Ensimmäistä kaukoputkea hankkimassa

Aloittaja Juha, 23.08.2006, 00:01:06

« edellinen - seuraava »

Juhanitee

Lainaus käyttäjältä: Apollo17 - 16.09.2013, 22:27:57
Joo tottahan teen ensin visuaalihavaintoja vuoden pari :) ja kyllä sen kuvan voi tallentaa tuonne pääkoppaan ja piirtää paperille jos siltä tuntuu. Järkkäri kyllä löytyy mutta ei se ole vielä ajankohtaista...

Mutta saattaa olla jo marraskuussa?

Apollo17

"Kukaan, joka ei ole koskaan tehnyt virhettä, ei ole yrittänyt mitään uutta." -Albert Einstein

jaapas

#1082
Mulla oli käytössä 20cm peliputki vuoden ilman jalustaa. Sohvantuoli kääntyvällä jalustalla ja tukena putkella oli viltti ja tyynyjä. Ja tuli sillä kuvattuakin. Nyt säästetyillä rahoilla ostin NEQ5:sen ja seuraavasta tilistä seurantamoottorin. Kyllä se vuosi menee kivasti opiskellessa taivasta. Kyllä niitä kohteita siellä riittää ;)

jonkun verran paranti seurantaa kun laittoin piuhat oiekeille moottoreille  :grin: Ja napasuuntaus on hiukka paremmin taas kohillaan. Jupi näyttäs pysyvän näytöllä paremmin. Aina se auttaa ku käväsee istuskelemassa sohovalla mietiskelemässä syntyjä syviä. No onneksi näissä vehkeissä ei ole paljoa liikkuvia osia. Tiiä vaikka kehtais kuvan  näpsästä kohtapuolin.
sw20cm, neq5,dmdeq5,canon650d,mslifecam.

JaniH

Hei, täällä taas yksi nimimerkillä ensimmäistä kaukoputkea hankkimassa. Kaukoputkikuume ollut useamman vuoden, mutta nyt olisi ensi kertaa mahdollisuus sellainen hankkia.

Varsinaisesti mitään tiettyä budjettia ei ole mutta haluaisin putken lähinnä visuaalihavainnointiin. Vuosi sitten hankin 7x50 kiikarit ja jalustan, mutta kun syvätaivas kovasti kiinnostaisi niin ei sillä sitten niin paljoa näe. Ursassa olen ollut jäsenenä noin 15 vuotta ja saman verran olen harrastellut paljain silmin tähtitaivaan ihmettelyä. Mutta laitepuolelta en tiedä paljoakaan. Yhden kerran elämäni aikana oon päässyt katsomaan tal-1:llä, mutta siitäkin on yli 15 vuotta aikaa.

Luin kyllä tän ketjun läpi ja hankin Olli Mantereen kaukoputken käyttäjän oppaan. Kovasti dobsoneita kehuttiin ja varmaan se olisikin paras vaihtoehto. Mutta mitä eroa on dobsonilla ja toisen merkkisellä dobsonilla? Mitä pitäisi ottaa huomioon kun selaileen ts:n nettisivuja ja vertailee putkija? Esim jossain on parempi etsin, gso:n putkissa tulee peilin tuuletin mukana jne. Eli toisin sanoen mikä olisi suhkot laadukas dobson? Oisko antaa vinkkiä? Vai onko vain pääpeilin koolla väliä (ja ehkä okulaarien laadulla)? Entä esim Js-dobson, kun on osaavan käsissä itse tehty niin saako parempaa laatua? Olisi esim Ursan sivuilla sellainen käytettynä myynnissä.

Ja silloin tällöin näkee tällä foorumilla käytettynä myynnissä tietokoneohjattuja putkia, joskus ollut celestronin cpc sarjaa tai esim nyt näyttäisi olevan celestronin c8 + cgem. Kovasti hienon näköisiä laitteita ja jotenkin houkuttaisi, että josko sittenkin sellainen, mutta onkohan kuitenkin aloittelijalle liian hienoja vehkeitä? Ja mihin tarkoitukseen tuollaiset putket on oikeastaan tehty? Kun polttoväli on niin pitkä niin eikö ne sen puolesta olisi visuaalihavainnointiin? Mutta sitten siellä on pec-korjainta yms niin tuntuisi että onko sittenkin kuvausputki?

Sekin puoli että rivitalomme pihalta katuvalot ja taloyhtiön pihavalot haittaa näkyvyyttä niin joutuisi putkea kuljettamaan autolla. Ja jos on tietokoneohjattu putki niin pitää kytkeä akkua yms niin meneeköhän liian vaikeaksi. Havaintopaikkana 10km Turun keskustasta, onneksi eteläänpäin. Pohjoisessa kaupungin valot haittaa.

