Kuvankäsittelyssä pitäisi päästä nyt alkuun

Aloittaja jtbo, 03.12.2008, 02:18:57

« edellinen - seuraava »

jtbo

Periaatteessa jotain tiedän kuvankäsittelystä mm. Registax 4:llä, mutta toisinaan törmään tilanteisiin joissa mikään ei tunnu toimivan.

Esimerkiksi tämä otos, jonka otin perjantaina:
http://jtbo.pp.fi/images/Astro/DSC_0179.JPG

No ok, ensimmäinen ongelmahan on, että menin ja unohdin laittaa RAW formaatin päälle kamerasta, mutta ei kai se vielä koko hommaa suohon aja?

Tuossa tähdet ovat mielestäni suhruisia ja niitä pitäisi saada terävemmäksi, taustasta kohinaa ehkä vähän pois(?), en tunnu vain saavan toivottua tulosta aikaan millään.

Aiemmin olin ottanut huomattavasti vaatimattoman kuvan, josta muokkaamalla sain kuitenkin omasta mielestäni ihan kelvollisen:
http://jtbo.pp.fi/images/1063_mod2_tausta.jpg
Tai ainakin jos ottaa huomioon, että tuo oli ensimmäinen kerta kun käytin Registax ohjelmaa.

Ehkä viisaammilla olisi jotain vinkkejä jotka ohjaisivat oikeaan suuntaan?

einari

Tähdet näyttää kuvassasi mielestäni kohtuullisen hyviltä (reunoilla ehkä optiikan virheitä) eikä taustakohinakaan pahalta näytä.
Ilmeisesti otettu jollain dslr-kameralla ja sen omalla optiikalla.
Onko otettu korjauskuvia (pimeäkuva/tasoituskuva) ?
Jos haluaa siistiä kuvaa niin kannattaa tutustua kuvien jälkikäsittelyyn (esim. Photoshop ja siihen Astronomy Tools ja Gradient Xterminator-lisäpalikat).
Joitakin irtovihjeitä:
- raw-formaattia kannattaa käyttää että saa kuvista kaivettua enemmän informaatiota irti
- muihin kun planeetta/kuukuviin kannattaa ehkä ennemmin käyttää DeepSkyStacker--ohjelmaa, tai vaikka IRIS:tä
Joitain ohjeita on nyt kerätty Ursan wikiin:
http://www.ursa.fi/wiki/Havaintov%e4lineet/Artikkelit
Myös täältä voi löytyä hyvää infoa:
http://www.tahtikuvaus.info/tahtivalokuvaus-faq/
___
Tapio

jtbo

Darkkeja, flatteja eikä Bias kuviakaan ole tuossa otettuna, kun havaitsin, että oli jäänyt kameraan JPG asetus päälle, niin tuumin ettei niistä paljon iloa olisi ja jätin ottamatta. Siihen toiseen olen muistaakseni ottanut kaikki ja se on lisäksi koostettu 5:stä kuvasta, objektiivikin oli toinen, sekin vaikuttanee jotain.

Tässä ongelmalapsessa on käytetty D40 kameraa omalla 18-55mm Nikkorilla varustettuna, jostain syystä tuolla tuntuu tähdet aina olevan utuisia vaikka kuinka koetan löytää äärettömän tarkennuksen, joka ko. objektiivissa on tuskaista.

Itselläni ei ole Photoshoppia, vain GIMP ja siinä on noita bittirajoitteita ilmeisesti yhä? Photoshop on aika kallis  :cry:

Irisillä en saanut niin hyvää tulosta tuon aiemman kuvan kanssa, joten siksi kokeilin jälleen tuota Registaxia, pitänee testailla Iristä tuon kanssa ja ladata tuo deep sky tracker, jos sillä taas joissain kuvissa saa erilaisen tuloksen, se on hienoa että on ilmaisia ohjelmia, niin voi koikeilla jokaisella :)

Kiitoksia näistä vinkeistä, kunhan olen syventynyt artikkeleihin ja testaillut noita ohjelmia, niin voi tulla taas lisää kysymyksiä ;)


explo

Lainaus käyttäjältä: jtbo - 03.12.2008, 15:47:21

Itselläni ei ole Photoshoppia, vain GIMP ja siinä on noita bittirajoitteita ilmeisesti yhä? Photoshop on aika kallis  :cry:

