TS Optics 6" Imaging Newtonian

Aloittaja Jarkko.A, 12.08.2011, 08:38:13

« edellinen - seuraava »

Jarkko.A

Muutama viikko sitten tupsahti UPSin autosta lähetys Saksasta, joka sisälsi muun muassa Telescope Servicen valmistuttaman kuuden tuuman 600mm polttovälillä eli f=4  kuvauskäyttöön suunnitellun Newton -putken. Putki on valmistettu Taiwanissa GSOn toimesta. Tässä ensikokemukset putkesta.

TS yllättää aina pakkaustavoillaan ja tällä kertaa paketin avattua ensimmäinen reaktio oli että juustonaksuja taisi saada kaupan päälle.

Paketointi oli kyllä erittäin toimiva, eikä putki päässyt mitenkään liikkumaan paketin sisällä.

Putki itsessään on yleisesti ottaen laadukas, jota voi tietenkin olettaa kun putken ovh on 299 euroa, eli kallein tuon kokoluokan Newton putki Telescope Servicen valikoimassa (itse sain putken hieman edullisemmin ja jalustakiinnikkeen kaupan päälle kun tilasin samalla muutakin tavaraa ja aikaisemmin on tullut tilattua myös paljon tavaraa ja järjestettyä kimppatilauksia) ja Putken suunnittelussa ei ole tehty kompromisseja kuvausta ajatellen ja f=4 tarkoittaa tietenkin lyhyempiä valotuksia verrattuna Newtonien yleisempään f=5 suunnitteluun. Putken apupeilin koko on 63mm, joka tuottaa hyvän kentän isommillekin kennoille komakorjaimenkin kanssa, joka on välttämätön f=4 newtonissa jo visuaalikäyttöäkin varten. Backfocus riittää Telescope Servicen f=4 putkille suunnitellun komakorjaimen kanssa reippaasti DSLR -kameraa käytettäessä, sekä mahdollistaa filtteripyörän ja matalan OAGin käytön kun kamerana on tähtikuvaukseen tarkoitettu ccd-kamera.

Itse pidän putken valkoisesta neutraalista värityksestä ja yksityiskohtina on vain Telescope Servicen logo ja varoitus aurinkoon katsomisesta ilman aukko- ja okulaarisuodatinta.



Putkessa on Crayford tyylisestä tarkentimesta parannettu TS:n suunnittelema ja valmistuttama Monorail tarkennin. Tärkeimpinä eroina tarkentimessa on se, että kuulalaakerien sijasta tarkentimeen liitettävien kuvausvälineiden painoa kannattelee kuulalaakerien sijasta metallinen kisko ja tarkennuksen lukitseminen tapahtuu peukaloruuvilla, joka painaa suoraan optisen akselin vastaisesti kiinnityslevyä kun taas useissa muissa Crayford tyylisissä lukitusruuvi on hieman kallellaan aiheuttaen fokuksen siirtymisen. Nämä muutokset suunnittelussa mahdollistavat suuremman painomäärän kiinnittämisen ilman että tarvitsee pelätä tarkentimen taipumista. Pikaisesti kokeillessa tarkentimen putki ei jää itse teleskoopin putken sisälle kuin muutaman millin fokusoitaessa äärettömään DSLR-kameraa varten TS:n komakorjaimen kera. Tarkennin ottaa vastaan 2" välineitä ja mukana tuli myös pienennin 1,25" kokoisia välineitä varten sekä 2" jatkopala visuaalikäyttöä varten. Ilman sitä tähtiin tarkentaminen ei onnistu.


Tarkennuslaitteen päässäolevassa 2" aukossa on kiristys toteutettu metallisella pannalla, joka kiristetään komakorjaimen, jatkokappaleen tai muun 2" kokoisen välineen ympärille kahdella sormiruuvilla. Näin kiristys on tasainen ja varma eikä jätä jälkiä välineeseen. Panta voi tosin tippua helposti jos ruuveja jostain syystä alkaa kiristämään aukon ollessa tyhjänä. Sen tipahdettua se kolahtaa apupeiliin ja siitä sitten pääpeiliin ja voi aiheuttaa niihin naarmuja tai ainakin laittaa kollimoinnin pieleen. Eli ei kannata päästää ketään leikkimään sen kanssa.

Kollimoinnista kun puhutaan, niin se oli UPS:n kuljetuksenkin jälkeen vielä tehtaalla tehdyn kollimoinnin mukainen silmämääräisesti arvioiden. Pääpeili kollimoidaan avaamalla hieman lukkoruuveja ja tekemällä säädöt toisista ruuveista. Myös apupeilin kollimoinnin voi tehdä ilman työkaluja.

Putken mukana tuli isohko etsinputki eli spekseiltään 8x50. Sillä näkyy jo moni syvän taivaan kohdekin joka helpottaa sitten tietenkin suuntausta. Okulaarissa on tietenkin ristikko ja itse okulaarin voi kiertää irti ja laittaa AstroLuminan alccd5 guidauskameralle sopivan adapterin jolla kameran saa fokukseen. Tämän jälkeen putki on todella pätevä kevyt guidattu kuvauslaite (ainakin kokonaishintaansa nähden (toivottavasti)).

Putkella on painoa pantoineen, etsinputkineen ja jalustakiinnityksineen n. 4.5kg, jolloin esimerkiksi minun jalustallani jää havainto ja guidauskameraa sekä muita kuvausvälineitä varten vielä yli kuusi kiloa käytettäväksi.

Nyt on observatorion tekeminen vielä kesken, joten tähtitestikuvia olisi tulossa viikonlopun jälkeen.

Kaizu

Kai Forssen

einari

Pitikö tuossa kuvia ollakaan.

Tuommoinen 6-tuumainen pikkunewton on houkuttanut, mutta toisaalta 600mm polttoväli on turhan lähellä linssiputkeni 500mm polttoväliä.
___
Tapio

Jarkko.A

Hmm. Nyt ne ei näy nuo kuvat minullakaan. Siinä on suora linkki img tagien sisällä picasawebin kuviin. Pitäisiköhän se olla jotenkin eri muodossa. Jos kuvan linkin kopioi tuosta selaimen osoitekenttään, se menee suoraan picasawebin kyseiseen albumiin jossa voi katsoa myös muita kuvia. Eli otin varmaan picasawebistä vääräntyyppisen linkin. Saa antaa apua tuon suhteen jos tulee vaan mieleen jollekin miten suora kuvalinkkaus toimii picasasta.

pnuu

img-tagien väliin laitetaan suora linkki kuvaan, ei www-sivulle. Linkin galleria-sivuun voi upottaa url-tagien avulla.
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Jarkko.A - 12.08.2011, 08:38:13
[img]https://picasaweb.google.com/lh/photo/rb0e5o3HRh2wcWHsoUwvwQ?feat=directlink[/img]

Tuo yllä oleva muuttuu siis muotoon...
[url=https://picasaweb.google.com/lh/photo/rb0e5o3HRh2wcWHsoUwvwQ?feat=directlink][img]https://picasaweb.google.com/lh/photo/tähän_tulee _kuvan_nimi.jpg[/img][/url]

Eli näin:
[url=http... alun jälkeen tulee www-sivun osoite, joka suljetaan hakasulkeella ennen img-tagin alkua. Tämän jälkeen tulee img-tagi + se kuvan upotuslinkki suoraan sinne jpg-kuvaan. Lopuksi suljetaan sekä img että url tagit. Systeemi tekee nämä näppärästi kun vain 1.) luo ensin kuvan upotuksen foorumille ja sitten 2.) ympäröi ne linkki-tagilla eli url komennolla 3.) ja syöttää lopuksi oikean polun linkkiin.)
- Timo Inkinen

astro_juhis84

Minullekin tuli tämä samainen putki muutamia päiviä sitten. Laitoin pari kuvaa putkesta tuonne Kaukoputkia kalustokuvia ketjuun.
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=4374.240

Eilen illalla pääsin ottamaan muutamia kuvia tähdistä. Mistä muuten johtuu, että noihin kirkkaisiin tähtiin tulee osittain kaksinkertaiset difraktiopiikit? Johtuuko se tarkennuksesta vai kollimoinnista? Putken tarkennuksessa olen käyttänyt apuna kameran live view ominaisuutta. Muuten olen putkeen tyytyväinen, sitä on kätevä käyttää sekä tarkennuslaite on laadukas.

Tuossa olisi esimerkkikuva Seulasista. Valotusaika 5 minuuttia, herkkyys ISO 800, Canon 550D mod, lisäksi vielä TS:n komakorjain. Tiedostolla kokoa noin 1,5 Mt.

http://juhis84.kuvat.fi/kuvat/Astronetin+kuvat/M+45+Seulaset_+GSO+6+f4+newton_Canon+550D+mod_ISO+800_+5+min.jpg/full

EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Atik 314e mono ccd-kamera
https://www.instagram.com/astro_juhis84/
https://www.tiktok.com/@pyro_juhis84

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: Juha-Matti Penttilä - 29.01.2012, 10:13:59
Eilen illalla pääsin ottamaan muutamia kuvia tähdistä. Mistä muuten johtuu, että noihin kirkkaisiin tähtiin tulee osittain kaksinkertaiset difraktiopiikit? Johtuuko se tarkennuksesta vai kollimoinnista? Putken tarkennuksessa olen käyttänyt apuna kameran live view ominaisuutta.
Vähän vaikuttaisi että fokusointi ei ole osunut ihan kohdalleen.
Timo Kantola

Jyrki

Lainaus käyttäjältä: Juha-Matti Penttilä - 29.01.2012, 10:13:59
...Putken tarkennuksessa olen käyttänyt apuna kameran live view ominaisuutta.


Live view on ihan ok jollei mitään muuta ole käsillä. Mutta jos on läppäri lähellä niin muutaman kympin BackyardEOS tai Astro Photography Tools ohjelmat ovat paljon parempia välineitä mm. tarkennuksen kanssa.
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/