Aloitteleva Astrokuvaaja kokeilee...

Aloittaja Regulus, 27.03.2008, 21:54:31

« edellinen - seuraava »

Lauri Kangas

Käytännössä kaikissa on. Vähän kalliimmalla (parikymmentä euroa) saa lisäksi ohjelmoitavia laukaisimia jolla voit vaikka ottaa 20 kappaletta kahden minuutin valotuksia, tai mitä vaan.

Regulus

Tämmönen Hähnel Giga T Pro II sieltä nyt tuli. Ihan pätevän oloinen peli sen jälkeen, kun olin opiskellut sen mitä käyttöohjeessa jäi kertomatta. Hiukan siinä tarvittiin sadattelua mutta loppu hyvin. Radio-ohjaus kantaa sataan metriin asti eli voin käytellä kameraa vaikka Nesteen kahvilasta.   :laugh: Hintaa vehkeellä 74€.

Regulus

Lainaus käyttäjältä: Optiscreen - 09.09.2012, 22:32:26
Tässä kokeilu Nokian 808 Pureview kännykällä Otavasta. Kuva on käsittelemätön suoraan puhelimesta otettu. Resoluutio 3264x2448, f/2.4, valotus 2.7 sekuntia ja ISO400.
https://www.dropbox.com/s/ss3q8oe0wcucxjz/2012-09-09-0376.jpg

Zoomaus ei ole Dropboxissa paras, mutta kannattaa kokeilla. Omalla koneella zoomaillessa löytyy yllättävän paljon lisää tähtiä.

Wautsi! Hieno föönikuva ja käsi vakaa! :)

M M.

Onko kenelläkään vinkkejä linnunradan kuvaamiseen? Tässä on minun ensi yritykseni sen kuvaamisesta ja kuten huomaa, tarkennus ei oikein onnistunut. Kuva on otettu 45s valotuksella.
•Milla Myllymaa, Kempele
•Canon eos 500d
   Canon 50mm, 15-55mm
   Samyang 8mm
•Canon Powershot SX1 IS

Timpe

Millä tarkensit? Kamerasta liveview-näkymä päälle ja sieltä 10x suurennus käyttöön, niin sitä apuna käyttäen pääsee riittävän lähelle oikeaa tarkennusta. Jos kuvasit täydellä aukolla, niin objektiivin (esim. tuo 50mm) kuva-ala on varmasti hiukan kaareutunut, joten kuvan nurkat ovat eri tarkennuksessa kuin keskusta. Tähän auttaa pieni objektiivin himmennys (esim. F1.8-> F2.5), mikä lisää kuvan syväterävyysaluetta. Tuon lisäksi käyttämäsi 45s valotus on liian pitkä, jota esim. tuolla 50mm polttovälillä saisi enää teräviä tähtiä ilman seurantaa. Kamera kannattaa laukaista kaukolaukaisijalla + käyttää peilin lukitusta, jotta laukaisuepäterävyyttä tulisi mahdollisimman vähän ja tukevan jalustan käyttö on itsestäänselvyys (mieluiten siis seurannalla varustettuna).

Linnunratakuvissa olisi hyvä olla objektiivissa mahdollisimman suuri aukko, jonka läpi valo pääsee kameran kennolle. Tällöin esim. 50mm F2 objektiivi (himmentimen aukon halkaisija 25mm) olisi parempi keräämään valoa Linnunradan tähdistä kuin 18mm F3.5 objektiivi (=5.1mm himmenninaukko). Linnunrata on tietysti laaja-alainen kohde, joten jokin valovoimainen laajakulmaobjektiivi (esim. 24mm F1.4) olisi optimi sen kuvaamiseen. Tällaiset objektiivit ovat kalllita valmistaa ja omistaa, joten yleensä on tyytyminen siihen mitä kameralaukusta löytyy. Yleisohjeena kiinteäpolttoväliset objektiivit ovat parempia valintoja tähtikuvaukseen kuin zoomit, joissa riittää kuvan vääristymiä jokaiseen lähtöön ja joiden valovoima on kiinteitä objektiiveja heikompi. Myös objektiivin hinta seuraa sen laatua, mutta edes kallis hinta ei ole tae hyvistä tähtimuodoista, koska valovoimaisia objektiiveja ei valmisteta tähtikuvauskäyttöä silmällä pitäen.
- Timo Inkinen

M M.

Ihan vain manuaalilla tarkensin ja kiitti vinkistä, kokeilenpa tuota seuraavalla kerralla. Tarkennukset eivät ole juuri milloinkaan olleet kohdillaan. Ja uutta objektiivia olen hankkimassa, sitten kun sellainen hyvä löytyy.
•Milla Myllymaa, Kempele
•Canon eos 500d
   Canon 50mm, 15-55mm
   Samyang 8mm
•Canon Powershot SX1 IS

Iida M

Kokeilin pari päivää takaperin kuun kuvaamista kaukoputken läpi puhelimella, kun ei ole vielä kunnon kuvauskalustoa. Ei ole pinottu tai muokattu. Tuosta saisi varmasti paremman kuvan jos muokkaisi ja pinoaisi. Taidan ladata registaxin tai vastaavan ja kokeilla joku päivä.   :smiley:

Timpe

Kuvasta päätellen paras tapa parantaa kuvaa olisi sen kännykkäkameran tukeminen "kiinteään asentoon" okulaarin taakse. Okulaarisuurennuksella kuvatessa on tärkeää, että käytetyn kameran objektiivi on ihan keskellä okulaarista tulevaa valokimppua. Lisäksi kameran objektiivin tulisi olla oikeassa kulmassa okulaariin nähden (se ei saa kallistua yhtään vinoon).

