Avaruus.fi - keskustelualue

Muut havaintolaitteet => Rakentelunurkka (ATM) => Aiheen aloitti: miksu - 16.12.2011, 17:28:22

Otsikko: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: miksu - 16.12.2011, 17:28:22
Hei!
Olen nyt kolme vuotta tähtitiedettä harrastanut, ja ainoana havaintovälineenäni on ollut 7x50 kiikari.
Nyt olisi kuitenkin mielestäni oikea aika hankkia kaukoputki. Niinpä ajattelin että kustannussyistä rakennan semmoisen itse.

Mielessäni olisi 150 mm F6 dobson putki, ja peilin hankkisin valmiina. Nyt kysyisinkin, että kannattaako peili ostaa Teknofokukselta vai orion telescopelta?
Entä onko tämmöinen putki mielekäs aloittelijan rakennuskohteeksi. Minulla on kuitenkin kokemusta metalli- , ja puutöistä
Putki olisi syvää taivasta (en odota näkeväni muuta kuin harmaita pieniä tuhnuja) varten.

Kiitos!
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: Timo Kantola - 16.12.2011, 18:52:13
Hirmuisesti ei taida tulla kustannussäästöjä , jos joutuu ostamaan optiikan, ja ehkä viellä tarkentimen + pari okulaaria..
Toisaalta itse tehden oppii paljon kaukoputkesta, ja sen säätämisestä - mielekäs rakennuskohde kylläkin.
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: allar - 16.12.2011, 19:27:33
Minäkin luulen että tuon kokoisessa putkessa kustannuksia ei juuri säästy. Voi hyvinkin tulla kalliimmaksi kuin valmis putki. Siitä huolimatta suosittelen tekemään putken itse jos intoa löytyy. Jos tarkoituksena on tehdä DS-putki niin voisi ehkä harkita nopeampaakin F5 tai F4 putkea. Yksi mahdollisuus olisi tehdä tästä jokin pienikokoinen matkaputki ja jos myöhemmin haluaa nähdä enemmän niin hankkia sitten jotain isompaa kaveriksi. Noita pieniä matkaputkia kun ei niin helposti valmiina löydykään...
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: Timpe - 16.12.2011, 20:37:56
Kustannussyyt ovat huono syy rakentaa peilikaukoputkea, koska kiinalaiset tehdasputket (esim (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p2679_GSO-6--F-6-Newton-Reflektor---150-900mm---2--Crayford---Tubus.html).) tekevät hintavertailun tarpeettomaksi jo pelkällä olemassaolollaan. Vertaa vaikka tuon putken kokonaishintaa esim. Orion Opticsin 150/f5 pääpeilin hintaan (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2852_Orion-Optics-UK-primary---150-750mm---f-5---1-8-Lambda.html) samasta myyjäliikkeestä. Tämän jälkeen voitkin miettiä milllaisen peilin saat tuollaisen kiinalaisputken kokonaishinnalla, kun hyväksi tiedetty Orion UK:n 1/8 lambda PV:n peili maksaa jo tuon verran yksinään (ilman sen pariksi tulevaa apupeiliä). Toisin sanoen jos haluat itsellesi kaikin puolin hyvän kaukoputken, niin sen rakentaminen tulee hyvin kannattavaksi, koska kaupasta sellaista ei taida saada kovinkaan halpaan hintaan. Ja projektina tuollainen putken rakentaminen on hyvinkin kannatettavaa jo tähtiharrastuksen "yleissivistyksen" vuoksi, jos siihen on suinkin mahdollisuutta kotioloissa tai vuokra-tiloissa.
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: miksu - 16.12.2011, 20:54:54
Kiitos!
Vaikka kustannukset eivät niin pieniä olisivatkaan taidan kuitenkin rakentaa semmoisen, kokemus vain karttuu. Mistä tuollaisia Allarin mainitsemia F4 peilejä saa, entä mihin hintaan?
Hyvä ehdotus, jos hinnat ei ole pilvissä!
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: Timpe - 16.12.2011, 21:27:47
Ks. vaikka täältä: http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c91_249-Selbstbau-----Optiken--Spiegel-Linsen-.html (http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c91_249-Selbstbau-----Optiken--Spiegel-Linsen-.html)
tai täältä: http://www.orionoptics.co.uk/OPTICS/opticsinformatio.html (http://www.orionoptics.co.uk/OPTICS/opticsinformatio.html) (Orion UK taitaa tehdä vain f5 saakka näitä pikkupeilejä...)
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: LK - 16.12.2011, 21:54:04
Jos hakee vain rahallista säästöä niin kannattaa ennemmin seurata myynnissä olevien käytettyjen kaukoputkien palstaa, massatuotanto ajaa hinnat niin alas että perusmalleissa ei itse rakentamalla saa hyötyä. Mutta jos hakee muutakin hyötyä, kuten mukavaa tekemistä ja näpertelyä niin sitten. Dobsoneita kun saa todella halvalla, alle 400 eurollakin parhaillaan täysin varusteltuina.
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: Meade-mad - 16.12.2011, 22:05:56
Yksi täälläkin hyväksi havaittu välimuoto on Kiinalaisen tuunaaminen. Tuunaamisessa kiinanputkesta käytetään parhaat osat ja tärkeimpien laatua parannetaan niin että laitteen käytettävyys paranee.

