NGC 404

Aloittaja astro_juhis84, 10.09.2007, 09:46:43

« edellinen - seuraava »

astro_juhis84

Viime perjantaina 7.9.2007 kuvasin NGC 404 galaksia. Galaksi on kirkkaan tähden yläpuolella.

10" Newton f/4.7, Canon 400D, ISO 1600, 46 kpl 1 minuutin valotuksia, 5 kpl dark kuvia sekä 4 kpl bias kuvia. Kaikki kuvat raw muodossa.

Tässä 1 minuutin valotus.



Tässä pinottu versio DeepSkyStacker ohjelmalla.

EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Atik 314e mono ccd-kamera
https://www.instagram.com/astro_juhis84/
https://www.tiktok.com/@pyro_juhis84

einari

Mukavaa että kuvataan muitakin kuin ns 'vakiokohteita'.
___
Tapio

Timo Kantola

#2
13.10 2007
20cm F5 Newton, modattu Canon valotusta 4x5min IRcut
Galaksi on mukavan helpossa paikassa, ei tarvitse etsiä.

EDIT:
Imageschak ei näköjään näytä enään kuvaani, niin laitoin tuon kuvan uudelleen.
Timo Kantola

Timo Kantola

Käsittelin tuon kuvan uudelleen. Kirkkaan (2 mag) Mirach:nin tuntumassa on enmmänkin pikkugalakseja - näkyy isossa kuvassa ja Cartesissa tuo on "mustaa aluetta" häikäisyn takia
Timo Kantola

jussi_k_kojootti

Jalusta tais pasahtaa taas aika nätisti asentoon, ainakin atsimuutissa seurasi puoli tuntia viivalla ja 2 tunnin jälkeenkään ei ollu liukunu ku jonku tusinan viivanleveyttä.  PHD:ssä käyrät näytti hyvältä (miinus joku semi-säännöllinen, aika nopea (0.5-1/min) luiskahdus deklinaatiossa), RMS ~0.25.

Mirach ja Haamu, 2x4min ISO800 guidattuna ennen ku pilvet.  Ei flättejä, pelkkiä curveja ja lopuksi saturaatiolla, kahdella layerilla ja kumityökalulla pieni korostus galaksille.

jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

pnuu

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 14.10.2007, 14:41:19
13.10 2007
20cm F5 Newton, modattu Canon valotusta 4x5min IRcut

Kuvaa katsoessa kiinnitin huomion diffraktiopiikkeihin. Haarautuvat piikit selittynevät leveillä apupeilinpitimillä, mutta mistäs nuo välipiikit muodostuvat? Käytössä tuskin on kahdeksanvartista kannatinspideria.. Vai onko rakenteessa kolme 45 asteen välein olevaa kannatinvartta?
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: pnuu - 15.10.2010, 13:52:03
Kuvaa katsoessa kiinnitin huomion diffraktiopiikkeihin....
Haarautuvat piikit muodostuu yhdestä 2.5mm leveästä apupeilin kannattimesta, ja toisesta noin 90asteen kulmaan laitetusta 2.5mm pyöränpinnasta. Pyöränpinna ei ole ihan 90 asteen kulmassa verrattuna apupeilin varsinaiseen tukeen, oletan että siksi piikit on haarautuvat. Pinna on laitettu ihan kosmeettisista syistä, että tähtiin tulisi 4 piikkiä, yhdellä tuella tuli vain 2 piikkiä. Se mistä nuo toiset 4 tulee.. no empä osaa sanoa, apupeili on  kahdeksankulmainen  65mm x 90mm - oliskohan niillä osuutta asiaan ?
Liitteenä kuva nyt jo eläkkeellä olevasta 20cmF5 kuvausputkesta.
Timo Kantola

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 15.10.2010, 16:54:15
Se mistä nuo toiset 4 tulee.. no empä osaa sanoa, apupeili on  kahdeksankulmainen  65mm x 90mm - oliskohan niillä osuutta asiaan ?

On osuutta, kaikki jyrkät epäjatkuvuudet valon kulkureitillä aiheuttavat omat piikkinsä tähden kuvaan (kameraobjektiiveilla otetuista kuvista näkyy usein himmenninlevyjen lukumäärä).

Kaizu
Kai Forssen

pnuu

Pitihän tätä hieman yrittää "mallintaa" :-D Tosiaan, tuo kahdeksankulmainen peili on syypää noihin lisäpiikkeihin. Itse apupeili muodostaa kahdeksan piikkiä (ks. eka kuva). Ilmeisesti apupeili ei ole ihan täysin suorassa kumpaankaan pitimeen nähden, jolloin molempiin "pääsuuntien" piikkeihin tulee nuo sivupiikit (toinen ja kolmas kuva).

Liitteenä kuvia seuraavasti:

- kahdeksankulmainen apupeili ja kaksi korostetusti vinossa olevaa pidintä
- kaksiulotteinen FFT-muunnos vain apupeilistä (eli pidinkuvasta poistettu kannattimet)
- kaksiulotteinen FFT-muunnos apupeileistä, kannattimesta sekä pinnasta

Tällä tavoin sain näkyviin nuo kahdentuneet piikit, tiedä sitten onko oikeasti noin..
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: pnuu - 15.10.2010, 22:37:57
...
Tällä tavoin sain näkyviin nuo kahdentuneet piikit, tiedä sitten onko oikeasti noin..
No mutta !  Aika kiistattomalta vaikuttaa  :shocked:  Hieno analyysi.

EDIT: Eli ne on apupeilin suorat sivut jotka aiheuttaa difraktiopiikit, ei peilin kulmat - mikäli oikein tulkitsen ?
Eli jos haluaa vaikka SC putkeen 8 - sakaraisia tähtiä, niin pitää apupeilin kiinnikeeseen teipata 8-kulmainen pahvilappu , ei tarvitse siimoja vieitellä ?
Timo Kantola

Timpe

Jospa siirrytään takaisin diffraktiopiikeistä tähän "Mirakin haamu" galaksiin eli NGC 404:een. Tämä galaksi on mukana Herschel 400 listalla ja omalla tavallaan veikeä kuvattava vähän samaan tapaan kuin tuo Leo 1, jota kuvasin viime kevättalvesta. Leijonan päätähti Reguluksen tilalla on nyt Andromedan punainen jättiläistähti eli Mirak ja kummassakin kuvassa on pienikokoinen ja hiukan erikoinen galaksi kohteena (tämä kohde on S0 linssigalaksi, josta jäi varmaan puolet halokehästä matkalle pakkassumupilvien takia).
Tätä kuvattaessa 300/1500mm Newton-putkeni on telakalla myyntiä varten, joten nyt piti sinnitellä 180/1800mm MCT:llä eli vielä saatiin venäläis-Santelia kehiin ennen uuden kiinalaisen RC-putken tuloa. Taivaan läpinäkyvyyskään ollut kovin kaksinen, kun valotin tämän esiin rajamagnitudi 3.5:n taivaalta (=turha etsiä mitään pikkugalakseja tästä kuvasta, hyvä kun edes tuo pääkohde piirtyi jotenkin esiin :huh:)
Valotusta yhteensä vaivaiset 1h 24min ja kuva on LRGB-kuva 5min luminansseilla (1x1) ja 3min RGB-kanavilla (2x2).



Saman kuvan keskeltä on rajattu Taivaanvahtiin hiukan erilainen loppukuva, mistä näkee paremmin päältä näkyvän linssigalaksin liki piirteettömän rakenteen:
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/10178

Mutta tulipa edes todettua, että saahan sillä f/10 MCT-putkellakin kuvattua galakseja ja  että eräs ikuisuusprojektini alkaa lähestyä loppuaan :grin:
Otin edellisiltana ennen tämän kuvaamista muutaman testikuvan Santelin kollimoinnista Astro-Physicsin CCDT67 lyhentimellä ja sillä huomasi, että pikkuisen pitää vielä säätää apupeiliä ennen kuin nurkkia myöten tulee pyöreitä tähtiä (testikuva 100% koossa tässä). Tämä NGC 404 kuva on nyt otettu ilman lyhentimiä "raakana" eli f/10 ja 1800mm polttovälillä, jolloin kuva-alan tähdet ovat hyvin tasossa leventämättömän kuva-alan keskellä ja riittävän pyöreitä putken kollimoinnin suhteen.

Santelista löytyi myös tällainen heijastuspyrkimys, mistä otin PhotoShop-kuvan "Select color range" ikkunasta. Mistäköhän nuo heijastukset nyt tulivat kuvaani? Mirak oli tietysti alkuunpanijana, mutta olisivatko nämä korjauslasin heijastuksia? Putkessa oli pantalämmitin ja huurresuoja, eikä korjauslasin huurtumista esiintynyt.
- Timo Inkinen

Ransu

Hieno kuva Timpellä, haastava kohde Mirakin läheisyyden ja kirkkauden takia. Nuo donitsit tulevat luultavasti sisäisistä heijastuksista etulasin ja pääpeilin välillä, en osaa kyllä sanoa miten noita doniseja on noin monta :huh:
Itse "löysin" tämän galaksin kun suoritin bahtinov tarkennusta kameran kanssa C14:lla, otin tarkennuksen jälkeen lyhyen testikuvan ja ihmettelin mikä heijastuma kuvassa oikein on, galaksiha se siinä olla möllötti. Tämäkin olisi kiva kuvata joskus, jos sää vain sallisi.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Murtsi

Oikein mainio tulos tuolla valotuksella  :cool: kollimointi on ilmeisesti aika hyvin kohdallaan kun tähtien muoto noin hyvä reunoille asti.

Minulle kävi samoin kuin Ransulle tuossa muutama vuosi sitten ja "löysin" galaksin kun olin suorittamassa tarkentamista ja ihmettelin tuhnua Mirakin vieressä, siitähän piti ottaa sitten oikein kuvakin http://files.kotisivukone.com/artonastrokuvat.julkaisee.fi/omat/ngc404.html

Timpe

Kiitos kommenteista. Hyvä kuva Murtsiltakin ja kuvattuna selvästi paremmassa läpinäkyvyydessä kuin omani.
Valoa näissä on suunnilleen sama määrä ja putketkin ovat liki toisiaan vastaavia apertuuriltaan (180mm vs. 200mm). Sen mitä Murtsi voitti valovoimassa (f/5 putkella (?) ja hiukan suuremmalla apertuurilla), otin takaisin CCD-kameran käytöllä ja pidemmillä osavalotuksilla :wink:
- Timo Inkinen

Nurinniska Observatory

Ohoh, hauska sumupläntti joka pistää vertailemaan kuvakentän kiistattoman hallitsijan erilaisia diffraktiopiikkejä erilaisilla putkilla   :cheesy:
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/