Tähtikuvausta aloittamassa

Aloittaja rane78, 14.12.2012, 02:05:51

« edellinen - seuraava »

rane78


Lauri Kangas

En kyllä lähtisi aloittamaan Newtonilla vaikka kirveellä uhattaisiin, mutta tämä onkin vain henkilökohtainen mielipide.  :tongue: Mitäs nuo avausviestissä mainitsemasi hyvät lasit on? Niilläkin voi kuvata EQ6:n päällä.

Myös guidaamisen aloittaminen heti kylmiltään on aika melkoinen temppu, mutta eipä tuo kai nykypäivänä ole sitten enää kauhean vaikeaa. Mulle kuitenkin on ollut aika paljon apua siitä että on ensin päässyt näkemään mitkä ovat laitteiston rajat ilman guidausta. Kevensikin laitteistoa aika paljon.

Eli jos välttämättä haluat ostaa nuo kolme laitetta niin oma neuvoni on että osta tässä järjestyksessä: Jalusta, guideri, putki.  :smiley:

rane78

Juu laseja tosiaan on kaiken näkösiä. Esim. 70-300mm Nikkor ED VR, Samyang 8mm, Sigma 10-20mm, Nikkor 18-105 VR ja Tokina 16-28 (f 2.8).



rane78

Mikä tekee esim. Meade LX80:stä vaikeamman kuvauskäyttöön kuin esim tuosta explorersita?

mistral

Lainaus käyttäjältä: rane78 - 15.12.2012, 21:25:34
Mikä tekee esim. Meade LX80:stä vaikeamman kuvauskäyttöön kuin esim tuosta explorersita?

Tarkoitatko: Mikä tekee Meade SC-10" vaikeamman kuvauskäyttöön kuin Explorer 10" Newtonista?

rane78


Meade-mad

Oliskohan tuolla Meade Cassegrainin 2,5m polttovälillä jotain tekemistä valokuvauksen vaikeuden kanssa?
Orion 10" f/3.9 Newtonin polttoväli on vain 1metri.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Tane

 Eri putkityypeillä on hyvät ja vähemmän hyvät puolensa. Niistähän foorumilla onkin monessa kohtaa annettu osviittaa...Mutta sanon näin että; Schmidt-Cassegrainissa pitempi polttoväli hankaloittaa, vaatii jalustalta enemmän tarkkuutta. Voidaan käyttää kuitenkin polttovälinlyhennintä. Kooltaan putki on parempi, lyhyt, kompaktimpi. Newtonit ovat pitempiä ja aiheuttavat enemmän vääntömomenttia jalustaan, siis vaatimus taas siinäkohtaa kasvaa, mutta polttoväli on valmiiksi sopivan lyhyt. Jos on tilan ahtautta niin SC sopii paremmin taas kääntyilemään...Jos ei pidä siinäkään kovinpitkää huurresuojaa jatkeena.
Eriputkityyppien ominaisuuksia kannattaa tutkia ensin huolella.
Celestron C14,

rane78

Siinä tapauksessa toi orionin 10" on näistä paras. F3.9 ja painaa n. 3kg vähemmän kuin vastaava Explorer 250pds

http://www.astroshop.eu/orion-telescope-n-254-990-astrograph-ota/p,24666#tab_bar_1_select

mistral

Sen Explorerin polttoväli on lyhyempi kuin Meade SC-10":n joten  Ex:n virhe kuvauksessa on pienempi mutta toisaalta Meaden "heilahdusmassa" on paljon pienempi, joten se taas vaikuttaa toiseen suuntaan. Tässä en tiedä, kumpi on parempi.

Mutta valotusajassa on isot erot: Ilman reduusereita Meade vaatii 4x pidemmän ajan.

Lithos

Tässä vaiheessa on toki myös hyvä muistaa että paras ratkaisu on usein kompromissi, pieni aukkosuhde auttaa kovasti seurantaa, mutta vastaavasti tekee tarkennuksesta ja ennen kaikkea kollimoinnista paljon vaikeampaa. Kovin pieni aukkosuhde aiheuttaa ongelmia jotka voivat olla vähintäänkin yhtä kalliita ja hankalia ratkoa kuin seuranta (lämpötila kompensoivat fokuserit, tarve kollimoida aina kun putki on käännetty kuvaussuuntaan, yms.)
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

rane78

Toi Orion 10":nen näyttäin olevan hyvä vaohtoehto. On kevyt ja valovoimainen. Eli eq6:lla vois olla hieman paremat mahdollisuudet kantaa 25% kevyempää putkea ja valotusaika on hiekman lyhempi myös.

Tane

 Jos on tähtitornimaiset olosuhteet en epäile Eq-6:n toimivuutta etenkään kun etsinputkiguidauksineen kokonaispaino kuormalla pysyy kohtuullisena. Mutta kun tuollakin kokoonpanolla aloittaa ja vaatimustason kaikessa inhimillisessä toiminnassa on taipumuksena kasvaa niin silloin ainakin tämän jalustan kyvyt on mitattu...Se itselleen asetettava kysymys; Kuinka pitkälle aion jatkaa ja miten, sen kun tietäisi...
Celestron C14,

Murtsi

Tuo 10" apertuuri vaikuttaa epärealistiselta aloituskalustolta, itse aloittelin aikoinaan 8" newtonilla ja sekin oli tarpeeksi vaikeaa, tuloksia alkoi tulla vasta parin vuoden harjoittelun jälkeen. Ketjun alkupäässä mainittu ED 80 putki on suositeltavampi vaihtoehto aloitusputkeksi, tähän minäkin jouduin turvautumaan välillä yhden kauden ajaksi kun newton ei antanutkaan heti haluamiani tuloksia. Jalustaksi kannattaa valita tuo EQ 6 jonka selkään voi tulevaisuudessa sijoittaa newtonin sitten kun hallitsee kuvaamisen perusteet.

Isolla putkella aloittaminen saattaa latistaa harrastuksen kun huomaa että ei tämä oikein helpolla onnistukaan. Yleensäkin voi varautua siihen että jonkun aikaa menee ennen kuin tulokset ovat sellaisia kuin itse haluaa. Jonkun verran täytyy myös joka tapauksessa varautua pettymyksiin, tässä lajissa kun mitään ei saa helpolla. Mieti rauhassa eri vaihtoehtoja, jos sinulla on jo valmiiksi jotakin millä aloittaa niin lähde siitä liikkeelle, Kankaan Lauri on joskus sanonut että paras kalusto aloittamiseen on ne vermeet jotka jo omistaa eli jos löytyy esimerkiksi järkkäri ja jotakin optiikkaa siihen, niin niillä on hyvä aloitella.