Jos sattuu tällä foorumilla olemaan Turusta porukkaa jonka luona voisi jollain putkella koekatsella niin olisi erinomaisen hienoa. Auttaisi ostopäätöstä jos tietäisi mitä putkella voi kaupungissa nähdä.

MarttiM

Minä olen joskus takavuosina katsellut erään sukulaismieheni 20 cm:n Newton-teleskoopilla syvän taivaan kohteita, vaikka katuvaloja oli jonkin verran ja myös pikkukaupungin valot kajastivat etelästä päin. Kymmeniä Messierin luettelon kohteita tuli tarkastelluksi. Olisihan se tietysti ollut hienoa, jos olisimme päässeet havaitsemaan tähtitaivasta valosaasteen häiritsemättä. Se on jäänyt mieleen, että aikamoisen iso laite oli kysymyksessä - polttoväli 120 cm ja putki lepäsi ekvatoriaalisella jalustalla vastapainoineen. Kirkkaimpia planeettoja ja Kuuta katsellessa valosaaste ei juurikaan haittaa ja siksi minusta on tullut niiden havaitsija. TS:n saksan kielisillä sivuilla jotkin käyttäjät ovat arvioineet hankkimiaan kaukoputkia; dobsoneista paljon kehuja on annettu mm. 20 ja 25 cm:n Sky-Watchereille ja Orion-merkkisille reflektoreille.

monni

Nyt kohta vuoden harrastaneena ja hiukan sekä "perusharrastajan" dobsonista ja EQ jalustasta kokemusta omaavana: Alt Az dobson suorilta. Rakenne on pomminvarma, yksinkertainen ja toimiva. Siirtely on yhtä hankalaa ku minkä tahasa ison putken siirtely ja visuaalikäytössä suuntailut ja vaaka-tasoon laittelut jos GoTo toimintoa ei käytetä on ihan turhia.

Suomeksi: rutinoitunut visuaalihavaitsija huitasee jonkun 8" dobsonin ampumakuntoon ja katselee ensimmäisiä kohteita minuuteissa. Toinen ihan hyvä pointti mitä täällä foorumilla usein muistutellaan on, että ihan oikeasti semmosta yleisputkea millä sekä kuvaa että hoitaa visuaalihommat on aika vaikea saada toimimaan. Mun mielestä kannattaa suoraan päättää että visuaali on visuaali, ja kuvaushommat on sitten jotain muuta.

Vielä semmoinen lisä, että kun unohtaa heti GoTo:n ja hommaa käsin käänneltävän dobsonin, säästää aivan oikeasti ison summan rahaa tai samalla rahalla saa parempaa optista laatua (vaikka pari hyvää okulaaria lisäksi) tai isomman putken.

Järjestettiin kesällä Cygnus -tapahtumassa semmonen demotesti, että salanimellä Lauri Kangas liikkuva mies heitti minun GoTo 8" dobsonin visuaalikatselukuntoon ja etsi ensimmäisen DS kohteen näkökenttään. Tämä tapahtuma kesti 60 sekuntia. Sitten samalla kalustolla minä laitin GoTon suunnatuksi ja etsin kapulalla saman DS kohteen kun aloitettiin nollatilanteesta. Tässä meni 15 minuuttia.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

fsol77m

Lainaus käyttäjältä: JaniH - 08.10.2013, 19:46:50
Hei, täällä taas yksi nimimerkillä ensimmäistä kaukoputkea hankkimassa. Kaukoputkikuume ollut useamman vuoden, mutta nyt olisi ensi kertaa mahdollisuus sellainen hankkia.
Jos sattuu tällä foorumilla olemaan Turusta porukkaa jonka luona voisi jollain putkella koekatsella niin olisi erinomaisen hienoa. Auttaisi ostopäätöstä jos tietäisi mitä putkella voi kaupungissa nähdä.
Minulla oli täällä pitkä ja kattava selitys aiheeseen liittyen mutta Mode poisti tuon joten enpä sitten neuvo enään ikinä ketään...
Voit toki laittaa viesti pv:llä jos haluat kokeilla/nähdä/käyttää omaa skymax127:ni koska asun turussa myös (ellei Mode sitten taas estä privaatti viestejäkin).

JaniH

Lainaus käyttäjältä: fsol77m - 09.10.2013, 11:34:34
Minulla oli täällä pitkä ja kattava selitys aiheeseen liittyen mutta Mode poisti tuon joten enpä sitten neuvo enään ikinä ketään...
Voit toki laittaa viesti pv:llä jos haluat kokeilla/nähdä/käyttää omaa skymax127:ni koska asun turussa myös (ellei Mode sitten taas estä privaatti viestejäkin).

Hei toihan kuulostaa hienolta! Toki oisin kiinnostunut. Mutta yv:tä ei pystynyt laittamaan, eikä sun profiilissa ollut sähköpostiosoitetta. Hmm laitatko mulle vaikka sähköpostia janihilt at gmail.com niin katsellaan tarkemmin.

Kiitoksia myös muillekin kommenteista.

Kävin myös perjantaina katsomassa minkälaista toimintaa Turun Ursalla oli ja liityinkin jäseneksi. Harrastajien putkia siellä ei tälläkertaa ollut mutta Väisälän 15cm linssiputkella pääsi alkuun :)

topotti

Moro. Siis ei ryyppyputki. Pitäisi hankkia ensimmäinen putki. Kumpiko kannattaisi hankkia Sky watcher kymax 127 vai Sky watcher skyliner 200??. Haluaisin katsella planeettoja ja DS kohteita myös. Aluksi kuvaaminen ei välttämätöntä, mutta varmasti rupee jossain vaiheessa sekin kiinnostamaan. Mitä näillä putkilla ylipäätään on mahdollista nähdä? Kiitokset vastauksista jo etukäteen.

MarkoM

Foorumilta löytyy molemmista melko paljonkin keskustelusäikeitä, josko näitä kahta selailemalla pääsisi alkuun:

Skymax 127: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=484.0
Skyliner 200: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=418.0

Ja molempiin liittyviä kategorioita selailemalla löytyy lisää...

Sinänsä, jos kerran kuvaaminen jossain vaiheessa kiinnostaa, niin kyllä se melkein kallistuu tuonne EQ-jalustan puolelle (Skymax) - mutta tällöin tietysti pitää tarkoin harkita, että kannattaisiko hommata heti kättelyssä kunnon jalusta vaikka se hieman maksaakin.
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Jyri Lehtinen

Ensimmäiseksi kaukoputkeksi kannattaa valita laite, jota on helppo käyttää ja jolla saa tuloksia. Tämä siksi, ettei harrastus johda turhautumiseen ja ryyppyputkeen. Jos näitä kahta ehdottamaasi laitetta vertaa, niin tämä tarkoittaa Skylinerin suosimista. 20 cm pääpeili kerää valoa jo oikein mukavasti syvän taivaan havaintoja ajatellen (tarkemmin sanoen 2,5 kertaan niin paljon kuin Skymax 127) ja lisäksi dobson-jalustalla sen käyttöönotto yön alussa vaatii lähinnä nopean asettelemisen maastoon ilman tarvetta tarkoille suuntaamisille. Vanha viisaus kertoo, että dobson-havaitsija on jo ensimmäisessä kohteessaan, kun ekvatoriaalijalan käyttäjä vielä kasaa jalustansa osia.

Pienen kokonsa ansiosta Skymax jättää syvän taivaan kohteet paljon himmeämmiksi kuin Skyliner. Silläkin niitä riittää havaittaviksi yllin kyllin, mutta suurempi Skyliner rupeaa näyttämään useista kohteista yksityiskohtiakin. Jos syvän taivaan havainnot kiinnostavat, niin kannattaa ehdottomasti harkita saman rahan käyttämistä suurempaan valosaaviin. Skymax on myös polttoväliltään hieman pitempi kuin Skyliner. Tämä tarkoittaa aavistuksen suurempia suurennuksia ja pienempiä näkökenttiä samoilla okulaareilla eli sen vähän valon leviämistä vieläkin ohuemmalle ennen silmään saapumistaan. Pitkän poltovälinsä ja pienen valovoimansa takia Skymax ei ole myöskään alkuunkaan niitä helpoimpia optiikoita perehtyä tähtikuvaamisen maailmaan.

Skymaxin etuna tulevia tähtikuvauskokeiluita ajatellen on se, että se toimitetaan seurantaan kykenevällä jalustalla, kunhan siihen ostaa vielä seurantamoottorin mukaan. Kuitenkin näiden piirien seuraaminen on osoittanut, että kuvausharrastukseen todella ruvettua alkaa haluta nimen omaan siihen tarkoitukseen viritettyjä välineitä, eli uusi seurantajalkakin olisi varmaan ennen pitkään tiedossa. Lisäksi kyllä se kuvaaminenkin sujuu parhaiten, kun on ensin tutustunut taivaaseen kädestä pitäen visuaalihavaintojen parissa, eli tässä vaiheessa kannattaa miettiä visuaalihavaintoihin viritettyä laitetta.

Planeettahavaintoihin kumpikin peli soveltuu ihan hyvin. Putkien polttovälit ovat keskenään samaa luokkaa eikä planeettojen kohdalla ole valostakaan puutetta. Newton-mallisena putkena Skyliner päätyy helpommin huonoon kollimaatioon, mikä haittaa planeettahavainnoissa tärkeää kuvan terävyyttä, mutta toisaalta tilanteen korjaaminen ei sillä edellytä suurta vaivaa tai erityistaitoja.

Sen verran tosin vielä huomautan, että Skymaxin mitään versiota en ole koskaan omistanut, mutta Skylinerin vanha malli on edelleen pitkäaikaisin ja eniten käyttöä nähnyt putkeni. Juurikaan pahan sanottavan aihetta ei siitä ole tullut vastaan.

Lithos

Skymaxissa on pienempi näkökenttä kuin skylinerissa samoilla okulaareilla, sen mukana tulee jalusta joka on oiva peli kameraoptiikalla kuvaamisen opetteluun, mutta tuolla skymaxilla ei sillä jalustalla pitkiä valotuksia kummoisella saannilla harrasteta.

Karkeasti ottaen sellainen jalusta jolla tähtikuvaus alkaa onnistumaan paremmin on noin 1000 euron investointi, joten sitä ei kannata välttämättä ensimmäisenä tehdä, vielä kun se putkikin on sille jalustalle hankittava. Dobson kaukoputki on mukava katseluväline silloinkin kun myöhemmin hankittu kuvauskokoonpano on tulilla joten se voisi siinä mielessä olla mukava ensimmäinen hankinta.

Kohteiden etsiminen on skylinerilla helpompaa kuin skymaxilla, samoin jalustan pystyttäminen.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

topotti

Kiitokset hyvistä vastauksista, nyt vaan Skylineriä hankkimaan ja kirkkaita öitä odottelemaan.

tosminn

Moikka,

olemme hankkimassa jouluksi perheeseen ensimmäistä kaukoputkea. Käyttötarkoituksena olisi ihan visuaalikatselu ja myös tähtikuvauskokeilut. Budjetti olisi maksimissaan n. 500 euroa. Täältä foorumilta olen saanut paljon tietoa asiaan liittyen, mutta ajattelin vielä kysyistä muutamaa asiaa ennen hankintaa.

Olen nyt alustavasti rajannut vaihtoehdot Skywatcher Evostar 102 (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2683_Skywatcher-Evostar-102-on-EQ3---Refractor-telescope-102-1000mm.html) ja Skywatcher Skymax 127 (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2770_Skywatcher-Skymax-127-EQ3---127-1500mm-Maksutov-Telescope.html ) -kaukoputkiin.

Molemmissa tulee mukana NEQ3-jalusta, jota olen ajatellut kuvauskäyttöön järkkärin ja sen oman optiikan kera. Jos tuon jalustan kapasiteetti riittää, niin mieluusti tuo kamera tulisi piggybackina kaukoputken päälle. Mitenköhän on asian laita? Seurantalaitteistoa en nyt aluksi lähde hankkimaan, mutta se on suunnitelmissa myöhemmin.

Ja lisäksi kysyisin, että jos haluan liittää kameran suoraan kaukoputkeen, niin pitääkö tuohon Evostariin hommata T2-sovitteen lisäksi jotain muutakin? Teleskop Express suosittelee tällaista: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p200_TS-Optics-Adaptor-2--to-T2---low-profile-focal-adaptor.html

Jos taas päädyn tuohon Skymaxiin, niin siihen pitää ilmeisesti hommata jokin kiinnityspanta, jos haluaa liittää kameran piggybackina? Ja suoraan putkeen liittämiseen riittää pelkkä T2-rengas? Kamerana mulla on vanha digijärkkäri, Nikon D40.

Nämä kaukoputkethan ovat eri tyyppisiä, enkä oikein osaa perustella itselleni, että kumpi olisi sopivampi valinta. Sen ymmärrän, että syvän avaruuden kohteita näillä ei näe niin hyvin kuin joillakin muilla samaan hintaluokkaan mahtuvilla putkilla. Evostar on satasen halvempi ja Skymaxissa viehättää pieni koko. Toki muitakin vaihtoehtoja voi suositella. :)


tähtityttö

Minä ostin viime vuonna ihka ensimmäisen kaukoputkeni ja päädyin kaiken pohdiskelun jälkeen sitten tämmöiseen Sky-Watcher SKYLINER 10 dobson ja suosittelen ehdottomasti Tämä putki, kun menee lopun elämää ja ei tarvitse enää uutta ostaa ainakaan koon puolesta, eli siinä säästää mm. rahaa jonkin verran. Villenkellosta älä sitten missään nimessä mene tilaamaan putkea, vaikka se on halpa paikka, mutta He eivät vastaa viesteihin yms ja itsekin jouduin odottelemaan putkea reipas 3kk, ja se oli jo mielestäni aivan liian pitkä aika, mutta pitihän sitä kaupppaa nyt joka tapauksessa testata, koska sitä oltiin puolesta ja vastaan.