Vikaa kamerassa vai ohjelmassa ?

Aloittaja Mika H, 12.02.2011, 21:18:18

« edellinen - seuraava »

Mika H

Onkohan ilmiö tuttu muille CCD-kameran käyttäjille ?

Kun valotus tallentuu koneelle, näyttöön ilmestyy täysin valkoiseksi saturoitunut kuva. Ilmiö tapahtuu yleensä ensimmäisessä valotuksessa.
Kenno ja muu optiikka on puhdasta, taivas pimeä jne. Asia poistuu, kun ohjelman ja kameran käynnistää uudelleen.
Saturoituminen ei tule esiin vielä minuutissa tai kahdessa, mutta pidemmissä kyllä. Binnaus ei vaikuta asiaan.


Ongelmaa on ilmeisesti kameran ja kaappaussoftan välissä, ja ilmiö on tullut yleisemmäksi tämän talven aikana, mutta pitäisikö olla huolissaan.
Kamerana Atik 4000 ja Nebulosity2

MarkoM

Pakko kysyä, että oletko kokeillut Atikin omaa tai jotain muuta softaa, ilmeneekö vika niitä myös käytettäessä, vai ilmeneekö ongelma pelkästään Nebulosityn kanssa? Jos muilla ohjelmilla toimii hyvin, niin silloin ongelmia todennäköisimmin aiheuttaa käytetty ohjelma, muussa tapauksessa kannattaa tutkia laitteistopuolta.

Jos käytät kameran mukana tullutta USB-kaapelia niin ensimmäisenä kannattaa kokeilla toista kaapelia, ei nimittäin olisi ensimmäinen kerta kun Atikin mukana tullut USB-kaapeli ei toimi joko ollenkaan, tai jos toimii, niin toimii hyvin huonosti...
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

poksu

Osaiskohan joku helppiä, kun olen tässä yrittänyt harjoitella Atik 314 L+ :n käyttöä, ja olen ihan päivänvalossa
koittanut testata muutaman kilometrin päässä olevan maston huippua saada kuvaan. Kuvaan tulee pelkkää valkoista kaikkein lyhimmälläkin valotusajalla.
Ja osaisko joku sanoa miten paljon kameraa on nostettava "taaksepäin" eli poispäin pääpeilistä, jotta suurinpiirtein alkais fokus löytymään?
poksu

einari

Päivänvalossa Atik kyllä herkästi saturoituu.
Pakko varmuuden vuoksi kysyä että olethan säätänyt histogrammia ettei ole näkymä valkoinen siitä syystä ?
Illallakin voi hyvin sitä tolppaa koekuvata kun on pimeämpää.

Ja tuohon fokukseen on aika vaikea vastata tietämättä putkea.
Fokustahan voi kyllä arvioida kun laittaa vaikka päivänvalossa paperin fokuserin eteen - fokus on siinä kohtaa missä kuva on tarkka.
___
Tapio

poksu

Eli siis siinä artemis capturessa olis vissiin joku histogrammi-juttu, okei täytyypä tsekata kun pääsen seuraavan kerran putken ääreen.
En silti oikein ymmärrä miten tuo fokuksen paikan muutos olisi putkesta kiinni, eli tarkoitan että kun katson visuaalisesti okulaarilla tähteä ja
sitten laitan atikin kiinni okulaarin tilalle, niin eikös se kameran ominaisuus ole se miten paljon tuota systeemiä on nostettava "taaksepäin" jotta kuva löytyy??
(vielä jatkona viitaten otsikkoon että ilman muuta vika on käyttäjässä joka on tällä ccd-saralla vielä täysi raakile...)

Lauri Kangas

CCD-kameraohjelmien oleellisin työkalu on tuo levels-säätö joka on eri ohjelmissa eri niminen. Joissain niistä voi saman säätimen yhteydessä näkyä histogrammi.

Säätö toimii kuten kuvankäsittelyohjelmien "Levels" eli siinä säädetään musta ja valkoinen piste kohdilleen tilanteen mukaan. Säädin ei kuitenkaan ronki kuvadataa mitenkään vaan vaikuttaa ainoastaan siihen miten data esitetään ruudulla. Tuon työkallun perusteellinen hallinta on ihan ehdoton edellytys CCD-kuvaajalle joten harjoittelu kannattaa aloittaa sillä leikkimällä.  :smiley:

poksu

ok kiitos tiedosta! Mites se fokus-juttu johon edellisessä viestissä viittasin, osaisitko kertoa olenko nyt taas käsittänyt jotain väärin..

poksu

Itse itselleni vastaten, tietysti sisäänpäin sitä fokuseria oli siirrettävä eikä ulospäin. Sain kuvan näkymään ja nyt pääsen tarkempaa fokusta etsimään. Tulipas sitä oltua taas tyhmä...

Timpe

Lainaus käyttäjältä: poksu - 04.05.2012, 11:38:19
...harjoitella Atik 314 L+ :n käyttöä, ja olen ihan päivänvalossa koittanut testata muutaman kilometrin päässä olevan maston huippua saada kuvaan. Kuvaan tulee pelkkää valkoista kaikkein lyhimmälläkin valotusajalla.

Myös QSI 583ws on ihan kelvoton kamera päivänvalossa, kun se saturoituu jo lyhyimmällä valotusajallakin :tongue:
Histogrammiin tulee tällöin aivan ohut pystyviiva käyrän/asteikon oikeaan reunaan (eli tapauksessani 64000 arvoon).
- Timo Inkinen

poksu

Aivan niin. Yhtä asiaa en vain tajua: kun käytän pelkkää atikia mun on siirrettävä fokuseria n. 10 mm sisäänpäin jotta kuva löytyy ja kun laitan perään 0,5 focal reducerin niin fokuseria siirrettävä n. 45 mm kohti pääpeiliä. Mutta kun laitan atikin ja reduserin väliin 25 mm loittoputken niin en kirveelläkään löydä fokusta. Eikös se kaiken järjen mukaan pitäisi olla em. mittojen välissä...?

Lauri Kangas

Jos laitat loittoa atikin ja reducerin väliin niin reducerin polttovälikerroin pienenee ihan merkittävästi ja noin pitkällä loitolla yhdistelmää pitäisi saada sisäänpäin ihan valtavia määriä. Onko tuo 0.5x reduceri sellaista okulaariin kierrettävää mallia? Jos on, niin 25mm loitto on todennäköisesti aivan liikaa.

poksu

Kyllä se on kierrettävää mallia. Olis vaan kätevää kun sais reduserillakun kuvan kohdalleen pelkällä fokuserin siirtelyllä. Nyt jouduin siirtämään koko apupeili-tarkennuslaite systeemiä pari senttiä kohti pääpeiliä ja siinä meinasi aina kuva kadota näytöltä koska kenno on niin pieni. Ajattelin että tuolla loittoratkaisulla seviäisin pelkällä fokuserin "ylös-alas" jumpalla.