Tällä hetkellä Gimpissä (2.6 - sarja) on vasta alkua >8 bittiä / komponentti - tuelle, sekin ilmeisesti lähinnä vain joihinkin yksittäisiin operaatioihin kun "Use GEGL" on valittuna. Kokeilemisen arvoinen saattaa olla Gimpistä haarautettu CinePaint, joka on tällä hetkellä selvästi kyvykkäämpi mitä tulee suurempien bittimäärien/komponentti hallintaan. Moinen löytyy tuolta:


http://www.cinepaint.org/

Ilmeisesti 2.8 - sarja sitten pyrkii tarjoamaan normi-Gimpissäkin jo kattavan tuen tällaisiin tarpeisiin.

jtbo

Ahaa, Cinepaint vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta, yhdessä koneessa on Ubuntun johdannainen, joten siinähän tuota voisi testata, tälle Windows koneelle tuota ei näköjään vielä toistaiseksi saa, mutta ei se nyt sinällään haittaa vaikka joutuu vähän toimintoja odottelemaan, kun Linux mylly on vähän heikompitehoinen.

Deep Sky Trackerillä testailen tässä samalla, hieno mustavalkoinen kuva jossa kirkkaus on vedetty tappiin on aina tuloksena, kun olen laittanut koneen rekisteröimään kuvan, tätä pitää vielä vähän treenata  :laugh:

einari

Luithan jo DeepSkyStacker-ohjetta ?

Ja vielä yksi irtovinkki tarkennukseen kameran omalla optiikalla (kokemusta on Nikon D40:stä jossa käytin tätä):
- laita automaattifokus päälle ja tarkenna johonkin kirkkaaseen tähtitaivaan kohteeseen (kirkas tähti, planeetta, kuu, hätätilassa joku mastovalo horisontissa) ja kun tarkennus on kohdallaan niin vaihda manuaalifokukselle. älä koske enää tarkennukseen ja kuvaa
___
Tapio

jtbo

Lainaus käyttäjältä: einari - 03.12.2008, 21:20:45
Luithan jo DeepSkyStacker-ohjetta ?

Ja vielä yksi irtovinkki tarkennukseen kameran omalla optiikalla (kokemusta on Nikon D40:stä jossa käytin tätä):
- laita automaattifokus päälle ja tarkenna johonkin kirkkaaseen tähtitaivaan kohteeseen (kirkas tähti, planeetta, kuu, hätätilassa joku mastovalo horisontissa) ja kun tarkennus on kohdallaan niin vaihda manuaalifokukselle. älä koske enää tarkennukseen ja kuvaa

Juu, ohjetta on tullut luettua jonkin verran, toki sen jälkeen kun ensin on tunti kiroiltu toimimatonta ohjelmaa, koskaanhan vika ei ole käyttäjässä  :angel:

jtbo

Meniköhän tämä vähän pilalle nyt kumminkin? Tähtiä tuossa on enemmän kuin paljaalla silmällä näin ja jotain usvaa ilmestyi tuonne, neljän JPG kuvan pino, yhteensä 43s valotus, alareunassa ja vasemmalla taitaa valosaaste hieman tulla sotkemaan jo.


Haastavaa, mutta varsin mielenkiintoista, säätöjä ei ole kovin montaa, eivätkä ne ole hurjan hankalia, mutta sopivan tason löytäminen on aika hankalaa, lisäksi aika helposti saa tehtyä kuvasta jotain mitä se ei alunperin ole, mietittävää riittää taas.

Heittäkääs tiiliskivellä otsikkoon jos menee manipulaatio väärään suuntaan ;)

-Jarz-

#8
Siinähän on laajakuva Vegan ja Denebin alueelta ja se "valosaaste" on linnunradan hehkua  :smiley:. Ehkä kuvan alalaidassa on jotain pientä valosaastetta ja onkohan siellä puiden latvojakin tullut mukaan kuvaan. Kuitenkin ihan hyvä kuva noinkin pienellä kuvamäärällä ja valotusajoilla. Lisäksi olet hyvin saanut tähtien värit esille. Lisää vaan kuvia ja saat lisää yksityiskohtia näkyville. Pinoamisen ja pitkien valotusaikojen avullahan saadaan niitä himmeämpiäkin tähtiä näkyville mitä ei muuten nähdä.

