Avaruus.fi - keskustelualue

Muut havaintolaitteet => Jalustat ja seurantalaitteet => Aiheen aloitti: Mare Nectaris - 22.03.2008, 14:42:44

Otsikko: Pikaopas Celestron CG-5 GOTO -jalustan käyttöönotosta
Kirjoitti: Mare Nectaris - 22.03.2008, 14:42:44
Sori tätä yksityiskohtaisuutta, tää on aloittelevia tähtitällääjiä varten tehty   ;D

Kun olet kiinnittänyt jalustaan vastapainoakselin, aseta sille paino(painot) ja sitten putki. Tasapainoita seuraavaksi putki. Avaa putken jalustakiinnityksen lukituksia varovasti, ja siirrä putken asentoa telineessään kunnes se on hyvin tasapainossa pituussuunnassaan (ottaen huomioon etsimen ja okulaarin paino). Tasapainota seuraavaksi tuntiakselin mukainen liike vastapainoja siirtämällä (putken pitää pysyä paikallaan eikä lähteä valumaan oikealle tai vasemmalle). Tasapainotus on erittäin tärkeää, että moottoriohjaus toimii sujuvasti eikä rasita koneistoja.

Käännä putki jalustalla niin, että se osoittaa ylöspäin ja kohti pohjantähteä eli pohjoiseen päin. Silloin jalustan deklinkaatiomoottorin pallukka osoittaa jalustan eteläpuolelta pohjoispuolelle katsottaessa oikealle 90 asteen kulmassa pystysuuntaan nähden. Jos siis itse seisot etelän puolella, putki osoittaa sinusta poispäin, kohti pohjoista. Tämä on tärkeä suuntausasia ekvatoriaaliselle jalustalle. Aseta suurinpiirtein jalustan korkeuskulma-asteikkoon paikkakunnan leveyspiiri (asteikkomerkinnät ei näissä ole kovin tarkkoja yleensä, vaan Pohjantähden avulla se sitten lötyy tarkemmin - mutta pohjoisen löytää kompassilla toki).

Pistä virta päälle. Käsiohjain sanoo: initializing, press enter to begin alignment (mie täs herräilen, paina enteriä ni alotettaan tähtitälläys). Paina enter. Tehdessäsi kapulasta valintoja, luku 6 on valikoissa ylös ja 9 alas. Undo peruu ja enter vahvistaa normaalisti. Isojen nuolinäppäimien hiplaus liikuttaa vain moottoreita tässä kapulassa. Tässä tää on vähän seko seko toisiin verrattuna.

Seuraavaksi tulee kehotus: set to index (laitappas jalustan merkit kohalleen). Kehotukseen ei tarvitse reagoida, kun olet laittanut putken oikein alkuasentoonsa (jalustassa olevat index-merkkitarrat vain varmistavat oikean alkuasennon tajuamisen).

On siis oleellisen tärkeää, että aloitettaessa putki pitää olla oikein osoittamassa ylöspäin ja pohjoiseen ennen kuin alat käyttää käsikapulaa. Tää merkkien tarkistuspyyntö (set to index) varmistaa, että putki on oikein – jos siis putki osoittaa pystyyn ja pohjoiseen, älä tee mitään. Jos ei, niin tässä vaiheessa pitäisi avata molempien akselien lukitusruuvit ja kääntää putki oikein päin ja lukita sitten uudestaan. Ohje pulikassa pyyntöön set to index sanoo set MOUNT to index, niin että merkit on kohdallaan, eli juuri jalustan alkuasento on oltava oikea.

Paina seuraavaksi enter kuitataksesi pois tämän set to index -osion. Sitten: enter longitude (asteluku), east (itäistä pituutta), enter latitude (leveysaste), north (pohjoista). Nämä saa esim. sivulta http://www.112.fi/index.php?pageName=koordinaattipalvelu (http://www.112.fi/index.php?pageName=koordinaattipalvelu) kätevästi mökin koordinaattien paikkatietohausta, eikä tarvitse olla älyttömän tarkasti annettu ellei heti ala kuvaamaan ilman autoguideria tuntikausia  ;D. Se sivu kyllä mukavasti herjaa, että onko mökkisi tosiaan tässä torin keskellä, kun antaa esim. johonkin hyvään havaintopaikkaan muka mökkinsä sijainnin  :P