Täällä on nähty pääpeilien vaihtoja, peilin tuuletuksen rakentamisia, peilin tuennan muutoksia. Apupeilien ja sen pidikkeiden vaihtoja. Putken lyhentämisiä. Tarkennuslaitteiden uusimisia. Jalustan akselistojen uudelleen laakerointeja. Ekvatoriaalisten telineiden ja seurantamoottoreiden asennuksia... Erilaisten etsinten värkkäämisiä.

Tällä menetelmällä saa huippulaitteen pikkuhiljaa virittelemällä ostovalmista sen heikoimpia komponentteja parantelemalla. Tuunauksen hyvä puoli on että kaikkea ei tarvitse keksiä itse heti!

jk
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: pnuu - 17.12.2011, 02:08:32
Lainaus käyttäjältä: miksu - 16.12.2011, 20:54:54
Kiitos!
Vaikka kustannukset eivät niin pieniä olisivatkaan taidan kuitenkin rakentaa semmoisen, kokemus vain karttuu. Mistä tuollaisia Allarin mainitsemia F4 peilejä saa, entä mihin hintaan?

Jos Allarilta kysyy mistä peilejä saa, niin hyvin äkkiä päätyy itse hiomahommiin (http://allarscopes.com/telescopes/index.htm) ;-D
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: Wezen - 18.12.2011, 15:19:00
Hei,

Sanoisin, että optiikan tekeminen itse ja kaukoputken mekaanisten osien rakentaminen ovat kaksi eri juttua ja siltä pohjalta neuvoisin seuraavaa:

1. Ostamalla tunnetusta lähteestä peilin saa todennäköisesti kelvollisen ja aivan yhtä hyvän kuin itse tekemällä, kun on ensimmäistä kertaa asialla. Kunnollisen optiikan valmistaminen vaatii työtilan, mittalaitteiden rakentamisen, perehtymistä optiikan teoriaan sen verran, että ymmärtää pinnan muodon ja mittaamisen perusteet jne. Ja paljon kantapään kautta saatua oppia ennenkuin hyvän teollisen laatutason ylittävä peili syntyy. On tosi hienoa hommaa, mutta ensimmäisen peilin valmiiksi saaminen vie meinaamisasteelta valmiiksi muutaman kuukauden ajan.

2. Visuaalikaukoputken mekaaninen toteutus on kätevälle henkilölle helppo, eikä mitenkään mahdottoman pitkä projekti. Puurakenteisen Dobsonin tekee peruskoulun puukäsityöluokan välineillä ja siellä omaksutuilla taidoilla. Kirjoista ja netistä löytyy hyviä esimerkkejä toimivista toteutuksista. Useat niistä ovat selvästi parempia kuin halvimmat kaupalliset viritykset. Ilman toimivaa mekaniikkaa ei hyvästä optiikasta ole iloa.

Eli ensimmäisen omatekoisen kaukoputken omistajaksi ehdit tällä pimeällä kaudella helpoiten ostamalla optiikan kaupasta. Jos peilin muodon tutkiminen harjoituksen vuoksi esim. Ronchi-testillä kiinnostaa, ei se ole kovin vaikeaa, ja sittenpä tiedät, mitä olet saanut vastineeksi rahalle. Ja jos testi näyttää aivan kummia, voit vaatia paremman peilin tilalle. Kaikki halvimpiakin peilejä erikseen kaupittelevat yritykset lupaavat kuitenkin vähintään sitä "diffraktiorajoitteista" laatua: 1/8-1/10 valoaallon pinnan tai 1/4-1/5 valoaallon aaltorintaman maksimivirhettä.

Ensimmäinen peilikaukoputki kannattaa joka tapauksessa valita "sopivan kokoinen", aukko 150-250 mm ja polttoväli 700-1500 mm. Isomman putken raahaaminen ja kuljettaminen saattaa hukata kipinän alkuunsa. Mukavan kokoisella instrumentilla aloittamisen jälkeen tietää paremmin, mitä seuraavaksi haluaa, ja se voi sitten olla projekti, jossa optiikkakin on omaa valmistetta.

Kaukoputken rakentaminen itse ei kannata "koskaan", jos itse rakentaminen ei ole itselleen tärkeää. Hyvän kaukoputken hankkiminen tosin vaatii sitten pitkälti samat tiedot kuin rakentamiseen tarvitaan.

Terveisin Antti
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: miksu - 18.12.2011, 18:52:46
Kiitos paljon!
Mitä mieltä olette näistä orion opticsin peileistä:
150mm f5 1/6 pv, toinen 1/4 pv. Jälkimmäisempi 50 puntaa halvempi, molemmissa 50mm apupeili siis mukana.
Halvempaa kuin Teknofokuksella entä sitten laatu ja postimaksut?
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: allar - 18.12.2011, 19:20:38
Kyllä itse ainakin maksaisin tuon 50 puntaa paremmasta peilistä. Ei jää pienet yksityiskohdat ainakaan sitten peilin takia näkemättä hyvän seeingin aikaan. Setti vaikuttaa kyllä ihan hyvältä. Orion Opticisilta on tullut myös tavara aina hyvin perille. Maksuista en muista...
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: Wezen - 18.12.2011, 20:51:12
Hei,

Ilmeisesti tarkoitat kalliimmalla "Professional Gradea". Lupaavat mittausraportin mukaan. Jos lataat tänne, voidaan porukalla pällistellä, mitä se peilistä kertoo. Logiikka sanoo, että apupeilistä pitäisi tulla mittausraportti myös, mutta sitä en välttämättä usko. Kysy, saatko raportin siitäkin. Apupeilin laatu on kuitenkin yhtä tärkeä. Noista saat kyllä kelpo putken, jos pitävät, mitä lupaavat.

Terveisin Antti
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: mistral - 18.12.2011, 21:09:22
Lainaus käyttäjältä: miksu - 18.12.2011, 18:52:46
Kiitos paljon!
Mitä mieltä olette näistä orion opticsin peileistä:
150mm f5 1/6 pv, toinen 1/4 pv. Jälkimmäisempi 50 puntaa halvempi, molemmissa 50mm apupeili siis mukana.
Halvempaa kuin Teknofokuksella entä sitten laatu ja postimaksut?

