Jalustojen ja putkien sopivuus kameran kanssa

Aloittaja TähtiJussi, 09.11.2008, 12:27:41

« edellinen - seuraava »

Sonja

Anteeksi nyt, sähellän minäkin omia kysymyksiäni tähän väliin, tuntui sopivalta ketjulta..  :wink:

Meillä täällä on ollut kamala pohdinta nuista jalustojen kantokyvyistä tämän saman asian tiimoilta, eli mies tuolla istuu sohvalla kameran kanssa ja kova polte olisi päästä kuvaamaan putken läpi - mistä en valita, koska se tietää isoa putkea minulle - ja meillä onkin ollut tässä tiukka pohdinta nuista hankittavista välineistä.

Lähinnä meidän kysymys kuuluu, että HEQ-5 vai EQ-6?

Putkeksi me ollaan jo valittu Sky-Watcher 254/1200. Jalusta on jo päätetty ottaa Go-To:na. Kamera tuolla siis jo olikin, Canon 450D. Nyt kun tämä kaikki roju lastataan tuohon jalustan päälle, riittääkö sille HEQ-5 vai otetaanko suosiolla EQ-6? Pitkät illat ollaan siitäkin puhuttu, että me ei haluta vetää sitä niukillenaukille, vaan halutaan, että jalusta on riittävä ja kantava ja toimii jouhevasti vielä koko lastillaankin((ja mahdollisesti tulevaisuuden lastilla, kuka sitä ikinä tietää..)). Vai olisiko EQ-6 kuitenkin hätävarjelun liioittelua?

Kyllähän me osataan lukea, paljonko ne kantaa kiloissa kumpikin, kyse onkin siitä, miten jouhevasti ne enää toimii koko kuormalla. Pelkät kilot kun ei ole aina kokototuus..

Marko.J

Noista vaihtoehdoista ehdottomasi eq-6 tuolle putkelle. Minulla on heq-5 ja putkena SW 200/1000 newton, kantokyky riittää 20-senttiselle putkelle niukin naukin.
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

Kaizu

Minä ostin samankokoiselle kuormalle Losmandyn G11 ja viimekesänä hankin siihen Gemini-paketin. Käyttö on vielä vähän harjoittelua. Jossain hankalassa kohteessa goto on nopeuttanut kohteen saamista kennolle. G-11 on samaa kaliiperia kuin EQ-6. Merkittävimpänä erona lienee ra-vaihteen hammaspyörän halkaisija. Se on Losmandyssä reilusti isompi ja sitä kautta tarkkuus on parempi. Hintaa on vähän enemmän mutta ei se satu kuin kerran.

Kaizu
Kai Forssen

Darm

Nytten tarvis vähän kokeneempien mielipiteitä.

Tässä nyt on tullut n. vuosi visuaalisesti tiirailtua putkella Sky-Watcher Skymax-102
ja rupeais kiinnostamaan hieman järeämpi putki.
Erityisesti kiinnostaisi ruveta kuvaamaan ja laaditaan nyt hieman skaalaa, elikkä ei ole pahitteeksi jos planeettojakin kuvailee,
mutta todellinen kiinnostuksen kohde on sumut, tähtijoukot ja galaksit.

Oon muutamaa vaihtoehtoa katellut ja hieman mielipiteitä tarvittais, että mikä olisi paras näistä valokuvaukseen.

Ensimmäinen olisi  Sky-Watcher 150/750 putki ja siihen EQ5 jalusta
(tässä ostettaisiin putki ja jalusta erikseen)

Toinen vaihtoehto on SKY-WATCHER 200/1000 +EQ5.

Kolmas vaihtoehto on SKY-WATCHER 150 Explorer + EQ3.

Viimeinen vaihtoehto on Bresser Messier N-203/900 EQ-MON2.

Kamerana on hiljattain ostettu Nikon D40 Kit (18-55mm).

Joten mikä näistä olisi paras vaihtoehto juurikin sumujen, tähtijoukkojen ja galaksien kuvaamiseen ja mitä suodattimia ym. vielä tarvitaan, että olisi ''ready to shoot''.
Tiedän, että aloitteleva kuvaaja ei todennäköisesti saa lähellekkään mitään mitä täällä on näkynyt,
mutta kyllä ne kuvatkin paranee kunhan kärsivällisesti odottelee ja harjoittelee.





