Kuljetettavissa oleva DS -putki

Aloittaja kapteeni, 03.12.2009, 18:55:59

« edellinen - seuraava »

kapteeni

Taas uusi aloittelijan putkenvalintaketju. Foorumia on tullut luettua melko paljon ja netistä on muutenkin yritetty hakea tietoa minkä kerkiää. Lähes vastaavia ketjujahan on, mutta jotenkin tuntui nyt siltä että ei kai tätä asiaa voi liiaksikaan keskustella, sen verran tärkeä hankinta on mielestäni kuitenkin kyseessä. Nyt siis kaipaisi paljaan silmän lisäksi muutakin havaintovälinettä, ja tässä muutamia huomioita:

- putki tulee aivan täysin visuaalikatseluun, kuvausta ei tarvitse miettiä lainkaan
- suurin kiinnostus on DS, planeettoja sitten siinä ohessa
- asun kerrostalossa, joten putki pitää aina kuljettaa havaintopaikalle kävellen (ei autoa)
- budjetti ei päätähuimaava, jotta muitakin tarvikkeita voi hyvin mielin ostaa

Siinäpä ne pääpiirteet, sitten muutamia pohtimisen arvoisia juttuja.. Vahvasti kaikki lukemani viittaisi siihen, että paras putki olisi hyväksitodettu 8" skyliner. Kuitenkin, koska havaintopaikalle pitää liikkua jalan, pistää putken koko mietityttämään. Koen kyllä olevani hyvässä kunnossa fyysisesti, mutta onkohan tämän kokoinen putki sitten kuitenkin huono valinta kun ottaa kuljettamisen huomioon? Onko täällä mahdollisesti joku joka kuskaa pitempiä matkoja kyseistä laitetta kävellen, mielelläni kuulisin kokemuksia? Telescope Servicellä on myynnissä myös pehmustettuja laukkuja putkelle, jonka saa selkään repuksi, joten voisin kuvitella ainakin putki selässä ja kädessä dobson -jalusta liikkumisen olevan jo todella siedettävää. Tämä kylä vai miksi tätä kutsuisikaan, on tietty melko valosaasteinen, mutta kävelemällä kauemmas valot kyllä vähenevät. Tosin tässä suht lähellä on todella iso sorakenttä, josta on melko hyvät näkymät taivaalle ja suht hyvin valolta suojassa, mitä nyt katuvalot menevät yhdellä laidalla ja toisella pihan kirkkaat valot. Ei kuitenkaan varmasti optimaalinen paikka, koska lähellä asutusta ollaan kuitenkin.

Taitavat pitää tuota 20cm objektiivia miniminä syvälle taivaalle, joten siitä ei tekisi mieli ehkä tinkiä. Kuitenkin väkisinkin tulee miettineeksi tuota 6" skylineriä, joka varmaan pelittäisi myös ihan kivasti, mutta voittaako se kokonsa puolesta sitten kuitenkaan lopulta yhtään tuota isompaa mallia käytännössä? Tai oikeastaan, kannattaako tuollainen pieni painon pudotus suhteessa heikentyneeseen valonkeräyskykyyn, jos ajatellaan että kävelisi jopa mahdollisesti kilometrien matkoja laitteiden kanssa (olenko liian optimistinen)? Skymax 127 on myös käynyt mielessä, mutta se taitaa jo hävitä merkittävästi valonkeräyskyvyssä, vaikka olisi helpommin kuljetettavissa. Kuljetettavuus ei taida oikein sopia yhteen tuon DS -vaatimuksen kanssa.

Tuo 8" skyliner on ehdottomasti vahvin vaihtoehtoni, ja uskoisin sen kantavani vähintäänkin tuonne sorakentälle leikiten, kauemmasta en sitten tiedä, ainakaan ilman jonkinlaista reppuviritelmää. Kuitenkin, jos jollakulla on muita ehdotuksia, kuuntelisin mielelläni. Kaikkiin näihin kysymyksiin ei tarvitse vastata, mutta jonkinlaista keskustelua ehkä toivoisin teiltä, joitain vinkkejä, ehdotuksia, samaistumista tähän tilanteeseeni ja pohtimista, mitä itse tekisit. Mitä mieltä pienemmästä, helposti kuljetettavasta vaihtoehdosta DS -katseluun? Mitä mieltä tuollaisen dobsonin kuljettelusta ympäriinsä? Kiitos vaivannäöstä, mikäli joku alkaa tätä pohtimaan kanssani!

pnuu

Jos rakentelutaitoja löytyy, niin hommaa ihmeessa Skyliner ja sitten väsäilet tämmöisen: http://www.biophysik.uni-freiburg.de/Reiner/ATM/8_travel/8_zoll_e.html
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

Meade-mad

Lainaus käyttäjältä: pnuu - 03.12.2009, 19:13:42
Skyliner ja sitten väsäilet tämmöisen...

Ehdottoman makee. Miksei noita ole sarjavalmisteisena?
Tuoteidea puusepän verstaalle. Muunnossarja Skylineristä matkamalliksi.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Iiro Sairanen

Lainaus käyttäjältä: pnuu - 03.12.2009, 19:13:42
Jos rakentelutaitoja löytyy, niin hommaa ihmeessa Skyliner ja sitten väsäilet tämmöisen: http://www.biophysik.uni-freiburg.de/Reiner/ATM/8_travel/8_zoll_e.html

Tämän tyylistä meinaa allekirjoittanut rakennella jossain vaiheessa matkaputken rooliin.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: kapteeni - 03.12.2009, 18:55:59
Lähes vastaavia ketjujahan on, mutta jotenkin tuntui nyt siltä että ei kai tätä asiaa voi liiaksikaan keskustella, sen verran tärkeä hankinta on mielestäni kuitenkin kyseessä.

Tiedän tasan tarkkaan tuon tunteen, vaikken itse lopulta neuvoa kysynytkään (ennen kuin sika oli säkissä :-])

Lainaa
kysymyksiin ei tarvitse vastata, mutta jonkinlaista keskustelua ehkä toivoisin teiltä, joitain vinkkejä, ehdotuksia, samaistumista tähän tilanteeseeni ja pohtimista, mitä itse tekisit. Mitä mieltä pienemmästä, helposti kuljetettavasta vaihtoehdosta DS -katseluun? Mitä mieltä tuollaisen dobsonin kuljettelusta ympäriinsä? Kiitos vaivannäöstä, mikäli joku alkaa tätä pohtimaan kanssani!

Ensinnäkin, minustakin kuulosti heti alkuunsa että 8" skyliner ois se sun putkesi noiden havaintotoiveiden perusteella, joten
liikuteltavuudesta tulee se kynnyskysymys.  Ja siihen toimiva vastaus on kärryt, joista olikin aivan vastikään täälläkin
ketju.  Putken kantamista suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon että Suomessa havaitaan yleensä pakkasessa, joten riittävä talvivarustus yhdistettynä 10-20kg kuormaan ei oikein taida toimia useamman kilometrin kävelyn kanssa.  Kunnon kärryn kanssa tuommoisen 8" dobsonin pitäisi kuitenkin liikkua mukavasti. 

Pienempää apertuuria ei varmaan kukaan suosittele jos pääasialliset kohteet on syvässä taivaassa, ja ainakin omasta (~10kg) EQ-systeemistäni voin sanoa että ei sen kävelyttäminen yksikseen hirveästi houkuta vaikka sen repun ja kassin kanssa pitäisi onnistuakin.  Pääsyy tähän on se että kaikkien komponenttien muodot on "huonosti kannettavia", ja veikkaan että ennemmin kuin pian olisi jokin palanen käyttökelvottomaksi vääntynyt, tai vastapainon kolhima ...  Eli tässäkin mielessä pitäisin Dobsonia liikuteltavimpana vaihtoehtona.   

Vaikka DS:ään halajat, niin 20cm putkella pitäisi myös kuun näkyä poskettoman upeana -- tämäkin kannattaa minusta ottaa huomioon jo sen takia, että kunnon DS-öitä on vain n. 2 viikkoa kuukaudessa ... ja näyttää siltä että ainakin tänä talvena kirkkaat säät tulee täysikuun myötä ;)   Itsellenihän kävi niin että vaikka haaveilin DS-kuvauksesta, niin putken saatuani innostuin kuusta niin etten ole vielä edes jaksanut/ehtinyt paneutua seurantalaitteiston ongelmien korjaamiseen.

Ja minähän en siis ole ollut dobsonin kanssa edes samassa huoneessa, mutta kuitenkin pohdiskellut näitä samoja asioita, joten suolan kanssa nämä näkemykseni :>
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

jusalak

Mulla muuten samankaltainen tilanne, mutta pääkiinnostus on planeetat. Niinpä valinta osui Celestron 80ED -putkeen atsimutaalijalustalla. Sen mitä olen putkea ehtinyt kokeilla niin ei se aivan surkea DS-putkenakaan ole. 32 mm okulaarilla saa 19x suurennuksen jolla Plejadit sopii kevyesti näkökenttään niin että ympärille jää reilusti tyhjää, onhan näkökenttä n. 2,5 astetta. 2" okulaareilla pitäisi saada suurempikin näkökenttä jos on tarvis. Ei kiikaritkaan kummoisia ole objektiivin halkaisijan osalta, se on laaja kenttä ja kirkas kuva mikä tekee niistä hyviä havaintovälineitä. 80ED on aukkosuhteeltaan 7,5 eli kohtalaisen nopea eli melko helposti sillä saavuttaa laajan näkökentän ja suuren lähtöpupillin (=kirkas kuva) kuten kiikarilla. Kuitenkin putki kestää suuria suurennuksia aina 150x asti tai enemmänkin ja on planeettaputkena ihan kohtuullinen. Putki on kevyt ja lyhyt ja helppo kuljettaa ja sopii kevyelle az-jalustalle.


Kaukinen

Joku 8" SCT-putki f6.3 reducerin kanssa AltAz jalustalla. Kevyt kuljettaa, kelpaa planeetoillle, reducerin kanssa DS-kohteitakin näkyy. Ei ehkä mikään napakymppi missään, mutta keskihyvä vähän kaikessa. Paitsi valokuvaukessa, mutta sitähän et kaivannut :)
Celestron Nexstar 8i SE,  William Optics 2" Dielectric diagonaali ja mikrofokuseri, Celestron 80/600 ED APO, Celestron CGEM jalusta tuplasatulalla, Baader Hyperion 8-24mm Clickstop Zoom, Baader Hyperion Aspheric 36mm, Baader Ortho 7mm, Celestron reducer f6.3, LVI SmartGuider, Canon EOS 60Da

Timpe

Ristiriitaisia vaatimuksia tuossa, jos pitäisi olla valonkeräyskykyä ja siirrettävyyttä samassa paketissa  :rolleyes:

Kaukisella on tuossa yllä hyvä ehdotus, jos budjetti kestää SCT:n hankinnan. Ja jollei, niin jatka lukemista...
Jotta putkella tulisi havaittua, niin sen tulisi kuitenkin olla sellainen, ettei sen siirtelystä havaintopaikalle tule ongelmaa. Mitä pidempi matka, sen suurempi pulma tämän suhteen. Itse ottaisin tuon 6" dobsonin, jos lähistöltä tai hiukan kauempaakin löytyy pimeä havaintopaikka. Kelvollisissa olosuhteissa jo tuo 150mm apertuuri riittää hyvien havaintojen tekoon, mutta valosaasteisen paikan alta edes 300mm putki ei riitä "mihinkään". Itselläni on ollut tuollainen 8" Dobson, joten sen ulkomitat ovat vielä tuoreessa muistissa.
- Timo Inkinen

jusalak

#8
Vielä sanoisin, että parempi hankkia sellainen pienempi havaintoväline jota viitsit käyttää, kuin suurempi havaintoväline jota et viitsi käyttää.

Koska asun kerrostalossa keskellä Helsinkiä, en edes ajattele kuljettelevani Dobsonia yhtään minnekään. Eq-jalusta vastapainoineen on myös liian raskas.

Kärryistä sen verran että kerrostalon asukkaalle kärryt eivät välttämättä ole hyvä vaihtoehto ellei sitten ole autotallia (epäilen että ketjun aloittajalla ei ole). Kärryjen kaivaminen joka kerta jostain kellarikomerosta ei välttämättä ole kovin miellyttävää. Itse en myöskään jättäisi putkea kellarikomeroon koska jos sinne murtaudutaan, putki saatetaan rikkoa tai varastaa. Joten putki pitäisi säilyttää sisällä kämpässä. Ja raahata aina kämppään takaisin.



kapteeni

Kiitoksia vastauksista!

Näppärä toi pnuun linkittämä dobson, joudun kuitenkin toteamaan että ei löydy tuollaisen väsäämiseen lahjoja eikä taitoakaan. :D

Kyllä, myös kuu on varmasti mahtava 20cm putken läpi. Itse asiassa kuu ja kaikki muu on varmasti mahtavaa jo pienillä kiikareillakin. Tuo SCT varmasti kelpaisi minulle paremmin kuin hyvin, paitsi juuri hintansa puolesta. Mitä tulee ristiriitaisiin vaatimuksiin, niin voin vain todeta että niin vähän itsekin arvelin heti kättelyssä. Minua toisaalta kiinnosti kuulla, onko joku lähes vastaavassa tilanteessa tai onnistunut kiitettävästi tuollaisen dobsonin kanssa havainnoimaan, kuljettaen sen aina keskipitkän/pitkän matkan päähän.