Pienilinssiset kännykkäkamerat ovat sinällään yllättävän hyviä välineitä esim. Kuu-kuvaukseen, kun vain yllä olevat kohdistusvaatimukset ja tärähtämätön kameran laukaisu huomioidaan riittävän hyvin. Toisin sanoen Kuu-kuvan laatu ei ole yleensä kiinni (nykyisten) kännykkäkameroiden laadusta, vaan enemmänkin kuvaajan puuttellisista toimista kännykän kiinnittämisessä/tukemisessa okulaarin taakse. Sama pätee myös suoraan kaukoputken polttopisteessä kuvaamiseen eli kun kuvataan ilman okulaaria.
- Timo Inkinen

Optiscreen

Sain eilen valmiiksi parallelogrammi-jalustan kiikarille ja tänä aamuna kokeilin kuvata kuuta. Kiikari on 20*80 ja kuva otettu 808 pureview-kännykällä käsivaralla kiikarin läpi. Teline kameraa varten on vielä työn alla. Kuva on tuplattu yhdestä, eikä mitään muuta käsittelyä.
http://flic.kr/p/drRFBQ

Meade-mad

Mitäs jos laittaisit kuvan itse jalustasta? Projekti kuulostaa mielenkiintoiselle.

Kuukuvakin on ihan kiva   :cheesy:

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

kurppa

onnistunnu otos Iidalta parempia ku mun otokset kuusta, :cheesy: vois melkein kokeilla filttereillä kuvaamista jos pääsis ees samoihin tasoihin mutta nyt jupiteria ihaileen.  :grin:
CPC 925
Diagonal 1 prisma
40mm Pl
Omni 15/12/9mm
X-Cel 21mm/18mm/8mm
Drago 12.5mm
Astro 2.5x Barlow
Baader ND0,9/UHC-S/O-III Suotimet
-------------------------------------------------------
CCD kamera harkinnassa eri vaihtoehtoja voi ehdotella iha vapaasti =)

Juhanitee

Kokeilin eilen kuvata linnunrataa. Osoittautui vähän hankalaksi kohteeksi normi valokuvaukseen verrattuna.
Muistilistalle seuraaviin yrityksiin jäi:
- 17mm optiikka on tämmöiseen kohteeseen aivan liian pitkä. Revontuliinkin se on liian pitkä.
- Jalusta saa olla tukeva. Tukevuudelle ei liene mitään ylärajaa.
- 30 sekunnin valotuksen aikana taivas "liikkuu" yllättävän paljon.

Kokeilin myös kuvata itätaivaalla jotain pientä tähtirypästä 400mm Sigmalla ja törmäsin samansuuntaisiin vaikeuksiin:
- Painava lasi kukkakepin nokassa huojuu vielä sekunteja laukaisun jälkeen.
- Suuntaus on todella hankalaa.
- Tarkennus vielä hankalampaa kun 7D:n liveview ei "näe" pimeässä paljonkaan mitään.

M M.

Tässä ovat uusimmat kuvani linnnunradasta, otettu Samyangin 8mm putkella. Molemmat löytyvä myös taivaanvahdista ja niistä on myös timelapset. Laatu näyttää täällä huomattavasti huonommalta kuin koneella.
•Milla Myllymaa, Kempele
•Canon eos 500d
   Canon 50mm, 15-55mm
   Samyang 8mm
•Canon Powershot SX1 IS

jaapas

Tossa yks näpsy vanhalla 3megan äitin vanhalla. Eikä mitään käsitelyjä.
edes jupista  ole vielä saanut tällä uudella 650d parempia kuvia, kuin weppikameralla ;) Jupi karkas jo puitten taa. Vaikka luulin että saturnus ois mahtava. nyt vasta hokasin ton barlovin kierteet ja sillä koitin metsästää M5 kun sain kohilleeen stellalla tähet , 05:00 kait niin aatelin akun latauksenjälkeen räpsästä kuvat!
pilivessä tietty ;)  no normi yö. On muuten haastavaa ees ettiä käsipelillä tähet. Otan aina muutaman kirkkaan tähen ja kohistelen siihen tarkennuksen, sitten siirtelen kohteeseen. Jotka on aina haastavempia himmeimpiä ja vertailen stellalla kuvioita ja sitten räpsiin.

Tuntu että oli paljon parempi näkyvyys syksyllä... ja oli kiva viettää aikaa ulkonakin ;) tässä harrastukseesas on kivasti muuttujija ...< aika kumma sana?

Tollaset pikku pokkarit on oikeestaan  JEES  okulaarikuvaukseen!

Helepointa on weppikamera maalarintepilla okuuun kiinni . :azn:

No joo menivähän hermot ton kuvauksen kanssa tänäyönä ;) onsevaan työlästä käsipelillä kohistella, mutta  otan sen siltä oppimisenkallata. Kokoaika tässä opin lisää.

Onneksi kuvat ei maksa nykyään mitäään!   ;)
sw20cm, neq5,dmdeq5,canon650d,mslifecam.

Kääkkä

Kokeilin eilen kuvata Panstarrsia ja M31 samaan kuvaan. Innostuin JVO:n tekemästä kuvasta ja halusin kokeilla itsekkin.

Onko loppu tulos parempi jos kuvaan 9min valotuksen vaikka 30sek pätkissä, kuin 3sek pätkissä? Kuvasin nimittäin noin 200kpl 3 sekunnin mittaisia ruutuja arvoilla f/2,8 ja ISO1600. Pinosin kuvat deepskystackerillä ja lopputulos vastasi lähinnä yhtä 3sek kuvaa.. Kohina tosin oli hävinnyt.

Eli onko se vain ostettava seuranta jalusta jotta saa kuvattua pidempiä yksittäis valotuksia vai mikäkö tässä nyt lorottaa omille nilkoille?  :undecided: