17P/Holmes kirkastunut!

Aloittaja VeikkoM, 24.10.2007, 22:09:05

« edellinen - seuraava »

Tapsa

Tämän sivun mukaan vielä kauan:

http://www.aerith.net/comet/catalog/0017P/2007.html

Eli koko ensitalven (ja kesän) on suomen taivaalla, keväällä siirtyy ajomieheen. Kirkkauden kehityksestä tuskin kukaan osaa varmasti sanoa mitään muutakuin että pikkuhiljaa varmaan hiipuu?

Tapsa

jarikankaanpää

Hiipuu, mutta laajenee. Voi se vielä järjestää vaikka mitä yllätyksiä.
Tässä pikaedit. Liike ja laajeneminen.
Jari Kankaanpää

Horus

Härkämäen observatoriolla päästiin taas kuvailemaan komeettaa ja nyt sielläkin otetuissa kuvissa on pyrstön tynkää näkyvissä. Mielenkiinnolla odotamme miten pyrstö kehittyy. Kuva ja juttua viimesimmästä Härkämäen havainnosta löytyy observatorion uutisista.
Härkämäen observatorio - Tähtitiedettä Itä-Suomessa
Mars MetNet Mission - Kohti Marsia!
Avaruusinsinööri-blogi - Avaruustekniikkaa ja -tutkimusta

Harri Haukka

2N3904

Huomasitteko, että Iltasanomat ennätti jo räjäyttämään komeetan? Onko tässä mitään perää?

LainaaNyt voi taivaalta tähyillä räjähtänyttä komeettaa
6.11.2007 06:40

Yllättäen kirkkauttaan lisännyt komeetta 17P/Holmes herättää ammatti- ja harrastaja-astronomien huomiota ympäri maailmaa.

Aurinkoa lähestyvä komeetta on räjähtänyt, ja sitä ympäröivä kaasupilvi on kasvanut jo Jupiter-planeettaa suuremmaksi. Holmesilla ei ole tavanomaista pyrstöä.

- Tämä on todellinen taivaallinen yllätys. Aivan hämmästyttävää, sanoi Tennesseen yliopiston tähtitieteen tutkimuksen johtaja Paul Lewis uutistoimisto AP:lle.

Myös Suomessa tähtitieteellinen yhdistys Ursa on kirjannut runsaasti havaintoja Holmesista.

Komeetan arvioidaan näkyvän hyvin vielä useiden viikkojen ajan. Pallomainen komeetta näkyy Perseuksen tähtikuviossa.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1451921
Give a man a fire, and he's warm for a day. Set him on fire, and he's warm
for the rest of his life.

astro_juhis84

#109
Lainaus käyttäjältä: einari - 02.11.2007, 16:01:37
Itse käytän digijärkkärikuvien pinoamiseen DSS:ä. Olen kokeillut komeettakohdistusta mutta itse en ole kyllä saanut onnistumaan.
En sitten tiedä mistä johtuu mutta kun se valitsee niin sitä ei millään saa kohdistumaan itse komeettaan.

En minäkään saanut komeettaa pinottua tuolla tavoin. Oheinen kuva on pinottu kuin mikä tahansa tähtikuva.

Kuvasin komeettaa vähän pitempään 2.11.07 ja sainkin kuvattua aika monta ruutua, ennen kuin taivas meni uudelleen pilveen.

Tästä alapuolelta käyvät ilmi tarkemmat tiedot raakakuvien pinoamisesta. Kalibrointikuvat tekevät kuvasta siistimmän oloisen. Kaikki raakakuvat mukaanlukien kalibrointikuvat vievät levytilaa noin 1 Gt verran. Valotusta kertyi noin 65 minuuttia 45 sekunnin valotusajoilla.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stacking mode: Standard             Alignment method: Automatic

Cosmetic applied to hot pixels (Filter = 1 px, Detection Threshold = 50.0%)
Cosmetic applied to cold pixels (Filter = 1 px, Detection Threshold = 50.0%)

Stacking step 1
  ->57 frames (ISO: 400) - total exposure: 42 mn 45 s
   RGB Channels Background Calibration: Yes
   Method: Median
   -> Offset: 6 frames (ISO: 400) exposure: 1/4096 s
      Method: Median
   -> Dark: 10 frames (ISO : 400) exposure: 45 s
      Method: Median
      Dark optimization: Yes
      Hot Pixels detection and removal: Yes
   -> No Flat

Stacking step 2
  ->30 frames (ISO: 1600) - total exposure: 22 mn 30 s
   RGB Channels Background Calibration: Yes
   Method: Median
   -> Offset: 6 frames (ISO: 1600) exposure: 1/4096 s
      Method: Median
   -> Dark: 10 frames (ISO : 1600) exposure: 45 s
      Method: Median
      Dark optimization: Yes
      Hot Pixels detection and removal: Yes
   -> No Flat

Estimated Total exposure time: 1 hr 5 mn 15 s
(the total exposure time is computed considering that all the checked light frames are kept for the stacking process)

The process will temporarily use 5.4 Gb on the C: drive (8.6 Gb free).

