Heh, kerrankin Iltasanomissa oli asiallinen otsikko, joka jopa piti paikkansa: Ardbegin viski palaa avaruudesta. Kyseessä on siis koe, jolla testataan, miten viski kypsyy avaruuden painottomissa olosuhteissa.
http://www.ruokala.net/uutiset/viskipullo-palaa-avaruudesta/1288732681835
http://www.ardbeg.com/ardbeg/ardbeg-in-space
Ei taitane kovin pian saada lähimmästä alan liikkeestä (ja vaikka saisikin, niin hinta olisi luultavasti ihan kiitettävä)... :grin:
Lainaus käyttäjältä: MarkoM - 02.09.2014, 15:55:44
... niin hinta olisi luultavasti ihan kiitettävä)... :grin:
Kenties jopa
tähtitieteellinen?
:)
Mitenköhän painottomuudessa nesteet sekoittuvat? Viskin kypsymisessähän tisle ja astia vaihtavat aromiaineita hitaasti keskenään. Tämä edellyttää aineiden sekoittunista eli hidasta liikettä.
Lainaus käyttäjältä: Meade-mad - 03.09.2014, 09:34:37
Kenties jopa tähtitieteellinen?
Mitenköhän painottomuudessa nesteet sekoittuvat? Viskin kypsymisessähän tisle ja astia vaihtavat aromiaineita hitaasti keskenään. Tämä edellyttää aineiden sekoittunista eli hidasta liikettä.
Se onkin hyvä kysymys. Mahtaneeko painottomuudessa tuollaista liikettä juurikaan tapahtua, jos tynnyri on paikoillaan kuten maanpäällisissä varastoissa? Vai onko tynnyrille ollut jonkinlainen teline, jossa se on ollut hitaassa pyörimisliikkeessä? No, taitavat olla liikesalaisuuksia, vaikka en oikein usko, että kovin pian kukaan on perustamassa 2000 tynnyrin kypsytysvarastoa viskille avaruuteen... :grin:
Ei toisiinsa liukenevien nesteiden tarvitse olla liikkeessä, diffuusio hoitaa sekoittumisen, vaikkakin hitaasti. Lähellä tynnyriä olevassa (jota ei siis avaruudessa ollut, siellä oli vain pullo näyteputki) viskissä makuainepitoisuudet nousevat suuremmaksi ja alkavat pikkuhiljaa diffusoitua muuallekin nesteeseen. Ja kun avaruudessa ei ole painovoima häiritsemässä, ei "rikastunut" neste keräydy astian pohjalle vaan leviää vapaasti.