Sony ?33 digitaalinen järjestelmäkamera

Aloittaja jappe2, 10.01.2011, 22:56:04

« edellinen - seuraava »

jappe2

MOIKKA! tuota tuota, tuli tuossa tuollainen hommattua lähinnä kaikkeen kuvaukseen, mutta kävipä mielessä että jahka tällä voisi kuvata taivaan rajan tuolla puolen olevia kohteita?? mahtaako kyseisessä kamerassa olla potenttiaalia minkä tasoiseen kuvaukseen? putkena olisi käytössä sky-watcher skyliner 1200/200mm seurantajalustalla, joka ei kyllä tahdo aina pysyä kursissa, mutta parempi se kun ei mitään. Eikä minulla juurikaan ole hajua siitä, että mitä välineitä tuohon vielä lisäksi pitäisi hankkia, koska en sitten ymmärrä mitään, kun lueskelin noita sivuja. toivottavasti joku asioihin perehtynyt osaisi antaa minulle vastauksia, kiitos jo etu käteen!
tässä kyseinen kamera:http://www.gigantti.fi/product/kamerat/jarjestelmakamerat/DSLTA33LKIT/sony-33-digitaalinen-jarjestelmakamera

Meade-mad

Mitäs jos kokeilisit kääntää tuon taivaalle kameran oma objektiivi nokalle kiinnitettynä? Seuraavaksi voisit ripustaa sen Skylinerin repuksi edelleen kameraobjektiivilla varustettuna. Kun tuollainen kuvaus alkaa sujua, on aika miettiä roippeita kameran ja Skylinerin väliin. Sovittimia löytyy vaikka Teknofokuksesta.

Kaikilla kaupan olevilla järkkäreillä voi kuvata myös taivaan kohteita. Tuo a33 ja sen puoliläpäiseväpeili ovat sen verran uusia että kokemuksia ei ole varmaan juuri kertynyt. Tästä seuraa että kokeile laitetta ja raportoi foorumilla sen soveltuvuudesta tähtikuvaukseeen.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

VeijoT

Minulla on ollut tämä SLT-a33 kamera noin 2 viikkoa, ja ihan tyytyväinen olen kuvan laatuun, ja muihinkin ominaisuuksiin, joita ei monestakaan järkkäristä löydy.

Kannattaa ostaa noin 10mm paksuinen T2 / Sony-Minolta adapteri kaukoputkikäyttöä varten, tällä adapterilla voi peilin kääntää jatkuvasti yläasentoon kun kuvaa pitkiä valotuksia.
Peilin ollessa alhaalla valohäviö on noin 30 %, vaikka kenno onkin sen herkempi, niin peilin ollessa ylhäällä sekin valo saadaan talteen.

Tuossa linkissä selviää tuon kennotyypin edut perinteisiin cmos kennoihin nähden.
http://www.sony.net/SonyInfo/technology/technology/theme/exmor_r_01.html

Pari asiaa minkä Sony saisi tähän vielä tehdä, eli se peili voisi olla hieman lyhyempi.
Sekä kauko-ohjaus softa, tietokoneelle kuten Canon jarkkäreissä.

Veijo T

vesa k

Hei

Hankin myös ko. kamera ns. normaali kuvaukseen.
Kamera on monipuolinen ja helppo käyttää. Toimii niin video kuin myös tavallisena kamerana. Mielenkiintoisia ominaisuuksia on panoraama sekä 7:n kuvan nopea ottaminen.
Viimeksimainittu on hyvä esim hevosten estekilpailujen kuvaamisessa. Uskon ominaisuuden olevan käyttökelpoinen myös salamoiden, revontulien ja vaikkapa tulipallojen kuvaamisessa. Jos vain laukaisuhetken ajoitus ratkaistaan.

Hankin myös Veijon mainitseman sovittimen ja kokeilen kameraa 70/440 ja c 9,25" putkien manssa.

Kiitos muuten Veijolle tiedosta peilin suhteen.

