Voiko kuvaa valottaa ilman seurantajalustaa?

Aloittaja makke12, 05.08.2008, 11:16:20

« edellinen - seuraava »

makke12

Voiko taivaan kohteita valottaa ilman seuranta jalustaa?

Uppo

Voi, mikäs sen nyt estäisi. Viiruahan se tuppaa sitten piirtämään.
Jani Virtanen

GaryP

#2
Kirkkaat kohteet eivät ole ongelmia, kunhan pääset 1/1000 valoitukseen. Tämä nyt vaan heittona, jälleen ne kertoimet ovat oma lukunsa jos kuvaat okulaarin kautta, polttotasolla voit napsia kuvia kuusta tai planeeetoista, jälkimmäisiä pitää sitten osata pinota ja käsitellä... minä en osaa.

Niin, ja aurinkoa tietysti myös himmenninkalvon läpi.

EDIT. Tämä edellinen höpinäni jäi kaivertamaan itseäni, joten on syytä tarkentaa hieman. Tuo 1000mm tai 1200mm putki on jo niin pitkä polttoväliltään, että taivas lipuu silmissä ohi kun katselee läpi. Mitä ajattelit kuvata sen kautta ilman seurantaa? Ymmärrän hyvin että asiat ovat alussa epäselviä, ja ruusuiset unelmat eivät ole mahdottomia, mutta kun saat lelut käsiisi ja ensimmäiset havainnot tehtyä, loksahtaa moni asia vasta paikalleen.

Älä menetä epätoivoasi sanoisi eräskin kolleegani, mutta usko kun kokeneemmat yrittävät antaa ohjeita. Jostain syystä sitä tuppaa alussa tekemään juuri päinvastoin. Se on hemmetin kallista.
;)


Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Lauri Uusitalo

Web kameralla vaikka Kuuta tai Jupiteria. Onhan siina seurattavaa, mutta kylla sielta muutama sekuntti AVIa saa aikaiseksi. Ei valttamatta helposti tai suurella suurennoksella, mutta mika tassa olisikaan helppoa.
Kaukoputket: 25cm F5.6 Newton, SW 80ED, Lidl 70/700
Kiikarit: TS 25x80, Olympus 15x50

Timo Kuhmonen

Linnunradan laajakulmakuvaus onnistuu tarvittaessa ilman jalustaakin, mutta pidemmällä valotusajalla et seurannalla siinäkin saisi enemmän detaljeja kuvaan...
Tässä olisi yksi esimerkki linnunradan kalansilmäkuvasta (180astetta nurkasta nurkkaan, 30 sek valotus). Tavallisella fotojalustalla, ei seurantaa.
http://tinyurl.com/6d6e6d

eli paljon riippuu kuvattavasta kohteesta, kuten edellä sanottu.

awallin

Robert Reevesin kirjassa 'wide-field astrophotography' on joitain nyrkkisääntöjä valotusaikoihin ilman seurantajalustaa.

taulukon mukaan (deklinaatiosta riippuen)
25mm linssillä voisi valottaa 22 - 67 s
35mm linssillä voisi valottaa 18 s - 35 s
50mm linssillä 13 - 42 s
135mm linssillä 5 - 14 s

nämä luvut siis ovat järjestelmäkameralle tarkoitettuja kameralinssien polttovälejä.
Jos asentaa kameran kaukoputkeen niin polttoväli on jotain väliltä 500 mm ja 3000 mm putkesta riippuen ja tosiaan valotusaika saa olla vain sekunnin murto-osia ennenkuin tähdistä tule viivoja.

risto1

Tuossa on esimerkki vuosien takaa  canon 300d ja kittiobj. 18 mm  1 min valotusaika


Risto

portsu73

Tässä edellis-syksyltä esimerkki pelkällä kameralla ilman seurantaa. nikon d40/sigman joku halppis oli. Stakattu muutama kuva linnunradasta.
Joutsenen aluetta kuvasin.
Vaasa, Finland

Konustart 60/700
Optica 15x70
Canon powershot a530

makke12


Mikko Päivinen

Kyllä okulaarin läpikin voi valottaa.

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

Toni

LainaaKyllä okulaarin läpikin voi valottaa.

Kyllä, mutta kannattavampaa on olla tunkematta okulaaria väliin, jos ei ihan pakko ole (kuten pokkarikameran kanssa ikävä kyllä on). Ylimääräinen lasi valon kulkutiellä aiheuttaa sen verran isoja valohäviöitä kuvan nurkkien pimenemistä (varjostuminen/vinjetointi on ehdottomasti liian lievä ilmaisu tähän). DS-kohteet voi ns. digiscoping-menetelmällä unohtaa, mutta Kuuta, Jupiteria ja Saturnusta voi toki yrittää.
T. Veikkolainen, Järvenpää
Ursan havaintokeskus Tähtikallio, Syvä taivas - ja Aurinko-harrastusryhmät

"Toisinaan, milloin Venus yksinään hallitsee noin 45 astetta horisontin yläpuolella, se säteilee niin voimakkaasti, että melkein voi lukea sen valossa ja esineistä, joihin se sattuu, jää huomattava varjo."
- Afrikka-kirja (A. Gallen-Kallela, 1931)