspot.com/2009/10/imaging-source-cameras.html
http://tiku-astro.blogspot.com/2009/10/imaging-source-cameras-order-completed.html
http://tiku-astro.blogspot.com/2009/10/imaging-source-cameras-installation.html

rintape

Imaging Source on todennäköisin vaihtoehto seuraavaksi planeettakameraksi. Onko kellään omiin kokemuksiin perustuvaa tietoa niiden pakkaskestävyydestä? Spekseissähän alimmaksi käyttölämpötilaksi ilmoitetaan -5 astetta. Miten kylmässä olette kameroitanne käyttäneet?

Petri
Petri Rintala, Espoo
Panasonic DMC-GX8
Draco 80/500 APO
Celestron CGEM
QHY8L