Mitä enemmän näitä asioita pyörittelee päässään, sitä sekavammaksi koko asia tuntuu menevän. Tuo Timpen mainitsema valosaaste -asia on myös pyörinyt päässä, eli saisiko täällä lähistöllä edes täyttä hyötyä tuon kokoluokan putkesta.. paljon asioita joita pitäisi ottaa huomioon. Oikeastaan suurin syy miksi hamuaisin 20cm peiliputkea on se, että tulisi kerralla varmasti sellainen peli jonka uskoisin riittävän vaikka loppuelämäksi, eikä tulisi minkäänlaista "välivaihetta" jossa ostaisin esim. 90mm astromasterin, johon olisin varmasti todella tyytyväinen myös, sillä viihdyn jo pelkästään paljainkin silmin tähtitaivaan alla ja pienikin putki tuntuisi varmasti erittäin mielekkäältä tässä vaiheessa.

Itse asiassa olen myös vakavasti harkinnut ainoastaan kiikarien ostoa aluksi, mutta samantien alkaa ajatusleikki kiikarit + jalusta -kustannuksista, ja rupeaa miettimään kutakuinkin samalla rahalla irtoavaa dobsonia. Vaihtoehtoja on aivan liikaa, ja kaikissa vaihtoehdoissa on jotain todella hyvääkin. Kiikarit olisi todella helppo kuljettaa mukana, vaikka sitten junassa mukana maaseudulle kun kotona vierailen lähes joka viikonloppu, jos vaikka osuisi hienoa keliä sielläpäin. 8" dobsonia ei junaan varmasti viedä. Voisihan sitä ostaa tietty kiikaritkin vain alkuun (tai miksei ehkä se pieni putkikin..), koska siitäkin riittäisi ehdottomasti paljon hyviä elämyksiä, ja tuon dobsonin hommata vasta kun saa opiskelut päätökseen ja elämän siihen malliin että ei enää kerrostalossa mahdollisesti asusta, vaan on oma piha jossa siirrellä kyseistä putkea.. vaikeaa touhua on yhden putkenpalan osto.

Niin paljon kuin tuo 8" tekisi mieli ostaa tässä vaiheessa, alkaa tuntua näitä viestiä lukiessa ja vastausta kirjoittaessa siltä että ostan vaan pienet kiikarit ja olen tyytyväinen niiden kanssa pitkään ennen kyseisen putken ostoa. :D

einari

Lainaus käyttäjältä: Kaukinen - 03.12.2009, 20:41:04
Joku 8" SCT-putki f6.3 reducerin kanssa AltAz jalustalla. Kevyt kuljettaa, kelpaa planeetoillle, reducerin kanssa DS-kohteitakin näkyy. Ei ehkä mikään napakymppi missään, mutta keskihyvä vähän kaikessa. Paitsi valokuvaukessa, mutta sitähän et kaivannut :)

Tartun tuohon viimeiseen lauseeseen, josta rohkenen olla hieman eri mieltä.
Eli olen samaa mieltä että SC-putki on automaailmaan verrattuna joku Toyota - hoitaa hommansa perusvarmasti.
Mutta mielestäni SC on myös kuvauskäytössä vastaavalla tavalla ns perustyöjuhta.
Perustan väitteeni että sekä maailmalla että jopa täällä meidän foorumilla suuri osa hienoista kuvista on otettu juuri SC-putkilla,
kirkkaimpana jalokivenä tietysti JP:n kuvat (JP:llähän on 14"  Meaden SC-putki).

Tämä riittäköön tästä aiheesta </ off topic off>
___
Tapio

Kaizu

8" SC-putki on ihan OK valokuvauksessa mutta saman putken valokuvauskelpoista jalustaa ei pieni ihminen jaksa kovin kauas kantaa (minä en ole pieni, olen vain lyhyt). Oman 10" putken jalustoineen jaksan juuri ja juuri nostaa tornissa paikoilleen. Kokonaisuus painaa suuruusluokkaa 100kg eikä siinä ole kunnon kahvoja.

Kaizu
Kai Forssen

einari

8" SC-putki painaa noin 6 kiloa joten sille visuaalikäyttöön (koska ketjun aloittajahan nimenomaan sanoo ettei valokuvauskäyttöä ole) sopiva jalusta on EQ5 (ehkä jopa EQ3-2).
Voiskohan tuolle ajatella jotain alt-az/dobson jalustaa  - ongelmana tietty että pitää nostaa aika korkealle että katseluergonomia on mukava.
___
Tapio