Okulaariprojektio Bader Hyperion Zoom Mark III + Hyberion Barlow 2,25x läpi?

Aloittaja mals77, 08.04.2012, 13:13:26

« edellinen - seuraava »

mals77

Tervehdys,

Arvoin pitkään, kuuluuko tämä aihe kuvauksen -vai okulaarien aihealueen puolelle. Päädyin tähän ratkaisuun, mutta ylläpito voi tarvittaessa siirtää tämän aiheen sopivaksi katsomalleen alueelle. Asiaan-->
Tarkoitus olisi kuvailla Bader Hyperion Zoom Mark III 8-24mm + Hyberion Barlow 2,25x läpi. Ko. okulaarissa (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p466_Baader-Hyperion-Zoom-Mark-III--8-24mm----1-25----2-.html) on valmiit M54 -kierteet okulaariprjoktiota varten. Oheisessa kuvassa on valmistajan (Bader) kokoonpano-kuva tarvittavine osineen, Canonin EOS:lla kuvaamiseen tämän okulaarin läpi. Ajattelin myös käyttää ko. okulaariin tarkoitettua Barlowia (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5059_Baader-Hyperion-2-25x-Barlow-lens-w--1-25--and-T2-connection.html), jolla saadaan laajennetttua okulaarin polttoväli kokonaisuudessaan --> 3,5-24mm (Barlowin kanssa siis 3,5-10,5mm). Nyt seuraa kaksi minua askarruttavaa kysymystä:

1) Jos käytän em. Barlowia, joka asennetaan okulaaarin loppupäähän, vaikuttaako se muutostarvetta kuvassa esitettyyn kokoonpanoon?
2) Jos laitan kokoonpanon loppupäähän vielä 2"/30mm jatkopalan ja siihen 2" IR/UV -cut filtterin, pelittääkö/tarkentuuko tällä kokoonpanolla?

Kiitos kun jaksat vastata!
-Mikko-

einari

Kas, en tiennytkään että Hyperion zoomiin saa varta vasten vielä oman barlowinkin.
Mulla on samainen zoomi eikä kyllä ole ainakaan webikameran kanssa ollut tarvetta suuremmille suurennoksille.
Mutta mikä estää kokeilemasta.
Ja jos ei täältä tule vastausta niin kannattaa kysyä suoraan TS:ltä.
Luulen että sieltä löytyy asiantuntemusta.
___
Tapio

Kaizu

Vastakysymyksiä

Mikä on okulaarin loppupää?
Mikä on kokoonpanon loppupää?
Mihin pyrit tällä kokoonpanolla?
Minkälainen fokusointilaite kantaa tuon kokoonpanon säilyttäen samalla ryhtinsä (kollimointi ei muutu)?

Kaizu
Kai Forssen

mals77

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 08.04.2012, 17:28:12
Vastakysymyksiä

Mikä on okulaarin loppupää?
Mikä on kokoonpanon loppupää?
Mihin pyrit tällä kokoonpanolla?
Minkälainen fokusointilaite kantaa tuon kokoonpanon säilyttäen samalla ryhtinsä (kollimointi ei muutu)?

Kaizu
Viittaan kirjoituksissani alkuperäisen kirjoituksen oheiseen kokoonpanokuvaan, eli:

Q: Mikä on okulaarin loppupää?
A: Jos alkupää on se, mihin katsotaan, niin eikös se toinen pää ole silloin loppupää ;)

Q: Mikä on kokoonpanon loppupää?
A: Jos kokoonpanon alkupää tässä aiheyhteydessä on kamera, niin loppupää samassa aiheyhteydessä olisi siis okulaarin/barlowin loppupää.

Q: Mihin pyrit tällä kokoonpanolla?
A: Maximaaliseen suurennokseen ;) Ajatus oli käyttää aurinkokuvaukseen, joskin tuo 8mm okulaarisuurennos riittänee  lähes minkä putken kanssa hyvänsä.

Q: Minkälainen fokusointilaite kantaa tuon kokoonpanon säilyttäen samalla ryhtinsä (kollimointi ei muutu)?
A: Tämä liittyy Vixen "hankintaprojektiini", eli VMC200L. Ko. putkessa on melko jämäkän oloinen tarkentimen runkokiinnitys: http://djcameras.picturepush.com/showformat.php?format=1024&alid=102105&imgid=6542085&clid=3828. Kaipa tuolle kokoonpanolle putki löytyy, kun tuollaisia kokoonpanokuvia valmistajat esittää. Tämä kokoonpano ei mielestäni poikkea paljoakaan useimmista kokoonpanoista, joissa on tyypillisesti korjausputkia, loittoputkia tai polttovälin lyhentäjiä.

