Aurinko Coronado PST:llä 21.9.

Aloittaja LasseL, 21.09.2008, 20:23:15

« edellinen - seuraava »

LasseL

Viimeinkin liian pitkään kestänyt pilvipeite repesi myös täällä Hämeenlinnassa ja pääsin ulkoiluttamaan pitkästä aikaa heinäkuussa hommattua Coronado PST:tä. Tilanne näyttäisi jopa niin hyvältä että havainnointi ei rajoitu ainoastaan päivään, sillä myös "yöputket" ovat valmiudessa odottamassa tähtien syttymistä pilvettömälle hämärtyvälle taivaalle. Tässä kuitenkin pari kuvaa mitä ehdin hieman jo käsitellä päivän sessiosta.



einari

Onneksi olkoon. Hienosti onnistuneita kuvia.
___
Tapio

Toni

T. Veikkolainen, Järvenpää
Ursan havaintokeskus Tähtikallio, Syvä taivas - ja Aurinko-harrastusryhmät

"Toisinaan, milloin Venus yksinään hallitsee noin 45 astetta horisontin yläpuolella, se säteilee niin voimakkaasti, että melkein voi lukea sen valossa ja esineistä, joihin se sattuu, jää huomattava varjo."
- Afrikka-kirja (A. Gallen-Kallela, 1931)

Timpe

Hyvin näkyy ainakin tätä kirjoitettaessa... ja hienoja ovat :)
- Timo Inkinen

LasseL

Tässä hieman lisää kuvia lähimmästä tähdestämme. Mennyt viikko onkin ollut säiden puolesta mainio ja kuvauspuoltakin on päässyt harjoittelemaan. Tarjosipa Aurinko myös prominenssien lisäksi hieman muutakin katseltavaa, kun uusi lyhytkestoinen auringonpilkkukin kävi pikaisesti esittäytymässä. Jospa tuo uusi sykli viimein alkaisi näyttää itsestään elonmerkkejä hieman aktiivisemmin. Tänään (28. syyskuuta) näkyi kehällä todella komeita prominensseja joiden ikuistaminenkin onnistui yllättävän hyvin erittäin kovasta tuulesta ja nopeasti taivaalla kiitävistä pilvistä huolimatta.

Kuvauskalustona siis Coronado PST, Toucam Pro, K3CCDTools sekä Registax jälkikäsittelyyn.





Sombrero

Hienoja kuvia! Kyllä tuo Coronado olisi aika nami.  :)
Jos tietäisimme mitä olemme tekemässä, sitä ei kutsuttaisi tutkimukseksi, eihän? - Albert Einstein

einari

Laitetaan nyt omakin samaan ketjuun vaikka otsikkona onkin Aurinko 21.9.
Omakin siis otettu eilen 28.9 jolloin jälleen kerran komeita protuja oli näkyvissä.
Käytin tällä kertaa 2X barlowa (normaali 1.5X:n sijaan):

___
Tapio

Regulus

Sissus sentään mitä kuvia. Ei tule meikäläisen Coronadolla tuollaisia. Vai onkohan kuvaaja ja/tai kuvausvälineet syvältä. Taidan siirtyä kuvaajasta katsojaksi.

einari

Ei kannata luovuttaa, harjoitusta vaan peliin ;). Tarkennukseen ja pinoamiseen kannattaa panostaa.
Tosin myönnettäköön että saan ehkä hieman etua, kun mulla on valikoitu PST-yksilö.
___
Tapio

Julius

Lainaus käyttäjältä: Regulus - 02.10.2008, 22:16:17
Ei tule meikäläisen Coronadolla tuollaisia. Vai onkohan kuvaaja ja/tai kuvausvälineet syvältä. Taidan siirtyä kuvaajasta katsojaksi.

Ihan varmasti tulee! Tuskin näillä putkilla niin suurta eroa on keskenään.
Allekirjoitan myös einarin kommentit tarkennuksesta ja pinoamisesta.
Hyvä seeing ole myöskään pahitteeksi. Siitä on esimerkkinä ao. kuvissa.
Kolmannen päivän otos samasta kohdasta oli aivan onneton pintaa
myöten.

