Keskustelualueen säännöt

Aloittaja MarkoM, 23.07.2006, 22:12:18

« edellinen - seuraava »

MarkoM

Avaruus.fi-keskustelualue on tarkoitettu tähtitieteestä ja -harrastuksesta käytävään keskusteluun. Sääntöjen tarkoituksena on taata keskusteluiden asiallisuus, käyttäjien viihtyvyys ja foorumin hyödyllisyys. 

SÄÄNNÖT:
1. Kun rekisteröidyt käyttäjäksi, sitoudut noudattamaan sääntöjä. Foorumille pääsevät kirjoittamaan ainoastaan rekisteröityneet henkilöt. On käyttäjän vastuulla täyttää oikeat tiedot rekisteröityessä.

2. Valitse kotimaankielinen käyttäjätunnus. Selvästi kotimaankielisen käyttäjätunnuksen avulla erotut ulkomaisten roskapostirobottien rekisteröitymisyrityksistä. Käyttäjätunnuksen on oltava asiallinen.

3. Nimimerkkiä saa käyttää, mutta toivomme myös oikeaa nimeä näkyviin. Oikean nimen on suositeltavaa olla esillä allekirjoituskentässä tai profiilin sille tarkoitetussa kohdassa (esim. muodossa Etunimi Sukunimi, Etunimi S. tai E. Sukunimi).

4. Yhdellä käyttäjällä voi olla vain yksi käyttäjätunnus. Jos olet jo käyttänyt jotain nimimerkkiä foorumin keskusteluissa, älä muuta sitä, koska vanhojen keskustelujen luettavuus voi vaikeutua.

5. Keskustelualueella on käyttäydyttävä asiallisesti ja hyviä tapoja noudattaen. Vältä kiroilua tai kiroiluun verrattavien sanojen käyttöä. Henkilökohtaisuuksiin ei tule sortua. Älä kritisoi väittelyssä toisten persoonia, vaan heidän argumenttejaan.

6. Sinulla on oltava tekijänoikeudet kuvaan, jos linkität sen avautumaan itse viestissä tai julkaiset liitetiedostona. Tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin julkaisu ilman lupaa on kielletty. Jos lupa on, se pitää mainita. Mainitse kuvalähde myös, jos kuva kuuluu Public domainiin tai Creative commonsiin.

7. Mainoksia lataavien tai rekisteröitymistä vaativien uudelleenohjauslinkkien ja -palveluiden käyttö on kielletty. Tällaiset linkit usein heittävät kirjautumiskaavakkeen viesti-ikkunaan aina, kun ko. viestiketjua selaillaan, mikä häiritsee käyttäjiä.

8. Uskonnon julistaminen tai vastustaminen ei kuulu foorumin teemoihin. Jokaisella on oikeus omaan elämänkatsomukseen, mutta tällä keskustelualueella on tarkoitus keskustella tähtitieteestä ja sen harrastamisesta. Pahoittelemme mikäli tämä aihealuerajaus loukkaa vakaumustasi.     

9. Kaupalliset viestit, ketjukirjeet ja yhteystietojen kerääminen eivät kuulu tälle foorumille. Yritysten harjoittama kaupallinen mainostaminen keskustelualueella on kiellettyä ilman ylläpidon lupaa. Foorumille eivät kuulu massapostitukset (späm), "floodaus", cross-postaukset ja K18-materiaalit. 

10. Astrologia, ufot, pseudotieteelliset teoriat, salaliittoteoriat ja muu huuhaa ei kuulu tänne. Tähtiharrastajien enemmistö on vuosien varrella kyllästynyt samojen höpsöjen väitteiden esilletuloon ja huuhaan puoltajien kanssa käytyyn yleensä turhauttavaan väittelyyn.       

11. Ennen uuden viestiketjun aloittamista, tarkista onko aihetta jo käsitelty. Tämä onnistuu haun tai selailun avulla. Käytä ensisijaisesti aikaisempaa ketjua. Näin menettelemällä ei synny useita, samaan aiheeseen liittyviä viestiketjuja. Älä crosspostaa eli älä kirjoita samaa viestiä useaan aihepiiriin.