Kamerassa on mm. tarkka video AVCHD, jota aion kokeile kuun kuvaamiseen. Toivottavasti kelejä riittää.

vesa_k
"Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere" Albert Einstein

VeijoT

Näyttää olevan varsin helppo poistaa tuo peili Sonyn a33 / a55 kameroista, silloin kun haluaa kuvata Sonyn omilla objektiiveilla ilman valohäviötä, peilin poistoon ja paikoilleen laittoon mene yhteensä noin minuutti.
Tämä tietenkin omalla vastuulla, eikä kannata siihen peiliin sormin koskea.

Jos tuo kenno on Sonyn ilmoituksen mukaan puolet herkempi kuin perinteiset kennot, niin tuohan tekee tähtikuvauksesta mielenkiintoista.

Veijo T

http://www.youtube.com/watch?v=EDhVkmxaHzw&feature=player_embedded


VeijoT

Testasin tuon peilin valohäviön siten että käänsin peilin yläasentoon.

Peilin ollessa ylhäällä, suljinajaksi jäi  1/60 sek.
Sekä peilin ollessa ala asennossa, suljinajaksi jäi 1/40 sek.

Kummassakin tapauksessa kuvat valottui samalla tavalla oikein.

Veijo T


JussiR

Lainaus käyttäjältä: VeijoT - 12.01.2011, 13:15:40

Jos tuo kenno on Sonyn ilmoituksen mukaan puolet herkempi kuin perinteiset kennot, niin tuohan tekee tähtikuvauksesta mielenkiintoista.

Veijo T



Herkkyysalueeksi on sanottu ISO 100 - 12800.
Onko tuo yläpään lukema perusarvo, vai vahvistimella tehty?
JussiR

pnuu

Lainaus käyttäjältä: JussiR - 12.01.2011, 17:02:43
Herkkyysalueeksi on sanottu ISO 100 - 12800.
Onko tuo yläpään lukema perusarvo, vai vahvistimella tehty?

Kaikissa herkkyystasoissa käytetään toki vahvistinta. Ns. jatketuissa ISO-herkkyyksissä käsittääkseni vain kerrotaan ylimmän sähköisesti vahvistetun herkkyystason arvoja kakkosen moninkerralla. Voi tietty olla, että "normaalien" herkkyysvahvistusten jälkeen on vielä joku ylimääräinen vahvistin (ennen mahdollista digitaalisesti kuvadatalle tehtyä kertolaskua).
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

JussiR

Lainaus käyttäjältä: pnuu - 12.01.2011, 18:35:33
Kaikissa herkkyystasoissa käytetään toki vahvistinta. Ns. jatketuissa ISO-herkkyyksissä käsittääkseni vain kerrotaan ylimmän sähköisesti vahvistetun herkkyystason arvoja kakkosen moninkerralla. Voi tietty olla, että "normaalien" herkkyysvahvistusten jälkeen on vielä joku ylimääräinen vahvistin (ennen mahdollista digitaalisesti kuvadatalle tehtyä kertolaskua).


Juu, Noinhan se on.
Tuntuu olevan normaali käytäntö, että ns. normaalien herkkyyksien päälle laitetaan vielä pari lisäpykälää.

Esim. 6400 - H1 (eli 12800) - H2 (eli 25600)
JussiR

VeijoT

#9
Tämä ei liity suoraan iso arvoon, mutta ajaa samaa asiaa

Kameran multi shot toiminnolla voi kuvata hämärässä ilman salamaa vähempikohinaisia kuvia.
Esim. tilanne jossa Iso 3200 vaatisi valotus ajaksi 1/30 sek, ( helposti tärähtää ) Niin multi shot toiminnolla kamera ottaa useita kuvia samalla iso arvolla ja 1/100 sek, ja yhdistelmä kuva on parempi kohinan puolesta.
Sitten on vielä HDR kuvanotto tapa, jossa käytetään eripituisia suljinaikoja, kamera pakkaa nämä lopulta yhdeksi kuvaksi.



