Astigmaattisuudesta

Aloittaja Timpe, 06.08.2009, 23:03:10

« edellinen - seuraava »

Timpe

Mikä mahtaa olla tavallisin syy, jos peilikaukoputken kuvaan tulee astigmaattisuutta? Toisin sanoen tähti on pystysuunnassa soikea fokuksen toisella puolen ja vaakasuunnassa soikea fokuksen toisella puolen. Itse epäilen apupeilin silikonitippakiinnitystä, joka olisi nyt jämähtänyt/kuivunut kunnolla ajan kanssa. (Omissa silmissä on myös tätä vikaa, mutta silmälasitkaan eivät auttaneet näkymään, kun huomasin tuon putkea koekäyttäessäni.)
- Timo Inkinen

Pekka Moisio

Mulle tulee mieleen apupeilin kiinnitys, pääpeilin kiinnitys, pääpeilin muotoilu, omat silmät ja okulaari. Luultavasti vielä tuossa järjestyksessä. Oman Skywatcherin astigmaattisuuden sain pois kun liimasin apupeilin sen pidikkeeseensä kolmella ~5mm halkaisijaltaan olevalla silikonitäpällä. Laitoin myös 1.5-2mm välyksen apupeilin takapinnan ja pidikkeen välille. Tässä käytin välyksenä kolmea kappaletta kahden perus paperi nitojan niitin yhdistelmää(joo selitin vaikeasti..)

Samantapaisen astigmaattisuuden aiheutti kylmällä säällä myös pääpeili, joka jäi puristuksiin pidikkeeseensä. Nyt on pidike avarrettu ja tämäkin ongelma poistunut.

Kolmantena oli pääpeilin muotoilu. Ennen kun lähetin sen refigurointiin niin siinä oli 1/5 wavefrontin astigmaattisuus, joka korjattiin ~1/18Waveen.

Eli aikoinaan tähdet eivät oikein tarkentuneet ja yli/ali fokuksesta kääntyi tähden soikio 90 astetta, joka osoittaa juuri astigmaattisuutta. Nyt kun nuo edellämainitut on korjattu, eikä omissa silmissä ole astigmaattisuutta ja käytössä on hyvät okulaarit, niin näkymät ovat ihan eri luokkaa, kuin aikaisemmin.

Toivottavasti oli apua ja onneksimun muiden kaukoputkien kanssa ei ole ollut tällaista ongelmaa, muuten olisi mennyt hermot :)

Timpe

Tutkitaan tapausta, kun ehditään. Apupeilin kiinnitys on hyvä ehdokas, koska tätä ei ollut aikaisemmin. Epäilin/päättelin apupeilin olevan pinteessä vanhassa pitimessään (tähtitestien kertomaa) ja siirryin käyttämään silikonitippakiinnitystä kevättalvella. Tipat ympyräkehällä ja alla oli liimausvaiheessa prikat korotusta antamassa. Saatoin ottaa prikat pois välistä liian aikaisin, jolloin siikonitäppien eriaikainen kuivuminen olisi voinut vääntää apupeiliä pienoiseen jännitykseen... :huh: Viime keväältä en muista tätä ongelmaa.

Pääpeilin pidintä en epäile, koska se antaa sopivan välyksen peilille ja peili on se 1/10 valoaallon Orion Optics kapistus. Okulaarit ovat myös TeleVueta eli hyvälaatuisia.
- Timo Inkinen

Pekka Moisio

Se apupeilin liimaussilikoni ei saa olla liian järeetä tavaraa, sellanen ns. pehmeä "läpinäkyvä" kylpyhuonesilikoni on varmaan parasta. Mulla on sitä ja peili pysyy paikallaan hyvin kiinni ilman astigmaattisuutta.

-Vielä tässä muokkailen lisää, että annoin kuivua oman liimaukseni kaksi vuorokautta. Vähän niinku varman päälle :)

hm

Pekka Moisio luetteli kattavasti virhelähteet. Omien silmien vaikutuksen voi selvittää katselutilanteessa päätä kallistamalla. Samoin okulaarin syyllisyys/syyttömyys selviää okulaaria kiertämällä. Jos käytössä on tiheä ronchi-hila, niin sillä selviää myös vähäistä suurempi pääpeilin astigmaattisuus helposti. Hilalla katsottaessa viivat kallistuvat fokuksen lähellä ja kaltevuus vaihtaa suuntaa fokuksen ohi mentäessä. Samoin foucaultin testillä, jos sellainen käytettävissä, selviää astigmaattisuus peiliä putkesta irti ottamatta. Peilin osuus selviää myös, jos peiliä voi kiertää pitimessään ja tarkkailla mahdollista astigmaattisen kuvan kiertymistä.