Laita seuraavalla kerralla vähän enemmän tietoja kuva oheen kuten esim. mitä olet kuvannut ja milloin, millä arvoilla (ISO, polttoväli [mm], kameran tyyppi, kaukoputki tai objektiivi), kuvien lkm ja valotusajat. Nämä jälkimmäiset tiedot laitoitkin esille. Pystyy vähän paremmin arvioimaan mitä kuvassa pitäisi näkyä  :smiley:.

Tuolla "Linnunratakuvia" topicissa on samalta alueelta ottamani kuva pinottuna DSS:llä.

JM


Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

portsu73

Tässä kanssa d40 kuvattu samalta alueelta.
http://picasaweb.google.co.uk/portsu73/NikonD40#5119590448441664338

Koita ottaa darkit mukaan ja raw käyttöön, niin kyllä se siitä pikkuhiljaa alkaa paranemaan.
Vaasa, Finland

Konustart 60/700
Optica 15x70
Canon powershot a530

jtbo

Vielä en oikein hyvin tähtiä tunne, välillä ilmansuunnatkin on hakusessa, joten aika usein tulee tilanne eteen, että on tullut kuvattua jotain ja myöhemmin ei mitään muistikuvaa mitä kuvassa piti olla. Google Earthista sitten tähtikartta esiin ja arpomaan paikkaa mihin kyseinen tähtikirjo sopii. Joitain nyt pikkuhiljaa alkaa jo hahmottamaan, suuria ja selkeitä, mutta ei puhtettakaan, että voisin sanoa osaavani osoittaa vaikka jousimiehen tähtikuviota.

Vaan tässähän tätä oppii, kun kuvia käsittelee ja tuumii, että mikähän tämän tähden paikka kartalla onkaan :)

Kuvaukseen soveltuva sää tuntuu odottavan itseään, etenkin kuuta odotan innolla, sillä sen kuvaamiseen on uusi objektiivi odottanut sopivaa hetkeä jo varsin pitkään. Darkkeja jostain kuvaussessiosta on toisella koneella, voisihan niillä kokeilla alkuun mitä saa aikaiseksi.

jtbo

Kokeilin käsitellä taas vähän kuvaa, jonka kerkesin räpsäisemään juuri ennen sumun saapumista:

http://jtbo.pp.fi/images/Astro/orion_ja_m42.jpg

2.5 sek
F4.5
155mm
ISO 1600

Nikon D40 ja Tamron 70-300mm

Hankalasti tulee puut eteen pihassa kuvatessa, Orion kun on aika alhaalla, se rajoittaa myös valotusaikaa varsin tehokkaasti. Lähdin sitten parempaan paikkaan, mutta sumu kerkesi ensin ja kyllä harmitti, sillä oli harvinaisen hyvä näkyvyys.

http://jtbo.pp.fi/images/Astro/DSC_0847.NEF
Tuossa alkuperäinen ja käsittelemätön

Orionin vyöstä jäi tietty yksi tähti pois, jonka piti kyllä etsimessä mielestäni näkyä, pitää yrittää vielä m42 saada 300mm:llä kaapattua jos tulisi samalla tapaa mainio näkyvyys vielä jonain päivänä, siinä olisi omanlaiset haasteet kuvankäsittelyn kannalta.

Kuvalle tein lähinnä kokeiluluonteisesti säätöjä registaxissa, ne liukusäätimet tarjoavat varsin hyviä ominaisuuksia, gammaa, kontrastia ja kirkkautta enimmäkseen sitten ja gimpissä vähän tähtikikkailua säkenöinti suotimella. DSS:llä en saanut aikaan oikeastaan mitään muuta kuin kirkkaammat valopisteet noista tähdistä ja M42:n sumun katoamaan.