Sitten enter time (aika). Tässä seuraavaksi valitaan  PM tai AM, eli jos annat ajan ennen klo 12 päivällä, pitää antaa AM. Ja PM siitä eteenpäin. Jos kello on tasan 12 niin se on 12 pm, 12 am olisi keskiyö. Esim. illalla 19 annetaan 7 PM. Standard time (normaaliaika), kesäaikana valitaan daylight saving. Timezone 2 (aikavyöhyke kannattaa tarkistaa vielä manuaalin mukaan). Päivä (date) annetaan muodossa kk, pv, vuosi esim. 031308. Tässä sekosin kerran kun annoin suomalaiseen tapaan ensin päivän enkä kuukautta.   :P

Pyyntöön select alignment (valitse tähtitälläystapa) kannattaa valita aluksi solar system alignment (aurinkokuntatälläys). Jalusta alkaa hyristä ensin sekunnin ihmeteltyään, kun moottorit heräävät. Valitse valikosta painamalla kapulan lukuja 6 tai 9  (ylös tai alas) esim. Moon tai joku valikossa näkyvä muu Aurinkokunnan kappale. Kapula näyttää vain ne, jotka ovat annetulla päivällä ja ajalla havaintopaikan horisontin yläpuolella.

Paina taas enter -  ja väistä  8). Kone liikkuttaa putkea oikealle hollilleen. Kapula sanoo: center Moon in the finder and press enter (kohdista Kuun etsimeen eli etsinkaukoputkeen).  Varmista samalla että se tulee näkyviin okulaarista (ennen tätä olet tietysti kalibroinut etsimen sen omia säätöjä liikuttamalla niin, että kun esim. Kuu on etsimen ristikossa, se on myös okulaarissa näkyvillä). Okulaarissa kannattaa käyttää pientä suurennosta tässä vaiheessa. Käytä putken hienosäätöajamiseen kapulan isoja suuntanappeja. Paina enter kun tälläys on mielestäsi ok.

Sitten seuraavaksi kapula pyytää vielä erikseen kohdistamaan Kuun okulaarin näkökentän keskelle painamalla taas kapulan isoja suuntanappeja. Kun olet tehnyt tämän, paina tähtitälläyksen lopuksi ALIGN kun olet kohdistanut Kuun okulaarin näkökenttään oikein. Sitten pitäisi kapulalta tulla terveisiä, että align successfull (tällinki onnistui).

Muita tälläysmuotoja kannattaa opetella manuaalista. Kokemuksen karttuessa voi tarkentaa tälläystä hyvin paljon, manuaalissa on ohjeet. Tämä nyt annettu ohje on nopein tapa ja ihan riittävän tarkka aloittamiseen.

Kapulan pitäisi nyt olla mallintanut havaintopaikan taivaanpallon ja löytää melko tarkasti kohteita, jotka ovat havaintopaikan horisontin yläpuolella. Joskus se vähän miettii kun mallintelee eteenpäin siirtyessään kauemmas. Tarkka tähtitälläys vaatiikin eri puolilla olevia tähtiä avukseen (esim. 3 –star alignment). Planets -valikosta voi nyt pyytää esim. Saturnusta tms. ja sinnepäin pitäisi sohahtaa kun on hyvin tällätty.

Oleellisinta on jalustan tuntiakselin mahdollisimman huolellinen suuntaus pohjantähteä kohti lähtökohtaisesti. Mielestäni tärkein hyöty jalustan automatiikasta on kuitenkin raadollisesti tuo yksinkertainen seurannan mahdollisuus ja helppous korjata seurantavirheitä käsisäädöllä kapulasta.

Arvoiolta hyvin nopeasti tälläten ja Kuuhun tälläyksen tarkentaen pystyin jokin aika sitten seuraamaan Saturnusta melko pitkälläkin polttovälillä ja kohtuullisella suurennoksella siten, että korjailin näkymää noin joka parin minuutin päästä käsikapulalla. Kun putki on hyvin tasapainotettu jalustalle, tämä on helppoa ja nautinnollista säätämistä. Havainnoinnille jää pääosa. Havaintoja on myös mukavaa tehdä, kun ei tarvitse huolehtia missä kuva on. Tätä sanotaan myös drift align –säätämiseksi, jos samalla katsotaan mihin päin jalustan säätöjä pitäisi laittaa että jalusta seuraisi tarkemmin (eli tuntiakseli osoittaisi tarkemmin pohjantähteen). Tällöin siis varovasti liikutetaan jalustan sivuttaissäätöjä ja korkeuskulmaa, ei itse putkea. Tätä voi tehdä kun kokemusta karttuu.

Kun sitten lopetat havainnoinnin, ota kapulan valikosta utility (hyödykkeitä), sieltä home (kotiasento), paina: enter – go (mene) – enter . Jalusta menee kotiasentoon eli siihen mistä aloitettiin.  Sitten paina undo – undo – utilities – hibernate (painu pehkuihin) – enter, ja lopuksi ota virrat pois kun kapula antaa luvan. Seuraavalla kerralla jos viet koneen ihan tai melko samaan paikkaan, voit aloittaa ilman tälläystäkin start from saved position –jutulla kapulan sitä kysyessä aloituksessa. Ja voihan aina tähtitälläystä tarkennella (lue opas). Putken siis voi nyt viedä rauhassa sisälle kun se on talviunessa (hibernate) ja kapulat sun muut irrotella. Sen positio eli tälläys jää muistiin.

Tämä nopea ohje on siksi, että voisi keskittyä havainnointiin ja nauttia goto –toiminnosta mahdollisimman helposti ja päästä alkuun kätevästi. Aina voi säätää lisää!

Jalusta on toiminut ihan hyvin n. 10 asteen pakkasessa ilman mitään tinkkerointia. Vähän kapulan näyttö hidastuu, mutta sitä voi pitää vaikka lapasen tai villasukan sisällä - leikkaa vaan siihen vähän reikää että näkyy säätimet hienosäätöä varten. Jalustaan saa lisäosan, jolla voi syöttää gps-laitteelta signaalia kapulalle. Jalustassa on myös autoguidausportti.

Tähtitaivaan opettelua ei mikään korvaa ja asteikkoympyrätkin on mielestäni yhä kova sana. Goto -mallinnus perustuu taivaanmekaniikkaan jonka malli on upotettu palikkaan joka antaa ohjeita moottoreille, ks. tämä säie http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2328.0 (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2328.0)  ::)

Ohessa kuvaa systeemistä mm. Celestron C8-N -putkella. Sitten kuva, josta selviää jalustan aloitusasento (jalustasta puttuu alaspäin osoittava vastapainotanko), josta näkee markkerien paikat. Ja vielä yhdessä kuvassa on jalustalle laitettu SkyWatcher 150 Pro (taaskaan ei ole vastapainoja viitsitty laittaa kuvaan, kun putki on niin kevyt).
Otsikko: Vs: Pikaopas Celestron CG-5 GOTO -jalustan käyttöönotosta
Kirjoitti: TeroP - 10.04.2008, 14:05:02
Heh, minulla on mielessä ja hankintalistalla Celestronin C8-SGT (XLT) jos vain nyt ensin saisi duunia johon olen hakenut. Sinulla kun näyttäisi olevan tuommoinen Celestoronin GOTO jalusta niin pitää tässä kysyä että tuleeko tuon jalustan mukana myös verkkovirtamuuntaja 12 voltille vai pitääkö sekin vielä ostaa erikseen kun siitä en ole selvyyttä saanut Celestronin sivuilta enkä jälleenmyyjien sivuilta? Voisin kuvitella että tietenkin tulee mutta varmistellaan myös.

