Apupeilin vaikutus putken erottelukykyyn

Aloittaja Jyrki, 06.05.2011, 15:52:58

« edellinen - seuraava »

Jyrki


Olen yrittänyt ymmärtää, kuinka paljon putken apupeilin koko (tai jokin muu este) vaikuttaa kontrastiin tai resoluutioon valokuvia otettaessa.  Erilaisia juttuja asian tiimoilta löytyy paljonkin visuaalihavainnoinnin näkökulmasta, mutta en tahdo vieläkään oikein ymmärtää millainen merkitys tällä on valokuvia otettaessa.

Jos vertaa esim. linssi-, SC- ja ja RC -putkia keskenään niin onko asialla käytännön merkitystä vai saako esim. RC:llä yhtä teräviä kuvia kuin linssiputkella huolimatta RC putken melko massiivisesta "häiriötekijästä" matkan varrella ?         

Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Timpe

Tässä taitaa olla kyse valon leviämisestä tähden Airy-diskin ulompiin renkaisiin. Linssiputkilla tätä ei tapahdu niin paljon kuin esim. SCT/Newton/etc. putkilla ja tähden kuvasta tulee näin "tiukempi" linssiputkella kuvattaessa. Tämä olettaen, että tarkennus, seeing ja muut asiaan vaikuttavat seikat ovat identtisiä. En ole itse murehtinut asiaa, kun tällaiset pikkuerot saa kompensoitua kuvankäsittelyssä olemattomiin, eikä loppukuvasta voi nähdä milla putkityypillä kuva on otettu (jos Newton-apupeilin aiheuttamat diffraktiopiikit ja Photarin StarSpikes Pro -plugin jätetään huomiotta :tongue:).
- Timo Inkinen

Jyrki

Olen alkanut pohdiskelemaan mahdollisen toisen (vähän valovoimaisemman) putken hankintaa. Näyttää siltä, että hyvät kuvat vaativat paljon valotusta, ja kun aika ja hyvät kelit ovat rajalliset, niin nopeammalla putkella saisi enemmän aikaiseksi. Kaikilla vähänkin laadukkaammilla astrographeilla näyttäisi kuitenkin olevan ainakin yksi yhteinen nimittäjä eli korkea hinta  :azn: ....sekä lisäksi niissä on enemmän tai vähemmän iso "central obstrcution".

Jos kriteeriksi laittaa hyvän valovoiman ja kohtuullisen pienen koon niin vaihtoehtoja on yllättävän vähän.

Hypestar viritykset ovat melko suosittuja, mutta eivät ole oikein vakuuttaneet kuvan laadun ja laitteiston käsiteltävyyden suhteen.
http://www.hyperstarimaging.com/

Orionin Newton pohjainen AG-malli on houkuttelevan kokoinen ja varmasti laadukas. Kollimointihärdeli ja OG seuranta kuitenkin arveluttavat.
http://www.orionoptics.co.uk/AG/agrangeand(ota)t.html

ASA:n putki on samaa sukua Orionin kanssa ja on varmasti myös laadukas. Hinta AG:täkin kalliimpi.
http://www.astrosysteme.at/eng/n-series.html

Officina Stellaren uusi malli on todella houkuttelevan tuntuinen, mutta se on niin uusi ettei siitä löydy vielä käyttäjäarvioita. Testaajana toimiminen taas ei oikein innosta.
http://www.officinastellare.com/products_scheda.php?idProd=21

Kun sitten lukee juttuja CO:n vaikutuksesta putken erottelukykyyn, kuten tämä:
http://www.telescope-optics.net/telescope_central_obstruction.htm
niin alkaa väkisin miettimään onko hitaampi linssiputki sittenkin lopulta paras ratkaisu. Vaikka aiheesta löytyy runsaasti juttuja niin ne näyttäisivät käsittelevän visaalihavainnointia, eikä valokuvausta. Pitänee vaan jatkaa tutkimuksia...
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Ransu

Jos ei ihan mahdottoman valovoimaista halua niin yksi vaihtoehto olisi SkyWatcherin MN190 Maksutov Newton. 190mm F/5.3
http://www.skywatcher.com/swtinc/product.php?id=204&class1=1&class2=140
Itse olen haaveillut tätä seuraavaksi hankinnaksi, tarkoittaisi vaan minulla samalla jalustan päivittämistä jykevämmäksi, karkaa kohta mopo käsistä :cheesy:
Tuo menisi varmaan sinun jalustan kanssa vielä hyvin. Englantilaiset tuntuu jonkun verran kuvailevan tällä ja kuvat mitä olen nähnyt ovat kyllä upeita. Tuossa pitäisi olla flat field, joten mitään lisätasoittajiakaan ei enää tarvitsisi.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Jyrki


Kiitoksia vinkistä. Skywatcherilta näyttää tulevan muutenkin mielenkiintoisia putkia markkinoille nimenomaan kuvausta varten.
http://www.skywatcher.com/swtinc/product.php?class1=1&class2=120
Lisäksi syksyllä tulee markkinoille 100mm Petzval linssiputki, joka pitäisi olla suora kilpailija Takahashin FSQ 106 putkelle. Mielenkiintoista nähdä millaiseen laatuun Kiinalaiset yltävät.

Täytyy myöntää, että jos mopo ei ihan vielä ole karannut käsistä niin ainakin se keulii jo huolestuttavasti  :cheesy: Putken lisäksi mielessä pyörii näet mono kameran hankinta ensi kaudeksi.
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/