PuWe1 planetaarinen sumu

Aloittaja J-P, 01.03.2011, 17:47:45

« edellinen - seuraava »

J-P

Hei,

Aloitin viime yönä pitkähkön valotusprojektin erittäin harvoin kuvattuun kohteeseen, PuWe1 (Purgathofer-Weinberger 1, PNG 158.9 + 17.8), planetaarinen Ilveksessä.

En yleensä julkaise näin ohutta raakaversiota. Tällä kertaa teen poikkeuksen, koska tein mielenkiintoisen havainnon, näyttää siltä, että tällä sumulla on ulompi halo!
Sitä ei nähdäkseni ole aiemmin havaittu, ainakaan minulla ei ole tietoa siitä. Sen ymmärtää, koska kyseessä on laaja, 20', kohde ja suurten instrumenttien kuva-ala on aika kapea.
Kohde on muutoinkin hyvin harvoin kuvattu. Aikomuksena on kuvata kaikki kolme emissioviivaa, H-a, S-II ja O-III. Kuvaan runsaasti lisää vetyvaloa, heti kun mahdollista varmistaakseni havainnon.

Blogipostaus aiheesta:
http://astroanarchy.blogspot.com/2011/03/start-of-two-new-projects-barnard-30.html
Huom. alempi kohde samassa viestissä.



Kohinainen ja ohut kuva, vain 3h vedyn emissiota valotettu, tarvittanee 10-15h.



Timpe

Lainaus käyttäjältä: J-P - 01.03.2011, 17:47:45
...tein mielenkiintoisen havainnon, näyttää siltä, että tällä sumulla on ulompi halo! Sitä ei nähdäkseni ole aiemmin havaittu, ainakaan minulla ei ole tietoa siitä. Sen ymmärtää, koska kyseessä on laaja, 20', kohde ja suurten instrumenttien kuva-ala on aika kapea. Kohde on muutoinkin hyvin harvoin kuvattu.

Hieno löytö, jos yllä kuvattu havaintojen puute pitää paikkaansa! Kannattaa katsoa loppuun saakka mihin tämä tie vie... :smiley:
- Timo Inkinen

Never

#2
Hienoa saada aina kuvia näistä kohteista, jotka ovat kaukana normaaleista ja paljon kuvatuista kohteista!

Lainaus käyttäjältä: J-P - 01.03.2011, 17:47:45En yleensä julkaise näin ohutta raakaversiota. Tällä kertaa teen poikkeuksen, koska tein mielenkiintoisen havainnon, näyttää siltä, että tällä sumulla on ulompi halo! Sitä ei nähdäkseni ole aiemmin havaittu, ainakaan minulla ei ole tietoa siitä.

Olisikohan kyseessä kuitenkin ihan perus tähtienvälistä aineesta kohteen edessä tai takana? Jos katsoo esim. perus DSS kuvaa kohteesta ja pistää vähän käsittelyllä menemään, paljastuu alueelta todella paljon tätä "high galactic cirrus" matskua. Esim: http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/1102/1102.1309v2.pdf

"Figure 2 of Tweedy & Kwitter (1996) shows that PuWe 1 has a spherical enhanced emission shell interacting with the ISM, but the northwest sector of the shell is
dimmer than the other portions. The P.A. of the proper motions of PuWe 1 indicates that this PN is moving to the southeast which is consistent with the direction of
the PN-ISM interaction region."

Kohteesta käytetään myös tuttavallisemmin nimeä PK 158+17.1, mikäli joidenkin softat eivät PuWe 1 designaatiota tunnista. Ehdottomasti lisävalon arvoinen kohde!

/Jake

J-P

Kiitokset tiedoista!

Unohdin tosiaan tuon fluxin.... se ei yleensä pahemmin näy emissiokuvissa. Jännää on välillä, pääsis valottamaan lisää.
Nyt on hetkisen kirkasta, mutta näyttää tulevan ohuita pilviä.

Läpinäkyvyys on ollut ihan luokattoman huono viime aikoina. Näin himmeistä kohteista heikko transparenttisuus syö sen vähänkin singaalin.

Nurinniska Observatory

Voi olla, mutta ainakin minun silmiini tuossa ulommassa sumuaineksessa ikäänkuin erottuisi planetaarisille tyypillistä kehärakennetta, varsinkin kello kahden suunnassa on iso, sisemmän halon kokoinen silmukka.

Tästä kuvasta taitaa olla tulossa jotain todella erityistä, joten kunnolla valotustunteja kehiin!
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

J-P

Kun pääsen kuvaamaan lisää valoa, kuvaan ensin H-a kanavaa. Kun kuvaan O-III ja S-II kanavat, ollaan paljon viisaampia. (Jos esim. O-III hohtaa halossa, se on melkoisen varmasti osa planetaarista.)
Kolme tuntia ei ole paljon mitään tälle kohteelle, n. 15h tarvitaan, arvioni mukaan, edes kohtalaiseen lopputulemaan.

Never

Ohessa DSS vertailukuvat:


J-P

DSS data on aika ohutta näin himmeille kohteille.
Tein pienen kokeilun kuvaparilla ja kyllä siellä jotain tulee näkyviin, sinisellä varsinkin.


J-P

Hei,

jatkoa seuraa... http://astroanarchy.blogspot.com/2011/03/puwe1-planetary-nebula-project.html

Sain valotettua reippaasti lisää dataa viime yönä tähän superhimmeään planetaariseen.
H-a valotukset nyt, Baader H-alpha 7nm 12x1200s, binned 1x1 ja and 16x900s, binned 2x2.
Binnaaminen auttoi sopivasti lisäämään kameran herkkyyttä.
Lisäksi kuvassa on 14x600s O-III, binnattuna 3x3.



Näyttää siltä, että tällä planetaarisella on todellakin ulompi halo, hiukan samaan tyyliin, kuin paljon kirkkaammalla M27 planetaarisella. (Nostopainosumu)



Vaikuttaa siltä, ettei tätä laajaa ja hirmu himmeää kohdetta ole kuvattu riittävän valovoimaisella ja laajakulmaisella optiikalla ulomman halon paljastamiseksi aiemmin.




Nurinniska Observatory

Jep, enää ei ole epäilystäkään sumun himmeiden ulko-osien luonteesta. Hatunnosto ja onnittelut! Lienet ensimmäinen ihminen maailmassa joka on saanut näkyviin ja todennut tuon ulomman halon.

Pakko kysyä: miltäs nyt tuntuu?   :smiley:
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Never

Jep jep nyt on kunnon kuva ja ulompi halo on paljastunut paremmin! Erinomainen kuva ja hieno "löytö"!

/Jake

J-P

Kiitokset kommenteista!


Sain juuri yllättävän sähköpostin...


Aiemmin herra nimeltä Sakib Rasool, http://www.starsurfin.com/ , otti yhteyttä, huomattuaan blogipostaukseni PuWe1:n ulommasta halosta.
Tänään hän lähetti seuraavan meilin:

"Hello JP!!!

I contacted the professional astronomer Ronald Weinberger, one of the co-discoverers of PuWe 1 and he has confirmed the halo in your image as a new discovery! Here's what he said:


What a surprise! I did NOT expect a halo around THIS planetary nebula. This is in fact a new discovery. Perhaps the discoverer is interested to present a poster of this (and other very extended and faint) planetary nebulae during the forthcoming Symposium of the International Astronomical Union on PLANETARY NEBULAE end of July 2011 on the Canarian Islands?! Such a symposium takes place every 5 years only ...



Thank you so much!


I had a very strong feeling that the halo was previously unknown, which is why I got in contact with Ronald Weinberger! I can't believe what amateurs can achieve nowadays, who knows what other people have discovered but not noticed in their images.

I think it would be amazing if you did a poster presentation at this planetary nebula symposium. The website is: http://www.iau.org/science/meetings/future/loi_2011/loi12/

You should contact Arturo Manchado and put a case forward for your discovery presentation as this would be an incredible way of informing the wider astrnomical community! Plus your name might be mentioned in scientific journals and papers!!!

I believe that congratulations are in order and I'm extremely pleased that you have revealed something completely new and unknown!

Best regards

Sakib"


Mukava viesti kaiken kaikkiaan!
Haluan kuitenkin vahvistuksen havainnolle joltain isommalta teleskoopilta, näihin laitteisiin ja olosuhteisiin nähden tässä mennään niin äärirajalla.

naavis

Onnea hienosta löydöstä!

Jyrki

Uskomattoman hieno juttu ....onneksi olkoon.
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Timpe

Wow, se oli siis uusi löytö! Hieno juttu ja onnittelut! :cool:
- Timo Inkinen