Tähtikuvauksen tulevaisuus

Aloittaja Kettu-Pekka, 12.03.2016, 14:56:34

« edellinen - seuraava »

Kettu-Pekka

Aloin miettimään että mitä on harrastelijan tähtikuvaus 25 vuoden päästä. Tämmöisiä ennusteita:

Positiivista:
- Kennokoot kasvavat ja hinnat halpenevat. Tulevaisuudessa 10-20 megapikselin kameroita saa muutamalla satasella
- Muutamalla tonnilla saa jo satojen megapikselien kameroita
- Kuvakentän kääntäjät tulevat "muotiin". Tarjonta lisääntyy ja hinnat halpenevat. Tämä mahdollistaa isompien dobsonputkien käytön pitkien valotusaikojen kuvaamiseen. 25 vuoden päästä perus harrastajan tähtikuvausputki on 15 - 20 tuuman truss-dobson
- Harrastajat tekevät entistä tieteellisempää työtä, esim eksoplaneettahavainnot
- Kiertoradalle saadaan harrastajakäyttöön etäkäyttöisiä kaukoputkia.

Negatiivista:
- Ilmastonmuutos aiheuttaa lähes jatkuvan pilvisyyden pohjolaan. Tähtikuvaus jää kovimpien harrastajien touhuksi etäkäyttöisine kaukoputkineen.
- Valosaaste lisääntyy hallitsemattomasti sekä maassa että kiertoradalla. Kiertoradalle lähetetään ties minkälaisia valovilkuttimia ainakin mainosmielessä.

Mitä olette mieltä ennustuksista? Onko teillä muita ajatuksia? Mihin ollaan menossa?

VP

Hyviä mietteitä, uskoisin että näiden lisäksi myös alkaa tulla markkinoille kameroita jotka soveltuvat syvän taivaan kohteisiin ja myös samalla planeettakuvaukseen.
Isot putket varmasti halpenevat myös, mutta uskoisin että pienemmillekkin tööteille on paikkansa. 20" dobson on jo melko kömpelö käsiteltävä jos ei ole mahdollista jättää kuvauskalustoa kiinteään paikkaan.

Valosaaste varmasti lisääntyy, mutta olisiko tulevaisuuden katuvalot sellaisia että niissä olisi huomioitu myös astronomia? Toivossa on hyvä elää. Lamppujen suuntaamisella ja huolellisesti rajatulla valo-alueella (jonka voisi suodattaa pois?) voi valosaaste jopa kadota täysin tähtikuvaajan kuvista. Tämä on tietysti ideaalitilanne ja paljon todennäköisempää on tähtiharrastuksen hiipuminen valosaasteen ja pilvien alle. Harmillista kyllä, ainakin visuaalihavainnot on jo nyt hiipumassa.

-V

Celest1al Sphere

Moikka,

vaikka en itse tähtikuvaaja olekaan, niin voisin kuvitella, että nykyisestä trendistä päätellen tähtikuvaajien mukavuudenhalu lisääntyy, ja kaikenlainen etäkuvaaminen tämän johdosta lisääntyy. Merkit tästä ovat vahvasti näkyvissä jo nyt. Etäkuvaamista tullaan varmasti tekemään 20m päässä pihalla sijaitsevalla kaukoputkella, jota ohjataan etänä mukavasti sisätiloista pakkasen paukkuessa ulkona. Lisäksi erilaiset toisella puolella maailmaa sijaitsevat etäteleskoopit tullevat olemaan ahkerassa käytössä.

Yritetään kuitenkin pitää myös visuaalihavaitsemisen lippua korkealla  :wink: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=14452.msg140959#msg140959

/Juha

Pappis

Minä uskon valosaasteen vähenevän LED-valoihin siirtymisen myötä. Ne kun on melkein aina helpompia tehdä suunnattuina! Hajavalon pitäisi siis vähentyä.

ollia

Lainaus käyttäjältä: Pappis - 12.03.2016, 20:22:11
Minä uskon valosaasteen vähenevän LED-valoihin siirtymisen myötä. Ne kun on melkein aina helpompia tehdä suunnattuina! Hajavalon pitäisi siis vähentyä.

Sähkön kulutus tosin myös vähenee noiden kanssa ja kokemuksen perusteella se vaan tarkottaa sitä että kaupungit ja ihmiset valaisee enemmän kuin aikaisemmin.  :undecided:
Olli Arkko

Skywatcher 200PDS - HEQ5 PRO - Nikon D7000 (modattu)

naavis

LED-valojen spektriä on myös paljon hankalampi suodattaa pois. Mitä todennäköisimmin valosaasteen määrä jatkaa kasvuaan halpojen LEDien saatavuuden myötä.

JKyytinen

Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 12.03.2016, 16:10:27
Valosaaste varmasti lisääntyy, mutta olisiko tulevaisuuden katuvalot sellaisia että niissä olisi huomioitu myös astronomia? Toivossa on hyvä elää.
En usko, että ihan sitä, mutta outona pitäisin, ellei pian valojen suunnittelussa suunniteltaisi huomattavasti enemmän turhan sähkönkulutuksen vähentämistä.
Sivuhuomiona se, etten kyllä itse oikein tajua, miksi monet katuvalot ovat niin järjettömän kirkkaita. Paljon himmeämmälläkin näkee.
Jesse Kyytinen

jessekyytinen.wordpress.com

Bresser 10x50 kiikarit
EQ-3
EOS 5D3, 50D, suljinvammaiset 450D, 70D
FD 300mm f/2.8L,Samyang 14mm f2.8,24mm f1.4,85mm f1.4,Sigma 30 1.4Art
Fuji X100s
Nokia Lumia 920
GoPro2