Ensimmäistä kaukoputkea hankkimassa

Aloittaja Juha, 23.08.2006, 00:01:06

« edellinen - seuraava »

Zalama

Itsekin olen aloittelemassa tähtiharrastusta. 200/1200 dobson tarkoitukseni olisi hankkia.

Mahtaako tällä onnistua kuun kuvaaminen? Tiedän että syvää taivasta on turha kuvailla kun ei ole seurantaa (eikä dobsoniin sellaista saa), mutta kuu on melko valvoimainen joten valoitusajat lienevät melko lyhyitä?

Mitä tulee tähtitaivaan oppimiseen niin itse olen löytänyt googlen skymap sovellutuksen niin se vaikuttaa kivalta softalta, jolla pitäisi planeetat yms löytää aika mukavasti. Saas nähdä miten käytännössä...



tomppa

20cm Dobson on erinomainen väline harrastuksen aloittamiseen, suosittelen lämpimästi hankintaa.  :smiley: Kuun kuvaaminen onnistuu hyvin, valotusajat ovat hyvin lyhyitä. Järjestelmäkameran saa kiinni kaukoputkeen hankkimalla T2-adapterin ja jatkopalan.

Tähtitaivaan opiskelussa mainitsemasi sovellus toimii varmasti hyvin! Mm. Ursan sivuilta ja kirjoista saa myös vinkkejä taivaan opiskeluun. Suosittelen Tähtitaivas paljain silmin -kirjaa.

ollia

Tuollaisella dobsonilla (barlow linssin kanssa) onnistuu myös planeettojen kuvaaminen kunhan on tarpeeksi vakaat kädet että voi manuaalisesti seurata planeettaa.
Olli Arkko

Skywatcher 200PDS - HEQ5 PRO - Nikon D7000 (modattu)

Zalama

Tosiaan tuli tuo Skywatcher 200/1200 hommattua. Tuli nyt kamerasovitekkin (kamerana Canon 600D).

Piti heti raahata putki ulos kun havaitsin pilvien hälventyneen ja kuu näkyi aika hyvin.



Barlow on ilmeisesti vekotin jolla saisin lisää suurennusta?

Oskari

Lainaus käyttäjältä: Zalama - 27.12.2015, 09:44:44
Barlow on ilmeisesti vekotin jolla saisin lisää suurennusta?
Juurikin näin.
Oskari Syynimaa

SW 350P GoTo Flextube - Nikon D750 - ASI290MM

Pappis

Kuinka halvalla pääsisi seuraavilla spekseillä?
- toimiva seuranta
- apertuuri n. 3"-5" tai jopa 4"-8"
- kameran saa kiinni T2-adapterilla

Ehdotuksia?

Kokemusta on havainnoista mm. erilaisilla kiikareilla ja digijärkkäreillä.

mistral

Lainaus käyttäjältä: Pappis - 28.12.2015, 14:44:27
Kuinka halvalla pääsisi seuraavilla spekseillä?

En tiedä, käytetyllähän pääsee varmasti halvemmalla liikkeelle. Mutta jos uusista puhutaan olisi Newtonilla halvimmat fotonit. Siinä täytyy varmistaa että kameran kenno ja fokuserin säädöillä putken polttotaso osuvat yksiin. Ilman seurantaa voi hyvin kuvata kuuta tai valoisia planeettoja.

Timpe

Toimiva seuranta riippuu tavoiteltavasta kuvauspolttovälistä ja hiukan putkityypistäkin. Tyypillisesti kaikki yli 500mm menevät polttovälit alkavat vaatimaan käyttäjältään paksumpaa lompakkoa nimen omaan sen seurantajalustan hankintaan. Niin... ja ne Newtonit vaativat sitten pykälää paremman jalustan kuin ne muut "kompaktimmat" putkityypit :wink:
- Timo Inkinen

Slaya83

Hei,

en ole vielä kaukoputkea ostanut, mutta sellainen kysymys mietityttää jo etukäteen. (Tiedän että on tyhmä kysymys, mutta en nyt saa järkeeni miten homma toimii)

Eli jos EQ-jalustan suuntaa pohjantähteen (putki osoittaa sinne) niin miten sen jälkeen jos haluan katsoa juuri vastakkaiseen suuntaan yläviistoon niin miten jalustaa pitää kääntää ettei napasuuntaus mene sekaisin? Jos putken "pyöreäyttää ympäri" niin sehän osoittaa sitten alaviistoon?? Eihän kallistusta enää voi muuttaa muuten menee sekaisin?

Vääntäkääpä rautalangasta :)

jperala

Lainaus käyttäjältä: Slaya83 - 04.01.2016, 11:01:05
Hei,

en ole vielä kaukoputkea ostanut, mutta sellainen kysymys mietityttää jo etukäteen. (Tiedän että on tyhmä kysymys, mutta en nyt saa järkeeni miten homma toimii)

Eli jos EQ-jalustan suuntaa pohjantähteen (putki osoittaa sinne) niin miten sen jälkeen jos haluan katsoa juuri vastakkaiseen suuntaan yläviistoon niin miten jalustaa pitää kääntää ettei napasuuntaus mene sekaisin? Jos putken "pyöreäyttää ympäri" niin sehän osoittaa sitten alaviistoon?? Eihän kallistusta enää voi muuttaa muuten menee sekaisin?

