Mars talvella 2010

Aloittaja Timpe, 01.01.2010, 23:50:46

« edellinen - seuraava »

TeroP

Marsista saa vieläkin visuaalipuolella tummia alueita selkeästi näkyviin, varmasti irtoaa hyviä kuviakin vielä jos joku vain jaksaisi ottaa.
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal

TT

#226
Pitkäsätä aikaa marsia. Visuaalisesti ei näkynyt enää mitään, kuvaan tarttuivat heikosti napakalotti, mare acidalium ja mare erythraeum. On se jo aivan pikkiriikisen kokoinen.

Sky-Watcher Skymax 102  
Kamera Canon Powershot A1000 IS

jarikankaanpää

No tässä on yritys kuvata taakse jäävää Marsia. Kiekko on jo niin pieni kuvakentässä, että pienetkin virtaukset vääntävät sen ihan mutkalle. Toisaalta se on hyvin korkealla,
jolloin saattaa onnistua muutama ruutu. Tarkemmin katsoen tässä taitaa vielä näkyä Oxuskin. 12SCT, Powermate 5X, DBK-31.
http://lakeudenursa.fi/galleria/v/jarik/planeetat/Mars114klo2316.jpg.html?g2_imageViewsIndex=2
Jari Kankaanpää

YoKahainen

Mars on edelleen ihan hyvä kohde. 13.4.2010.



LKE

TT

YoKahainen jaksaa edelleen hämmästyttää. Samana yönä marsia kuvasimme, tuosta voi sitten vertailla yksityiskohtien määrää.  :cheesy:  Tosin kyllä hämmästyin että pikkuputkellani edes sai enää tässä vaiheessa detaljia esiin. Napalakki näyttää kovasti heikentyneen, saattaa olla yksi syy siihen että jäi visuaalisesti havitsematta.
Sky-Watcher Skymax 102  
Kamera Canon Powershot A1000 IS

Timo Kuhmonen

Hieno kuva Yokahaisella ja detaljeja löytyy....

Onkohan kukaan planeettakuvaaja joko tänä kautena tai sitä edeltävinä - kuvannut tätä kohdetta Artjärven mäellä olevalla isolla Lomolla ?
Tarkoitan useampia kuin yhden kerran "koekuvia"... Itse en ainakaan ole kuullut / kuvia nähnyt. Uskoisin tuollaisessa pitkäpolttovälisessä ison apertuurin putkessa olevan hyvät edellytykset, ainakin jos kohde on korkealla ja seeing hyvä...

YoKahainen

Kiitokset kommenteista. Kyllähän se planeettakuvauksessakin on sama kuin muussa kuvauksessa, eli koolla on väliä. Kun kohde on korkealla ja näkyvyys edes kohtalainen, saisi noilla "superputkilla" ihan toiselta planeetalta   :grin: olevia kuvia kuin näillä pikkuromuilla (oma 8 tuumainen). Hyvän esimerkin antaa vaikka Pic du Midin putkella otetut Marsit, joita foorumeilla on nähty.

LKE

TeroP

Hyvät kuvat Jarilta ja Yokahaiselta. Noh, Yokahaisen kuva on kyllä jotain ihan muuta.

Tulin juuri itse kotia havainnointipaikalta, saattaa ehkä pari kuvaa omastakin takaa löytyä joko tähän tai sitten tuonne Saturnusthreadiin myöhemmin tällä viikolla. Kaverin kameralla "käsivaralta" okulaarin päästä otettua videota löytyy jokunen kymmentä sekuntia, jos siitä saisi yksittäisistä frameista stakattua jotain, saas nähdä.


Sattui muuten kohdalle paras keli mitä olen varmaan koskaan todistanut sinä aikana kun olen putkellä "leikkinyt", tosin vasta noin 01:00 jälkeen. Pickering scalella päästiin noin lukemaan 8 (?!?), eli tähtitestillä tähti ei elänyt lainkaan, ja sen ympärillä oli ohuen ohuita renkaita juuri ja juuri havaittavissa.Käytännössä ei tuullut lainkaan ja ilma seisoi täysin paikallaan, täysin ennen näkemätöntä omiin silmiini.

Varmaan sanomattakin selvää, että jo hieman ongelmalliseksikin koituneen CPCn kollimoinnin hienosäätölitanian päätteeksi (~5kk) tämä oli se ilta, jolloin kollimaation sai VIHDOINKIN kaverin kanssa laitettua niin hyväksi, kuin sen kahdella silmäparilla voi tehdä. Kohteena pohjantähti okulaarisuurennoksella 254x (8mm). Tietenkin varmistaen vuoronperään varmistusten varmistusten varmistukset usealla tarkennuksella sekä epätarkennuksella puolelta toiselle.

Lopuksi erottelukykytestit Epsilon Lyraella ja leveä hymy naamalle, ja huokaus helpotuksesta. Kaverinikin mainitsi näkymistä jotain.
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal

kirka_

laitampa tänne tiedän loistavien kuvien sekaan tämmöisen tuhnun minkä sain aikaiseksi :)
kuva on ensimmäinen yritys marsista ikinä.
seeing oli erittäin huono kuvaushetkellä ja kalustona 90/1000 putki, 20mm okulaari ja sonyn digipokkari mistä zoomia jonkunverran.
kuva on pinottu videosta.

eipä tuosta muuta selvää saa kuin että joku pallo siinä on :D

Celestron Astromaster 90EQ
Canon EOS 1000D
10 + 20 mm okulaarit
http://www.flickr.com/photos/54611971@N02/sets/

jarikankaanpää

Mars 15.4.  Puolenyön jälkeen oli tarkoitus kuvata Saturnusta, mutta keli olikin yllättäen aika hyvä verrattuna sunnuntaihin, joten vaihdoin kohdetta.
Näyttäisi siltä, että Marsin havaintokausi jatkuu vielä.. Napalakki on kutistunut huomattavasti.
http://lakeudenursa.fi/galleria/v/jarik/planeetat/1542010Mars.jpg.html?g2_imageViewsIndex=1
Jari Kankaanpää

Timpe

Lainaus käyttäjältä: jarikankaanpää - 15.04.2010, 22:10:27
Mars 15.4. ---clip--- Näyttäisi siltä, että Marsin havaintokausi jatkuu vielä..

Hieno kuva, sillä vaaleita pilviäkin löytyi muiden yksityiskohtien jatkoksi. Toiset ne osaa tämän homman...  :cool:
- Timo Inkinen

YoKahainen


YoKahainen

Puoli tuntia myöhäisempi, selvästi parempi Mars.



LKE

Anssi

Kohta saadaan varmaankin kuvia spiritistä jos YoKahainen jatkaa samaan malliin... :smiley:
Josko tänään jaksaisin kärrätä putken ulos ja katsella vähän Marsia ja Saturnusta jahka nuo pilvet vaan väistyvät. Muuten, minkälaisia kuvia voisi saada tavallisella digipokkarilla/webcamilla kun käytössä on SW skyliner 200?
SW Skyliner 200/1200 Dobson
Modattu MS Lifecam Cinema

YoKahainen