NGC 1501

Aloittaja astro_juhis84, 31.08.2008, 13:48:40

« edellinen - seuraava »

astro_juhis84

NGC 1501 on pieni planetaarinen sumu Kirahvin tähtikuviossa. On noin puolet pienempi kooltaan kuin M 57.

Kohteen koordinaatit ovat Ra: 4h 07m 00.66s, De: +60° 55' 02.5". Ilman Gotoa en olisi löytänyt sumua, kuten en muitakaan himmeitä syvän taivaan kohteita.

Valotusta 25 * 25 sekuntia, 10" newton, Atik 16IC-S.



Pitää viime yön kuvat julkaista ennen seuraavia kuvauksia.  :)
EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Atik 314e mono ccd-kamera
https://www.instagram.com/astro_juhis84/
https://www.tiktok.com/@pyro_juhis84

Vesa Kankare

Hienoa, vähän tuntemattomampia kohteita! Pieni on, mutta näkyypä silti vähän yksityiskohtiakin!

Lainaus käyttäjältä: Juha-Matti Penttilä - 31.08.2008, 13:48:40
Kohteen koordinaatit ovat Ra: 4h 07m 00.66s, De: +60° 55' 02.5". Ilman Gotoa en olisi löytänyt sumua, kuten en muitakaan himmeitä syvän taivaan kohteita.
Harjoituksen puutetta. Kannattaa kokeilla! Mulle osa tämän harrastuksen kiehtovuutta, että tiedän tasan, missä joku kohde on. Etsimellä tehdyn tähtihyppelyn jälkeen on mainiota nähdä keskellä kennoa etsimäni kohde. Uskon, että joskus selviän (siirrettävän kalustoni kanssa) tehtävästä nopeammin kuin goton kanssa. Potkuria hakiessa meni kertalaakilla kohdalleen ja aikaa kului n. minuutti. Tästä syystä olen käyttänyt gotorahat kaikkeen muuhun ihme sälään...

Joskus on kyllä tullut gotoa ikävä, kun on puoli tuntia kartan kanssa ihmetellyt, että *** kun ei millään pääse ns. "kartalle".

(disclaimer: tämä ei ole goto-vastainen viesti, se on mainiota tekniikkaa ja varsinkin kiinteillä pystytyksillä aika tehokas)
Vesku
www.vkastronomy.com

Jouko_Kettunen

Eipä näytä kukaan kuvanneen tätä kohdetta vähään aikaan. Planetaariset sumut, vaikka ovatkin kovin pieniä, ovat mukavia kuvauskohteita kohtuullisen valosaasteen alueellakin. Ne ovat kokoonsa nähden kirkkaita toisin kuin galaksit, joiden pintakirkkaus voi jäädä hyvinkin heikoksi ja niissä on usein kiinnostavia yksityiskohtia, kuten tässäkin. Kuva on otettu 5.9.2012 kapeakaistasuodattimilla, valotusta 5 min jaksoissa yhteensä 175 min. Kaukoputkena Celestron 9.25" ja kamerana SBIG ST-8300M, Hubble väripaletti. Suuremmalla kaukoputkella saisi vielä paljon lisää yksityiskohtia esille.

J-P

On kuin koru, kaunista työtä.
Planetaariset ovat kuin maailmankaikkeuden irtokarkkeja, kaiken muotoisia ja värisiä.

Ransu

Hyvä kuva harvinaisemmasta kohteesta, yksityiskohtia näkyy tuossa sumualueessa jo mukavasti. Täytyypä laittaa listalle tämäkin kohde
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timpe

Komea sumu ja kuvassa on hyvin sen yksityiskohtia esillä. :cool:
Mutta mutta... mihin taustataivaan tähdet ovat jääneet? Kuvassa on sentään 175 minuuttia valoa, joten luulisi Kirahvistakin löytyvän tuota enemmän tähtiä kuvaan vai syökö kapeakaistakuvaus noin paljon tähtien valoa pois? Pikaisesti googlaamalla löytyi tämä LRGB vertailukuva, jossa on valotusta näin: "L=80 min. and RGB=20 min. each".
- Timo Inkinen

mickut

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 07.09.2012, 22:15:45
Mutta mutta... mihin taustataivaan tähdet ovat jääneet? Kuvassa on sentään 175 minuuttia valoa, joten luulisi Kirahvistakin löytyvän tuota enemmän tähtiä kuvaan vai syökö kapeakaistakuvaus noin paljon tähtien valoa pois?

Kapeakaistat leikkaavat tähtien kirkkauksia todella reippaasti. Tuossa lisäapua antaa taustataivaan vetäminen mustaksi, jolloin himmeämmät taustataivaan kohteetkin katoavat pesuveden mukana. Tuolla valotusmäärällä ja laiteyhdistelmällä pitäisi saada jo paljon esiin kapeakaistoillakin, sen verran hyvältä tuo näytetyssä mittakaavassa jo näyttää.

-Antti