Vuoden ensimmäinen lehti - Tähdet ja avaruus no 1/2010

Aloittaja Riqis, 22.01.2010, 14:31:22

« edellinen - seuraava »

Riqis

Lainaus käyttäjältä: Untamo - 25.01.2010, 17:50:07
Onnittelut hienosta lähdöstä tälle vuodelle,  "tylsiä" juttuja ei ollut yhtään.

Kiva kuulla, kiitos.

Lainaus käyttäjältä: Untamo - 25.01.2010, 17:50:07
Muuten, onkohan työlästä toimittaa tasokasta avaruus-lehteä, kun tutkijat eivät mielestäni pitkään aikaan ole saaneet selville mitään merkittävämpää?  Juhlavuosikin meni niin, että vain muutama ekso löydettiin...

Mielestäni maailmankaikkeudessa ja tähtiharrastuksessa kaikkea kiinnostavaa/merkittävää tapahtuu miltei koko ajan. Toisaalta taas jos riman asettaa erittäin korkealle minkä hyvänsä aihealueen suhteen, niin silloin yleensä ei tapahdu juurikaan "mitään".

Esimerkiksi jos on kiinnostunut SM-liigan jääkiekosta tiettyjen joukkueiden maalilukuja seuraten, silloin joka viikko tapahtuu jotain merkittävämpääkin. Jos taas on kiinnostunut Suomen valtion viime vuosikymmenten sodankäynnin historiasta, vuoden 1945 jälkeen ei oikeasti ole tapahtunut mitään (mikä on kyllä positiivinen asia). 
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

Kaizu

Täsmennys edelliseen (Perustuu yleiseen salaliittoteoriaan)
Tuon toiseksi viimeisen sodan toinen osapuoli hoppui enemmän tai vähemmän pystyssä vuoteen 1991 kunnes sitten lopulta kaatui. Isot kaatuu hitaasti. Mikä sitten oli Suomen osuus asiaan, selvitys asiasta lienee haudattu SUPO:n kassakaappiin Tiitisen listan alle. Vuoden -45 jälkeen on tapahtumia.

Kaizu
Kai Forssen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Emikkom - 27.01.2010, 10:03:54
Minusta pakina oli hervottoman hauska - alivaltiosihteerityyliä positiivisessa mielessä.

Samaa mieltä tästä; hihittelin jutun läpi, enkä löytänyt syytä muuhunkaan reaktioon, joten kyllä se huumoria oli!  :grin:
- Timo Inkinen

TH

Lainaus käyttäjältä: Riqis - 22.01.2010, 14:31:22
Hei vaan kollegat,

Osalle on saattanut tulla jo tänään postilaatikkoon Tähdet ja avaruus no 1/2010. Kommentteja?
Hyviä juttuja myöskin:
- Rajana 15 miljardia valovuotta.
- Helmi-maaliskuun satelliitti bongaus.
- Seurantalaite Astrotrac.
Yleensäkin joka numerossa voisi olla yksi esittely / testi aiheeseen liittyvästä laitteesta, kamerasta tai kaukoputkesta.
Tapani H.     Celestron Skymaster 20x80, Barlebach report 8043

jussi_k_kojootti

Sivun 74 (eli viimeinen aukeama) Mars-kuvasta pisti yhtäkkiä silmään Marsista alkava, Plejadien ja Kalifornia-sumun pohjoispuolelta kohti Perseusta kulkeva tähtivana.  Onkohan tämä asterismi, oikea "stellar stream" vaiko kenties joku painotekninen artefakta ... ?  Stellariumissa ei oikein osu samaan kohtaan mitään, hieman lännempänä Hamalista Algoliin voi ehkä kuvitella jonkinlaisen sillan, mutta sen mittasuhteet ja paikka eivät kuitenkaan täsmää.

jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

pappa

Pikkasen annan sapiskaa J-P Metsävainiolle kun hän sanoo luontokuvaajista jotensakin näin: "heidän kameransa prosessorit käsittelevät kuvat valmiiksi".

Tuosta saa helposti käsityksen, että luontokuvaus se on helppoa kun leikkiä vaan. On ilmeisesti jäänyt J-P:ltä Jorma Luhdan artikkelit lukematta ja kirjahyllystä puuttuu muutamia muitakin Suomalaisen luontokuvauksen huippu alan hengen tuotoksia. Vakavasti otettavassa luontokuvauksessa kuvataan raakadataa ihan siinä missä tähtitieteellisessäkin materiaalissa, ja luontokuvaajalla ei ole seurantaa, eikä vuosimiljoonien muuttumattomuus detaljeja eikä gps losmandyjä joilla hakea ja haarukoida valotuksia kennolleen. On valotettava sitä mitä kulloinkin luonto antaa valottaa.

Kuten J-P itsekkin julistaa Astroanarkia sivuillaan, hän on taiteilija ja ottaa vapauden photosoppailla kuviaan. Luontokuvaajat eivät tee edes sitä. He tyytyvät Lightroom osastoon, eli ottavat vain sen irti mitä digitaalisesta negatiivista saa.

Erikseen ovat sitten näppäilevät turistit joita internet ja jokapaikka on pullollaan "lukijankuva" etc. Tyyppisiä juttuja. Näitä ei pidä sekoittaa toisiinsa.

PS: 25v. vakavasti otettavaa valokuvausta salamalla ja ilman.
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS