Avaruus.fi - keskustelualue

Havaintokohteet ja havaitseminen => Galaksit ja galaksiryhmät => Aiheen aloitti: Mare Nectaris - 01.07.2016, 16:09:03

Otsikko: Kahdeksan vuoden projekti saalisti 250 000 muinaista galaksia
Kirjoitti: Mare Nectaris - 01.07.2016, 16:09:03
Nottinghamin yliopiston tutkijat ovat keränneet havaintoaineistoa 13 miljardin valovuoden takaa, neljä kertaa täyden Kuun alaa vastaavalta kuva-alalta. Havainnot on tehty UltraVISTA-projektissa UK Infrared Teleskoopilla Mauna Kealla, Havaijilla. Havainnointi alkoi 2005, ja kahdeksan vuoden aikana on kertynyt dataa yli 1000 tunnin ajalta. Hubble-avaruusteleskoopin Deep Field -kuvissa on päästy aiemmin aina 400 miljoonan vuoden päähän alkuräjähdyksestä, mutta kuva-ala on ollut vain murto-osa nyt saavutetusta.

Aineistossa on 250 000 galaksia. Suuren aineiston avulla voidaan mallintaa tilastollisesti luotettavasti galaksien muotoutumista ja kehitystä.

Astrofysikaalisesti erityisen kiinnostavia ovat suuret, punertavat elliptiset galaksit, joissa tähtituotanto loppui varhain, noin 10 miljardia vuotta sitten. Tällaisia kohteita arvellaan aineistossa olevan satoja tai jopa tuhansia. Niiden avulla voidaan selvittää mm. hypoteesia, jonka mukaan supermassiiviset mustat aukot olisivat pysäyttäneet tähtien kehittymisen näissä galakseissa.

Muita tutkimuskohteita ovat kvasaarit ja pimeä aine, jota voidaan tutkia välillisesti selvittämällä galaksijoukkojen muodostamia ryhmiä (klusteroitumista). Tutkijat toivovat myös voivansa havaita valtavia, ikivanhoja galakseja, jotka muodostuivat pian alkuräjähdyksen jälkeisen reionisaation tehtyä maailmankaikkeudesta läpinäkyvän.

Asiasta uutisoi  Astronomy-lehti (http://www.astronomy.com/news/2016/06/ultra-deep-survey-unveils-observations-of-largest-ever-swath-of-deep-universe).