Teleskop-Expressillä on kanssa Orion UK:n peilejä. http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c91_Selbstbau-----Optiken--Spiegel-Linsen-.html/page/1

edit. Timpe olikin jo tuonut tämän linkin.
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: miksu - 19.12.2011, 17:02:59
Hei,

Ihmetteli vähän noita Orion Opticsin peilejä ja kysyisin vielä että minkälaisiin erotuskykyihin tollasella 1/4 pv peilillä päästään? Käyttäisin putkea kuitenkin pääasiassa syvääntaivaaseen. Entä voiko tosta 750mm polttovälistä jotenkin arvioida valmiin putken pituutta.
Esim. 750 - matka apupeilistä okulaariin???

Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: Meade-mad - 19.12.2011, 17:15:48
750mm on pääpeilin polttoväli. Eli pääpeilistä apupeilin kautta polttopisteeseen on 75cm. Nyt jos peilin halkaisija on 15cm niin säde on 7,5 cm. Tästä seuraa että etäisyys polttopisteestä apupeiliin on vähintään 7,5 cm, mieluummin hieman enemmän, jotta havaintovälineet menevät fokukseen ja itse putken paksuus ja sisähalkaisija tulee huomioitua -> polttopisteestä apupeiliin on noin 10cm, josta pääpeiliin on lopulta 65cm.

Edelliien, pääpeili on putken sisällä tai peililaatikossa sekä apupeili ei ole aivan putken päässä -> putken kokonaispituus on 65 cm+ peililaatikko + apupeilin pidin = 65cm+5cm+5cm=karkeasti kokonaispituus 75cm - 80cm tai hieman yli.

jk
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: miksu - 19.12.2011, 19:58:12
Kiitos!
Jos putken kaveriksi tekee dobsonin, niin minkä kokoinen se olisi ton putken kanssa? Ei varmaan mikään kovin suuritöinen ainakaan.
Sitten vielä se, että monta kaarisekuntia tommosella 150mm-1/4 pv putkella voisi olla maksimierotuskyky, kaksoistähtiä ja muita kohteita ajatellen?

ps. Kohta pitää jo tilailla optiikat että ehtii valmiiksi ennen kevättä. :azn:
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: EJP - 19.12.2011, 20:12:49
Teoreettinen erotuskyky on 0.8". Käytännössä seeingistä riippuen parhaimmillaan n. yksi kaarisekunti.
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: Meade-mad - 19.12.2011, 20:23:58
Dobson jalustan mitoitusta varten pitää selvittää putken massakeskiö. Sille kohdalle tulee korkeuskulman säädön laakeripiste. Tuon massakeskiön paikka määräytyy pääpeilin ja peilin pidikkeen massan, itse putken massan ja massajakauman, apupeilin pitimineen ja tarkennuslaitteen sekä okulaarin tai kameran massan ja eri momenttivarsien pituuden perusteella. Tuota ei voi ennalta sanoa, jos nuo massat eivät ole tiedossa.

esimerkki: putki voi olla luuranko tai umpiputki. Apupeilin pidin voi olla kolmihaarainen tai nelihaarainen. Tarkennuslaite voi olla 2" tai 1,25". Pääpeilejä on eri paksuuksisia, vaikkapa 20mm tai 25mm.

Kun itse putki laakereineen on valmis, lopullinen Dobson laatikko määräytyy tietenkin niin että putki kääntyy sekä horisonttiin että taivaan laelle. Nyt kun putki on aika lyhyt, kannattaa miettiä myös mille korkeudelle haluaa okulaarin katseltaessa eri korkeuksilla olevia kohteita. Matalalla jalustalla lähelle horisonttia katsottaessa pitää maastoutua. Taivaan laki tulee tuskin ongelmaksi pikkuputkella. Toisin on nuo monen metrin polttovälit, jotka vaativat havaintoportaat.

jk
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: miksu - 19.12.2011, 20:58:24
Jos putken tekee umpinaiseksi ja neliönmuotoiseksi, olisiko 5mm vaneri riittävää jos siihen tekee jonkunnäköistä tukirakennetta?
Tämmöinen umpinainen rakenne on varmaan kuitenkin yksinkertainen ja kestävä. (Olisiko se jopa helpompi kuljettaa?)
Entä voisiko peilitelineen/-laatikon tehdä tällä www.rzuser.uni-heidelberg.de/~c88/spiegelzelle.html (http://www.rzuser.uni-heidelberg.de/~c88/spiegelzelle.html) tavalla? Näin neuvotaan myös kaukoputken rakentajan käsikirjassa.
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: Timpe - 19.12.2011, 22:15:55
Vaneriputkeen tein itsekin oman ensimmäisen peilikaukoputkeni (100/850mm). Katselin tuota aikani (n. vuoden ajan) ja hankin sitten sen tilalle pyöreän lasikuituputken putkimateriaaliksi, kun se oli enempi "oikean kaukoputken näköinen". Visuaalinäkymiin tuolla ei ollut mitään vaikutusta tai saattoipa se jopa heikentää putken paikallisseeingiä. Skannasin alkuperäisistä dioista tähän alle pari kuvaa, niin näet millaisella kalustolla 1980-luvulla harrastettiin. Tuossa putkessa oli sentään tukevampi jalusta kuin silloisessa RET45:ssa, mutta arvaa olinko kade RET:n hienoliikunnoista, kun oma putki oli täysmanuaali jota ei saanut edes lukittua kelvollisesti paikalleen okulaarinäkymän heilahtamatta samalla sivuun alkuperäisestä kohdistuksesta. Pikkupuutteista huolimatta minulla on hyvin lämpimät muistot tuosta ensimmäisestä itse tehdystä kaukoputkesta ja sillä tehdyistä visuaalihavainnoista :grin:

Lainaus käyttäjältä: miksu - 19.12.2011, 20:58:24
Entä voisiko peilitelineen/-laatikon tehdä tällä www.rzuser.uni-heidelberg.de/~c88/spiegelzelle.html (http://www.rzuser.uni-heidelberg.de/~c88/spiegelzelle.html) tavalla? Näin neuvotaan myös kaukoputken rakentajan käsikirjassa.

Pidin näyttää Plopin (http://www.davidlewistoronto.com/plop/) avulla suunnitellulta kuusipiste-tuennalta ja on sikäli ihan ok. Pääpeili pääsee heilumaan noiden jousien varassa kohtuullisen vapaasti sivuttain (jollei kiristä jousia ihan tappiin), joten pitimen rakenteeseen kannattaa lisätä tuota peilin kannatuslevyä "työntävät" ruuvit, jotka lukitsevat peilin kannatuslevyn paikalleen kollimoinnin lopuksi. Nuo kuvassa näkyvät keinutangot keinuvat vapaasti ja ne asettavat kuusi kannatuspistettä peilin takapinnalle ympyräkehälle + kannattelevat sitä tasaisesti kuudesta laskennalisesti oikeasta pisteestä. (Ei mulla aikoinaan ollut noin hienoja tuentoja omalla 100mm pääpeililläni... :tongue:)
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: miksu - 20.12.2011, 20:13:59
Kiitos paljon!
Mahtaako teflon olla kelvollista ainetta "laakerien korvikkeeksi"? Melko monet ovat niitä käyttäneet (ja hyväksi havainneet?).
Eivät varmaan tuommoiset pienet "ylijäämäpalat" ole kalliita.
Entä sitten lepokitka, toimiiko hyvin dobsonissa?

Lähipäivinä voisin sitten tilailla optiikat jos ei esteitä tule.
Kysymykseen tulee varmaan tuo Orion Opticsin 150 f5 1/6 pv -peili apupeileineen, toivon mukaan laadukas.
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: Timpe - 20.12.2011, 20:45:33
Teflon on hyvä aine liukulaakerointiin ja noita Dobson-jalustan rakennusohjeita on netti pullollaan. Dobsonin helppo liikuteltavuus perustuu niihin teflon-laakerointeihin ja putken hyvään tasapainotukseen jalustan päällä. Tällöin putki liikkuu helposti laakerointinsa päällä ja pysähtyy paikalleen kun lopetat liikkeen. Jos on ongelmia, ne tulevat tavallisesti putken heikosta tasapainotuksesta tai liasta teflonlaakeroinnissa. Vinkkinä sen verran, että mitä suuremmat teflon-palat ovat jalustan alla, sitä pienempi ero tulee lepo/liikekitkan välille (ts. putki on kevyt laittaa pienen pieneen liikkeeseen ilman suurta voimankäyttöä). Teflon on sitten yllättävän hinnakasta materiaalia...

Orion UK:n peilit ovat mitattua laatua ja ostamalla sellaisen tiedät tarkkaan millaisen peilin omistat. Tuo 1/6 pv pinnantarkkuus riittää hyvin Suomen keskivertoseeingille.
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: miksu - 20.12.2011, 20:59:22
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 20.12.2011, 20:45:33
Orion UK:n peilit ovat mitattua laatua ja ostamalla sellaisen tiedät tarkkaan millaisen peilin omistat. Tuo 1/6 pv pinnantarkkuus riittää hyvin Suomen keskivertoseeingille.

Entä miten on 1/4 pv:n laita?
Riittääkö kun ei ole ideana mikään erityisen suuriresoluutioinen havaitseminen?
(On nääs niin halpa :grin:)
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: Timpe - 20.12.2011, 21:08:13
Lainaus käyttäjältä: miksu - 20.12.2011, 20:59:22
Entä miten on 1/4 pv:n laita?

Väärä paikka säästää... :undecided:
Mistä tilaat? TS:llä se "Orion Optics UK primary - 150/750mm - f/5 - 1/6 Lambda" on varastossa, hintaa 294€ (+ pk 14€ ?): http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2851_Orion-Optics-UK-primary---150-750mm---f-5---1-6-Lambda.html (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2851_Orion-Optics-UK-primary---150-750mm---f-5---1-6-Lambda.html)

Edit: ks. foorumilla (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=7091.msg62401#msg62401) Zygo kuvia...
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: miksu - 20.12.2011, 21:17:16
Ostan sitten sen paremman. Laadukas kun on.
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 20.12.2011, 21:08:13
Mistä tilaat? TS:llä se "Orion Optics UK primary - 150/750mm - f/5 - 1/6 Lambda" on varastossa, hintaa 294€ (+ pk 14€ ?): http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2851_Orion-Optics-UK-primary---150-750mm---f-5---1-6-Lambda.html (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2851_Orion-Optics-UK-primary---150-750mm---f-5---1-6-Lambda.html)
Tuossa kun näyttäisi olevan vain pääpeili, niin minkä kokoinen (50mm?) olisi sopiva apupeili? 
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: Timpe - 20.12.2011, 21:34:57
http://www.teknofokus.fi/Astro/Apeili.htm (http://www.teknofokus.fi/Astro/Apeili.htm)
Kaava koon laskemiseen löytyy tuolta...
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: miksu - 20.12.2011, 22:24:13
Kiitos linkistä!
Ihmettelen miksi TeleskopExpressillä tuo edellämainittu peili maksaa n.290e ilman apupeiliä, ja suoraan Orionilla se maksaa vain
205 puntaa= noin 250e apupeilin kanssa. Mitä olen katsonut väärin?  :huh:
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: mistral - 21.12.2011, 00:15:03
Lainaus käyttäjältä: miksu - 20.12.2011, 22:24:13
Kiitos linkistä!
Ihmettelen miksi TeleskopExpressillä tuo edellämainittu peili maksaa n.290e ilman apupeiliä, ja suoraan Orionilla se maksaa vain
205 puntaa= noin 250e apupeilin kanssa. Mitä olen katsonut väärin?  :huh:

