Semiregular-uutislehti numero 7 ilmestynyt

Aloittaja Mika Luostarinen, 04.05.2010, 01:45:31

« edellinen - seuraava »

Mika Luostarinen


Terve kaikki,

Laitetaan tännekin havaitsijoille tiedoksi.

Sain nimittäin vihdoinkin valmiiksi Semiregular-uutislehden numero 7/2009. Tulee hieman myöhässä mutta parempi myöhään kuin ei ...

Löytyy osoitteesta:

   http://www.semiregular.com/newsletter.cgi

PDF-tiedosto. Koko noin 9 Mb. Latautuminen kestää tuokin.

Suora linkki varsinaiseen PDF-tiedostoon:

http://www.semiregular.com/newsletter/semiregular_7.pdf


T.
Mika Luostarinen

Pekka Lehtelä

Olipa mieluinen yllätys löytää tuo suomenkielinen " Muuttuvat tähdet- visuaalihavaitsijan opas". Ostin vuosi sitten John R Percyn kirjan "Understanding Variable Stars", em. teoksesta olen pikkuhiljaa muuttuvien tähtien asioita opetellut. Tämä visuaalihavaitsijan opas on kuitenkin sopivasti käytännönläheinen verrattuna tuohon Percyn enemmän teoreettiseen kirjaan, joka sekin toki erinomainen teos onkin.

Melko vaikealta muuttuvien tähtien havaitseminen teoreettisten luokitusten yms. asioiden vuoksi ainakin näin ensin alkuun tuntuu, enkä suoraan sanoen vielä tiedä alanko niitä nykyistä tarkemmin havaitsemaan. Deep Sky- kohteiden tiiraaminen ainakin toistaiseksi kiinnostaa tällä hetkellä eniten, varsinkin avoimet joukot. Myös kaksoistähdet ovat pikkuhiljaa alkaneet entistä enemmän vetämään puoleensa. Tosin koskaan ei auta sanoa ei koskaan, yllättävän mielenkiintoiselta muuttuvien havaitseminenkin tuntuu olevan.

Joka tapauksessa varsin hyvä tuo visuaalihavaitsijan opas on, kiitokset siitä!

T: Pekka

khaos

Lainaus käyttäjältä: Pekka Lehtelä - 31.05.2010, 05:01:33
tämä visuaalihavaitsijan opas on kuitenkin sopivasti käytännönläheinen verrattuna tuohon Percyn enemmän teoreettiseen kirjaan

Toinen hyvä käytännönläheinen opas on tämä http://www.aavso.org/publications/manual/ Aavson visuaalihavaitsijan opas.

Lainaus käyttäjältä: Pekka Lehtelä - 31.05.2010, 05:01:33
Melko vaikealta muuttuvien tähtien havaitseminen teoreettisten luokitusten yms. asioiden vuoksi ainakin näin ensin alkuun tuntuu

Alku hieman hankalaa, mutta yhden kauden muuttujia visuaalisesti havainneena kannustukseni on seuraava: Rohkeasti vain havaitsemaan! Miten käytännössä homma pelittää, raportointi eteenpäin jne. asiat avautuvat kyllä ja niinkuin muistaakseni mikan oppaassa sanottiin, kannattaa valita ensin vain muutama muuttuja havaintolistalle ja mieluummin sellaisia joissa olisi laaja vaihteluväli (joka käytännössä tarkoittaa kaukoputki kohteeksi jotakin Mira-tähteä), ettei mielenkiinto karahda ainakaan siihen etteikö näkisi muuttujan Todella muuttuvan. :) Muuttujien mittailun oppii vain muuttujia mittaamalla :) Jos ei vielä ole liittynyt Ursan muuttuvien tähtien postituslistalle, sinne kannattaa liittyä ja jos tulee mitä tahansa kysyttävää, rohkeasti vain kysymään!

Lainaus käyttäjältä: Pekka Lehtelä - 31.05.2010, 05:01:33
Ostin vuosi sitten John R Percyn kirjan "Understanding Variable Stars

Itselläni olisi seuraavana hankintalistalla Coel Hellierin Cataclysmic Variable Stars-kirja, joka kertoo CV-muuttujien käyttäytymisestä. (CV-muuttujiahan ovat novat, novankaltaiset ja kääpiönovat)

Lainaus käyttäjältä: Pekka Lehtelä - 31.05.2010, 05:01:33
Tosin koskaan ei auta sanoa ei koskaan, yllättävän mielenkiintoiselta muuttuvien havaitseminenkin tuntuu olevan.

Aloitin itse muutamalla muuttujalla ja nyt huomaan että havaintolistallani on 105 tähteä, joten henkilökohtaisesti innostusta riittää :) Suurin osa on mira-tähtiä, mukaan mahtuu myös semiregular(SR)-tyypin edustajia ja sitten kääpiönovia, joiden purkauksia on mukava seurata. Jonakin iltana muuttuja on näkymättömissä, mutta seuraavana selkeänä iltana se hohtaakin siellä.

Ursallahan on tämä pimennysmuuttuja Epsilon Aurigae-projekti nyt menossa, tämähän on paljain silmin havaittava kohde, ainakin syksyllä kun illat pimenee. Toki voi kiikarilla kokeilla parasta aikaa, ainakin etelä-suomesta pitäisi vielä onnistua.

- khaos
Kim Pukero

SkyWatcher Skyliner 200/1200

Never

Lainaus käyttäjältä: Pekka Lehtelä - 31.05.2010, 05:01:33Melko vaikealta muuttuvien tähtien havaitseminen teoreettisten luokitusten yms. asioiden vuoksi ainakin näin ensin alkuun tuntuu, enkä suoraan sanoen vielä tiedä alanko niitä nykyistä tarkemmin havaitsemaan. Deep Sky- kohteiden tiiraaminen ainakin toistaiseksi kiinnostaa tällä hetkellä eniten, varsinkin avoimet joukot. Myös kaksoistähdet ovat pikkuhiljaa alkaneet entistä enemmän vetämään puoleensa. Tosin koskaan ei auta sanoa ei koskaan, yllättävän mielenkiintoiselta muuttuvien havaitseminenkin tuntuu olevan.

Kiinnostavia otuksia ovat tosiaan varsinkin kun miettii kohdetta aina syvällisemmin kun niitä katselee. Harmittavasti ne ovat "vain tähtiä" joten havainnoista jää vähän sellainen tuntuma pois johon on tottunut ds-havainnoissa. Sama vika vähän kvasaareissa ja asteroideissa. Epätoivon suurempina hetkinä voisin kokeilla muutamaa muuttujaa ja asterioidia tässä kesällä. Mutta jokainenhan tietysti bongailee mikä jaksaa innostaa  :grin:

LainaaJoka tapauksessa varsin hyvä tuo visuaalihavaitsijan opas on, kiitokset siitä!

Tuo tuli itsellenikin aika puun takaa enkä ole kyseistä opasta edes nähnyt tai siitä kuullut. Voisi olla hyvä idea siirtää koko paketti Ursan Wikiin jos se ei siellä vielä ole. Erinomainen opas kuitenkin!

/Jaakko

VeikkoM

Lainaus käyttäjältä: Never - 31.05.2010, 14:06:23
Tuo tuli itsellenikin aika puun takaa enkä ole kyseistä opasta edes nähnyt tai siitä kuullut. Voisi olla hyvä idea siirtää koko paketti Ursan Wikiin jos se ei siellä vielä ole. Erinomainen opas kuitenkin!
/Jaakko


Ursan muuttujaryhmän wikistä (http://www.ursa.fi/wiki/Muuttujat/Muuttujat)
on kyllä linkki tuohon Luostarisen Mika laatimaan oppaaseen.

Noin yleensä muuttujahavaitsemisesta:  Itse havaitseminen on kyllä helppoa,
ehkä teoreettinen pohja taustalla voi olla vähän haastavampaa.


Vanhempaa suokmenkielistä kirjallisuutta aiheesta
Tähtitieteen harrastajan käsikirja 2 (Ursa).  Toki monet jutut
ovat kehittyneet, mutta visuaalihavaintomenetelmät eivät juuri
tuosta ole muuttuneet.

Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät