Falcon-raketti kummitteli Australian taivaalla

Aloittaja Leo, 06.06.2010, 10:38:45

« edellinen - seuraava »

Leo

Kesäkuun 4. päivänä laukaistiin avaruuteen onnistuneesti ensimmäinen Falcon 9 -raketti Yhdysvaltain
Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta. Hetkeä myöhemmin Itä-Australian taivaalla nähtiin erikoinen
spiraalipilvi, joka pyyhkäisi taivaan halki.

http://www.abc.net.au/news/stories/2010/06/05/2919095.htm

http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2010/06/05/oh-those-falcon-ufos/



mistral

Jos Falcon suunnattiin Atlantille, sen täytyi kiertää 2/3osaa maan ympäri tullakseen Australiaan. Kuinka siinä riittäisi polttoaine niin pitkään kiihdytykseen? Eikö kiertorataa saavuteta jo Atlantin yllä?

Leo

Falcon 9 -raketin toinen vaihe jäi kieppumaan ja sen vuoksi taivaalla nähtiin
spiraalimainen liikkuva valo.

Nuo kantorakettien polttoainepilvet ilmaantuvat taivaalle silloin tällöin.
Lokakuun 18. päivänä vuonna 2009 Atlas Centaur -raketti laukaistiin
länteenpäin Vandenbergistä. Polttoainepilvihavaintoja tehtiin Etelä-Afrikassa
sekä Euroopassa. Tällä kertaa lennettiin toiseen suuntaan.

Aridif

Lainaus käyttäjältä: mistral - 06.06.2010, 21:16:28
Jos Falcon suunnattiin Atlantille, sen täytyi kiertää 2/3osaa maan ympäri tullakseen Australiaan. Kuinka siinä riittäisi polttoaine niin pitkään kiihdytykseen? Eikö kiertorataa saavuteta jo Atlantin yllä?

Kyllä, kiertorata saavutettiin 9,5 minuutin kuluttua laukaisusta kun raketti oli Atlantin valtameren päällä. Tuolloin raketin navigointiautomatiikka laski, että nyt ollaan halutun kaltaisella kiertoradalla (noin 250 km korkeudessa) ja kytki moottorin pois päältä. Raketissa on kuitenkin jonkin verran marginaalia (sekä kerosiinia että hapetinta eli nestehappea) ja kyseessä onkin nyt luultavasti tämän jäljelle jääneen polttoaineen purkautuminen ulos ja leviäminen avaruuteen myöhemmin. Voi olla, että se päästettiin avaruuteen ihan komennetusti (raketin tullessa Australian ylle, missä Yhdysvalloilla on satelliittien hallintaan tarkoitettuja antennijärjestelmiä) tai sitten vain ajastetusti.

Joka tapauksessa polttoainesäiliöt on aina syytä tyhjentää, sillä muutoin niillä on taipumus ennemmin tai myöhemmin purkautua joskus jopa räjähtämällä pois ja luoda samalla säiliöstä paljon avaruusromua. Nythän tosin kiertorata oli niin alhaalla, ettei romu olisi kiertänyt Maata kuin kuukauden tai pari.

Toisin kuin Norjan raketti-ilmiössä, jossa valo tuli palavasta avaruuteen leviävästä kiinteästä polttoaineesta (luultavasti raketin itsetuho silloin räjäytti sen 3. vaiheen kuoren rikki), tällä kertaa valo oli luultavasti vain heijastunutta auringonvaloa nestemäisestä polttoaineesta.
Mikko Suominen

Kaikkihan me kuljemme loassa, mutta toiset meistä katsovat tähtiin! - Oscar Wilde