Orion UK:n hinnat ei sisällä alvia. Tai mikä se vero sitten on.
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: miksu - 21.12.2011, 13:00:59
Jaa. Tulisiko kalliimmaksi hankkia Orionilta suoraan peili+apupeili, kuin että ostaa peilin TeleskopExpressiltä ja apupeilin esim.
Teknofokukselta?
Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: Meade-mad - 21.12.2011, 13:30:37
Nuohan saa molemmat, sekä pääpeilin että apupeilin, ostettua Teknofokuksesta. Toimitus on luotettavaa ja tuote tehdään juuri sellaiseksi kun asiakas haluaa.

http://www.teknofokus.fi/Astro/Paihio.htm (http://www.teknofokus.fi/Astro/Paihio.htm)

Lainaa
Kaukoputkipeilit

Valmiit peilit ovat kotimaisia laatutuotteita. Peilit valmistetaan yksilöllisesti tilausten mukaan. 15 ja 20 cm:n peilien toimitusaika on noin kuusi viikkoa, isompien peilien toimitusaika neuvotellaan tapauskohtaisesti. Oman valmistuksen johdosta peilit voidaan toimittaa asiakkaan haluamalla polttovälillä.

Esimerkki:
halkaisija 15 cm polttoväli 100 cm hinta 262,00


jk




Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: miksu - 21.12.2011, 13:41:05
[
Lainaus käyttäjältä: Meade-mad - 21.12.2011, 13:30:37
Nuohan saa molemmat, sekä pääpeilin että apupeilin, ostettua Teknofokuksesta. Toimitus on luotettavaa ja tuote tehdään juuri sellaiseksi kun asiakas haluaa.
Sieltä halusin ne alunperin ostaakin, jos laatu on hyvä, niin tilaankin ne sieltä.

Otsikko: Vs: Ekan kaukoputken rakentelua
Kirjoitti: Timpe - 21.12.2011, 20:25:11
Teknofokuksessa Määttäsen Hannu tekee juuri sellaisen peilin kuin haluat eli Teknofokuksen laatu on hyvä. Tietääkö joku täällä (tai kommentoiko Hannu itse?) millä tarkkuudella Teknofokus tekee vakiopeilinsä vai onko tämä täysin tilaajan määritettävissä? Toimitusaikaa tulee Teknofokukselta enemmän kuin TS:ltä, koska Teknofokus tekee kaukoputkipeilit vasta tilauksesta. Teknofokuksen tarkemman toimitusajan ja loppuhinnan voit kysyä suoraan Hannulta sähköpostilla.

Hätäisille on sitten TS eli Telescope Service Saksassa, mikä pitää noita Orion UK:n peilejä varastohyllyssä (peileistäkin näkee suoraan TS:n varastotilanteen). Olen itse tilannut 100mm (f8.5) ja 200mm (f6) pääpeilit Teknofokukselta, nykyinen 300mm (f5) peili on Orion UK:n valmistetta ja TS:ltä tilattu. Hinnaltaan TS:n kautta tulevat peilit tulevat yleensä hiukan halvemmiksi kuin suoraan Orion UK:sta tilaten, mutta GBP/EUR kurssivaihtelut vaikuttavat asiaan. Tilasin kesällä 2010 82mm Hilux apupeilin Orion UK:sta ja sen toimitus Suomeen tuli(si) maksamaan nykykurssilla 155.00 GBP = 186.055 EUR, kun vastaava apupeili TS:llä (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1699_Orion-Optics-elliptical-secondary---82mm-minor-axis---97--HILUX.html) on 173€ arvoinen (+13€ postikuluja Suomeen = 186€). Ostohetkellä punnan kurssi vaikutti siten, että maksoin silloin noin 8% enemmän suoraan briteistä tilatessani. Sittemmin olenkin suosinut saksalaisia näissä tilauksissa lähinnä TS:n nopean toimituksen takia.