MP-observatorio.

Aloittaja Mikko Päivinen, 17.03.2007, 14:01:59

« edellinen - seuraava »

kimiza

Jaaha, että niin siinä sitten kävi. :( En osaa lohduttaa ollenkaan (taino siis osaan, mutta jotenkin lohdun sanoista on mennyt maku minulla), tsemppiä vaan voin toivottaa. Toivottavasti kaikki saadaan piakkoin pelittämään, jotta rakentelu on oikeasti ollut vaivan arvoista. Kuviasi on muutenkin aina ollut ilo katsella täällä, joten se on meiltä kaikilta jonkun verran pois jos et tänä vuonna voi laittaa tänne mitään esille.

Mikko Päivinen

 Kiitoksia kaikille kannustuksesta ja nyt kun pariyötä olen tässä levännyt kunnolla on jo olokin sellainen, että kyllä se vielä kuntoon tulee. Onhan se kyllä niin, että vaikka mitä tapahtuisi en kyllä tätä harrastusta tule ikinä lopettamaan ja onhan
minulla kuitenkin tuossa kupoli hommassa vielä paljon mielenkiintoista näperrettävää ja pohdittavaa jos ei muuta keksi  :)

Sehän tässä harrastuksessa onkin minua aina viehättänyt kun tämä on niin moninaista ja avaruudessa riittää aina pohdittavaa
ilman mitään välineitäkään.

Kiitos
Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

Mikko Päivinen

 Laitoin videon omasta kupolin toiminnasta nettiin ja sen voi katsoa täältä
http://video.google.com/videoplay?docid=8348764234723642595&hl=en

Kuvanlaatu näytti menevän todella huonoksi uploudatessa ja pakatessa, mutta toivottavasti siitä nyt saa jonkinlaisen käsityksen
hommasta.

Tulen vielä tiputtamaan tuota pyörimisnopeutta ja luukkujen sulkeutumisaikaa lopulliseen versioon sillä kupolin ei todellakaan tarvitse olla noin vikkelä.
Kupoli itsessään on ja tulee olemaan samanlainen kuin videossa näkyvä.

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

kimiza

Kyllä se on se automatiikka joka jyllää. :D No, ainakin tuolla nopeudella satelliititkin pysyvät kupolin näkökentässä sen lyhyen ajan mitä ne taivaalla vilahtavat. Systeemi vaikuttaa tosi hienolta, kateelliseksi tässä tulee.

wizardd

Lainaus käyttäjältä: Mikko Päivinen - 28.10.2007, 13:44:45
Kuitenkin nyt kävi niin, että kun sain kaukoputkenkin toimimaan tietokoneelta käsi niin otin epähuomisossa usb kaapelin irti kannettavasta kun putkessa oli virta päällä niin seuraavalla kerralla kun yritin käynnistää putken uudestaan niin jälleen kerran se kävi eli mitään ei tapahdu. Olin kuitenkin sulkenut softan ennenkuin irrotin sen usb kaapelin, mutta silti putki myksityi jälleen kerran  >:( Tämä on siis kolmas kerta kun kaukoputkeni on rikki ja näitä uusia varaosiakin jouduin odottamaan yli puolivuotta ennenkuin ne saapuivat. Edellisellä kerralla kun putki mykistyi uusia osia jouduin odottamaan vähintään saman verran.
Ensimmäisellä kerralla kun putki mykistyi osia täytyi odottaa reilu 8 kuukautta eli melkosen p****aa on tuo osien toimitus tuolta celestronilta.
Kyllä täytyy olla todella pahasti jotain vialla Celestronissa jos kerran USB-kaapelin nykäisy irti aiheuttaa tuollaista... Onkohan kenelläkään muulla samankaltaisia kokemuksia? Tällä hetkellä vasta arvuuttelen jalustan hankintaa ja tuon perusteella Celestron ei kyllä todellakaan ole edes vaihtoehto. Mikähän malli on kyseessä tarkemmin? Mitäs osia tarkemmin siitä on rikki mennyt sitten tuon tapahduttua?

Mikko Päivinen

Kaukoputken malli on Celestron Nexstar 11GPS ja en ole varma valmistetaanko kyseistä mallia enää lainkaan. Jalustan sisältä löytyy muutama piirikortti ja minulla on pimentynyt ns. pääkortti sekä moottoreiden ohjaus kortti. Vaikka nämä kortit eivät maksa yhteensä kuin hieman alle 400e ja kotivakuutus korvaa osan summasta en aio siltikään enää korjata jalustaa sillä en yksinkertaiseksi jaksa enää kertaakaan nähdä vaivaa tämän asian eteen.
  Varaosien hankkiminen on uskomattoman hankalaa ja aikaavievää. Niin ja kannattaa muistaa myös,että edellisellä kerralla jalustan mykistymisen aiheutti sähkökatkos kesken kuvausten.
On kuitenkin pakko kehua itse putkea koska optiikka on hyvää ja hiilikuituputki on myös loistava koska se ei esim lämpölaajene niinkuin alumiini ja se ei myöskään paina mitään.

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

-Jarz-


Celestronin CPC sarjan jalustoissa ei ole USB-liitäntää, joka voisi hajota. Jalustan ohjaus tieokoneelta käsin tapahtuu RS-portin kautta.

Noiden laitteiden kytkemisessä keskenään kannattaa olla varovainen. Itselläkin on kaukoputki pitkän jatkoroikan takana ja maadoituksista ei mitään hajua, siksipä maapotentiaali voi olla mitä vain. Tuon takia otan tietokoneeseen ja kaukoputkeen sähköt samasta pistorasiasta ja kytken niiden väliset johdot ilman, että kumpikaan laite on kytkettynä verkkoon, eli töpselit irti pistokkeistaan. Näin laitteiden välille ei synny jännite-eroja johtoja kytkettäessä. Sama irrotettaessa kykentöjä.

Mutta jos elektroniikka hajoaa jalustasta sähkökatkoksen johdosta, niin sitten on asiat huonosti :(. Tuohon hajoamiseen voisi olla syynä verkosta tullut jännitepiikki. Kannattaa ehkä käyttää ylijännitesuojaa tuollaisen varalta.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Mikko Päivinen

 Juu siis eihän Nexstarissakaan ole usb liitintä vaan käytin USB/serial adapteria välissä. Täytyy hommata ennen seuraavan jalustan käyttöä vikavirtasuoja jossa on akut jotta lyhyet sähkökatkokset eivät pääse sekoittamaan systeemeitä.

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

Kaizu

Tarkoittaako tuo että sinäkin joudut hankkimaan jonkun Astro Physicsin tapaisen jalustan?

Vikavirtasuoja ei taida purra jännitepiikkeihin, varsinkaan jos laitteet eivät ole kunnolla maadoitettuja.
Suosittelen että ennen virtojen kytkemistä jokainen laite observatoriossa on kunnolla maadoitettu.
Sen jälkeen voi kytkeä laitteet yhteen ja sen jälkeen virrat päälle. Jos seassa on joku laite jonka nollataso
on kelluva, se kyllä asettuu muiden laitteiden tasolle kun sen kytkee kiinni mutta asettuessaan se saattaa tuhota
jonkun herkän kortin. Nämä kaupalliset astronomiavehkeet eivät yleensä ole militaari- eivätkä edes teollisuuslaitteita.
Ne ovat hupielektroniikkaa ja suojaukset sen mukaiset. Jos niitä haluaa käyttää kosteissa ulkotiloissa pitää maadotukset ja
ylijännitesuojaukset rakentaa niihin erikseen. Samoin on huolehdittava että laitteet eivät palele tai paistu.
Ei kai nyt kukaan kuvittele että tähtikaukoputki olisi tarkoitettu ulkokäyttöön.

Kaizu
Kai Forssen

TuRe

#99
Kerroin oman havaintosuojan rakentamisen yhteydessä vikavirtasuojan tarpeellisuudesta.

Ota Mikko observatoriosi virta vikavirtasuojakytkimellä varustetusta pistorasiasta. Se ei suojaa laitteitasi verkossa tapahtuvilta jännitekatkoksilta, mutta suojaa observatoriossa mahdollisesti tapahtuvilta henkilövahingoilta. Esim. jos joutuu vaiheen ja hyvin  maadoitetun jalustan väliin, syntyy erittäin vaarallinen tilanne. Vikavirtasuojakytkin  laukeaa 30 mA virralla , jonka ihminen kestää vahingoittumatta.
Akut ovat hyvä tapa eliminoida verkon häiriöt ja jopa luonnon ylijännitteetkin.
Ai niin, Sinähän mainitsit aikaisemmin, ettei siellä observatoriossasi ketään kävele...mutta kuitenkin.
Tuomo Repo

Mikko Päivinen

Moro Ture!