-Mikko-

Kaizu

Kyselin tuota alku- ja loppupäätä sen vuoksi että olen tottunut pitämään kaukoputken alkupäänä objektiivia ja loppupäänä okulaaria tai kameraa. Tästä sain sen kuvan että järjestys on päinvastainen.

En tiedä mitä aiot kuvata mutta minulle on riittänyt 2x barlovilla aikaansaatu 4,3m:n polttoväli saamaan aikaan seurantaongelmia. Tuolle suurennukselle en keksi muuta käyttöä kuin planeetat.

Minun kohdalleni ei ole sattunut yhtään fokusointilaitetta joka kunnialla kantaisi 1,25" okulaariholkkiin kiinnitetyn järkkärin. Olen joutunut rakentamaan tukevammat fokuserit kaikkiin kuvausputkiini. TAL250K putkessani edellisellä omistajalla oli ollut kiinni SBIG mutta sekään ei tahtonut pysyä paikoillaan ja lopulta fokuseri oli hajonnut liialliseen kiristämiseen. Tämäkin oli 2" holkille tehty. Tuo kameran edessä oleva tötterö lisää momenttivartta jolla kamera vääntää fokusointilaitetta mutkalle.

Kaizu

Kai Forssen

mals77

Ok, ymmärrän.
Kuten edellisessä viiestissäni jo kerroin, ajatus oli käyttää kokoonpanoa aurinkokuvaukseen, mutta en suinkhan 3,5mm polttista ajatellut käyttää. Lähinnä 5-10mm polttikset ois haussa, joskin samaan lopputulemaan pääsisin hankkimalla 5mm Hyperionin (tuo zoomi minulta jo löytyy).

Ko. Vixenissä on 2" tarkenninm, tai itseasiassa "Adapter Thread: 60mm/50.8mm compression ring", niinkuin valmistaja sen ilmoittaa. Kokoonpanokuvasta poiketen, Hyperion Zoom on myös 2" kiinnityksellä. Mutta luotan kokemukseesi ja mietin vielä jotain toista putkea esim. 3" tarkentimella.

-Mikko- 

Kaizu

Kun googletat "grayford focuser" löydät kuvia fokuserin rakenteesta. Niitä katsomalla selviää miksi pitkän putken päässä oleva painava kamera ja grayford fokuseri sopivat huonosti yhteen.
Ko. fokuserin voi rakentaa tukevaksikin kun pidentää tukilaakereiden välimatkaa. Pelkkä halkaisijan kasvatus, ilman että tukilaakereiden välimatka kasvaa, huonontaa tukevuutta vääntöä vastaan.
Tukevia saa ostettuakin mutta putkien mukana tulevat sopivat yleensä vain kevyen okulaarin kannatteluun.
Jimsmobilen sivuilla löytyy heidän fokusereilleen myös taulukko eri sovelluksia varten. Taulikosta löytyy myös kohta "vertical load capasity" joka kertoo millaista kuormaa tarkennin jaksaa nostaa tai laskea. Siitä saa vähän osviittaa millaisille kuormille laite on suunniteltu. Tuokaan luku ei suoraan kerro miten tarkennin käyttäytyy kun se on vaakasuorassa ja kuorma kiinnitetty siihen pitkän varren päähän.
Focuser.com sivuilla löytyy myös esimerkkejä miten painavakin kamera ripustetaan SCT-putken perään. Löytyi jopa Vixen VMC260 perään laitettu fokuseri. Googlatessa huomaat että näihinkin vempaimiin saa kulumaan rahaa.

Kaizu
Kai Forssen

naavis

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 09.04.2012, 11:49:29
Kun googletat "grayford focuser" löydät kuvia fokuserin rakenteesta.

Löytyy varmaan vielä paremmin jos kirjoittaa nimen oikein, eli "Crayford focuser". :police:

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: naavis - 09.04.2012, 14:52:51
Löytyy varmaan vielä paremmin jos kirjoittaa nimen oikein, eli "Crayford focuser". :police:
Googletin itsekin "Crayford focuser", viestiin tuli sitten typo.
Testasin kuitenkin ylläolevan väitteen ja totesin paikkaansapitämättömäksi. Google ajatteli puolestani ja samat linkit löytyivät kummallakin haulla.

