Linssi- ja peiliputken valonkeräyskyky?

Aloittaja marvin, 06.06.2007, 11:20:24

« edellinen - seuraava »

marvin

Tällainen asia on vaivannut jo jonkin aikaa, eli:

Mitä ilmeisimmin yleisesti ollaan sitä mieltä, että mitä valonkeräyskykyyn tulee, niin samankokoisilla (objektiivin koko) linssi- ja peiliputkilla ei ole mitään eroa.
Eli esim 150mm linssiputki kerää valoa yhtä tehokkaasti kuin 150mm peiliputki.
Jos tarkkoja ollaan, niin sama pinta-alahan noissa molemmissa on, joten saman verran valoa ne siinä mielessä kerää.

mutta mikä onkaan se valon määrä joka tavoittaa iiriksen...

Linssiputkessa valohäviö on muistini mukaan muutamia prosentteja (sanotaaan nyt suunnilleen vaikka 5%) kun taasen
peiliputkessa häviö mitataan kymmenissä prosenteissa (30-40 pros?) plus apupeilin obstruktio siihen päälle...vai olikohan se jo mukana tuossa 30-40%:ssa - oli miten oli, enemmän häviötä kuitenkin.

Tästähän seuraa oman logiikkani mukaan se, että jos käytössä on samankokoiset linssi- ja peiliputket, niin linssiputkella näkee himmeämpiä kohteita
koska linssiputken "hyötysuhde" on suurempi.

Onko asia näin?

Vesa Kankare

Riippuu vähän. Peiliputkessa vaikuttaa aika paljon peilin heijastuskyky. Normaali aluminoitu peili taitaa heijastaa 89% valosta, mutta hyvillä pinnoitteilla saadaan jopa 98% heijastuskyky. Näin ollen peileissä ei huku valoa juuri linssejä enempää. Sama koskee tietysti linssien pinnoitteita. Keskipeitto sensijaan vie valoa oman varjonsa verran ja se riipppuu vielä lisäksi aukkosuhteesta (vaikuttaa siihen kuinka suuri apupeili tarvitaan). Silmä on vielä siitä monimutkainen kaveri, että se huomaa paremminkin kontrastieroja. Jos mennään oikein hienoihin yksityiskohtiin, tulee mukaan putken muut laatutekijät kuten Baflaus jne. Ja jos käytetään akromaattista linssiputkea, niissä hukkuu kontrastia värivirheisiin jne. jne. ja siihenkin vaikuttaa aukkosuhde. Suora vertailu on siis aika vaikeaa.

Sensijaan aukko/euro on noiden osalta aika selvä. Jonkin 120mm linssin hinnalla saa jo paljon isomman dobsonin. Eikä sitten enää juurikaan nuo keskipeitot yms. enää vaikuta vertailuun.

Mieltymykset, käyttötarkoitukset, liikuteltavuus jne. on ehkä tässä vertailussa tärkeimmät komponentit.
Vesku
www.vkastronomy.com

marvin

Ok.

Minulle tärkeintä kaukoputkessa on ennenkaikkea liikuteltavuus, koska harrastuksen kannalta valitettavasti asun helsingissä, kerrostalon kolmannessa kerroksessa - talossa, jonka vakiovarusteisiin ei kuulu hissi.
Iso dobson ei siis oikein toimi. Senpä takia tässä yrittää epätoivon vimmalla keksiä patenttiratkaisua koko-vs-teho - kysymykseen.

Ja taas kerran minut tiputettiin tylysti takaisin maan pinnalle :) 

Kiitoksia asian selvittämisestä. Seuraavaksi siis hankintalistalla on omakotitalo. Tämä harrastus alkaa käydä kalliiksi...


jaava

Eikö tuollainen linssi ja peiliputken yhdistelmä tule kyseeseen. Ne ovat pieniä, pituus alle  puolet vastaavasta linssi tai newton-putkesta. Ursankin myymä Sky Watcher 127 Maksutov-Cassegrain on hyvänä pidetty vehje.

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

marvin

Joo. Noitakin on tullut mietittyä.
Meinasin yhdessä vaiheessa ostaa celestronin 8" SC-putken, joka olis goto-jalustoineen painanut vaivaiset 15kg, mutta hinta alkoi vaikuttaa vähän liian suurelta.
Ostoslistalla tuo tulee varmaan ainakin jonkin aikaa roikkumaan, ellei sitten jotain parempaa ilmaannu.
Goto olis hyvä nimenomaan kaupunkiolosuhteissa, tai näin ainakin olen itselleni alkanut uskotella...

Meade-mad

vielä hiukan alkuperäiseen kysymykseen liittyen:

Peiliputki voidaan tehdä myös ilman apupeiliä, kun pääpeilinä on offset tyyppinen rakenne. Silloin havaintolaite tai okulaari saadaan suoraan polttopisteeseen. Silloin ei tule turhia heijastavia pintoja eikä varjoja. On vaan aika epätaloudellinen tehdä ja hankalahko käyttää.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Vesa Kankare

Lainaus käyttäjältä: Meade-mad - 07.06.2007, 13:59:50
Peiliputki voidaan tehdä myös ilman apupeiliä...
Onko tällaisia rakennelmia joku tehnyt? Käytännössähän pitäisi silloin katsoa oman olan ylitse?

Offset newtoneitahan saa jopa kaupallisesti, jossa apupeili on sivussa pääpeilin näkökentästä ja näinollen ei varjosta pääpeiliä.
Vesku
www.vkastronomy.com

Never

Lainaus käyttäjältä: marvin - 06.06.2007, 16:00:00Minulle tärkeintä kaukoputkessa on ennenkaikkea liikuteltavuus, koska harrastuksen kannalta valitettavasti asun helsingissä, kerrostalon kolmannessa kerroksessa - talossa, jonka vakiovarusteisiin ei kuulu hissi. Iso dobson ei siis oikein toimi. Senpä takia tässä yrittää epätoivon vimmalla keksiä patenttiratkaisua koko-vs-teho - kysymykseen.

Pienissä, liikuteltavissa kaukoputkissa on usein sama ongelma: näkymät jäävät varsin vaisuiksi. Kohteita tietysti löytyy moneen lähtöön, mutta yksityiskohtien määrä jää varsin pieneksi. Suomesta löytyy pimeitä paikkoja paljon, mutta ei kunnon vuoria, joten siltäkin osin asiat on huonosti ja 30-40 kunnon yötä ei ole paljon kun rupeaa miettimään käytettyä rahan määrää.

Jos on auto, pääsee sillä hurjastelemaan valoja karkuun. Pääkaupunkiseudulta löytyy vielä välttäviä harrastuspaikkoja mm. Santahaminan lähistö, Vuosaari, Suvisaaristo jne.

Nykyään taitaa vaan olla helpompi mennä vaikkapa Artjärvelle ja rukoilla havaintoaikaa isoilta tuubeilta :D Siellä on nyt mahdollisuus tehdä täysin ennaltanäkemättömiä havaintoja koko maailman skaalassa.

Tai sitten vaan:

marvin

Joo. Teleskooppihankintojen suhteen on ollut fysiikan lakien lisäksi muitakin ongelmia (lähinnä kaupankäyntiin liittyviä).
Mutta tilanne on paranemaan päin. Kohtapuoliin pitäisi SW80ED-linssipuken saksasta saapua.
Celestronin tilaus ei sitten valitettavasti sieltä saksasta(kaan) onnistunut.

Tällä hetkellä tämä mitä todennäköisimmin tarkoittanee sitä, että ostan tuon Celestron NexStar 8" SC-putken suomesta. 
Täytynee nöyrästi perua pahoja puheitaan villenkellon suhteen, sillä nykyään heidän kanssaan kommunikointi toimii ihan hyvin.
Sain erittäin sopuhintaisen tarjouksen em. kasituumaisesta, joten kyllä siinä nyt silla tavalla kävi, että enää ei tarvitse
miettiä / laskeskella peiliputken ja linssiputken välisiä hyötysuhde-eroja. Tuon kasituumaisen pitäis jo olla nirsommallekin tarpeeksi iso
ja ennenkaikkea tarpeeksi kevyt (siis 10kg, eikä 15kg niinkuin aiemmin sanoin).

Mutta oppihan tässä taas jotakin uutta. Kiitoksia veikkoset :)

EDIT: Ainiin. Tuosta artjärven loppukesän tapahtumasta piti kysymäni, että mitenkä paljon jengiä sinne yleensä kasaantuu?
Meinaan että onko majoitustilat yleensä riittäneet kaikille? Olis nimittäin mukava käydä paikan päällä pyörähtämässä, kun tuota matkaakaan ei niin paljon ole.
(Keskustelu menee pahasti sivuraiteelle, mutta ei jaksa uuttakaan ketjua avata).


Meade-mad

Jos pysytään edelleen alkuperäisen otsikon aiheessa niin:

Lainaus käyttäjältä: Vesa Kankare - 07.06.2007, 14:20:39
Onko tällaisia rakennelmia joku tehnyt?

On tehnyt herra Herschel. Putkessa katsotaan kohti pääpeiliä. Laite on läheistä sukua off-axis newtonille, johon on lisätty apupeili helpottamaan käyttöä.

jk

Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Meade-mad

Lainaus käyttäjältä: marvin - 08.06.2007, 13:18:08
EDIT: Ainiin. Tuosta artjärven loppukesän tapahtumasta piti kysymäni, että mitenkä paljon jengiä sinne yleensä kasaantuu?
Meinaan että onko majoitustilat yleensä riittäneet kaikille? Olis nimittäin mukava käydä paikan päällä pyörähtämässä, kun tuota matkaakaan ei niin paljon ole.
(Keskustelu menee pahasti sivuraiteelle, mutta ei jaksa uuttakaan ketjua avata).

Aiheesta on jo ketju. Katso "Harrastetapahtumat, Cygnus"

Viimevuoden kävijälistan löydät Ursan palvelimelta.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

J-P

#11
Lainaus käyttäjältä Never
Nykyään taitaa vaan olla helpompi mennä vaikkapa Artjärvelle ja rukoilla havaintoaikaa isoilta tuubeilta  Siellä on nyt mahdollisuus tehdä täysin ennaltanäkemättömiä havaintoja koko maailman skaalassa.

Selvennys:
Ursan havaintokeskus on omatoimisuutta edellyttävä kokonaisuus, jonka hoito, toiminta ja käyttö on harrastajista itsestään kiinni.
Paikka ei siis ole tehty jonkun pienen itseään edistyksellisenä pitämän joukon toimesta tai sellaista varten. Sitä on tehty kaikkia Ursan jäseniä varten jossa kukin voi harrastaa itse parhaaksi katsomallaan tavalla huomioiden muut paikalla olevat. Ketään ei siis tarvitse "rukoilla". Yhdistyksen hallitus valvoo tasa-arvoisuuden toteutumista ja jäsenet itse suunnittelevat toiminnan.
Ne jäsenet, jotka ovat raataneet vapaaehtoisesti vuosia paikan eteen toivovat, että keskuksella tulee olemaan runsaasti käyttöä ja sen ylläpitoon osallistutaan runsaalla joukolla tarvittaessa. Tarkoittaa, että: paikalla ei ole ketään palvelemassa yksittäisen jäsenen tarpeita, koska kaikki ovat saman arvoisia jäseniä.
Tervetuloa kaikki jäsenet tekemään havaintoja syksyllä iltojen pimetessä.
Havaintolaitteet ja tornit:
Torni 1. Astrofox 36" , kolme etsinputkea, suurimmassa (n. 110mm) myös aurinkosuodin.
Torni 2. Meade 16" LX 200GPS.
Torni 3. Jäsenten omille laitteille.
Skywather 120ED linssiputki.
Coronado Solarmax 40mm H-alfa putki.
SBIG STL-1001 CCD-kamera.
Halodeck jäsenten omille laitteille.
t. J-P