12. Aloita uusi viestiketju osuvalla otsikolla. Vältä mitäänsanomatonta otsikointia, kuten "Tietääkö kukaan?", "Apua!", "Kannattaako ostaa?" jne. Varmista ennen uuden viestiketjun aloittamista, että olet lisäämässä sen oikealle alueelle. Käytä otsikossa isoa alkukirjainta, mutta vältä huutomerkkiä. 

13. Näin kirjoitat viestin oikein
  • Kirjoita viestisi selkeästi. Isot alkukirjaimet, välimerkit ja kappalejaot helpottavat tekstin lukemista, joten pyydämme että käytät niitä.
  • Hymiöiden tarkoituksena ei ole korvata välimerkkejä, joten käytä niitä kohtuudella.
  • Tekstin rivitys hoituu automaattisesti, joten enteriä tarvitsee käyttää ainoastaan kappaleen vaihtuessa.
  • ÄLÄ HUUDA eli älä kirjoita versaalia (CapsLock päällä).
  • Vältä mitäänsanomattomia yhden tai parin sanan viestejä.

14. Suosittelemme välttämään liian suurien tai liian monien kuvien lisäämistä yhteen viestiin. Mikäli kuvat ovat suuria tai niitä on paljon, ne voi lisätä linkkeinä. Ylläpidolla on oikeus poistaa liitetiedostoja levytilan säästämiseksi.

15. Suosittelemme Taivaanvahtia ajankohtaisen taivaanilmiön kuvan julkaisuun. Jos kuvasi esittää parhaillaan näkyvää tai hiljattain näkynyttä hienoa ilmiötä (esim. revontulimyrsky tai tulipallo), on suositeltavaa julkaista kuva vahdissa. Voit kertoa siitä foorumillakin ja linkittää ko. havainnon kuvaan.     

16. Halutessasi vastata johonkin tiettyyn viestiin, käytä "Lainaa" -toimintoa, sillä se selkeyttää ja helpottaa keskustelun kulkua. Lainatessasi viestiä varmista, että olet sallinut BBCoden käytön, koska muutoin lainaus ei näy oikein. Lainaa vain vastauksesi kannalta oleelliset osat viestistä.

17. Älä lainaa kuvia. Poista lainauksesta kuvalinkki eli poista [img]-tagit ja linkki niiden väliltä.

18. Pyri perustelemaan mielipiteesi ja vältä off-topic-viestejä eli pysy alkuperäisessä aiheessa. Tarvittaessa aloita uusi viestiketju.

19. Allekirjoituksissa ei tule käyttää kuvia, suuria fontteja, hymiöitä, peräkkäisiä huuto- tai kysymysmerkkejä eikä muita käyttäjiä loukkaavia tekstejä.

20. Sääntöjä rikkovat viestit voidaan poistaa kokonaan tai osittain. Kirjoittajilla itsellään on vastuu viestiensä sisällöstä. Sääntöjen perusteella ketjuja voidaan lukita. Sääntöjen vastaisesta toiminnasta voidaan käyttäjälle antaa varoitus tai porttikielto.

Ylläpito pidättää oikeuden muuttaa sääntöjä tarvittaessa. Toivotamme kaikille viihtyisää kokemusta foorumin parissa. 
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Riqis

Foorumin säännöt on tänään pitkästä aikaa päivitetty (ks. yllä oleva MarkoM:n vanha viestipohja).

Rajoitukset kuvien liittämisestä suoraan viestiin on poistettu. Tilalla on enää löyhempi suositus välttää kovin monia ja isoja kuvia samassa viestissä.     

Muutoin sääntöjä on karsittu ja tiivistetty. Lyhennystä kertyi noin kolmannes. Ydinkohdat on toivon mukaan näin helpompi hahmottaa, ja lyhyemmän tekstin useampi uusi rekisteröityjä toivottavasti jopa lukee.   

Marko Pekkola / www.avaruus.fi