GE jalusta ja meridiaaniflippaus

Aloittaja J-P, 10.03.2014, 17:13:35

« edellinen - seuraava »

J-P

Hei,

Moni varmaan tietää, että vanha Meade LX200 GPS 12" kuvauskalustoni on siirtynyt pois elävien kirjoista.
Suunnittelen uutta laitteistoa hyvin rajallisella budjetilla mutta olen saanut muutamia sponsorointiehdotuksia laitevalmistajilta.

Pikkaisen hirvittää siirtyä ekavaattoriseen jalustaan haarukkajalustan jälkeen, kun joutuu heittämään hyvästit huolettomalle yhtäjaksoiselle seurannalle yli meridiaanin.

ASA:n sivuja selatessani huomasin tällaisen ratkaisun: http://www.astrosysteme.at/eng/mount_ddm160.html
Siinä jalustatolppa on suunniteltu siten, ettei meridiaaniflippausta tarvita. Jos teettäisi tuollaisen mutkajalustan konepajalla, se lienee toimisi muidenkin ekvaattoristen jalustojen kanssa? ASA on pois pelistä hintansa vuoksi.

Onko kenelläkään kokemusta tällaisesta jalustaratkaisusta? Siinä lienee joku rasite, koska se ei vaikuta olevan laisinkaan yleinen.

J-P Metsävainio, http://astroanarchy.zenfolio.com/

PetriKe

Moi,

No äkkiseltään tulee mieleen, että GE-jalustoissa on jo valmiina 'wedge' eli kiila, jolla jalustan leveyspiirin saa säädettyä. Yleensä tämä säätövara loppuu siinä 60-70 asteen tietämillä. Tuollaisella taivutetulla pilarilla GE-jalustan säätö pitäisi asettaa 90-asteeseen tai säätövaran puute korjata tuon taivutetun pilarin kulmalla.

Vaikeaksi menee tuon systeemin suuntaaminen, mutta ei kai kuitenkaan mahdoton toteuttaa. Voisi kuvitella, että on herkempi tärähtelyille, mutta insinööri Kaizu varmaan esittää tästä tarkat laskelmat.

Niin, ja ei siinä flippauksessa mitään niin hirvittävää ole. Kuvasithan itsekin Australian flippaavalla putkella ihan menestyksekkäästi :-)
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

J-P

Hei Petri,

Juuri tuon Australian kokemuksen perusteella etsin ratkaisua ohittaa flippailu. Silloin kuvatessa etäputkella kohteet valittiin siten, ettei flippiä tarvinnut tehdä. Tämä tietysti rajoittaa kohdevalikoimaa melkoisesti. Kapeakaistakuvauksessa valotusajat ovat vielä sen verran pitkiä, että flippi on välttämätön suorittaa.

Ei se varmasti ole ongelma muutoin, kuin sen automatisoinnin suhteen. Aika paljon huolehdittavaa siinä on ja mahdollisuuksia epäonnistua...  kohteen uudelleen kohdistus, ohjaustähden jälleenvalinta ja guiderin parametrien asetus flipin jälkeen. Ai niin, jos haluaa pitää tasapainoituksen "Itäraskaana", joutuu sen suorittamaan aina flippauksen jälkeen uudelleen myös.

J-P

PetriKe

Ainoa 'todellinen' ongelma on ohjaustähden osalta. Jos meinaat automatisoida systeemit, niin silloin sinulla on (tai on pakko olla) jonkunlainen plate solve -ratkaisu, joka hoitaa uudelleen kohdistuksen. Guiderin ohjaus osaa ottaa automaattisesti flipin huomioon useallakin ohjelmalla. Mutta ohjaustähden valinta varsinkin off-axis guiderilla on vaikeaa. Siinä käy usein niin, että flipin jälkeen ei sopivaa tähteä löydykään. Sitten on muutettava kohdekoordinaatteja niin paljon, että tähti löytyy. Tällöin taas menetetään sommittelu jne.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timo Kantola

Minulla on tuollainen taitettu tolppa, ja idean lainasin juuri tuolta ASA:n sivulta.
220mm ainesputki löyty romikselta muutamalla kympillä, laipat teetätin paikallisella polttoleikkaus pajalla - oisko maksanu 40e...

Jalustassani kun kaikki putken ja kameran piuhat kulkevat ulkopuolella, niin filipin aikana saattaa johtonippu tarrautua tai jäädä vastapainotangon taakse jumiin. Varsinkin kun kuvaan pitkiä aikasarjoja - 11 h taitaa olla pisin yhtäjaksoinen ajo.

Eipä taitetusta tolpasta mitään haittaa ainakaan ole ollut, ei ole taivaalla "kuoleita kulmia" , ainakaan jalustasta/pilarista johtuvia.
Timo Kantola

Kaizu

Kun tolppa on tuota luokkaa kuin Timpalla, ei ole välttämätöntä laskea värähtelyjä. Jalustan omat akselit ovat paljon hennompia. Asan tapauksessa tärkeämpää lienee tolpan kiinnitys maaperään. Tuo jalusta kääntyy melko ripeästi. Oman Losmandyn tapauksessa tuollainenkaan pystytys ei poista flipin tarvetta. Ei tarvitse kääntyä meridiaanin ylityksessä vaan silloin kuin deklinaatio- ja tuntiakselin moottorit kohtaavat, tai siis pikkuisen ennen. Muistaakseni ainakin Mathisin jalustoissa on sama ominaisuus. Losmandyssa ominaisuudesta pääsisi eroon laittamalla muutaman sentin paksuinen kiekko tuntiakselin päähän, deklinaatioakselin alle. Jos jalusta ei törmää itseensä niin kaukoputken fyysinen pituus ja etäisyys tuntiakselista määräävät, tarvitaanko taitettua tolppaa.
Kun painopiste tekee meridiaanin ylityksen, vaihtavat tuntiakselin välykset puolta. Jalusta pitäisi olla "east heavy" että seuranta toimisi vakaasti. Ylityksen jälkeen jalusta menee epävakaasti "alamäkeen". Olen välttänyt tämän epätasapainottamalla jalustani polkupyörän "mustekalalla". Se kiristyy seurannan edetessä mutta ei jarruta liikaa vielä yhden yön aikana.  Sama efekti on Artjärven Lomossa toteutettu differentiaalivaihteella ja kahdella matopyörällä, eli sen käynti on käytännössä välyksetön.

Kaizu
Kai Forssen

Timpe

Meridiaani-flippauksesta tuli mieleen oma Gemini G41 Obs+ ja sen flippaamattomuus, mutta tämä ei ole viestini pääasiallinen pointti. Ostin näet aikoinaan tuon G41:n tämän UK Astro Buy&Sell palstan kautta: http://astrobuysell.com/uk/propview.php?minprice=0&maxprice=1000000000000000&typechoice[]=Mount-Pier-Tripod&titlechoice[]=For%20Sale&statuschoice[]=Active&sort=price%20DESC

Tuota palstaa kannattaa seurata pidemmällä ajanjaksolla, jos olet hyvää seurantajalustaa hankkimassa, koska siellä pyörii hyviä merkkijalustoja ihan järkevään hintaan. Toki saat olla varuillasi huijausten suhteen, mutta muutoin tuo voisi olla asiallinen kanava kalliimpiin laitteistohankintoihin kuten hyvät seurantajalustat ovat. Tuollaisen jalustamutikan kuljetus tänne Suomeen maksaa jotain 250-300 euroa kuriirilla, mikä on minusta käypä hinta esim. 5000 euron hintaisesta käytetystä jalustasta jonka uusi hankintahinta on ollut kaupassa vaikkapa 8000 euroa. Käytetyn kauppa on aina käytetyn kauppaa, mutta yleensä järeät seurantajalustat ovat melkoisen tukevaa tekoa (vaikeita hajoittaa/kuluttaa loppuun normaalikäytössä).
- Timo Inkinen

J-P

Hei,

Tuo mahdollinen mutkajalusta on aikomus teettää paikallisesti, joten rahti ei ole ongelma. Sama kaveri teki pilarijalustan vahalle Meadelle. Ajattelin muokkauttaa pilarista mutkajalan polttoleikkaamalla ja hitsaamalla. Käytössä oli 200mm paksuseinäinen rautaputki, tosi painavaa kamaa. En pelkää säädön hankaluutta, koska se tehdään vaan kerran. Hienosäätö jalustan omilla säätimillä lopuksi.

J-P

prototype

Pitäisikö tilata tuo ASA:n DDM160 jalusta ihan vain tuon optiona olevan 1000 metrisen vastapainoakselin takia "1 pcs Counterweight shaft 750 mm (optional 1000 m available)"  :cheesy:

mistral

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 10.03.2014, 18:40:57
Eipä taitetusta tolpasta mitään haittaa ainakaan ole ollut, ei ole taivaalla "kuoleita kulmia" , ainakaan jalustasta/pilarista johtuvia.

Eikös taitetun tolpan idea ole vaan keventää putki/vastapaino pakettia vähentämällä vastapainojen määrää? Kun tolppa on taitettu, voidaan putki tuoda lähemmäksi tuntiakselia ja näin sen vääntömomentti t.akseliin pienenee ja siksi "vastamomentti" painojen muodossa kanssa pienenee. Tähän tulokseen tulin, kun rakensin diy ekvatoriaalisen jalustan hiljattain.

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: mistral - 10.03.2014, 23:41:24
Eikös taitetun tolpan idea ole vaan keventää putki/vastapaino pakettia vähentämällä vastapainojen määrää?

Minä taitoin tolpan siksi että putki ei törmää pilariin missään vaiheessa. Yleensä kolahtaa jos putki on pitkähkö, sojottaa zeniittiin tai viellä pohjosemmaksi, tuntikulman ollessa etelän hujakoilla. Tämän kolistelun estämiseksi oli 2 vaihtoehtoa - mediaani flippi tai taitettu pilari.

Haarukkajalustalla ei ole tälläisiä ongelmia.
Timo Kantola

mistral

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 11.03.2014, 02:41:26
Minä taitoin tolpan siksi että putki ei törmää pilariin missään vaiheessa. Yleensä kolahtaa jos putki on pitkähkö, sojottaa zeniittiin tai viellä pohjosemmaksi, tuntikulman ollessa etelän hujakoilla. Tämän kolistelun estämiseksi oli 2 vaihtoehtoa - mediaani flippi tai taitettu pilari.

Haarukkajalustalla ei ole tälläisiä ongelmia.

Ahaa, flippi ei olekaan matopyörän välyksen siirtymä vaan putken pyöräytys tolpan toiselle puolelle. Omassa diy jalustassa (ilman moottoreita) ei ole tuota ongelmaa koska dek-akseli ulottuu niin kauas pilarista, Newton ei kolahda missään vaiheessa pilariin.

astro_juhis84

J-P, oletko kuullut tästä haarukkajalustasta. Hinnasta ei ole tietoa, eikä löydy mitään käyttäjäkokemuksia. Tuohon pystyy laittamaan isonkin kaukoputken eikä tarvita niitä meridiaaniflippauksia.

http://www.geminitelescope.com/ENG/mofod_eng.html
EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Atik 314e mono ccd-kamera
https://www.instagram.com/astro_juhis84/
https://www.tiktok.com/@pyro_juhis84