Lasilaatujen erot

Aloittaja Jonne, 27.10.2011, 18:59:12

« edellinen - seuraava »

Jonne

Millainen ero soodalasilla ja boorisilikaattilasilla on käytännön tasolla, kun lukuja toisiinsa verratessa niissä näyttää ero huomattavalta?
Eli onko valmiin 200mm peilin esim. aluminoinnille jotain haittaa kun se on soodalasista tehty ja
kuinka paljon eroa niissä on työstämisen kannalta?

Onhan se paremmasta kannattavampi tehdä kun kerran ruvetaan tekemään, ja tästä nouseekin esiin kysymys että onko jotain vielä parempaa vaihtoehtoa, vai nouseeko hinta jo niin korkeaksi että ei ole kannattavaa? Noita lukuja ku katteli niin luulisi että soodalasi olisi parempi vaihtoehto, koska se on lähempänä alumiinin lämpölaajenemista, vai estääkö lasi sitä?

Kiitoksia näin etukäteen valistamisesta.

naavis

Veikkaan, että suurin ero on lämpölaajenemiskertoimessa. Borosilikaattilasi eli Pyrex on tunnettu pienestä lämpölaajenemiskertoimestaan, mikä kaukoputkien yhteydessä tarkoittaa sitä, että peilin muoto ei juurikaan muutu lämpötilan muuttuessa.

Lithos

Ja pyrex on varmaan paras laatu / hinta suhteeltaan... veikkaan että zerodur aihio maksaisi hippasen jo tuossakin koossa.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Wezen

Hei,

Tavallisen Newton-putken pää- ja apupeilin voi mainiosti tehdä tavallisesta ikkunalasista (soodalasi). Muistaakseni Mt. Wilsonin 2,5 m teleskoopin pääpeili on tätä materiaalia ja sillä on saavutettu joitain kosmologian virstanpylväitä. Lasimateriaalin lämpölaajenemisella on aika vähän merkitystä sen takia, että teleskoopin optiikka on joka tapauksessa saatettava termiseen tasapainoon ympäristönsä kanssa, että lämpöväreily, putkivirtaukset ym. eivät pilaa kuvaa. Lämpölaajeneminen on lineaarista ja peilin muoto (paraboloidi, hyperboloidi...) ei "muutu" sanan varsinaisessa merkityksessä. Muoto "vääristyy", jos peilin eri osien välillä on lämpötilaeroja.

Peilin valmistuksen aikana on pienemmän lämpölaajemiskertoimen lasilla pienempi riski paikallisesta lämpölaajenemisesta syntyviin muotovirheisiin ja mitatessa peilin asettuminen ympäristön lämpötilaan ei ole ihan niin nuukaa.

Soodalasi on pehmeämpää ja kiillottuu nopeammin kuin monet "paremmat" lasilaadut.

Vaikeinta soodalasin käytössä on sen saatavuus, paksua sellaista ei juurikaan missään näy ja kaukoputken peilin tekijä saa käsiinsä paljon helpommin edullisen pyrex- tms. aihion. Teknofokus Suomessa, Stathis Kafalis Saksassa ym. ovat hyviä lähteitä.

Terveisin Antti
An tti Veit ola