Vääntäkääpä rautalangasta :)

Kyllähän se näyttää myös siihen suuntaan, tuntiakseli tekee kaaren muotoisen liikkeen joka seuraa kohteita taivaalla, dec akselista säädetään kulma. Eli onnistuu ilman että jalustaa joutuu siirtämään. Joskus toki putki alkaa olemaan aika hölmössä asennossa, riippuen mikä putki on kiinni.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

VeskuP

Katsopa vaikkaa kuuklesta esim. NEQ3 Manual, sieltä löytyy toimenpide kuvitettuna. Sitä kutsutaan lontooksi Meridian flipiksi. Aluksi putki nimenomaan osoittaa alaspäin, sitten käännetään deklinaatio-akselia 180 astetta jolloin putki osoittaa ylöspäin ja suoraan etelään...(meniköhän näin??)
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

mistral

Lainaus käyttäjältä: Slaya83 - 04.01.2016, 11:01:05
Jos putken "pyöreäyttää ympäri" niin sehän osoittaa sitten alaviistoon??

Se akseli joka on jalustan puolella on tuntiakseli (huom. se "akseli" tai laakerointi jolla eq-pää on kiinni kolmijalassa, ei ole tuntiakseli vaan eräänlainen ilmansuunta säätö, senkin pitää olla kohdillaan). Tuntiakseli pitäisi linjata maan akselin suuntaiseksi mikä siis osoittaa aika tarkaan kohti Pohjantähteä. Kun nyt maa pyörii, voidaan tuntiakselista kääntää vastaavasti putkea taaksepäin ja niin kohde pysyy näkökentässä. Dek-akselilla vaan säädetään korkeussuunta.

kvahlman

8
Lainaus käyttäjältä: Slaya83 - 04.01.2016, 11:01:05
Eli jos EQ-jalustan suuntaa pohjantähteen (putki osoittaa sinne)

Tässä lienee syy hämmennykseen, jalustan suuntaus tarkoittaa tuntiakselin (RA) suuntaamista ainakin yleensä tämän akselin läpi katsoen (joko napatähtäimellä tai menee se sinnepäin ilmankin). Putki voi olla siis osoittamassa mihin vain operaation aikana, tai vaikka olla olematta kokonaan paikalla.

Suuntaus hoituu erillisillä kallistus- ja kääntö säädöillä, eli sekä tuntiakselia että deklinaatioakselia saa sitten pyöritellä mitenpäin vaan eikä napasuuntaus häiriinny.

Paitsi jos pyörittelee nin vauhdilla tai voimalla että itse jalusta kääntyy  :tongue:

einari

Tästäkin taas huomaa että dobson-tyyppinen putki olisi helpompi aloittelijan ottaa haltuun.
___
Tapio

lapimmies

Iltapäivää arvon raati.

Nuorempana kun asuin Muoniossa niin tuli tiirailtua yötaivasta kiikareilla ja joskus naapurin RET-45 kaukoputkella. Tämä oli joskus 80-luvun alussa. Sitten opiskelemaan lähtö ja sen jälkeen asunutkin enimmäkseen kaupungeissa ja koko harrastus unohtunut 30 vuodeksi. Viime keväänä raatailin morsiamen kanssa tästä ja eikös se viime jouluna joulupukki tuonutkin minulle perus TS-Juptierin 70/900. Morsmaikkuni kun ei noista mitään ymmärrä niin saan vaihtaa sen TS:llä. Nyt asustelen frankfurtin lähellä (60km) pienessä maalikylässä jossa ei valosaastetta ole juurikaan.
Tuon putken okulaari oli kauhean vaikea katsottava. Näkökenttä ilmeisen pieni.
Dikipokkariin, Olympuksen (vastaava "kierre" kuin pen mallissa) malli jossa on vaihdettavat objektiivit, sopiva putki pitäisi nyt valita.
Muutaman sekunnin valotuksia ajattelin sillä tehdä. Myöskin visuaalikatselu kiinnostaa.
Olen Foorumeita laavannut ja silti on paljon termejä joita en ymmärrä joten nyt raati voisi sopivaa kokoonpanoa suositella.
Listaan tähän mitä olen hakemassa
-Jupiter olisi mukava saada ikuistettua väreissä
-Andromedastakin olisi mukava saada kuvailemalla yksityiskohtia esiin
-Ei olisi suhteettoman raskas ettei se jäisi nurkkaan pölyttymään
-Linssikaukoputki olisi ehkä huolettomampi

Olen ymmärtänyt että fokuserilla ja okulaarilla on suurin merkitys. Siispä tuossa jonka sain okulaarin katselukulma on ilmeisen kapea josta johtuu katsomisen vaikeus.

Ennen kuin listaan tähän mitä olen katsellut, niin onko nykyään enää valmistajalla niin väliä?

Näistä jos lähdetään, niin meneekö metsään?
-Skywatcher Evostar 120/1000  TS:n tuotekoodi BKR1201EQ5
-Bresser 127/635  TS:n tuotekoodi 4827635

Skywatcherissa on jo jotain hilppeitä mutta tarvitsenko vielä seuraavat?
-Jämäkkä fokuser ?
-Hyvä Okulaari 1 (isompi suurennos)
-Hyvä Okulaari 2 (pienempi suurennos)
-Jos tarpeellista niin 2" adapteri ja sen perään noi edellämainitut?

Kiitoksia ja anteeksi