Sh2-54 ja NGC 6604

Aloittaja VeijoT, 22.08.2012, 20:53:44

« edellinen - seuraava »

VeijoT

Nämä Suomessa etelän ja lounaan välissä syksyisin näkyvät sumut on mahdollista kuvata elokuussa vielä noin 15 asteen korkeudesta. Minulla tuli kuitenkin puu eteen toisessa 10 minuutin valotuksessa, puu näkyy tummina juovina. Täytyy myöhemmin yrittää kuvata näitä pitemmällä objektiivilla kuin tuon 40mm, ja hieman pitemmällä valotuksella.

Keskellä M17 on Kotkasumu sekä, alempana M17 Hevosenkenkäsumu ( Eagle nebula ja Omega nebula. )

Tuosta ylimpänä olevasta sumusta Sh-2 ja tähtijoukosta NGC 6604, löysin hienon ESO.n  zoom videon joka on kuvattu Chilessä sijaitsevan La Sillan observatorion MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopilla. http://www.eso.org/public/finland/videos/eso1218a/

Veijo T

Edit :
Lisäsin otsikkoon Sh2-54 sumun nimen, sekä korjasin tekstiä.









Timpe

Hyvä saavutus vaikeasti tavoitettavista kohteista :cool:
- Timo Inkinen

einari

Hieno on saavutus mutta olisikohan tuossa voinut tarkennus olla hieman parempi.
___
Tapio

VeijoT

Kiitoksia

Joo en ollut tyytyväinen tarkennukseen itsekkään, mutta en saanut tuolla objektiivilla tuon parempaa tarkennusta aikaiseksi, kun nuo uudet autofocus objektiivit ei ole tehty tarkkaa käsitarkennusta varten niin kuin jotkut vanhemmat objektiivit.

Ei tuo kokoonpano muutenkaan ole  hyvä, kun kennon koko on pieni, ja se pakottaa käyttämään laajakulma objektiivia, että saa laajoja kohteita kuvattua.
Täytyy myöhemmin kokeilla Nikkor 80-200 objektiivia.

Myös back focus täytyy säätää adapterissa paremmin kohdalleen, se saattaa vielä vaikuttaa tarkennuksen onnistumiseen zoom objektiiveilla.

Veijo T

Never

Jotenkin muistelisin, että NGC 6604 olisi avonainen tähtijoukko? Liekö tuo sumu sitten Sharplessin luettelossa? Pitää tarkistaa paremmin kun pääsen kotiin töistä.

VeijoT

Lainaus käyttäjältä: Never - 23.08.2012, 14:08:22
Jotenkin muistelisin, että NGC 6604 olisi avonainen tähtijoukko? Liekö tuo sumu sitten Sharplessin luettelossa? Pitää tarkistaa paremmin kun pääsen kotiin töistä.

Oikein muistelit.
Nyt kun aloin minäkin tarkemmin tutkimaan tuota niin NGC 6604 on nuori avoin tähtijoukko, ja siihen liittyy tuo sumualue joka näkyy tuossa H-alpha kuvassa on nimeltään Sh2-54.

Sitten siinä näkyy tuon sumun pohjoispuolella pienempi sumu ( kaaren sisällä ), onko silläkin oma nimi ?

Veijo T

Never

Lainaus käyttäjältä: VeijoT - 23.08.2012, 15:05:48Sitten siinä näkyy tuon sumun pohjoispuolella pienempi sumu ( kaaren sisällä ), onko silläkin oma nimi ?

Tuo on oletettavasti HII alue GUM 85. [KC97c] G018.7+02.0 on myös HII alue ja enemmän tai vähemmän sama kohde. Ottaen tämä huomioon niin alueelta löytynee varmasti myös avonainen tähtijoukko, ainakin IR kuvasta. Näyttäisi olevan sopivasti [BDS2003] 9.

Ohessa oma näkemykseni tästä avonaisesta tähtijoukosta. Sumua en etsinyt.


/Jake

JussiR

Eilis illalla kokeilin kuvata tätä suuntaa, kun keli vaikutti kirkkaalle.
Tämän alemaksi ei tällä paikalla pääse. Ainakaan ilman kohtalaisen laajaa metsän hakkuuta.

5D MK II ja 200 mm/1,8 ja UHCs suodin.
240 sekuntia, ISO 800.
JussiR

J-P

Upea kuva, lähes mahdottomista kohteista tällä leveysasteella!


VeijoT

Hyvin on Jussilla tarttunut lyhyellä valotuksella.

Tätä Sh2-54 sumua yritin kuvata uudelleen kello 21-22 välillä. 21 aikaan oli vielä hämärää tähän aikaan, ja sitten kello 22 tuli pahasti koivu eteen. Keväällä tämä on muistaakseni kaakon suunnalla aamuyöstä.

Tuo kirkas osa GUM 85 sumun yläosassa on suurin piirtein nostopaino sumun ( M27 ) kokoinen.

Veijo T


Kuvasin myös 11.9 tätä. Mutta tuo Sh2-54 pääsi lipsahtamaan koivun oksien taakse, eikä saanut valotusta kuin pienen osan siitä , mitä nuo lähistöllä olevat M16 ja M17 sai.