Nappasin yhden iso 6400 testi kuvan, se löytyy tuolta alkuperäisenä, jos joku haluaa sitä tutkailla, täytyy myöhemmin ottaa joku taivas kuva myös.
http://avaruus.kuvat.fi/kuvat/Sony%20SLT%20a33/_DSC0448.JPG

Veijo T

jappe2

nyt olisi mainio sää kuvaukseen, mutta en tiedä miten tuossa sonyn 33a saan itse säätää valoituksen pituuden, vaikka miten olen yrittänyt lukea käyttö ohjeita, osaisiko joku auttaa?

Kaizu

Englanninkielisen manuaalin sivulla 77 kerrotaan.
Kamera pitää asettaa Manuaalimoodiin. Sen jälkeen säätöpyörästä saadetään aukko ja valotusaika. Painamalla +/- nappia vaihtuu säätökohde aukon ja ajan välillä.

Vaihtoehtoisesti voi käyttää Shutter moodia jolloin säätöpyörästä säädetään aika ja aukko säätyy sen perusteella automaattisesti. Löytyy saman manuaalin sivulta 75.

Kaizu
Kai Forssen

paukar

Löytyy ne säätöohjeet Suomalaisestakin ohjeesta eri moodeille sivut 71 - 78
Ari Paukkonen
Teuva, Pohojanmaa

VeijoT

#13
Tässä Sony a33 testivalotukset pakattu 4 kuvaa, sekä muutaman sekunnin valotukset sumun keskiosaan.
Kuu paistoi ihan lähellä, sekä alhaalta valaisi tehdasalueen valot tuossa suunnassa, joten taivas oli melko vaalea, UHC suodin ei pysty pidättelemään kaikkea turhaa valoa.

Jälkeenpäin muistin että kamerassahan olisi ollut HDR moodi, olisikohan tuo onnistunut tekemään tuosta sumun keskiosasta HDR version, täytyy joskus kokeilla.

Orionista saa modaamattomallakin kameralla punaista esille. Mutta H-alpha suodinta ei voi käyttää, OIII suodinta voi sen sijaan kokeilla.

Veijo T

Vertailun vuoksi samana iltana aikaisemmin kuvattu IC434 Modatulla NEX-5 kameralla Ja H-alpha suotimella.  Sony Nex-5 kamerassa on sama kenno kuin Sony a33.ssa
http://avaruus.kuvat.fi/Avaruuskuvat/2011/slides/IC434_500mm_SonyNEX5.jpg




VeijoT

#14
Tälle modaamattomalle kameralle sopii paremmin nämä pallomaiset tähtijoukot ym.  M13 oli noin 30 asteen korkeudessa kun kokeilin 1500mm 1:15 Skyvatcherilla kuvata tätä.

Käänsin videoiden tarkennusta varten olevan peilin yläasentoon valohäviön minimoimiseksi, ( eihän tuosta putkesta paljon valoa läpi pääse ) puoli kuu valaisi hieman taivasta. En käyttänyt mitään lisäsuodinta.
Kuvan yläreunassa näkyy joku heijastuma, täytyy tutkia mistä se tulee, vai johtuneeko kennosta pitkässä valotuksessa, ei sitä ennen ole näkynyt, mutta en ole paljon tällä kuvannutkaan.

Laitan nämä testikuvat tänne, niin ei sotkeennu tuonne muiden kuvien sekaan, jos joku tällaista kameraa on hankkimassa.

Veijo T

Yksi 10 minuutin valotus roskineen päivineen.



Sekä muutaman kuvan paketti, hieman rajattuna


Edit:

Ei näköjään tule kennolta tuo vaalea alue kuvan yläosaan.

Tässä yksi noin 17min pimeä kuva huoneen lämmössä Iso 800
http://avaruus.kuvat.fi/kuvat/Sony%20SLT%20a33/_DSC0852.JPG/_medium.jpg