Jos edellä mainitut kokeilut eivät paljasta syyllistä, niin vika on sitten apupeilin muodossa, mikä usein onkin todennäköisin virhelähde. Mitään helppoa tapaa arvioida pitimessään olevan apupeilin muotoa ei ole, joten apupeli on otettava irti ja yritettävä saada sille kiinnitys, josta ei aiheudu mekaanisia jännityksiä.

Hannu Määttänen

Kaizu

Minulla oli yksi iso apupeili joka aiheutti mainitut oireet. Syyllinen löytyi helposti koska vika ilmestyi apupeilin vaihdon yhteydessä. Peilissä oli tasopinnan sijaan kaksi pikkuisen erisuuntaista tasoa. Jakokohta oli peilin keskellä, ellipsin pikkuakselin kohdalla ja suuntainen. Totesin vian laserilla skannaamalla. Vika näkyi myös ronchi testillä, niin että laitoin peilin päälle pitkäpolttovälisen linssin.

Kaizu
Kai Forssen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Pekka Moisio - 07.08.2009, 00:02:44
Se apupeilin liimaussilikoni ei saa olla liian järeetä tavaraa, sellanen ns. pehmeä "läpinäkyvä" kylpyhuonesilikoni on varmaan parasta. Mulla on sitä ja peili pysyy paikallaan hyvin kiinni ilman astigmaattisuutta.
-Vielä tässä muokkailen lisää, että annoin kuivua oman liimaukseni kaksi vuorokautta. Vähän niinku varman päälle :)

Pienet vai suuret silikonitäpät? Kolme kappaletta vai jotain muuta määrää? Peilin keskialueella vai reunoilla? (Peili makaa ilmeisesti pelkästään silikonitäppien varassa ilman aluslevyjä tms. vai kuinka?)
Nykyisen silikonikiinnityksen taisin tehdä kolmella, noin 5mm täpällä, jotka olivat ellipsikehällä noin puolimatkassa keskustasta reunalle.
- Timo Inkinen

Kaizu

Kiinnitys pitäisi olla OK, kunhan silikonitäpillä on riittävästi paksuutta. Itse laitoin liimaamisen ajaksi peilin ja alustan väliin tulitikut, jotka poistin kun silikoni oli kuivunut.

Kaizu
Kai Forssen

Pekka Moisio

Tuollain kuten Kaizu selitti.

Mä laitoin tän apupeilin pidikkeen ellipsin reunoille(tasasin välimatkoin ja etäisyyksin keskustasta) kolme kpl ~5mm leveetä ja korkeeta nökärettä silikonia ja väliä jätin sen ~2mm. Apupeilin koitin asetella offsettiin parhaani mukaan ja tämä sitten kuivui 2 päivää peili alaspäin pumpulin päällä. Toimii. Jos tuon jälkeen on astigmaattisuutta, niin sitten se on jossain muualla. Esim. apupeili itsessään? Pääpeilissä sitä ei pitäisi olla ainakaan tuon sun OO:n testiraportin mukaan.

Timpe

Ok, laitoin nyt kokeeksi kiinni neljällä pienellä silikonitäpällä, jotka sijaitsevat peilin keskustan ympärillä noin 1/3 reunoista (aiemmat tipat olivatkin levinneet noin 8-10mm kokoon peilin alla). En nyt uskaltanut laittaa tippoja ihan reunoille, kun ajattelin että sieltä löytyy enemmän vääntöä peilin alle, kun kiinnityspisteiden väli on kauempana toisistaan. Silkonin vaihdoin samalla valkeasta saniteettisilikonista siihen etikalta haisevaan, kirkkaaseen silikoniin, jonka näyttää tuoreenakin edellistä löysemmältä.

Ai niin, mieleeni tuli vielä yksi virhemahdollisuus: peilin alusta on nyt "puupalikka" ja täpät ovat suoraan sen pinnassa, joten puu saattaisi "elää" hiukan ulkosäilytyksessä kosteuden vaihtelujen mukaan ja vääntää samalla apupeiliä. No, nyt nuo pienet täpät ovat lähempänä keskustaa, joten katsotaan kuinka käy  :rolleyes: (Silikoni kiinnittää apupeilin yllättävän lujasti paikalleen, aiemmat täpät irrotin rautasahalla, kun noihin ei muuten päässyt käsiksi.)

Pääpeilinpidinkin meni remonttiin, mutta eri syistä (kuvauskäytön vaatimukset lisäävät materiaalivahvuuksia tuon runkorakennelmiin). Tämä astigmaattisuusjuttu vain antoi sopivan sysäyksen pitkään kaavaillun (ja viivästetyn ;) toimenpiteen aloittamiseen.
- Timo Inkinen

Pekka Moisio

Jos joudut rautasahalla irrottaan niin liima-aine on liian järeetä. Toi etikalta haiseva on just hyvää, koska se on edes hiukan joustavaa, mutta pitää silti kiinni. Niin ja liimapinnat pitää olla puhtaat ja rasvasta vapaat. Tietenkin vielä mahdollisimman tasaiset.