Warning: the save registered and calibrated images option is checked. Please check that you have enough free disk space to hosts these files.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



T: Kemiantekniikan opiskelija Kokkolasta, vaihdoin taas opiskelupaikkakuntaa
EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Atik 314e mono ccd-kamera
https://www.instagram.com/astro_juhis84/
https://www.tiktok.com/@pyro_juhis84

Veijo T

Melko vaikea on tuon komeetan kuvaus, mikäli haluaa tulevan kuvan siten että pyrstö tulee esille, mutta ydin ei pala puhki, eikä sitä ympäröivä vihreä halo, toisaalta komeetta liikkuu sen verran hiljaa että lyhyellä putkella kuvat voi pakata tähtien mukaan.

Tuossa oikean puoleisessa kuvassa säädin valotusta lisää, sekä ytimeen käytin vähemmän valotettuja kuvia, mutta komeettaa ympäröivä vihreä halo palaa osittaen puhki, jota varten mulla ei ollut ruutuja kuvattuna, kaiken kaikkiaan melko haasteellinen komeetta.

Veijo T


Timo Kuhmonen

Kävin Nuuksiossa 4.11.07 tätä utupalloa kuvaamassa. Komea kohde kaukoputkella. Ensimmäinen komeetta kuva, johon itse on kohtuu tyyttyväinen. Tästä on hyvä jatkaa.
Ohessa on 21 erillisestä kuvasta (luokkaa 30sek / ISO800) pinoamistekniikalla työstetty kuva. Kalustona oli Nikon D200 ja 300f4.5 "patarauta -tele". Kuva on kroppi 100% suurennoksesta.

Jotta komeetan pyrstö olisi tullut paremmin näkyviin, olisi valotusta tarvinnut reilusti enemmän... Aavistuksen verran pinotussa kuvassa pyrstöä sinisellä kanavalla näkyy (ei niin paljon että silmille hyökkää :-)

-Kuvasarja otettu noin klo 21..22 välillä
-valosaastetta ei pahsti ollut komeetan suunnalla
-kirkkaus arvioita ei tehty
-kuvasta kooksi mittasin komeetalle noin 18 kaariminuuttia.

Timo Kuhmonen

Lainaus käyttäjältä: einari - 02.11.2007, 16:01:37
Itse käytän digijärkkärikuvien pinoamiseen DSS:ä. Olen kokeillut komeettakohdistusta mutta itse en ole kyllä saanut onnistumaan.
En sitten tiedä mistä johtuu mutta kun se valitsee niin sitä ei millään saa kohdistumaan itse komeettaan.


Itselläni oli jonkin aikaa hakusessa sopiva tapa kohdistukseen, kun Registaxilla pinousssarjaa tein. Minulla ainakin omasta mielestä komeettakohdistus toimi.
Valitsin tarpeeksi suuren, käyttäjän vapaasti määrittelemän kohdistusalueen. Voi olla että muitakin ja parempia tapoja on kohdistaa kuvia.
Omassa sarjassani kuvausaikana tulleet virheet (huono seuranta virheellisen napakohdistuksen takia) teki jälkikäsittelystä haastavamman.

PetriKe

Neljän illan kuvat yhdistettynä. Vasemmalta oikealle 31.10., 1.11., 3.11. ja 4.11. Komeetan kasvuvauhti on ollut melkoinen. Kuvausvälineet TMB80 APO, STL11K ja AP900GTO.

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

jarikankaanpää

Hauskasti kuvausintervallit kertovat kelien ja kellonaikojen samankaltaisuudesta omien sessioitteni kanssa
Tässä tuo aiempi esitykseni uudelleen käsiteltynä plus infoa. :)
http://www.lakeudenursa.fi/galleria/main.php?g2_itemId=600&g2_imageViewsIndex=2

Jari K
Jari Kankaanpää

tahkis

Itsekin kuvailin komeettaa torstaina 1.11, kun maaseudulla kävin ajelemassa. Tosin tällaisella zoomipokkarilla ja huteralla kameralla kovassa tuulessa tulos on mitä on. Ohessa kuitenkin pari kuvaa.

http://tahkis.1g.fi/kuvat/17PHolmes/holmes1.jpg
http://tahkis.1g.fi/kuvat/17PHolmes/holmes2.jpg

Eipä muuten ole pitkään aikaan tullut käytyä kaupungin valosaasteesta pimeällä maaseudulla ja olihan pimeä tähtitaivas jotain käsittämättömän hienon näköistä.
Joni Tahkoniemi

jarikankaanpää

Jari Kankaanpää

Jarska

Eilen illalla ennen yötuuriin lähtöä oli n.15 min rako pilviverhossa ja muutaman kuvan sain aikaseksi.Tässäpä 1 otos:



Terv.Jari Ylioja

-Jarz-

Kun ei täällä Espoossa pääse nyt kuvailemaan säästä johtuen uusia komeettakuvia, niin laitetaan tähän pieni kertomus ensimmäisestä 17P/Holmes havainnostani 1.-2.11.2007.

Ensihavainto.

Olin rahdannut 1.11 kaukoputkeni Pohjois-Espooseen vanhempieni omakotitalon takapihalle parempiin havainto-olosuhteisiin, mutta toisin kuin lasitetulla parvekkeella Leppävaarassa, niin siellä ulkona olin tuulen armoilla ja tuona iltana ja yönä tuulikin aika moisesti. Muunmuassa siitä johtuen suurin osa kuvista sitten oli ikävä kyllä tärähtäneitä.
Tarkoituksena oli kuvata tuttuja kohteita uudestaan pimeämmissä olosuhteissa ja myöskin havannoida 17P/Holmes komeettaa. Unohdin kuitenkin päivittää komeettatietokannan "Cartes du Ciel" -ohjelmaan ja paikan päällä ei ollut internetyhteyttä saatavilla, joten tarkkaa tietoa ei ollut saatavilla komeetan sijainnista Perseuksen tähdistössä.

Koetin kuitenkin tähyillä tähdistöä sieltä sun täältä, mutta en nähnyt mitään sellaista kohdetta, mikä olisi sopinut komeetaksi. Jotenkin muistelin, että se olisi sijainnut kahdella M-kirjaimella alkavan tähden välimaastossa, joten koetin keskittyä etsimään Mirphakin ja Miramin väliltä.
Aloin sitten haarukoimaan taivasta kuvaamalla 50-200mm zoom objektiivin 50mm laajakuva-asennossa, mutta mitään komeetalta näyttävää ei tarttunut kuvaan kiinni. Luulin jo ettei sitä vaan erota tähdistä noin pienellä suurennoksella, joten aloin napsimaan uudestaan kuvia tällä kertaa 150mm polttovälillä. Ei kuitenkaan tärpännyt, joten ajattelin kuvata muita kohteita välillä odotellessani, että Perseuksen tähtikuviota tulisi enemmän esille talon katon yli. Havaintoalueeni takapihalla kun kattoi vain kaakon ja luoteen välisen osan taivaasta.

Jonkun ajan kuluttua palasin taas komeetan etsintään ja otin 50mm polttovälillä puolen minuutin valotuksen Perseuksesta  jokseenkin Mirphak keskellä kuva-alaa. Käytin kuvaamisessa apuna tietokoneessa olevaa Pentaxin kuvausohjelmaa, minkä avulla pystyy ottamaan ajastetusti bulb-toiminnolla kuvasarjoja. Valotuksen loputtua kuva siirtyi USB-kaapelin kautta automaattisesti kannettavaan ja esille näyttöön.
Vähän aikaa kuvaa katsoessani huomasin, että vasemmalla kuvassa näkyi jokin kirkas uusi kohde, mutta ohjelman pienestä esikatseluikkunasta ei saanut tarkasti selvää oliko kyseessä esiin tullut tähti vaiko jopa ehkä se komeetta.
Avasin kuvan toiseen ohjelmaan, johon sain sen kokoruudun kokoiseksi ja riemastuksekseni totesin, että nyt taisi tärpätä, sillä uusi kohde ei millään voinut olla mikään tähti jo kokonsakin puolesta. Lisäksi se näytti säteilevän vihreää valoa aivan kuin teräsmiehestä tuttu vihreä kryptoniitti. Kyseessä täytyi olla 17P/Holmes.
Seuraava tunti kuluikin sitten komeettaa kuvaillessa, kunnes oli pakko mennä joksikin aikaa sisälle lämmittelemään. Samalla myöskin taivas meni pilvipeitteen taakse sopivasti piiloon. Oli tyytyväinen olo :).


Niin ja se kuva on tässä.

Kuvan tiedot: 50mm, f4.0, 1x30s, ISO1600, Pentax K10D (1.11.2007)

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Joke

#119
Lopultakin... 8.11. 00.00 - 01.00 sain itsekin ikuistettua visuaalihavaintojen tueksi 17P/Holmesin Kaustisella. Kuvausvälineet LXD75, 6" Newton ja Nikon D50. ISO800, kymmenkunta 30s valotusta. Pinottu K3CCD:llä. Pinottu kuva pienennetty Fast Image Resizer:lla. Mielenkiintoinen havainnointihetki muutenkin: havaitsin pienehkön tulipallon muutaman sekunnin ajalta itätaivaalta noin klo 00:30 ja tämän lisäksi vielä meteoroidikin oli osua valotushetkellä samaan ruutuun. Mutta ei sentään aivan ;).



Tässäpä vielä linkki pinottuun kuvaan... Kummasti huomaa puutteellisen tarkennuksen kun katsoo isoa kuvaa.
http://koti.mbnet.fi/jomaso/17P_Holmes_K3CCD.png
Jouko S.

Meade 6" N-6EC
LXD75

http://koti.mbnet.fi/jomaso