Kuvaussession ohjaamiseen softaa

Aloittaja Vesa Kankare, 15.06.2009, 10:39:13

« edellinen - seuraava »

Vesa Kankare

Tähän mennessä on pärjätty hyvin Nebulositylllä tai ArtemisCapturella ja PHDGuidingilla, mutta tässä olisi lähiaikoina tarkoitus hankkia filtteripyörä ja mahdollisesti myös moottorifokuseri. Kummastakaan em. softasta ei löydy ohjausta haluamalleni kalustolle, joten nyt pitäisi löytää jotain tilalle. Vaihtoehdot kameran ajureista kaivettuna on:

MaximDL - $499 Kallis, mutta näyttäisi olevan ylivoimaisesti suosituin ja tuetuin softa. Hintaa laskee ladattava versio jonka kanssa selvinnee ilman tullia?
CCDSoft $349 - Hieman edullisempi, mutta joitain hassuja ominaisuuksia, kuten osaa fokusereista pitää ohjata The Skyn kautta tai maksullisen lisäosan kautta?
Astroart £139 -  Edullisin.

Onko näistä kokemuksia. Erityisesti kiinnostaa:

- Autoguider? Onko yhtä helppo kuin PHD ja osaako ditheröidä?
- Helppokäyttöisyys? Mitä enemmän asioita voi tehdä valmiiksi ja pihalla selviää vain muutamalla painalluksella, aina paree.
- Kuvankäsittelyominaisuuksilla ei niinkään ole merkitystä mulle, uskoisin pärjääväni CCDStackilla ja PSCS4:llä
Vesku
www.vkastronomy.com

PetriKe

Kaikista löytyy kokemusta. Otetaanpa omassa käyttöjärjestyksessä:

AstroArt: Tosiaan edullinen muihin softiin verrattuna ja ihan toimiva kokonaisuus. Tällä hoidin aikoinaan Mx716:n kanssa Meaden ohjauksen ja kuvauksen ja ihan hyvin pelitti. Tähän saa paljon muiden koodaamia plugineja, joilla käytettävyys vain paranee. Jätin tämän, koska kaikki komentosoftat ei tätä ohjelmaa tue ja integrointi esim. TheSky:n kanssa hankalaa.

CCDSoft: Tulee SBIG-kameroiden mukana. Kohtuullisen monipuolinen ohjelma CCD-kameroiden ohjaamiseen, jolla hoituu guidaus ja kuvaaminen. Tukeutuu aika monessa asiassa muihin Bisquen tuotteisiin, joten muita softaostoksia edessä ennemmin tai myöhemmin.

MaximDL: Tähän sitten päädyin kynsin hampain. Olin aluksi tätä ohjelmistoa vastaan juuri korkean hinnan vuoksi sekä siirtymiskynnys uuteen softaan ja sen opetteluun on itsellä aika korkea. Ehdottomasti monipuolisin CCD-softa markkinoilla. Uudella 5-versiolla ohjaa kupolista lähtien kaikki tähtihärpäkkeet. Itse en ole vielä 5-versioon vaihtanut, koska se on melkoinen resurssisyöppö vanhassa P4-koneessa. Tällä voi aika näppärästi semi-automatisoida monia kuvaukseen liittyviä toimintoja (fokusointi, sarjakuvaus eri filttereillä, darkit, flätit jne.). Spesiaalikohteiden (komeetat, asteroidit, planeetat, sommitelmat, testikuvat) kuvaamisen hoidan usein pelkästään MaximDL:ää käyttäen. Enää en vaihtaisi takaisin muihin ohjelmiin. Hyvään ja nopeaan astrometriaan suosittelen täyden PinPoint-lisenssin hankkimista sekä vähintään USNO-A2.0 katalogia.

Maximissa ditheröinti usealla eri tavalla. CCDSoftissa muistaakseni pluginilla. AstroArtista en tiedä, mutta uskoisin senkin jo tähän pystyvän.

Maximissa korkein oppimiskynnys, mutta kun sen kanssa pääsee sinuiksi, niin homma pelittää puoliautomaattisesti/automaattisesti monen asian osalta.

Itse en tee MaximDl:llä kuvankäsittelyä lainkaan. Ainoastaan astro- ja fotometrian sekä kameran ohjauksen. Fokusointi hoituu ilmaisella FocusMaxilla.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Vesa Kankare

Kiiti Petri! Asensin kokeilumielessä Astroartin ja kyllähän siellä ditheröinti ainakin valikoista löytyy. Muuten näyttää ihan mainiolta ohjelmalta, löytyy skriptaukset ja kaikki. Pitää varmaan kysellä hyvää diiliä trutekiltä filtteripyörän kaveriksi. Maxim on niin turkasen kallis, että taitaa jäädä väliin - jos sitten joskus kupolin hommaa, kai sitten on varaa hankkia tuo Maximkin.
Vesku
www.vkastronomy.com

Make


Nyt uuden kameran ja filtteripyörän myötä minullekin on tämä softa-asia noussut pinnalle. Kameran mukana tuli CCDSoft, joka on ihan mukiinmenevä ohjelma. Törmäsin kuitenkin vakavaan puutteeseen: softa ei osaa toimia Imaging Sourcen kameroiden kanssa! Tämä johtaa siihen, että en voi autoguidata CCDSoftilla, vaan se on tehtävä edelleen PHDGuidingilla. Tämä taas johtaa siihen, että en voi ditheröidä ohjaustähden paikkaa.

Maxim DL alkaa houkutella yhä enemmän ... hinnasta huolimatta. Onko kukaan löytänyt ajureita tai pluginia Imaging Sourcen USB-kameroiden käyttämiseksi CCDSoftissa?
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Vesa Kankare

Tätä voisit kokeilla (jos ASCOM kamerat on tuettu):

http://www.deepsky-online.com/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=54

Kokemusta ei ole, mutta jossain vaiheessa törmäsin tollasiin ajureihin.
Vesku
www.vkastronomy.com

Make


Kiitos vinkistä, Vesa!

Tutkin eilen illalla vielä lisää CCDSoftia ja nettiä. Löysin kuin löysinkin tavan saada kuvaa Imaging Source-kamerasta Autoguiding-puolelle. Ohjelma käsittelee kameraa videokamerana eikä sen sisältä voi muuttaa kameran asetuksia. Muuttaakseni valotusaikaa minun on ensin suljettava yhteys CCDSoftin kautta, avattava Imaging Sourcen oma ohjelma, jossa muutokset voi tehdä, suljettava se ja sitten jälleen yhteys CCDSoftista kameraan. Onpa kätevää  :rolleyes:. Vielä en löytänyt keinoa pulse guiding-toimintoon. CCDSoft näyttää olettavan, että kamera antaa suoraan guidauskomentoja jalustalle. Yksi mahdollisuus on, että tämä toiminto hoituu TheSky:n kautta. Sainkin EQMOD:in kautta toimivan EQ6 SkyScan Pro-jalustani kytkettyä ASCOM-pluginin avulla TheSky-ohjelmaan (kameran mukana tullut, toimiva demoversio). Vielä ei kuitenkaan auennut, miten CCDSoft alkaisi keskustella sen kanssa. Voi olla, että se onnistuu vain TheSky:n pro-versiolla, joka täytyisi ostaa erikseen.

Kaiken kaikkiaan alkaa vaikuttaa siltä, että CCDSoft keskittyy pitkälti SBIG:in kameratuotteiden tukemiseen yrittämättä olla yleiskäyttöinen softa. Se on ihan pätevä softa, mutta ajurituki eri valmistajien laitteille tuntuu olevan sen akilleen kantapää.



Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi