YLE: Tutkimussatelliitti putoaa Maahan - osia voi päätyä Suomeen

Aloittaja Timo Kantola, 07.10.2013, 16:56:24

« edellinen - seuraava »

Timo Kantola

Timo Kantola

Jutte

Tuosta on Jari Mäkisen kirjoittama blogi ollut luettavissa jo viikon Ursan pääsivulla. Mielenkiintoista seurata tilannetta. Coge on nähtävissä Suomesta tulevina öinä Heavens above sivujen avulla ja on pienestä koostaan huolimatta hyvin paljain silmin nähtävissä.
J-P Teitto

Jutte

ESA tiedotti, että satelliitiin Xenon-tankin kaasunpaine on pudonnut alle 2.5 barin, joka on raja moottorin luotettavalle toiminnalle. Moottori toimii vielä, mutta korkeintaan muutaman päivän. Sen pysähtymisen jälkeen alkaa vajoaminen, joka tuo Gocen alas parissa viikossa.
J-P
J-P Teitto


Esko Lyytinen

Tulee maan varjosta yhä pohjoisempana. Yritimme viikon vaihteessa Artjärvellä katsoa, mutta meni juuri minuuttia paria ennen ajankohtaa täysin pilveen ko suunnalla. Tuolloin vielä tuli maan varjosta etelämpänä kuin havaintopaikka.

Tänään yritin katsoa kiikareilla (Helsingin Pukinmäestä) kun tuli maan varjosta pohjoisessa alas päin mennessään noin 25 asteen korkeudella. Mutta enpä onnistunut näkemään vaikka mielestäni katsoin oikeaan suuntaan ja oikeaan aikaan. Ilmeisesti siinä kohdassa ei juuri heijastanut auringon valoa tänne päin. Oulun leveysasteella ja sitä pohjoisempana vielä olisi ilmeisesti kohtalainen mahdollisus näkyä, mutta huononee nopeasti ja varsinkin sitten kun rata alenee. Eli joka haluaa nähdä, kannattaa yrittää pian havaita. Huomenna vaikuttaisi olevan pohjois Suomessa hyvä mahdollisuus noin kello 19.42 tai 19.43 .

Esko

pnuu

Hmm. Pitääpäs seurata Ivalossa olevaa taivaskameraani, jos vaikka sattuisi selkeää. Melkein pitää katsoa tarkemmin myös vanhat kuva läpi. Jos joku haluaa kytätä "livenä", niin kerran minuutissa päivittyvä kuva tuolta löytyy täältä. Tuolta pääsee myös seuraamaan Espoossa olevan taivaskamerani kuvaa.
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

Jarmo Moilanen

Tässä Gocen seuraavien 5 päivän ennusteiden mukaiset Suomen ylitykset. Kypärät päähän!  :shocked:

Suomen alueen ylitykset:
25.10.2013 19:39 - 19:41 Ilomantsi - Kuusamo - Karigasniemi
28.10.2013 19:14 - 19:15* Lohja - Vaasa
29.10.2013 18:55 - 18:57* Lappeenranta - Oulu - Muonio
30.10.2013 18:36 - 18:38* Kuusamo - Inari

* Ajat paikallista aikaa. Mutta en tiedä huomioiko tuo sivu talviaikaan siirtymisen. Vaikuttaa että ei ja kaikki ajat ovat GMT +3h. Silloin * merkattuista ajoista pitää vähentää tunti.

Nämä ovat nähtävissä olevia ylityksiä. Menee useamminkin Suomen yli mutta päivänvalossa.

Lähde: http://www.n2yo.com/satellite/?s=34602
Jarmo

Esko Lyytinen

#7
Se tulee nyt tänään illalla maan varjosta pikkuisen 70 leveyspiirin pohjoispuolella, pohjoispuolelle liikkuen, joten näkyminen on huonoa ja siltä kanalta huononee päivittäin. Eikä se ole ihan vielä alas tulossa.

SatEvo ohjelma ennustaa eilispäiväisistä elementeistä putomisen marraskuun 8. ihan alkuun.
Kaksi ja puoli vuorokautta aiemmista elementeistä ennusti myös marraskuun 8. mutta runsas puoli vuorokautta myöhemmälle ajankohdalle.

Esko

EDIT: "Epoch (UTC):    26 October 2013 03:05:34" elementeillä "tähtää" SatEvo ohjelman mukaan putoamisen marraskuun 10. päivän alkupuoleen. Vaihtelee tuo ilmakehän tiheys, luonnollisestikin.

Jarmo Moilanen

Kyllä se sitten näkyy kun tulee ilmakehään vaikka olisi varjossa.  :wink:

Suomeen on kerran pudonnut avaruusromua.
9.12.1967 ennen kello 17:sta Kosmos 194-tekokuun kantoraketin viimeinen vaihe putosi Suomen yllä ilmakehään. Taiaalla näkyi minuutin kestänyt kipinöivä ja pienempiä kappaleita jälkeensä jättänyt tulipallo jyrinän saattelemana. Leppävirralta löytyi myöhemmin hangelta 10 kilon painoinen ja noin neliömetrin kokoinen kantoraketista peräisin oleva metallilevy, joka oli katkonut puiden oksia pudotessaan. Kiteeltä löytyi myöhemmin pienempi osa.
Jarmo

Esko Lyytinen

Nyt on SatEvo ohjelma antanut 2-rivin elementeistä putoamisennusteeksi 10. päivän (sunnuntai) joka päivän elementeistä alkaen lokakuun 28. ( 31. päivältä jäi talteenotto väliin.) Näistä on pääasiassa eli 28. päiväistä lukuunottamatta UT-vuorokauden alkupuolelle.
Viimeisimmästä eli tämän päivän ( Epoch (UTC):    02 November 2013 03:46:50 ) elementeistä antaa UT-vuorokauden desimaalille 0.2 . Kyllä tuossa vielä ehtii muutostakin tapahtua, mutta olisikohan ehkä noin vuorokauden tarkkudella tuossa ajankohdassa (?)

Aerospace sivulla ei ole ainakaan vielä ennustetta:
http://www.aerospace.org/cords/reentry-predictions/upcoming-reentries/
"No reentries expected in the next 5 days."

Esko

EDIT:
Putoamista ja sen ennustamista on käsitelty lähemmin linkissä:
http://sattrackcam.blogspot.fi/2013/10/a-short-update-on-goce-five-days-after.html

Ja epävarmuutta aiheuttavana tekijänä mainitaan mm asento joka toistaiseksi on optimaalinen "It does so using magnetic torques."
Mutta arvellan että jossakin vaiheessa ilmeisesti se säätö pettää ja se vaikuttaa voimakkaasti aikaistaen putoamista.
Tuolla kun on mainittu SatEvo ohjelman yhetydessä Fx arvo 135 niin minulla oli käytössä ohjelman oletusarvo 150 joka vastaisi vähän voimakkaampaa auringon aktiivisuutta.

Esko Lyytinen

#10
Ennuste pysyi usean päivän elementeistä 10. päivällä, mutta eilisistä hypähti noin puolitoista vorokautta myöhäisemmäksi ja sellaisena on tämänkin päivän elementeistä ollen lähellä 11. päivän vaihtumista 12. päivälle. Kun on yleisesti siirtynyt ennemminkin myöhäisempään päin, niin voisi arvella että ehkä vasta 12. päivä putoaisi (tai 11. loppupuolella), mutta jos se menettää asennon hallinnan selvästi aikasemmin niin sillä olisi suuri vaikutus aikaistaa putoamista. Ja joka tapauksessa riippuu auringon aktiivisuudesta lähipäivinä.

Esko

EDIT: (torstaina 2013,11,07 ) Tämänaamuisista elementeistä hypähtikin (edellisipäiväisiin verrattuna) runsaasti aikaisempaan suuntaan eli 10. päivälle jokseenkin puolille päiville UT. Tuohon on enää kolme päivää, joten mahtaneeko enää päivä tuosta muuttua.

Esko Lyytinen

Aerospacen ennusteessa:
http://www.aerospace.org/cords/reentry-predictions/upcoming-reentries/2009-013a/
joka olisi (todennäköisin aika) vasta 11. päivälle, menisi juuri viimeisellä kierroksella vähän ennen putoamistaan Suomen yli noin kello 19:n tienoissa meidän aikaamme. Se ennuste oli tehty eilen, jonka päivän elementeistä näyttikin venyttävän pitemmälle kuin muista nyt on ollut. Joten arvelisin todennäköisemmin putoavan tuota aiemmin.

Esko

Esko Lyytinen

#12
Yllättävän suuria ovat vaihtelut elementtien hidastuvuusparametrissa.
( Mitä joskus aiemmin olen seurannut putoamista 2-rivi-elementtien avulla niin ei mielestäni tässä vaiheessa näin paljoa ole vaihdellut. Oli pienempi-inclinaatioinen joten johtuisiko siitä että suurimmat vaihelun syyt ovat revontulivyöhykkeellä, en juuri tunne tätä puolta.)
Eilisen päivän toisista elementeistä tuli ennuste 11. päivän jälkipuoliskolle. Ja juuri niistä tuli uusi ennuste Aerospacen sivulle joka on edelleen ja se 11. päivä kello 15.
Tämänpäiväisissä elementeissä sitä vastoin on voimakas muutos "nopeampaan suuntaan."
Korkeuskin huomioiden jokseenkin kaksinkertistui hidastuvuusparametri.
En tiedä onko jo merkki satelliitin asennon säädon pettämisestä. Joka tapauksessa niiden mukaan putoaminen olisi jo marginaalisesti 9. päivän eli huomisen puolella.

Jos huomenna putoaa tai ylihuomispäivän ihan alussa niin ei ole juuri muita mahdollisuuksia pudota Suomen alueelle kuin nämä kaksi ground trackia HvAb:ltä.
http://www.heavens-above.com/gtrack.aspx?satid=34602&mjd=56605.2781769676&tz=EET
http://www.heavens-above.com/gtrack.aspx?satid=34602&mjd=56605.6942439583&tz=EET

Näistä enin mainittu tuntuisi todennäköisesti liian aikaiselta paitsi jos tosiaan satelliitin asennonnssa on tapahtunut merkittävä muutos.

En ole varma kuinka pysyviä nämä linkit ovat. Aikataulu saattaa pikkuisen heittää erityisesti jos juuri putoaisi olisi ilmeisesti pikkuisen aiemmin, mutta ei paljoa. Tällöin ground-track olisi myös marginaalisesti idempänä.

Kenties tänään vielä tulee toisetkin elementit kuten eilen.

Esko

EDIT: Myös Hesarin uutinen viittaa ennusteen siirtämiseen päivällä eteen päin, kuten eilen vaikutti.
http://www.hs.fi/ulkomaat/Goce-satelliitti+voi+sy%C3%B6ksy%C3%A4+kuolemaansa+Suomessa/a1383878362004
..  ja nyt siis vaikuttaa ihan toisen laiselta.
EDIT: "08 November 2013 13:15:24" Epochin elementtisetti antaa SatEvo ohjelmalla (F=180) putoamisennusteeksi sunnuntain 10.11 vähän 6:n jälkeen meidän aikaamme. Tuohon runsas kierros lisää niin voisi tapahtua vähän Suomen kaakkoispuolella joskus 8:n seutuvilla. HvAb ei enää näytä ennustetta noin pitkälle.
EDIT: Tulee nyt tiuhaan elementti-updateja ja kovin paljon heilahtelee käyttäytyminen.
"Epoch (UTC):    08 November 2013 15:33:10" antaisi putoamisen 11. päivälle desimaalille .194 eli jokseenkin vuorokaudella eteenpäin pomppaa edellisestä.
Nyt taas HvAb näyttää ennusteita paljon yli putoamisen. Ennusteissa on ilmeisesti huomioituna vajoamisesta vain ekan derivaatan tieto, joten sinällään näin voi olla ja on ollut ennenkin, joillain paljonkin sen jälkeen kun on pudonnut.


tähtityttö

Mitäs veikkaatte minne tippuu? Itse pidän suurena epätodennäköisyytenä sitä, että Suomeen tippuisi, mutta ainakin viimeinen tieto mikä mulla on niin näyttäisi siltä, että olisi tippumassa Suomeen. Toivottavasti ei osu omalle kohdalle  :wink:

Astronautiskelija

Space-track.org sijoittaa putoamisen maanantaille klo 4.55 UTC, jolloin Goce on Tyynen valtameren päällä Havaijin ja Pohjois-Amerikan välissä. Se on matkalla pohjoiseen ja puolisen tuntia myöhemmin Goge näkyisi Etelä-Suomesta matalalla koilisella taivaalla.  Suomi siis näyttää säästyvän.
The sky appears so steady fixed and stable as we look at it - but only if we do not look too hard. James B Kaler, Stars and Their Spectra
Clayhole Observatory
Twitter | Vimeo