Toinen hommeli koskee tuota suuntausta, eli jos nyt ei jaksa lähteä kävelemään metsään putken kanssa vaan päättää erinäisistä syistä viskata putken vain hetkeksi parvekkeelle, niin tarvitseeko putkea asetella pohjantähteä kohti jos ei tarvitse seurantaa ollenkaan mutta haluaa silti käyttää GoTo ominaisuutta? Kaiken logiikan mukaan riippumatta putken asennosta suunnattaessa ja kerrottaessa sille koordinaatteja tietokone/softa tajuaisi kyllä suurinpiirtein missä mennään, mutta varmistellaan nyt tuokin asia.
Otsikko: Vs: Pikaopas Celestron CG-5 GOTO -jalustan käyttöönotosta
Kirjoitti: Tapanivi - 10.04.2008, 19:28:06
Lainaus käyttäjältä: TeroP - 10.04.2008, 14:05:02
ä tuleeko tuon jalustan mukana myös verkkovirtamuuntaja 12 voltille
Väittäisin ettei tule, liitäntäjohto tupakansytytinliitännällä tulee.  Lisäksi väittäisin ettei jalusta ole niin älykäs että se osaisi löytää kohteet ilman edes summittaista napasuuntausta.
Otsikko: Vs: Pikaopas Celestron CG-5 GOTO -jalustan käyttöönotosta
Kirjoitti: TeroP - 10.04.2008, 20:18:59
Juu eli pulttaa vaikka Celestronin powertankkiin kiinni sitten.

Hämmästyttää suuresti että tuonhintaisessa vehkeessä ($1600, Suomessa muutetaan euroiksi kiitos veroparatiisin ja välikäsien) ei ole sitä $20 (13e, alle 1% myyntihinnasta) maksavaa härpäkettä mukana. Toisaalta kuitenkin tuo virtalähde on vaatimus jos meinaa muualtakin kuin takapihalta katsella että ehkä se on ymmärrettävää että mukana on vain sopiva virtakaapeli tuolle, männyissä kun ei taida pistorasioita kasvaa  ;D
Otsikko: Vs: Pikaopas Celestron CG-5 GOTO -jalustan käyttöönotosta
Kirjoitti: Tapanivi - 10.04.2008, 21:25:33
Jeps, Powertank tai vastaava toimii hyvin.  Toisaalta, ihan kauhean vaikeaa ei varmasti verkkiolaitteenkaan rakentrelu olisi.  Täytyypä katsoa mitä tuo jalusta haukkaa virtaa...
Otsikko: Vs: Pikaopas Celestron CG-5 GOTO -jalustan käyttöönotosta
Kirjoitti: jussi_k_kojootti - 12.08.2010, 22:49:40
Tätä Timon mainiota opasta minä tulin alunperin lukemaan ennenkuin eksyin Vapaaseen Ihmettelyyn ... Kiitos Timo!  Vaikka englanti onkin hallussa niin tästä kirjoituksesta on tullut imettyä luottamusta omaan yrittämiseen jo useampaan kertaan!  :grin:
Otsikko: Vs: Pikaopas Celestron CG-5 GOTO -jalustan käyttöönotosta
Kirjoitti: jussi_k_kojootti - 13.08.2010, 16:42:27

Pari kysymystä.  Toivottavasti tästä saa selvää.

Sain kuin sainkin eilen driftattua jalustan asentoon, jossa 2min valotukset kävivät realistiseksi.  Sitten käynnistin Polar Align-funktion, joka ensi töikseen valitti suuntaus-tähdistä (Vega ja Arcturus) -- ne kun eivät polar alignmentia varten saa olla lähellä zeniittiä tai itä/länsi-horisonttia.   Vaihdoin Arcturuksen Altairiksi, ja käynnistin Polar Alignin uudestaan.   Jalusta ei kuitenkaan kääntynyt kohti Polarista (joka ei näy parvekkeeltani --> siksikin drift align), vaan Altairiin, joka sitten olisi pitänyt latitudi/azimuth säädöillä kohdistaa.  Peruin toiminnon, koska eihän sen näin pitäisi mennä (manuaalinkaan mukaan), vaan jalustan pitäisi kääntyä tässä vaiheessa kohti Polarista (jolloin voisin driftiin luottaen vaan hyväksyä suuntauksen)?

Timon mukaan hibernate sietää putken irrottamisen, mutta manuaali antaa ymmärtää että putken pitäisi pysyä paikallaan.  Uskon kuitenkin Timoa, ainakin sillä edellytyksellä että RA/DEC ei käyttökertojen välillä muutu (mutta lohenpyrstö olisi seuraavalla käyttökerralla syytä saada kiinni mahdollisimman tarkasti samasta kohtaa, jotta DEC-tasapainon muutos ei häiritse GOTOa?).  Mutta miten RA/DEC-salpojen vapautus ja putken kääntely käsin muuten soveltuu GOTO:oon?  Olen manuaalin jälkeen vähän siinä uskossa, että asento-dekooderit "ei toimi" muutoin kuin kapulan läpi käytettynä -- onko näin?  Eli, kun jalusta on suunnattu ja kohdistustähdet valittu, onko käsin käyttö "kiellettyä", ts. meneekö GOTO tästä sekaisin?  Tämä varmaan selviäisi kokeilemalla, mutta kun ....  :rolleyes:

Varisinkin RA-salpa lukitsee "normaaliotteilla" kiristettäessä akselin vähän löysänoloisesti, esimerkiksi tasapainottaessa on pariin kertaan tullut käsin pyöräytettyä salvattua RA-akselia 90 astetta ...  Onko tämä haitallista?  Salvattua akseliahan se moottorikin pyörittää, mutta onko siellä kuitenkin jotain vaihteita, vai miten ... 

Otsikko: Vs: Pikaopas Celestron CG-5 GOTO -jalustan käyttöönotosta
Kirjoitti: Lauri Kangas - 13.08.2010, 17:31:57
Yleisesti ottaen suuntien lukitukset ovat vasta moottoreiden ja enkoodereiden jälkeen, eli goto ei tiedä tuon taivaallista siitä onko lukkoja avattu ja putkea käännelty käsin. Jos haluaa että goto tietää edelleen mihin osotetaan, pitää kääntää vain moottoreilla.

En ole ko. jalustaa käyttänyt enkä jaksa tuota Timon manuaalia lukea, mutta onko sillä mikään pakko tehdä jotain polar align -funktiota? Jos olet driftannut jalustan hyvin kohdalleen ja pistät seurantamoottorin pyörimään, kaikki toimii. Tässä tilanteessa voi myös kouluttaa goton. Täsmällisellä napasuuntauksella gotoon riittää yhden tähden paikan näyttäminen mutta useimpien jalustan kapulat eivät tätä sellaisenaan osaa. ASCOMilla ohjatessa se useimmiten onnistuu.
Otsikko: Vs: Pikaopas Celestron CG-5 GOTO -jalustan käyttöönotosta
Kirjoitti: jussi_k_kojootti - 13.08.2010, 17:52:46
Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 13.08.2010, 17:31:57
Yleisesti ottaen suuntien lukitukset ovat vasta moottoreiden ja enkoodereiden jälkeen, eli goto ei tiedä tuon taivaallista siitä onko lukkoja avattu ja putkea käännelty käsin. Jos haluaa että goto tietää edelleen mihin osotetaan, pitää kääntää vain moottoreilla.

Tämä selvä, kiitos!

Lainaa
En ole ko. jalustaa käyttänyt enkä jaksa tuota Timon manuaalia lukea, mutta onko sillä mikään pakko tehdä jotain polar align -funktiota?

No vähän extrana se tuolla manuaalissakin tarjoillaan, mutta kuvittelisin että jotain korjaustekijöitä silläkin taivaanpallon mallinukseen saadaan (tai mahdollisesti tiputetaan käytöstä niitä, jotka on päätelty huonon napasuuntauksen aikana -- vaikka sama erohan tämä, paitsi kapulan koodaajalle :P).

Nyt kun sanoit, niin totta kyllä että GOTO:n tarkkuus parani selvästi pelkällä driftaamisellakin.

Edit: sen verran korjausta että RA-indeksin kalibrointi vaatii tuon polar alignin suorittamisen.
Otsikko: Vs: Pikaopas Celestron CG-5 GOTO -jalustan käyttöönotosta
Kirjoitti: J.Laakso - 16.08.2010, 00:20:18
Lainaus käyttäjältä: ketarax - 13.08.2010, 16:42:27


Sain kuin sainkin eilen driftattua jalustan asentoon, jossa 2min valotukset kävivät realistiseksi.  Sitten käynnistin Polar Align-funktion, joka ensi töikseen valitti suuntaus-tähdistä (Vega ja Arcturus) -- ne kun eivät polar alignmentia varten saa olla lähellä zeniittiä tai itä/länsi-horisonttia.   Vaihdoin Arcturuksen Altairiksi, ja käynnistin Polar Alignin uudestaan.   Jalusta ei kuitenkaan kääntynyt kohti Polarista (joka ei näy parvekkeeltani --> siksikin drift align), vaan Altairiin, joka sitten olisi pitänyt latitudi/azimuth säädöillä kohdistaa.  Peruin toiminnon, koska eihän sen näin pitäisi mennä (manuaalinkaan mukaan), vaan jalustan pitäisi kääntyä tässä vaiheessa kohti Polarista (jolloin voisin driftiin luottaen vaan hyväksyä suuntauksen)?