En ole saanut tarkennettua kameralla ilman barlowia ja ainoani on 2x.
Paremmat kuvani on aina pinottu videosta. Digijärkkärin kuvat on aina
olleet heikommat.

Positiivista on myös huomata Toucamin sopivuuden Ha-kuviin (Lassen
kuvien perusteella), vaikkei värikennoja pahemmin näihin ole suositeltukaan.

Mikä kuvissasi erityisesti tuntuu mättäävän?

Regulus

Lainaus käyttäjältä: Julius - 03.10.2008, 20:17:07
Mikä kuvissasi erityisesti tuntuu mättäävän?

Jos vilkaiset 'Aloitteleva astrokuvaaja kokeilee' -jutun iiiiihan niitä viimeisiä vai oliko peräti viimeinen kirjoitelma niin siinä on parasta antia jota olen saanut aikaan. Ei mitään kaunista katseltavaa.

No psyykkisellä puolella rassaa se kun läpsykän ruudusta ei saa mitään selvää Auringonpaisteessa. Varjostusta pitää parantaa tietty. Ja varmaan sitä reeniäkin pitäisi lisätä.

Julius

Lainaus käyttäjältä: Regulus - 03.10.2008, 20:59:36
Jos vilkaiset 'Aloitteleva astrokuvaaja kokeilee' -jutun iiiiihan niitä viimeisiä vai oliko peräti viimeinen kirjoitelma niin siinä on parasta antia jota olen saanut aikaan. Ei mitään kaunista katseltavaa.

Aah, nyt alkaa muistumaan, mitä ehkä tarkoitat. Muistan ensi kuvia ottaessani tulleen epämääräisen valohaamun, joka muljahteli miten sattui. Yksi suurimmista syistä oli automaattivalotus, jota ei todellakaan voi käyttää aurinkokuvauksissa. Toinen oli rankasti pielessä oleva tarkennus. Tarkennus DMK21-kameralla (video) on 2x-barlowin kanssa ilman okulaaria on lähes ääripäässä ruuvia aukipäin kierrettäessä. Ja siellä ääripäässä on lisäksi monen kierroksen klappi, joka ei muuta yhtään tarkennusta. Sen merkkinä ruuvi alkaa kiertymään myös ulospäin.

Koitas tarkentaa ensin barlowin ja okulaarin kanssa niin, että auringon vasen tai oikea reuna on keskellä. Sitten okulaari pois ja web-kamera tilalle kuvantasosovitimella (ilman kameran omaa objektiivia). Valotus jonnekin 1/500 s tienoille ja eikun tarkentamaan  auringon reuna teräväksi. Sitten valotusta ja gammasäädintä muuttelemalla paras pintakontrasti. Hienosäädä tarkennus. Pinnan pitäisi näkyä nyt hyvin. Sitten valotus jonnekin 1/60 s korville ja etsimään protuja. Kun sopiva valotus ja gamma-arvo pinnalle ja protuille on löytynyt, kannattaa ne muistaa jatkossa homman nopeuttamiseksi.

Afokaalisesti olen kuvannut digijärkkärillä ilman objektiivia kuvantasosovitinholkilla okulaarin päältä käsivaralla. Kyllä silläkin kohtalaisia kuvia saa, mutta varjostusta tulee helposti ja valotuksen haarukointi on hiukan vaikeampaa.

Lainaus käyttäjältä: Regulus - 03.10.2008, 20:59:36
No psyykkisellä puolella rassaa se kun läpsykän ruudusta ei saa mitään selvää Auringonpaisteessa. Varjostusta pitää parantaa tietty. Ja varmaan sitä reeniäkin pitäisi lisätä.

Se on totta. Itse pidän läppäriä sisällä putken ollessa parvekkeella ja käsi oven raossa säädellen tarkennusta.

Regulus

Kiitos vinkeistä. Sitten vaan Aurinkoa ja motivaatiota odottelemaan :).

jonttuli