Avaruus.fi - keskustelualue

Muut havaintolaitteet => Jalustat ja seurantalaitteet => Aiheen aloitti: rintape - 27.08.2011, 21:04:11

Otsikko: Drift align napasuuntaus kameran avulla
Kirjoitti: rintape - 27.08.2011, 21:04:11
Viime syksynä selailin jotain ulkolaista lehteä ja siinä oli juttua jalustan napasuuntauksesta kameran avulla. En siinä kaupassa kehdannut niin tarkkaan lukea että olisin mitään ymmärtänyt. Viime yönä aloittelin kautta ja päätin selvittää mistä on kyse. En ainakaan muista että foorumilla olisi ollut juttua asiasta. Mutta näin sen ainakin itse tein:

-Jalusta pystyyn niinkuin aina ennenkin ja seuranta päälle

-Putki etelään ja kuvaamaan

-Aloitetaan valotus. Ensin n. 5 sek valotetaan jalustan seuratessa, saadaan kuvaan tähdestä kirkas lähtöpiste. Sitten aletaan kääntämään jalustaa n. 50 sek. ajan hiljaisimmalla nopeudella niin, että tähdet liikkuvat kuvassa vasemmalle. Tämän jälkeen välittömästi aletaan kääntämään jalustaa takaisin päin yhtä pitkään. Tämä kaikki siis yhden ja saman valotuksen aikana.

-Kuvaan saadaan kaatunut v-kuvio. Nyt käännetään hiukan jalustaa itään tai länteen ja otetaan kuvia samalla tavalla. Jos v:n kulma kasvaa, suunta on väärä. Kun mennään oikeaan suuntaan, v pienenee ja kun ollaan kohdalla, tähti on muodostanut jalustaa liikuttaessa yhden viivan.  

-sama itään tai länteen, itse tein sen länteen, kun sinne nyt vain sattui olemaan parempi näkyvyys.

-vielä kerran sama etelään.

Laitan taas kuvat tähän perään yhteen nippuun kun en osaa niitä tuonne juttuun oikeisiin kohtiin upottaa. Kuvien nimet toivottavasti kertovat mistä on kyse. 60 sek. valotus on otettu napatähtäimen avulla tehdyn alustavan suuntauksen mukaan. 117 sek. tarkemman suuntauksen jälkeen. sen pisempään valotukseen en valitettavasti kamerallani pääse. Aika kivasti on tähdet pyöreinä. Tuohon kun laitan vielä autoguidingin avustamaan niin uskoisimpa, että hyvä tulee. Tässä lyhyesti eilinen metodini. Jos googlettaa "dritf aligning with dslr" niin löytää vähän pidempiä selvityksiä.

Yhden illan kokemuksella olen enemmän kuin erittäin tyytyväinen tähän tekniikkaan.

Petri
Otsikko: Vs: Drift align napasuuntaus kameran avulla
Kirjoitti: rintape - 27.08.2011, 21:06:00
Tässä se lopputulema. Harmitta kun ei kamerani pisempään valotukseen taivu.
Otsikko: Vs: Drift align napasuuntaus kameran avulla
Kirjoitti: rintape - 27.08.2011, 21:12:10
Ja vielä eiliset korjaus suunnat.

Etelään kuvatessa tähden alkupiste oli ylempänä kuin loppupiste. Kääntämällä jalustaa länteen meni oikeaan suuntaan.

Länteen päin alkupiste jäi alapuolelle. Nostamalla putkea sain virheen korjattua.

Petri
Otsikko: Vs: Drift align napasuuntaus kameran avulla
Kirjoitti: Murtsi - 27.08.2011, 22:25:45
Käy se näköjään noinkin, ihan hyvältä tuo tulos näyttää kun kahden minuutin valotuksessa ei näy suuntausvirhettä ollenkaan. Itse käytän pidempiä valotuksia ja noin 6-7 sekuntia ennen valotuksen päättymista katkaisen virran jalustasta jolloin kuvaan jää tähdistä viiru. Tämän perusteella teen jalustalle korjauksia. Ohessa pari selventävää kuvaa, ensimmäisessä lähtötilanne etelän suuntaan ja toisessa lopputulos korjauksien jälkeen idän suuntaan. Tässä vielä linkki aiheesta http://www.ursa.fi/wiki/Kuvausopas/DriftAlign . Kummassakin kuvassa valotusta viisi minuuttia.
Otsikko: Vs: Drift align napasuuntaus kameran avulla
Kirjoitti: Lauri Kangas - 28.08.2011, 03:06:58
Tuo V-tyyli on näppärä tapa driftailla. Tulevalla AstroTortilla-ohjelmalla onnistuu automaattisesti.
Otsikko: Vs: Drift align napasuuntaus kameran avulla
Kirjoitti: naavis - 28.08.2011, 10:00:57
Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 28.08.2011, 03:06:58
Tuo V-tyyli on näppärä tapa driftailla. Tulevalla AstroTortilla-ohjelmalla onnistuu automaattisesti.

AstroTortillassa on nyt myös testausta vaille valmis napasuuntaus platesolvauksen avulla. :cool:
Otsikko: Vs: Drift align napasuuntaus kameran avulla
Kirjoitti: RistoP - 29.08.2011, 13:25:23
Alkaa noita astrotrackeja olevan täällä muillakin jonkin verran käytössä ja tuumailin tässä kuinka tätä systeemiä voisi soveltaa astrotracille jossa toimii seuranta myös toisin päin eteläistä pallonpuoliskoa varten.

Laitetaan seuranta pyörimään väärin päin ja otetaan esim 3 min valotus. Esimmäisen minuutin aikana tähti piirtää kennolle viivaa (tuplanopeudella) ja tämän jälkeen katkaistaan virta jolloin tähti taas piistää kennolle viivaa pari minuuttia. Jos v-kuviota ilmenee, korjaukset kuten edellisissä viesteissä mainittu.

Valotusaikaa voi muutella polttoväin mukaan sopivaksi ja selvyyden vuoksi ilman seurantaa oleva valotus voisi olla pidempi jotta erottaa kumpi viiva on kumpi.

Tätä täytyy kokeilla kunhan pilvet taas västyvät.