Kulmaprisma ja ED-putkien värikorjaus

Aloittaja jusalak, 15.08.2009, 14:50:06

« edellinen - seuraava »

jusalak

Netistä on löytynyt mielenkiintoista tietoa kulmaprisman vaikutuksesta ED-linssiputkien värikorjaukseen. Kulmaprismassahan valo taipuu hivenen koska valo ei tule lasipintaan aivan kohtisuorassa (paitsi optisella akselilla). Monissa ED-putkissa värikorjaus painottuu enempi (ja turhankin suuressa määrin) spektrin siniseen ja violettiin päähän, kun taas punaiseen päähän jää enemmän virhettä. Prisman sanotaan korjaavan tätä punaisen pään virhettä:

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1854

Viestiketju aiheesta:

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3268453/Main/3242340

Yksityiskohtaisemmin saksankielellä koskien Celestronin 80ED -putkea (ja ilmeisesti SW 80ED on samalla optiikalla?):

http://www.astro-foren.de/showthread.php?t=8621

Kommentteja?

edit: lisätty seuraava linkki:

http://www.telescopereviews.com/ubbthreads/showflat.php/Number/2494852

hm

Prismalla on vaikutuksensa kuten pari viikkoa sitten Utsjoella Cygnuksen esitelmässä tuli esille. Hitailla putkilla, luokkaa f/12 ja hitaammat, ei asialla ole merkitystä, mutta valovoimaisemmilla on.

Laskin prisman vaikutuksen, jos objektiivina on täydellinen objektiivilinssi, jonka halkaisija 110 mm ja polttoväli 600 mm. 1,25" tuuman okulaarikoon prisman sisällä valo kulkee kutakuinkin 50 mm:n verran. Tällöin prisma aiheuttaa värivirhettä siten, että pisimmät aallonpituudet fokusoituvat lähimmäksi linssiä, lyhyemmät vastaavasti kauemmaksi. Punainen C-viiva fokusoituu 0,2 mm lähemmäksi kuin sininen F-viiva. 400 ja 700 nm:n aallonpituuksien fokusero on jo 0,45 mm. Lisäksi prisma saa aikaan säännöllisen ylikorjatun palloaberraation, jossa linssin reunoilta tulevat säteet leikkaavat optisen akselin 0,07 mm keskisäteiden takana. Asianmukaisessa laatuoptiikan suunnittelussa otetaan prisman läsnäolo huomioon.

Valovoimaisella putkella suurilla suurennuksilla ja hyvissä olosuhteissa prisman vaikutus on jo havaittavissa. Jos objektiivi on speksattu apokromaattiseksi ilman prismaa, niin sitä se ei enää ole prisman kanssa. Monissa ED-objektiiveissa toleranssit ja laatu ovat sellaisia, ettei asialla ole kovinkaan suurta merkitystä.

Hyvä prisma on kelvollisesti hoidettuna hyvin pitkäikäinen. Monikalvopinnoitetut prismat läpäisevät laajalla aallonpituusalueella yli 95 % valosta. Aluminoiduilla peruspeileillä keskimääräinen heijastus on 90 % luokkaa. Dielektrisillä peileillä päästään lähelle 100 %, joskaan ei välttämättä kaikilla aallonpituuksilla. Mitatut heijastuskäyrät 45 asteen tulokulmalla ovat sangen harvinaisia. Peileille on tyypillistä myös ajan myötä tapahtuva heijastuksen heikkeneminen ja sironta, joka heikentää pienimpien yksityiskohtien kontrastia.

Hannu Määttänen

jusalak

Osaatko sanoa ovatko nämä Celestron/SW/Orion 80ED -objektiivit suunniteltu prismaa silmälläpitäen kuten yhdessä edellä olevassa viestiketjussa arveltiin? Jos näin niin osaatko sanoa että onko tällaisen 80ED -putken värikorjaus (ilman prismaa) sopivampi valokuvaamiseen? Eli onko putki suunniteltu tällä tavoin kaksitoimiseksi?

Toisaalta jos putki on korjattu prismaa silmälläpitäen niin korjaushan ei päde käytettäessä kulmapeiliä. Celestronin 80ED -putken ohjelehtisen loppusivuilla olevassa lisävarusteluettelossa on tarjottu lisävarusteeksi kulmapeiliä, ei prismaa. Samoin Sky-Watcher 80 ED DS-PRO -paketin mukana toimitetaan kulmapeili eikä -prismaa. Toisaalta 2" prismoja on vähänlaisesti saatavilla ja lasin paksuuskin on niissä eri.

hm

Astro-forenin sivua pikaisesti tutkien kyseisen objektiivin värikorjaus on prisman kanssa hieman parempi, muiden kuvausvirheiden osalta vastaavasti aavistuksen heikompi. Katselu- tai kuvaustilanteessa ero luultavasti häviää ilmakehän häiriöiden, tarkennuksen ja seurannan tarkkuuden aikaansaamien epätäydellisyyksien taakse. Eroja saattaisi ehkä näkyä jollain neljän millin okulaarilla hyvällä säällä.

Hannu Määttänen

jusalak

Onko prismalla olennaista vaikutusta kuvakentän reunaosien kuvanlaatuun laajanäkökenttäisillä okulaareilla? Ts. kannattaako laajakulmaokulaareja käyttää prisman kanssa?


hm

Laajakulmaista okulaaria voi hyvin käyttää. Prisma tuo mukanaan vähäistä poikittaista värivirhettä, joka katoaa täysin laajakulmaisen okulaarin kuvausvirheisiin. Käytännössä usein laajakulmaisten okulaarien käyttömahdollisuutta rajoittaa kulma- tai kääntöprisman suppea valoaukko.

Hannu Määttänen