Olet oikeassa ja aion hankkia kaikki mahdolliset suojaus- systeemit ensitalveksi jotta vältyn mahdollisimman hyvin vahingoilta.

PS: Näitä moottori hässäköitä kesällä kolvaillessani kävi niin, että tartuin vialliseen kolviin kiinni toviksi kun se sähkö ei tahdo päästää irti  :D
Kolvi oli uusi Clas Ohlsonista juuri ostettu ja tapahtuman jälkeen mittasimme sen toissä niin huomasimme sen päästävän kaiken virran
läpi kahvassa olevasta ruuvista.
Tapahtumahetkellä olin märän vanerilevyn päällä ja sain hienosti maita. Onneksi pääsin itse irti kun olin yksin hommissa. Tovi meni täristessä
tuon jälkeen  :D Chlas Ohlson veti kolvit välittömästi myynnistä.

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

Mikko Päivinen

 Moro Kaitsu.

Totta tuokin puoli suojauksesta. Kyllä tarkoituksena olisi hankkia AP 1200GTO heti kun varallisuus antaa vähänkään myöden. Jospa sillä pärjäis sitten vaikka isomman kaukoputken kanssa.

PS: Mitä käyttääks jotkut kaukoputkia oikeesti ulkona...eikä  :D

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

Kaizu

Vanhemmalta sähköasentajalta saatu ohje: Jos ei ole varmuutta, onko jonkin laitteen kuori jännitteellinen, kokeile mieluummin kämmenselällä.
Jos sähköä on, lihaskouristus irroittaa käden laitteesta. Jos ottaa kouralla kiinni jää vain tärisemään paikoilleen kunnes joku lähiomainen tai viranomainen tulee kytkemään virran pois.
Työkaverini aioinaan jäi tärisemään jatkojohtovyyhti kourassaan illalla peltiverstaalle. Pääsi pois kun tavusi heittäytyä niin että johto irtosi seinästä.

Kaizu
Kai Forssen

Tapanivi

Korostettakoon että vikavirtasuojakytkin ei suojaa vaihe-ja nollajohtimen väliseltä oikosululta vaan sitä varten tarvitaan perinteinen sulakesuojaus.  Vikavirtasuoja toimii sen sijaan henkilösuojana, nimenomaan tyypit joiden nimellisvirta on 30 mA. Vikavirtasuojassa on sisällä summavirtamuuntaja eli se seuraa kulutuskojeelle menevää ja sieltä palaavaa virtaa.  Kirshoff-vainaan mukaanhan sieltä pitää palata yhtä paljon kun sinne meneekin.  Jos osa virrasta oikaisee vaikkapa arvoisan tähtiharrastajan kropan kautta maihin niin vvs havahtuu ja katkaisee sekä nolla- että vaihejohtimen.  Ehdottoman välttämätön kapistus niin yöllisiin kuin myös päivällisiinkin pihaleikkeihin sähkölaitteen kanssa.
Celestron C11-CF /Celestron CG-5 GoTo
JS-Dobson 200/1000 ekvat.seurantajalustalla
Royal 150/1300 Newton (eläkkeellä...)
Kiikarit 25 x 100 Astro Gigant
Nikon Coolpix 4500
Canon EOS 300 / 1000D

dirty

Lainaus käyttäjältä: Mikko Päivinen - 12.01.2008, 11:40:40
Kyllä tarkoituksena olisi hankkia AP 1200GTO heti kun varallisuus antaa vähänkään myöden. Jospa sillä pärjäis sitten vaikka isomman kaukoputken kanssa.

Kannattaa laittaa nimi varauslistaan hyvissä ajoin. Jos muistan oikein, niin
AP:n jalustoja saa odotella kotvasen  :) Tietysti jos löytää jostain käytettynä, niin sitten.
AP:n refraktoreita saa puolestaa odotella vielä piiiiidempään.
Harri Hytönen