Maksutov-kaukoputken jäähtyminen

Aloittaja AP, 15.02.2008, 22:59:35

« edellinen - seuraava »

AP

Tänään allekirjoittaneella oli ihan selvästi liikaa aikaa, nimittäin päätin ottaa selvää kuinka nopeasti Skywatcher 150 Maksutov oikein jäähtyy ulkoilman
lämpötilaan, eli koska putken sisällä on yhtä hyytävää kuin ulkona tarkkailusession aikana on.

Olen netistä suurinpiirtein kaikki saatavilla olevat artikkelit lukenut ko. putken käytöstä ja aina mainitaan jäähtymisajaksi 1,5 - 2 tuntia kyseiselle putkelle.

Hommasin Mobberleyn kirjan innoittamana (Lunar and Planetary Webcam User's Guide (2006)) paikallisesta Hong Kongista ulko/sisälämpömittarin (3,25€)
ja kannoin putken (OTA) ulkovarastoon piiloon tuulelta ja sateelta. Anturin pujotin suurinpiirtein pääpeilin kohdalle. Sisälämpömittari näytti siis
ulkoilmaa ja ulkoanturi näytti pääpeilin kohdalta lämpötilaa. Putki oli avonaisessa tilassa, (perätulppa kiinni ihan tätä varten, horisontaalisessa tasossa)

Oheinen graafi puhukoon puolestaan, käsinkirjoitus johtuu excel -osaamattomuudesta mutta data on niin hyvää kuin honkkarin lämpömittarilla saa aikaan(=suuntaa antavaa), tieteellinen koehan tämä EI ole, n=1, koejärjestelyitä vain yksi, mutta kuitenkin, jos tuntuu että maksutovin kuva värisee ja tärisee syy voikin olla ihan jossain muualla kuin seeingissä ja omissa silmissä/okulaareissa. Ulkomaan käyttäjät kun asuvat vähän lämpimämmässä kuin me niin se kaksi tuntia riittänee heille ihan hyvin. :P

Tosin tuon odotuksen jälkeen voin sanoa että ainut asia joka väreili kuuta katsottaessa oli ilmakehä, 360x vaivatta ja hyvältä näytti!

T:AP

(EDIT : Vaimo sanoi että tähän olisi vielä voinut ajaa jonkun regressiokäyrän, mutta olkoon..Graafissa on kuvattuna siis putken sisälämpötila)
Antti Paaso

TCH

#1
Varmistitko ensin, että mittarin ulko- ja sisälämpänäyttämät olivat samat samassa tilassa mitattuna? Itse olen huomannut, että näyttämät saattavat heittää jopa 5°C suuntaan tai toiseen.

Mutta, oli mikä oli niin tuloksesi on yllättävä   :o

AP

#2
Joo-o , annoin kyseisen "mittalaitteen"  tutustua 30 minuuttia sisälämpötilaan kotona: heittoa anturin ja "sisäisen mittarin" välillä oli 0.1C , eli aika lähellä..
Niin ja patteri oli uusi (ei olisi räpsä muuten toiminutkaan) ,koetin tehdä tästä ihan niin "tieteellisen" kokeen kuin pystyin (nollaresursseilla tosin, myönnettäköön) tosin näillä otannoilla p<0.05   >:D

Ja neljään tuntiin se sitten kuitenkin meni.

Se että mikä on lopullinen odotusaika riippuu tietenkin siitä, että onko putken sisälämpötilan oltava AIVAN sama kuin ulkopuolen, jotta havainnointi on mahdollista (tiettyä tarvetta varten), voihan ko. putken ottaa esiin ja katsella esimerkiksi M31 jo tunnin kuluttua pelkästään nähdäkseen sen (osissa tosin )  , mutta (planeetta)kuvaamisen kanssa onkin sitten niin ja näin

T:AP
Antti Paaso

jaava

Tuo aika-akselin epälineaarisuus myös hämää hieman. Joka tapauksessa 4 tuntia parinkymmenen asteen lämpötilaeron tasottumiseen on paljon. Ajan sais varmaan alle puoleen tuulettimella joka työntäis ulkoilmaa sisään.

Mulla on vielä 127:lla vastaava testi tekemättä vaikka lämpömittarinkin jo löysin.

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

TCH

Kantsis varmaan ruveta pitämään putkea arkkupakastimessa valmiustilassa ;)

AP

Ei ne taida olla lineaarisia ne jäähtymiskäppyrät muillakaan, esimerkiksi:

( http://www.fpi-protostar.com/bgreer/fanselect.htm ) , Onkohan kukaan muuten  kokeillut pultata tuuletinta suoraan tällaisen putken kylkeen?  :o

(Intes microllahan on jo valmiina tehtaalta tullessa)

T:AP
Antti Paaso

jaava

LainaaEi ne taida olla lineaarisia ne jäähtymiskäppyrät muillakaan
Ei käppyrä ole varmasti lineaarinen kun lämpövuo putkesta on  lämpöeron funktio. Aika-akselia tarkoitin; Jos se olis lineaarinen, niin käppyrän muoto kertois selkeämmin tilanteen.

LainaaOnkohan kukaan muuten  kokeillut pultata tuuletinta suoraan tällaisen putken kylkeen
Mulla on hämärä kuva että olisin nähnyt, ja onhan olemassa kaupallinen tuote jolla pumpataan kylmää ilmaa putkeen. Itse olen suunnitellut reiän tekemistä takakanteen, josta tuuletin puhaltais kylmää ilmaa peilin takapuolelle, josta ilma kiertäis peilin, kohti meniskusta ja ulos okulaariholkista.

Tuosta olis sekin etu että putkeen sais hetikuivan ilman kierrätettyä sisään ja enemmän kosteutta sisältävän sisäilman pois tiivistymästä sisäpinnoille.

JV

If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

TCH

Eikö tuuletin samalla toimisi imurina ja imisi putken sisään pölyä, hiiriä ja muuta ei haluttavaa?

jaava

LainaaEikö tuuletin samalla toimisi imurina ja imisi putken sisään pölyä, hiiriä ja muuta ei haluttavaa?

Kunnon mikrosuodatin vaan tuulettimen eteen.
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

AP

#9
Joo, niin olisikin selkeämpi, mutta kuten mainitsin "excel-taidoton"- on keskimmäinen nimeni...

EDIT: Otin sitten millimetripaperia ja piirustin sille, se on jaava todellakin selkeämpi näin, ja datakin näyttää paremmalta..

T:AP
Antti Paaso

jaava

#10
Innostuin mittamaan omankin putken lämpövasteen. Hetkellä 0 minuuttia nostin putken lämpömittareineen ulos parvekkeelle.




Ajattelin sulkea okulaariholkin kautta kulkevan lämpövuon kokonaan pois. Jos sen jättää auki jäähtymisen ajaksi (moni varmaan jättää, jos ei ole hyönteisaika), saavutetaan tasoittuminen kaiketi aikaisemmin kuin eristetyllä okulaariholkin aukolla. Mittauksen kannalta tilanne on selkeämpi (verteilukelpoisempi) eristetyllä aukolla. Koska tein mittauksen myös lasitetulla parvekkeella, oli tuulenkin vaikutus minimaalinen.

Tein 35mm filmipurkkiin reijän kanteen ja pohjaan, läpötila-anturi niistä läpi ja purkin sisään veskipaperia. Anturin jätin hyvin lähelle purkin pohjaa, joten putken sisälämmön mittaus tapahtui filmipurkin etäisyydeltä okulaariholkissa ... anturin mittaava metallinen osa oli pari senttiä putken takakannen tasosta sisään päin, keskellä baffle-putkea.

Kun tulokset tuli kirjattua myös ulkolämpötilan ja sisälämpötilan osalta erikseen, pistin niidenkin käppyrät mukaan kippurastoon. Näkyypähän mittarinkin ulkolämpötilamittauksen aikavakio.

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

TCH

Entäs se arkkupakastimessa säilyttäminen tai ennakkoviilentäminen ennen ulosmenoa? Tai jos liian low techiä (tiedemiehille) niin AGA:lta kuivajääpusseja (hiilihappojää) ja niitä putken pintaan muutamia - avot instant kylmäputki ;)

Nimimerkillä "tunnin nyt vielä venaa mutta neljä?" ;)

Timpe

Mielenkiintoisen käppyrän olet saanut (Antti) aikaan eli en olisi uskonut, että jäähtyminen jatkuu vielä kahden tunnin jälkeen  :o
Olisi samoin mielenkiintoista nähdä vastaava jäähtymiskäyrä jonkin suurehkon (10-12") Newton-peilin jäähtymisestä. Sekin voisi olla hyvä vertailu suljetun ja avoimen putkiratkaisun välillä. (Tässä on jo kertaalleen täälläkin nähty aussi-linkki 10" peilin jäähtymisestä miedommissa lämpötiloissa: http://www.acquerra.com.au/personal/bird/astronomy/cooling/.) Saisikohan tuon mittarin anturin kiilattua peilinpitimen ja peilin väliin vai millä Newton-peilin oman lämpötilan saisi mahdollisimman hyvin mitattua (pintamittaus mitannee puolet ulkoilman lämpötilaa, kun vain anturin toinen puoli on kiinni peilissä). Tuskin kukaan haluaa uhrata peiliä tieteen alttarille poraamalla mittausreikää sen keskelle!??  ;D
- Timo Inkinen

jaava

#13
Allar joskus kirjoitteli täälläkin ATM-puolella? tekemänsä 300mm peilin jäähtymisajoista. Tässä hänen tuloksiaan:

http://www.allarscopes.com/300mm_dobson/peilin_jaahtyminen.htm

Hän toteaa jäähdyttämättömien aikojen olevan yllättävän pitkiä.

Minäkin lisäsin artikkeliini mittaustietoa 5-tuumasen Maksutovon lämpötilan askelvasteesta:
http://personal.inet.fi/tiede/tahti/makkollimointi/index.htm (Kappale 1.3 Lämpötilasta).

Korjasin artikkelin tekstiä seuraavaan muotoon (huom nyrkkisääntö AP:n mittauksiin perustuen):
LainaaViiden tuuman MAK ja SCT-putket, ottavat aikaa jopa 2 tuntia saavuttaakseen lämpötilan, jossa ne voidaan kollimoida (riippuu tietysti lämpötilaerosta, josta ne tuodaan, ja ympäristön lämpötilan muutosnopeudesta).

Nyrkkisääntö: Putken koon kasvattaminen tuumalla, näyttäisi lisäävän Maksutov-putken asettumisaikaa jopa tunnilla jos jäähdytystä ei ole käytössä.

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Timpe

Kiitos hyvästä linkistä! Jäähtymisaika ilman tuulettimia noin kaksi tuntia ja tuulettimilla noin tunti käyttökelpoiseen peiliin? Tuo lienee riittävän hyvä syy suunnitella Newtoniin aktiivinen jäähdytys, jos putkea aikoo säilytellä sisätiloissa. Eivät ne Cloudy Nights:in jenkit taida ihan turhaan vouhkata kaukoputken lämpötilojen hallinnasta :)
- Timo Inkinen