Meade-mad

sorry vaan, ei mikään.

putkista tietty suurihalkaisijainen tukevalla jalustalla.

Noista putkista siis lähinnä tuo 200mm mutta jalustana eq5 (tai MON2, ovat smaa peli eri tarrat) ei riitä.

Jos jalaksi on pakko saada eq5 niin sitten 150/750

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Darm

EQ5 jalusta ei ole mikään pakko, tuossa vaan sattui olemaan jotain vaihtoehtoja (halvempia sellaisia).
Kuitenkin hintaa ei sais olla enempää kuin 1500-2000 euroa putki + jalusta yhdistelmällä, samassa paketissa tai erikseen ostettuna.
Tuossa jo kattelin Villenkellosta, missä olis EQ6 Jalusta jossa dual axis moottorit olis 775e ja siihen sitten putki S-W 254/1200 495e.
Jos nuo nyt pistää tilaukseen, niin mitäs muuta vielä uupuu, itellä ei tule mieleen kuin kamera sovite T/2 Nikoniin.

einari

Jos nyt erityisesti kuvaaminen kiinnostaa niin paras lähtökohta ehkä ei ole mahdollisimman iso putki liian heppoisalla jalustalla.
EQ6 ehkä toimii 10" newtonin kanssa 'jotenkin' visuaalisesti ja jonkinlaisia kuvia saa 10-60s valotusajoilla jonkinlaisella onnistumisprosentilla (joka on alle 100).
Autoguidausmahdollisuuttahan ei perus EQ6-jalustassa ole joten siitäkään ei saa valokuvaukseen apua.
Kuten monesti aikaisemminkin on todettu niin helpommalla pääsee pienemmällä putkella/polttovälillä jolloin riittää hieman kevyempikin jalusta.
HEQ5 Pro/EQ6 Pro + sopiva linssiputki (ED80/ED100 tms) on hyvä tapa lähteä liikkeelle - ei maksa liikaa ja on hyvä yhdistelmä lähteä liikkeelle.
Seuraava taso ylöspäin jalustoista (Losmandy tms) menee sitten jo yli budettisi.
___
Tapio

Meade-mad

Taivaskuvauksen kokeiluun kannattaa ryhtyä tuolla Nikonin kittilinssillä. Sillä voit metsästää suuripinta-alaisia sumuja ja laajoja tähtijoukkoja.

Jalustaksi vaikka jokin EQ5 tai 6 versioista. Lyehköllä polttovälillä autoguideria ei juuri tarvita, jos valotusajat pysyvät muutamissa kymmenissä sekunteissa. Lopputulokseen sitten pinoamaan kuvia samasta kohteesta.

jk

Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

TähtiJussi

Lainaus käyttäjältä: jaava - 04.01.2009, 00:35:49
En nyt muista kenekään edenneen kuitenkaan tuota kautta, siis ensin dobson ja sittemmin EQ-jalusta dobsonin putkelle.

JV
Itseltäni oli jäänyt huomaamatta, että Sky Watcherin sivuilla on kuva otettuna  8" (dobsonilla) ja jalustana oli ollut EQ6 PRO http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/product.php?id=51&class1=1&class2=106&action=gallery#
Jussi-Pekka Blogi
Sky-Watcher 200/1200 dobson, 7x50 kiikarit,
Canon EOS 1000D,  Canon PowerShot A610
"Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving." Einstein

Timpe

Lainaus käyttäjältä: TähtiJussi - 03.07.2009, 13:50:33
Itseltäni oli jäänyt huomaamatta, että Sky Watcherin sivuilla on kuva otettuna  8" (dobsonilla) ja jalustana oli ollut EQ6 PRO...

Ja lopputuloksena on juuri tuo Einarin toteama "...EQ6 ehkä toimii 10" newtonin kanssa 'jotenkin' visuaalisesti ja jonkinlaisia kuvia saa 10-60s valotusajoilla jonkinlaisella onnistumisprosentilla (joka on alle 100)". Onnistumisprosentti 8" putken kanssa on kuitenkin hitusen parempi kuin vastaavan 10" putken kanssa.
Noin 1000-1200 mm polttoväli vaatii riittävän kelvollisen jalustan alleen tuottaakseen onnistuneita kuvia "riittävällä" (päätä itse millä) onnistumisprosentilla. Varsinkin Newton-mallisessa putkessa ja digijärkkärillä kuvattaessa tämän yhtälön epäkohdat korostuvat etujen sijasta... (ts. EQ6 + 8" Newton on tällä harmaalla raja-alueella toimimisen suhteen, jolloin alkuun pääsee nopeasti ja yhtä nopeasti oppii huomaamaan mistä homma jää kiinni ja mikä rajoittaa hyvien kuvien saantoprosenttia  :undecided:)
- Timo Inkinen

TähtiJussi

#25
Onko jotain todella tukevaa kolmijalkaa tällä hetkekllä markkinoilla, joka kantaisi tälläistä 8"? Tukevimmat seuranta jalustat isohkoihin dobsoneihin taitavat olla nykyään nuo JS-Observatorin.

Edit: Mietin, että HEQ-6 voisi olla sopiva, mutta sekin ilmeisesti tärisee painon alla.
Jussi-Pekka Blogi
Sky-Watcher 200/1200 dobson, 7x50 kiikarit,
Canon EOS 1000D,  Canon PowerShot A610
"Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving." Einstein

Marko.J

Jos tavoitteena on nimenomaan ds-valokuvaus eikä vain havaintomukavuuden lisääntyminen seurannan avulla, niin ehkä helpompi (eikä liioin sen kalliimpikaan...) alku olisi kuitenkin vaikkapa HEQ-5Pro ja siihen jokin 80ED linssiputki. Aloittaa voi toki jalustalla + kameraoptiikallakin. Autoguideri sitten, kun rahaa on taas tarpeeksi säästössä. Visuaalikäyttöön tuolle dobsonille lienee edullisin (ja tukevin) vaihtoehto seurantajalustaksi on juuri tuo mainitsemasi JS:n seurantajalusta, jos sitä vielä on saatavilla. Ja ovat jotkut valokuvanneetkin tuolla setillä aika onnistuneesti. Kirkkaimpien planeettojen ja kuun kuvaaminen onnistunee ilman seurantaakin.

Kyllähän tuon sinun putken saa hankkimalla pannat ja kiinnityskiskon pientä luovuutta käyttäen kiinni eq-6 jalustaankin. Pitkät valotusajat vaativat kuitenkin 1200 mm polttovälillä autoguideria. Noiden HEQ-5/EQ6 jalustojen seurantatarkkuus kun ei ole maailman parasta luokkaa. Mun HEQ5 + 200/1000 newton sallii (siis kohtuullisen tyynellä säällä) n. 30 - 45 sekunnin valotukset ilman guidausta ja guiderin kanssa tuleekin sitten ylitettyä tuon HEQ-5:n järkevä kantavuus. Lyhyemmällä polttovälillä pääsee vähän pidempiin aikoihin ilman guidaustakin. Siinäkin mielessä pienehköllä ED linssiputkella on siis helpompi aloittaa valokuvaaminen.
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

TähtiJussi

Lainaus käyttäjältä: Marko.J - 04.07.2009, 10:07:07
Jos tavoitteena on nimenomaan ds-valokuvaus eikä vain havaintomukavuuden lisääntyminen seurannan avulla, niin ehkä helpompi (eikä liioin sen kalliimpikaan...) alku olisi kuitenkin vaikkapa HEQ-5Pro ja siihen jokin 80ED linssiputki. Aloittaa voi toki jalustalla + kameraoptiikallakin.
Tuon linssiputken ostaminen tuntuisi ehkä järkevimmältä valinnalta. Jos sitten käyttää dobsonia lähinnä visuaaliseenhavaitsemiseen ja hankkii joskus jonkun keveähkömmän linssi- tai peiliputken seurannan kanssa. Pienemmästä putkestakin olisi se hyöty, että olisi helpompi pakata autoon ja vaikka ottaa matkalle mukaan (putkelle tarkoitettuun laukkuun pakaten).
Jussi-Pekka Blogi
Sky-Watcher 200/1200 dobson, 7x50 kiikarit,
Canon EOS 1000D,  Canon PowerShot A610
"Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving." Einstein