Kaizu
Kai Forssen

mals77

Jos lähtis siitä ajatuksesta, että hankkis kevyehkön web/ccd/cmos -värikameran, joka soveltus okulaari-projektioihin. Onko suosituksia?

-Mikko-

einari

Imaging Sourcen sinikuutiot on varsin kustannustehokas vaihtoehto planeetta- ja kuukuvaukseen.
Sieltä voi kukkaron ja pikselimäärän mukaan valita sopivan vaihtoehdon.
Varsinkin 618-malli on osoittautunut herkäksi kameraksi vaikka onkin vain vga-kamera, mutta riittää useimmilla planeettakuviin.
___
Tapio

Ransu

Jos Mikolla on mielessä Auringon kuvaus niin webkameratyyppinen ja pienikennoinen kamera yhdistettynä mahdollisesti sinulle tulevan Vixenin n.2000mm polttoväliin kattaa kyllä aika hyvin tarpeet suurista suurennoksita, jos haluaa hurjaksi heittäytyä niin barlowilla saat jo niin paljon suurennosta että käytännössä et juuri koskaan saa seeingin takia sitä edes hyödynnettyä. Oman kokemuksen perusteella Imagin Sourcen kameroista 618 kennoinen värikamera alkaa olla käytännössä jo liian herkkä Aurinkoa kuvatessa, ainakaan omasta värikamerastani en ole saanut säädettyä Aurinkoa kuvatessa niin hyvää kuvaa kuin tuosta toucam pohjaisesta neximagesta.
Oliko sinulla vielä QHY5 guiderikamera? Sillä pääsee nimittäin ihan hyviin tuloksiin kuvauksessakin, kuva-ala on laajempi, toimii myös aurinkokuvauksessa. Ohjelmat joilla tuota kameraa voi käyttää rajoittuvat ilmeisesti yhteen, (QG Videoon) joka on aika syvältä verrattuna esim sharpcap ohjelmaan. Omassa koneessa ohjelma jumii heti jos vahingossa laittaa focus aid:n päälle
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

einari

Suosittelen myös kokeilua QHY:lla jos sellainen on.
Samaa mieltä Ransun kanssa että QGVideo jattää paljon toivomisen varaa.
Vinkkinä että mulla ainakin focus aid (ja suurennos) toimii kun vaihtaa kameran värimoodiin (mulla pitäisi olla mv-kamera).
___
Tapio

mals77

Minulla on kyllä QHY5, mutta monochrome versiona ja haluaisin värikameran. QHY5:lle löytyy kyllä ASCOM -ajurit, joten se on yhteensopiva esim. Nebulosityn kanssa.

Mitä tulee tuohon Vixenin suurennuskykyyn niin putki prime-focus:lla kuvatessa tuottaa noin 1,5 asteen näkökentän ja aurinko sitä vastoin on noin 0,32 asteen kokoinen. Ei tuolla siis yksityiskohtia liioin irtoa.

ImageSoursen kamerat ovat melko möhkäleitä nekin, lukuunottamatta näitä pieniä sieviä: https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p4248_One4all-Farb-Kamera-fuer-Mond-Planeten-Mikroskop---2-2-m-Pixel.html

-Mikko-

pnuu

Lainaus käyttäjältä: mals77 - 10.04.2012, 20:37:43
Mitä tulee tuohon Vixenin suurennuskykyyn niin putki prime-focus:lla kuvatessa tuottaa noin 1,5 asteen näkökentän ja aurinko sitä vastoin on noin 0,32 asteen kokoinen. Ei tuolla siis yksityiskohtia liioin irtoa.

Näkökenttähän riippuu ihan kennon koosta. Jos järkkärillä tuleekin tuollainen 1,5 asteen näkökenttä, niin pienikennoisella kameralla (kuten sorsalla) näkökenttä on huomattavasti kapeampi. Yksityiskohtien näkymiseen vaikuttavat sitten lähinnä pikselien koko sekä pinottavien ruutujen määrä. Ruutujen määrään auttaa noista sorsista saatava 30-60 fps video, jolloin pinoussoftalla on paljon pureskeltavaa. Ja en sanoisi Imaging Sourcen kameroita isoiksi, painoa noin pokkarin verran näillä täysikuutioilla.
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"