Jos kapulasi softaversio on 4.15 tai uudempi (uusin on 4.19),käytössäsi on allstar polar aligment systeemi.Toimintaa on selostettu Celestronin sivuilla.

http://www.celestron.com/c3/support3/index.php?_m=knowledgebase&_a=viewarticle&kbarticleid=2257&nav=0,231

Toki saat suorittaa drift aligmentin jos haluat ,mutta tuo kapulalla suoritettu napatähtäys on ainakin minulle riittänyt.
Otsikko: Vs: Pikaopas Celestron CG-5 GOTO -jalustan käyttöönotosta
Kirjoitti: jussi_k_kojootti - 16.08.2010, 04:28:47
Lainaus käyttäjältä: J.Laakso - 16.08.2010, 00:20:18
Jos kapulasi softaversio on 4.15 tai uudempi (uusin on 4.19),käytössäsi on allstar polar aligment systeemi.Toimintaa on selostettu Celestronin sivuilla.

No jopas -- tämähän se on, versiota edes tarkistamatta, juuri tuota se yritti tehdä.  Tulee olemaan kätevä, kun näyttää tähtösiä kavereillekin (pieni parveke --> pakko vaihtaa maisemaa).  Itse kyllä nautin pikku driftaustuokiostakin ennen pimeyden laskeutumista -- ainakin toistaiseksi ;] 

Samaan hengenvetoon jatkoa aiempaan -- parin illan driftailun tuloksena GoTo ja erityisesti sen tarkka versio (goto kirkkaan lähitähden kautta) on jo täysin käyttökelpoinen, kaikki illan kuvauskohteet osui suoraan järkkärin kuva-alalle, useimmiten aivan keskustaan, ja lähitähtikin taisi löytyä joka kerta ainakin etsinputkesta ilman käsisäätöjä.  2min valotukset onnistui 30-50% saannilla, ja äkkiseltään vilkaistuna näyttäisi että epäonnistuneissa näkyy sitten jo periodista tms. virhettä eikä huonon napasuuntauksen aiheuttamaa tasaista valumaa.  Lienee aika alkaa viritellä guidausta ...
Otsikko: Vs: Pikaopas Celestron CG-5 GOTO -jalustan käyttöönotosta
Kirjoitti: jji - 27.08.2010, 09:51:41
Mainio artikkeli ja saattaa tulla hartaaseen selailuun talven myötä :)

Paljonko tuo jalusta syö sähköä? Riippuu varmasti käytöstä eli loikkiiko pitkin taivasta mutta noin keskimäärin? Koitan haarukoida mielikuvaa, että minkälaisen akun jalusta tarvii kaveriksi.
Otsikko: Vs: Pikaopas Celestron CG-5 GOTO -jalustan käyttöönotosta
Kirjoitti: jussi_k_kojootti - 27.08.2010, 11:45:18
Lainaus käyttäjältä: jji - 27.08.2010, 09:51:41
Paljonko tuo jalusta syö sähköä? Riippuu varmasti käytöstä eli loikkiiko pitkin taivasta mutta noin keskimäärin? Koitan haarukoida mielikuvaa, että minkälaisen akun jalusta tarvii kaveriksi.

Seuratessa ei juuri mitään, moottorit täysillä virrankulutus ilmeisesti < 1.5A.  Käytännössä siis vähänlaisesti, hirmuinen hatusta repäisy taas mutta virrankulutus tunnin keskiarvona ei ylittäne 0.5A ???  Huom, piikkivirta siis kuitenkin aina 1.5A asti (tätä pienemmät sulakkeet voi palaa).  10Ah akulla voisi toivoa 20h käyttöaikaa.

Edit: viestiä korjattu (kommentit alla).
Otsikko: Vs: Pikaopas Celestron CG-5 GOTO -jalustan käyttöönotosta
Kirjoitti: J.Laakso - 27.08.2010, 13:38:58
Lainaus käyttäjältä: ketarax - 27.08.2010, 11:45:18
Seuratessa ei juuri mitään, moottorit täysillä ilmeisesti < 1.5Ah.  Käytännössä siis vähänlaisesti, hirmuinen hatusta repäisy taas mutta 0.5Ah ???


Jos ei nyt kuitenkaan ruvettaisi yhdellä AA koon akulla tuota jalustaa pyörittämään  :cheesy: .Käytännössä tuollainen 10-20 Ah 12 V akku voi riittää kyseisen jalustan yhden yön pyörittämiseen.Riippuen tietenkin siitä kuinka paljon jalustalla ajellaan ympäri taivasta.
Otsikko: Vs: Pikaopas Celestron CG-5 GOTO -jalustan käyttöönotosta
Kirjoitti: jussi_k_kojootti - 27.08.2010, 14:04:21
Lainaus käyttäjältä: J.Laakso - 27.08.2010, 13:38:58
Jos ei nyt kuitenkaan ruvettaisi yhdellä AA koon akulla tuota jalustaa pyörittämään  :cheesy: .Käytännössä tuollainen 10-20 Ah 12 V akku voi riittää kyseisen jalustan yhden yön pyörittämiseen.Riippuen tietenkin siitä kuinka paljon jalustalla ajellaan ympäri taivasta.

:grin: uppista, tarkoitin että vehje voisi syödä semmoisen 0.5Ah, eli että 10Ah akku voisi kestää semmoisen 20h.   Mutta minä en ikinä ole näitä käytännön amppeeritunteja oikein hiffannut.  Tyyliin, mökillä on 60Ah akku, jonka jännite tippuu liikaa (laitteiden latausta ajatellen) jo alle 30Ah käytöllä.   :huh:
Otsikko: Vs: Pikaopas Celestron CG-5 GOTO -jalustan käyttöönotosta
Kirjoitti: Lauri Kangas - 27.08.2010, 17:13:25
Lainaus käyttäjältä: ketarax - 27.08.2010, 14:04:21
:grin: uppista, tarkoitin että vehje voisi syödä semmoisen 0.5Ah, eli että 10Ah akku voisi kestää semmoisen 20h.

Yksiköt kuntoon. Vehkeet syövät amppeereja ja ja akuissa on niiden syöttämiseksi varausta niin, että jaksavat syöttää esim. yhtä ampeeria yhden tunnin ajan. Silloin kapasiteetti on 1Ah. Ampeeritunti on sama kuin coulombi, mutta vähän eri kokoinen.
Otsikko: Vs: Pikaopas Celestron CG-5 GOTO -jalustan käyttöönotosta
Kirjoitti: jussi_k_kojootti - 27.08.2010, 17:24:34
Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 27.08.2010, 17:13:25
Yksiköt kuntoon. Vehkeet syövät amppeereja ja ja akuissa on niiden syöttämiseksi varausta niin, että jaksavat syöttää esim. yhtä ampeeria yhden tunnin ajan. Silloin kapasiteetti on 1Ah. Ampeeritunti on sama kuin coulombi, mutta vähän eri kokoinen.

Niin-pä.  Yritin puhua "akkukieltä".  Korjasin aiempaa vastausta (ei ole tarkoitus harhaanjohtaa tulevissakaan hankinnoissa).
Otsikko: Vs: Pikaopas Celestron CG-5 GOTO -jalustan käyttöönotosta
Kirjoitti: TH - 27.08.2010, 20:10:21
Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 27.08.2010, 17:13:25
akuissa on niiden syöttämiseksi varausta niin, että jaksavat syöttää esim. yhtä ampeeria yhden tunnin ajan. Silloin kapasiteetti on 1Ah.
Juuri noin.

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 27.08.2010, 17:13:25Ampeeritunti on sama kuin coulombi, mutta vähän eri kokoinen.

Wikipedian mukaan 1Ah= 3600C. Coulombi kuvaa yhden amppeerin kuljettamaa sähkövarausta yhden sekunnin aikana.